Jag kan nästan lova att priset görs upp i dollar. Då spelar det mindre roll om en valuta är "svag mot dollarn" eller inte. Dom eventuella valutavinster vi kunder kan göra får ske med valutasvängningar som sker efter att priset har gjorts upp.
Ponera att Apple lanserar en ny dator. Dom bestämmer att dom lokala marknaderna får köpa burkarna för 1 000 US-dollar styck. I Sverige står dollarn i 10 SEK och svenska Apple köper ett stort antal. I Sverige kostar nu den nya datorn 10 000 kronor, och det priset kommer inte hoppa upp och ner varje dag med dollarkursen. Antag att den Norska kronan skulle ge dig en halv dollar vid samma tidpunkt. Dvs, i Norge skulle samma dator kosta 5 000 oljekronor. Även där är priset "trögt" och hattar inte upp eller ner med valutakurserna på dagsbasis.
Vi kan dra nytta av valutaförändringar efter att priset har bestämts. Om den svenska kronan stärks mot den norska kronan så blir den norska Macen relativt billigare för oss svenskar.
Vid riktigt stora valutaförskjutningar kanske den lokala Apple-kontoret bestämmer sig för att anpassa priserna. Men det verkar höra till ovanligheterna.
Detta om valutaeffekter. Den stora skillnaden för privatpersoner är om man kan komma undan den ganska dryga svenska omsättningsskatten. Men det är en helt annan fråga.