Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Griffin iTrip

Tråden skapades och har fått 29 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<br><center><img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/itrip/itrip_350.jpg border=0></center>

När jag först läste om iTripen från Griffin visste jag att det var exakt vad jag saknat. Min bilstereo har ingen ljudingång i fronten för iPoden och jag hade även mecklat ut stereon för att kolla om det kanske fanns en ingång på baksidan så att jag kunde tråckla ut en sladd och få tillgång till min Europe-samling på iPoden i bilen. Ingen lycka där och enligt bilstereoaffären så finns såna high-end features bara på 'proffs'-modeller.

iTripen löste mitt dilemma problemet på ett finurligt sätt. Det är en liten lokal FM-sändare som kopplas in i ljudingången på iPoden. Musiken du spelar på iPoden sänds på FM-bandet på valfri frekvens och det är bara att ställa in tunern på mottagning på motsvarande frekvens så strömmar Joey Tempest ur bilhögtalarna.

<img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/itrip/02.jpg border=0>

I efterhand har jag insett att FM-sändare funnits ganska länge men anledning till att vi inte kan köpa dem - eller iTripen för den delen - i Sverige är att det är olagligt att använda dem utan särskilt tillstånd. Testlabbet tyckte dock att ett test kunde vara intressant för läsarna ändå. För att lugna eventuella läsare från tillståndsmyndigheten borde jag väl för säkerhets skull tillägga att min iTrip är inköpt och testad i Asien - den har inte varit i närheten av svenska gränsen!

<img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/itrip/05.jpg border=0>

Konstruktion
iTripen är en liten rund plastcylinder med en hörlursplugg och en plastbit på undersidan. Hörlurspluggen trycks in i hörlursjacket på ovansidan av en iPod och plastbiten passar i FW-kontakten och hindrar iTripen från att snurra sidledes. Känslan är lite plastig jämfört med en gedigen iPod i stål men den sitter säkert på plats. Storleken är anpassad till iPods bredd och höjd och man är lite imponerad av att Griffin fått plats med allt i ett sånt litet format. Det finns ingen på/av-knapp - iTripen vaknar när man börjar att spela och stänger av sig själv efter 60 sekunder inaktivitet. På sidan finns en blå lysdiod för visuell feedback.

<img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/itrip/04.jpg border=0>

iTripen tar ström direkt från hörlursjacket. Inga sladdar behövs om man kör iPoden på batteri. Under mina test märkte jag ingen minskning i driftstid och Griffin säger själva att den är mycket strömsnål. För att möjliggöra laddning (tex med en Powerpod från Griffin) under användande går det att sätta iTripen på tvären och frilägga FW-kontakten. Jag har ingen billaddare men har testat hemma och det funkar även om det känns lite instabilt. Det kan vara ett potentiellt problem i bilen på en skumpig väg.

Eftersom Apple har ändrat utformning på hörlursjacket och ersatt FW-kontakten med en icke-standard kontakt på undersidan på den senaste version av iPod så fungerar iTrip för närvarande endast med gamla versionen av iPod. Griffin har dock meddelat att en version för nya iPodarna är gång.

En begränsning med svaga lokala FM-sändare är att de störs ut av kommersiella sändningar på FM-bandet och därför behöver köras på en frekvens som inte ligger i närheten av P1, NRJ eller liknande. Griffin har tänkt på det och iTripen kan ställas in på 100 olika frekvenser från 88.1 till 107.9. Jag har inte haft några problem här i Jakarta eftersom det finns gott om tomma frekvenser men valfriheten är nog bra att ha i städer med många lokala radiostationer eller på långresa.

<img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/itrip/01.jpg border=0>

Handhavande
I lådan finns förutom iTripen en InstallationsCD för Mac/PC och en 4-sidig vikmanual a la iPod. Installation på datorn behövs eftersom Griffin har hittat på ett finurligt sätt att styra iTripen - dvs att byta sändningsfrekvens. På CDn finns en installerare (för X och OS9) som installerar 102 mp3-filer i en egen Playlist i iTunes. InstallationsCDn är en hybrid och har även installerare för PC/Musicmatch. Mp3-filerna är styrfiler (eller vad man skall kalla dem) och var och en av dem skickar ett ljudkommando genom hörlursjacket som tyds av iTripen. Det finns en fil för varje sändningsfrekvens och 2 filer för att stänga av eller sätta på lysdiodsfunktionen. Efter installation är det bara att synka iPoden för att få över filerna och du har då en 'iTrip Playstations' bland dina playlists.

<img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/itrip/03.jpg border=0>

I sann Macvana skippade jag manualen och letade reda på en ledig kanal på stereon (87.9 är förinställt på iTripen läste jag senare i manualen) och försökte förtvivlat att få iTripen att sända musik på 88.1 men den reagerade inte på mina 'styrfiler' i Playlisten. Hade jag tagit mig tid att läsa 4-stegs-instruktionen hade jag vetat att ljudvolymen på iPoden måste vara mellan 40-80% för att iTripen skall uppfatta kommandot och att man genast måste stoppa spåret efter att lysdioden blinkat 3 ggr som tecken på att kommandot mottagits. Om man gör på rätt sätt så fungerar det som det skall men det är lite pilligt att byta sändningfrekvens och inget man vill göra stup i kvarten när man kör bil. iTripen kommer mest till sin rätt om man kan köra på samma eller ett fåtal kanaler. Avsaknaden av knappar/hjul på iTripen samt det stora urvalet av frekvenser tycker jag överväger dock. Använder man ett fåtal kanaler kan man radera de andra filerna.

iTripen har en mycket begränsad räckvidd vilket troligtvis kommer sig av att Griffin konstruerat den att ta så lite ström som möjligt från iPoden. I specifikationen anges en räckvidd på upp till 10 meter men i mina test så börjar det brusa redan på dryga metern från antennen/bilsteren. Jag har även testat hemma på en ministereo utan antenn och där kommer bruset på drygt halvmeters avstånd. Jag tycker iofs inte att det är ett problem med iTrips svaga sändare så länge man hittar en ledig frekvens utan störningar. Hemma låter jag den ligga på stereon och i bilen i facket under bilstereon och då funkar det bra.

Ljudet
Jag skall börja med att säga att jag inte är någon audiofil. Jag har testat iTripen på en ministereo med små högtalare hemma och på en vanlig bilstereo med 2 (pinsamt!) fronthögtalare. Testfilerna är kodade i 192kbps mp3 eller 160kbps AAC och mest pop/rock. Ljudet är helt ok, det är bättre med kabel hemma, men i bilen låter det bättre än den vanliga radion (den låter iofs inte särskilt bra här). I tysta partier och klassisk musik hörs dock ett tydligt brum. Vill man ha riktigt bra ljud eller har en high-end bilstereo med 8 högtalare och subwoofer så skall man nog inte satsa på en iTrip. För den som endast vill lyssna på iPoden i bilen på ett smidigt sätt så är iTripen ljudmässigt en ok lösning.

iTripen är känslig för volymen på iPoden. Drar man upp volymen till 60-70% så brusar det rejält - 100% är ohörbart. Bäst är att köra iPoden på runt 50% och istället höja volymen på stereon. Nackdelen är att när iTripen slutar sända efter sista låten i playlisten/albumet så brusar det rejält i högtalarna.

Slutsats
iTripen löser ett vanligt problem i ett smidigt format och en macig lösning och den gör det bra. Ljudet är ok på fria frekvenser och priset humant.
<img src=http://99mac.se/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Information
Tillverkare: Griffin Technology
Beskrivning: FM-sändare för iPod
Pris: $35 (eller 2200 baht)

Omdöme
+Litet format
+Inga kablar
+100 sändningsfrekvenser
-Begränsad räckvidd
-Fungerar inte med nya iPod
-Tillstånd krävs i Sverige

Länkar
http://www.griffintechnology.com
http://www.apple.com/ipod
http://www.joeytempest.de

Funkar itripen här i sverige utan tillstånd????
kan typ polisen eller nån ge en böter eller liknande om man blir "upptäckt" när man använder den??

Böter lär du nog inte få, men använda den får du egentligen inte.
Kan oxå intyga att iTrip är käck, så länge man inte får in "låtarna" i sin shufflemix (Fast dom är ju korta)

För övrigt kan jag säga att Kjell o Co har en liten lådda som FM-modulerar valfri signal och sedan man man med en "switch" välja om man vill ha denna FM-signal eller bilantennens signal in på antenningången på bilstereon.
Inget olagligt alls för FM-signalen finns bara i en antennkabel, och det är inte att sända...
Art.nr. är 57133 hos < http://www.kjelloco.se >
Finns även "snygga" sådana som iPod-tillbehör, men dom är dyrare (för likvärdig funktion).

Kan oxå tipsa om att det kanske går komma runt förbudet genom att sälja sådana där "kombinationsgrunkor", men då sälja den enbart som ex.v. laddare. Möjligen går det inte alls komma runt det så, utan bara att vissa försöker

 • Oregistrerad
 • 2005-06-02 13:00

Hej !

Jag har kört med I-trip mini nu ett tag och jag måste hålla med om att det funkar kanon.
Ljudkvaliteten duger gott till en bilstereo. Håller med om att det blir lite brus mellan låtarna när man har höjt volymen ordentligt.
Däremot tycker jag den drar en del ström. Jag får ut ca 7 timmars drifttid med min mini, så jag har bestält en billaddare för ändamålet.

Räckvidden är inget att skryta med, men man har ju oftast I-poden ganska nära bilstereon, så det är inga problem.

Jag har också provat hur mycket I-tripen sänder eller stör närliggande sändare. Sitter jag i min bil och spelar och det står en annan bil alldeles bredvid, med rätt frekvens inställd så får han faktiskt in din signal, men jag ser inte att detta är något problem, för dom bilar som du står bredvid i en eventuell bilkö sällan har din frekvens inskruvad:-)

Ett bra och enkelt tillbehör om du vill använda I-poden i bilen. Och har man inga skrupler över det olagliga, så är det ett måste med en I-trip.

/Stefan

Men finns det inte nagra Itrip till 4e generationens Ipod?

Absolut!
Lyckades få tag på en till min ipod photo via ebay.

Kolla även in http://www.griffintechnology.com/products/itrip/index.php så har de hela utbudet där men som tidigare nämnts - ej tillåtet i Sverige...

Funkar den till 1.3 ???

Vad menas playlisten? Måste låtarna jag ska lyssna på med iTripen ligga i en viss playlist?

 • Medlem
 • 2005-07-28 21:25

I iTrip:s playlist ligger samtliga FM-frekvenser som kan användas. Du väljer vilken frekvens du vill använda genom att välja motsvarande "MP3-låt"...då spelas det en signal som ställer om iTrip:en och du bekräftar frekvensbytet genom att stoppa avspelningen av "MP3-låten" efter att lysdioden har blinkat 3 gånger.

Detta är åtminstone vad jag har fått fram genom lite surfande. Jag kan dock ha missat något...

mvh Manor

Var kan man få tag i en Itrip mini . vill verkligen ha 1

Såg att dom hade dom på apple store (us) men inte på svenska , kan man beställa från us ,fast det dom är förbjudna lr stoppas dom så dom inte kmr in i sverige ?

 • Medlem
 • 2005-09-15 14:00

Dåligt ljud med iTrip

Jag har köpt en iTrip via Griffin, jag måste säga att jag är inte så nöjd. Jag får inte in någon bra frekvens. Jag bor i Helsinborg och var och varenda frekvens är upptagen typ... inte någon som har ett bra knep kanske?

Ursprungligen av emand:

Jag har köpt en iTrip via Griffin, jag måste säga att jag är inte så nöjd. Jag får inte in någon bra frekvens. Jag bor i Helsinborg och var och varenda frekvens är upptagen typ... inte någon som har ett bra knep kanske?

jag bor i stockholm, och jag kör på 100, ställer du in rätt volym ca 3/4 och en frekvens med ca 0,3 på varja sida blir det kristallklart ljud!

Itrip utan kontakt?

Har idag monterat en ny Itrip med frekvenskurva på en ipod G3. problemet är att den endastflämtar till vid uppstart men fungerar inte utan är i övrigt helt svart. Några ideer? kan man uppgradera mjukvaran i Ipoden eller något annat tips?

 • Medlem
 • Torsby
 • 2005-12-01 19:17
Ursprungligen av janced:

Har idag monterat en ny Itrip med frekvenskurva på en ipod G3. problemet är att den endastflämtar till vid uppstart men fungerar inte utan är i övrigt helt svart. Några ideer? kan man uppgradera mjukvaran i Ipoden eller något annat tips?

Har du följt anvisningarna? Att du ska "pausa" frekvensen för att iTripen ska ta inställningen?

Nja, eftersom den inte tänds antar jag att den inte behöver pausas? Jag testar dock i fall. Tacksam för fler tips.

Såg att det fanns en ny itrip på itrips hemsida som passar till den nya iPod video och nano. Den har dessutom en LCD-display och knappar för att ställa in frekvensen på själva itripen. Dock kostar den 50 dollar.

http://www.griffintechnology.com/products/itrip30/

Ursprungligen av frangen:

Såg att det fanns en ny itrip på itrips hemsida som passar till den nya iPod video och nano. Den har dessutom en LCD-display och knappar för att ställa in frekvensen på själva itripen. Dock kostar den 50 dollar.

http://www.griffintechnology.com/products/itrip30/

Finns ett antal inlägg om detta... Om du söker i forumet så kommer du också finna fler ställen att beställa den nya iTripen ifrån - Gratis frakt dessutom !

är det fortfarande förhandsbeställning från Griffin? Ska kolla saken nu

Nopp... Den börjar skickas ut i December nu tydligen. Innan var de "in late November" ...

Ursprungligen av daniels:

Finns ett antal inlägg om detta... Om du söker i forumet så kommer du också finna fler ställen att beställa den nya iTripen ifrån - Gratis frakt dessutom !

är det fortfarande förhandsbeställning från Griffin? Ska kolla saken nu

Vilka andra ställen kan man beställa griffins produkter med gratis frakt???

Ursprungligen av Mickey:

Vilka andra ställen kan man beställa griffins produkter med gratis frakt???

Här

"Expected arrival: 29/12/2005 (although it may be earlier)"
Får se om det blir pengar över att beställa en efter jul! Men först vill jag ha ett test av den.
Kommer iPod.se att testa iTripen till Nano? Skulle vara bra trots vad lagen säger.

 • Medlem
 • 2005-12-29 17:58

"iTripen löste mitt dilemma problemet på ett finurligt sätt. Det är en liten lokal FM-sändare som kopplas in i ljudingången på iPoden"

eftersom det nämns att itripen aldrig varit nära en svensk grens så antar jag att skribenten bor i Asien...

om man bortser från bruset hur är ljudet annars? det nämns att den spelar bättre än vanlig radio, och vanlig radio låter väldigt bra i bilen, men sen står det att man inte ska ha en itrip om man har baslåda och många högtalare, och det är ju det jag har..

Yes!
Äntligen har dom börjat leverera iTrip tIll Nano från Griffins !
Enligt hemsidan (se länk ovan) så är det inte längre någon förhandsbokning, och vill du så beställa en fast med gratis frakt (ipod-europe, så kommer dom ha den i lager runt den 15e Januri.

Till iPod.se
Vill ni köra ett test på den och bedömma för och -nackdelar, teknikmässigt.
Jag vet vad lagen säger men ändå. Björnström har ju gjort ett test

Felet åtgärdat

Nu fungerar det. Det räckte med att uppdatera mjukvaran till version 2.1. Nu tänds dens den och fungerar alldeles utmärkt.

Det verkar inte som att så mång lyckats få tag på (eller vågat beställa) den nya iTripen till Nanon. Jag har själv införskaffat en, men SJÄLVKLART har jag bara använt den utomlands...
Eftersom jag beställde min iTrip i början av november och kontinuerligt uppdaterade och senarelade sin "will start shipping in..."-tid, blev jag riktigt glad när de äntligen i början av januari började skicka ut sin senaste guldklimp. Leveransen tog ca 2 dygn från centrala USA till min dörr, så det är inget man kan klaga på. Däremot säger Griffin själva ingenting om den tull-avgift som UPS (leveransföretaget) dagen innan paketet passerade in i Sverige, ringde och ville ha. Var uppmärksamma på det, om ni väljer att köpa från Griffin själva.

Kan väl skriva in lite egna åsikter och tankar här, innan någon mer seriös "testare" träder fram

Batteritiden är inget jag hittills kunnat testa ordentligt, men det jag kan säga är att jag inte upplever att den drar mycket mer batteri än vanligt. Testa själva och se efter vad ni tycker.

Designen är helt troligt snygg, enligt min mening. Även om själva materialet inte helt överensstämmer med det som finns på framsidan av iPoden, "smälter de in" i varandra mycket bra. Faktum är att den dubblerade tjockleken faktiskt bara känns som att man har fått en "riktig", robust iPod i sin hand. Nanon tycker jag annars kan kännas väldigt skör utan skal och andra skydd på. Detta helt utan att iPoden känns tjock på något sätt, och på längden ökar storleken nästan obetydligt enligt min mening.

Då till dess funktionalitet...
Ett stort plus till Griffin för att de tagit bort alla installationer. Deras iTrip har nu blivit en renodlad plug-and-play-enhet som det bara är att trycka ner sin iPod i, och spela upp! Ingan jobbiga radiofrekvenser som börjar "spelas upp" när man kör en shuffle på sina låtar.
Jag kan direkt säga att den iTrip jag tidigare hade till min iPod mini sänder ut en klart bättre signal än vad denna iTrip gör. Men någonstans läste jag att signalen blir klart bättre om man sätter i en usb-mini-sladd i uttaget i botten på iTripen (som en slags extra antenn antar jag), så jag testade det. Resultatet var faktiskt förvånansvärt mycket bättre, även om iTrip mini fortfarande slår iTrip nano på det området...
Har faktiskt ännu inte hittat en frekvens där den sänder ut helt klart ljud (inte störs ut av andra signaler), men jag hoppas innerligt att jag gör det snart. Man märker att fler och fler frekvenser börjar bli "befolkade". Med den nya iTripen går det bara att välja ojämna frekvenser också, dvs. ex. 99.1 men inte 99.2 eller 99.0.

Sedan har jag märkt en klar skillnad mellan ljudet i en bilstereo och hemma i köksradion. I en bilstereo känns "knastret" nästan ofrånkomligt, men i köksradion får jag ett riktigt rent ljud. Det jag menar, är att ljudet verkligen är beroende på var någonstans man lyssnar. Självklart är kvalitén på ljudet i olika bilstereoanläggningar olika, men testa själva och se var och hur man får ut mest av sin iTrip.

Det finns nu flera inställningar i själva iTripen, men det är något ni kan läsa mer om i de recensioner som kommer komma snart, för de känns alla som petitesser. Tre förinställda frekvenser, en slags equalizer (typ: av/på) och stereo/mono-ljud. Vitsen är ju trots allt att man ska kunna spela upp sin musik i en radio, och det funkar helt ok!

Ännu ett grymt nästintill oumbärligt tillbehör till världens bästa mp3-spelare!

Tackar för den recensionen, nu står min mätare på 80% ifrån att lägga en beställning.
Inväntar några fler åsikter om den, men so far so good.

Hoppas inte de där knastret du nämnde från bilstereon är överdrivet tydligt, men inget kan vara helt perfekt. Hade ju tänkt att använda iTripen främst i bilen så där är jag lite känslig för onödigt knaster.

På tal om tullavgiften så gissar jag på att det inte är Griffins ansvar/skyldighet att nämna det, utan det är väl upp till leveransfirman att ta ut ev. avgifter för sina tjänster, men jag förstår vad du menar ändå. Kommer det gälla samma sak om jag beställer från iPod-europe? (se länk i mitt senaste inlägg här ovan)

Får man be om en bild när den är i action?
Det är ju trots allt inte samma sak med produktbilder som privata.
Tackar igen för bra information! BTW, tror inte du behöver nojja över att använda den inom sveriges gränser.

Om man nu inte vill ha knaster och ska använda i bilen så är det väl nästan bättre att köpa en ice>Link istället väl? www.densionsweden.se

Ursprungligen av overlake:

Om man nu inte vill ha knaster och ska använda i bilen så är det väl nästan bättre att köpa en ice>Link istället väl? www.densionsweden.se

Ja, om knastret är överdrivet så självklart är andra lösningar lösningen (!)
"det hörs vad det kostar"? Men är det ytterst lite så överlever jag nog.
Sen å andra sidan kan det vara smidigt att ta med sig itripen ifall man åker i andras bilar och vill dela med sig av musiken...

Jag har, för att avsluta denna diskussion om knaster, kommit fram till att man genom att sänka volymen på iPoden till ca 70% får en riktigt bra ljud! Oftast hörs inget knaster alls faktiskt. Så köp, och njut

är det nån som testet itrip med cigg-laddare inbyggt

www.ipod-europe.net kan man beställa iTripen...

 • Medlem
 • Uddevalla
 • 2006-03-04 20:26

Om någon är intresserad av "iTrip för iPods med dockkontakt" så har jag ett gäng till salu. Mejla mig i så fall på skatan@skatan.info

1
Bevaka tråden