Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

BlueSmart USB-adapter

Tråden skapades och har fått 49 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Test av “No Name” Bluetooth-adapter

Tillverkare: No Name
Beskrivning: USB Bluetooth-adapter
Pris: 744 kr inkl. moms (595 kr exkl. moms)

<IMG SRC=/testlabbet/pics/bluesmart/display/7.jpg>

I detta test undersöks en halvanonym Bluetooth-adapter. På produkten framgår varken någon tillverkare eller något produktnamn, den enda benämningen som över huvud taget förekommer är kort och gott Bluetooth USB adapter. Hos Macoteket benämns adaptern som ”BlueSmart”. Adaptern pluggas in i Macens USB bort och möjliggör kommunikation med andra Bluetooth-enheter, ex. mobiltelefoner.

Bluetooth-tekniken
Bluetooth är en öppen standard för överföring av data mellan stationära och bärbara datorer, handdatorer, mobiltelefoner, bildläsare, digitala kameror, osv. Överföringen sker med radiovågor, och dataanslutningens räckvidd är relativt kort. Bluetooth-tekniken avser att ersätta allt krångel som sladdar för med sig.

Installation
Med Bluetooth-adapter följer en enkel manual, en förlängningskabel samt en CD-ROM med drivrutiner. Manualen redogör på ett grundligt sätt hur installationen ska gå till väga, dvs. på Windows maskiner. Även CD-skivan med drivrutinerna är avsedd för PC-folket. För oss som har Mac har Apple gjort livet mycket lättare. Inga krångliga manualer behöver läsas, inga drivrutiner behöver installeras, bara plugga in och köra! Mac OS X v.10.2 har inbyggt stöd för USB Bluetooth adaptrer. Så fort adaptern pluggas in i en ledig USB port, dyker en ny valmöjlighet upp i systeminställningarna. Härifrån kan samtliga inställningar för den nya maskinvaran göras.

Installationsprocessen kräver dock viss datorvana. För en nybörjare kan det vara knepigt att förstå sig på hur inställningarna genomförs. Med produkten följer ingen som helst information om hur man ska gå till väga. Användaren måste själv förstå att man måste leta upp systeminställningarna, och ”para ihop” mobiltelefonen med datorn. Lite information för oss Macanvändare hade inte skadat.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/bluesmart/bluesmart11.jpg>

Mac OS kompatibilitet
På produktens förpackning finns en liten lista på vilka operativsystem som det finns stöd för; Windows98, 2000, ME samt XP. Ingen information om huruvida adaptern fungerar med Mac OS eller ej. I OS X finns dock inbyggt stöd för externa Bluetooth-adapter. Det inbyggda stödet gör det möjligt att synkronisera Adressboken och iCal, skicka filer till andra Bluetooth-enheter samt att koppla upp datorn mot Internet via en mobiltelefon.

Till synkroniseringsprocessen används lämpligen Apples synkroniseringsprogram iSync Beta. Programmet möjliggör synkronisering av Adressbokens samt kalendern iCals innehåll med onlinetjänsten .Mac, handdatorer från Palm, Apples iPod samt Bluetooth-försedda mobiltelefoner från Sony Ericsson. I detta test användes en Ericsson T68. Innan synkroniseringen görs måste telefonen ”paras” med datorn, detta görs från systeminställningarna. Samtliga parkopplade mobiltelefoner dyker sedan automatiskt upp i iSync. Därefter kan man specificera vad som ska synkroniseras mellan enheterna, adressboken eller kalender eller både och. Synkroniseringen görs enkelt genom ett klick på synkronisera-knappen. Vad som dock förvånar mig att det inte finns någon inställning för automatisk synkronisering med vissa bestämda tidsintervall, ex. varje kväll, en gång i veckan osv. Denna funktion kommer kanske i den skarpa versionen av iSync.
Inga problem uppstod vid synkroniseringen, alla poster från adressboken hamnade automatisk på rätt plats i mobiltelefonens telefonbok, smidigt. Ur denna synvinkel är såväl Ericsson T68 som Bluetooth-adaptern fullt kompatibla med Macen.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/bluesmart/bluesmart10.jpg>

Trådlös surfning är ett andra användningsområde för Bluetooth-adapter. Du kan ha din mobiltelefon i väskan eller jackfickan, medan du sitter på tåget och surfar på nätet. Kommunikationen mellan datorn och mobilen sker helt trådlöst via Bluetooth-adaptern. Inställningarna görs i nätverksinställningarna, där en ny enhet; Bluetooth USB-modemadapter, dyker upp. Du ställer in inställningarna du fått från din ISP och vips så kan du koppla upp dig mot nätet. Inga knepiga inställningar av diverse modemscrips osv. erfordras. Under testen använde jag mig av Comviqs GPRS tjänst, vilket visade sig fungera helt utmärkt.

Smarta finesser
Adressboken under OS X har en rad inbyggda finesser för oss som har en Bluetooth-adapter till vår Mac. Har du sett någon av Steve Jobs senaste Keynote-presentationer förstår du säkert vad jag menar. Det handlar några väldigt enkla, men ändock rätt spektakulära funktioner. Har du din mobiltelefon parad med datorn, det kallas så när telefonen är i kontakt med datorn, så kan du klicka på vilket telefonnummer som helst i din adressbok. En pop-up meny dyker upp. Här kan du välja att ringa upp eller att skicka ett SMS till det aktuella telefonnumret. Väljer du ring upp så börjar din mobiltelefon omedelbart att ringa numret du valt, oerhört smidigt. SMS-funktionen fungerar på samma sätt, du får upp en liten ruta där du skriver ett meddelande på högst 160 tecken, varefter det skickas till mottagaren via din mobiltelefon.
Ytterligare en rolig funktion upptäcker du när någon ringer till din mobiltelefon, namnet på den aktuella personen dyker upp på skärmen, rakt framför näsan på dig. Du kan nu välja att svara, vidarebefordra samtalet till din röstbrevlåda eller avvisa samtalet och skicka ett SMS till personen i fråga. Hur användbart detta är, det vet jag inte, men samtliga dessa enkla finesser verkar i varje fall oerhört imponerande på folk.

Andra finesser, som man kanske ska tacka Ericssons mjukvaruutvecklare för, är att det går att skicka diverse filer mellan dator och telefonen. Från telefonen kan jag skicka bakgrundsbilder (.gif-bilder), bilder tagna med en Ericsson CommuniCam™-kamera (.jpg-bilder), direkt till datorn. Inget krux med kompatibilitetsproblem och konstiga filformat. Allt som skickas hamnar i din dokumentmapp, och kan öppnas direkt. Förutom bildfiler går det att skicka ringsignaler, visitkort, anteckningar osv. Att skicka filer från datorn till mobiltelefonen (eller någon annan dator/handdator), är inte mycket svårare det heller. Med hjälp av Apples Bluetooth Filöverförings applikation kan valfria filer, i valfria format skickas till andra Bluetooth enheter. Jag provade att skicka bakgrundsbilder till T68an, det gick utan några som helst problem, rena barnleken faktiskt.

Hastighet och räckvidd
På denna punkt blev jag faktiskt negativt överraskad. Synkroniseringen mellan mobiltelefonen och datorn gick förvånansvärt långsamt. Jag trodde att det skulle ta några enstaka sekunder för att få telefonens innehåll att bli identiskt med Adressboken och iCal. Men så var inte fallet. En synkronisering, där både telefonens och datons innehåll är identiska innan synkroniseringen, tar i regel 3 minuter och 40 sekunder. Detta trots att ingen egentlig information behöver överföras, förutom att iSync måste konstatera att inga förändringar skett.

Att det går långsamt tror jag dock inte beror vare sig på datorn, eller Bluetooth-adaptern. Den svagaste länken i kedjan är mobiltelefonen. Nyare Bluetooth telefoner är förhoppningsvis försedda med snabbare mjuk- och hårdvara som gör att synkroniseringsprocessen går snabbare.

Surfning via Bluetooth-adaptern däremot går riktigt snabbt, detta förutsätter dock att man har en GPRS telefon och surfar via just GPRS. Sidorna laddas in i en acceptabel hastighet. Men återigen, här är det inte Bluetooth-adaptern som är den begränsande faktorn utan det hänger på andra faktorer, så som GPRS-täckning osv. Bluetooth-adapterns hastighet uppges enligt tillverkaren vara upp till 723 Kpbs. Denna siffra gäller dock vid optimala förhållanden, dvs. i en störningsfri miljö och då avståndet mellan mottagare och sändare är litet. Bluetooth-adapterns räckvidd uppges vara ca 10 meter. Denna siffra visar stämma bra med verkligheten, väggar och andra hinder påverkar dock räckvidden negativt. Detta upplever jag dock inte som något större problem, räckvidden är fullt acceptabel.

Hantering
Bluetooth-adaptern har dimensionen 68 (l) x 25 (b) x 7 (h) [mm], och dess vikt uppgår till ca. 10 g. Adaptern pluggas enkelt in i en av datorns lediga USB-portar. Skulle den inte passa pga. utstickande kåpor, (gäller främst stationära datorer & ej Mac), så följer det med en USB-förlängningskabel som kan kopplas mellan datorn och adaptern. Men denna vill man gärna slippa använda, anledningen till att man köper en trådlös adapter är väl att man inte vill ha ett virrvarr av kablage. Har man en stationär Mac går det teoretiskt sett bra att ansluta Bluetooth-adaptern till tangentbordets USB-port, men på grund av sin bredd tar den i underlaget, om man inte har tangentbordet i upphöjd position. Det bästa är således att ansluta den till någon av portarna på själva datorn.

Ett problem eller snarare svaghet hos produkten som uppenbarat sig under testets gång är hanteringen av adaptern på resande fot. Kontakterna på PowerBook datorer sitter på baksidan av datorn, vilket gör att adaptern sticker ut ca. 6 cm bakåt. Sitter du exempelvis med datorn i knäet på tåget eller bussen, så kan man råka ”knäcka till” adaptern. Adaptern kräver nästan att du har tillång till ett fast bord, för att man inte ska riskera att den skadas. Vidare tror jag att stöldrisken av Bluetooth-adaptern är relativt hög. Det tar inte många hundradels sekunder för en tjuv att plocka åt sig adaptern. Detta är trist med tanke på att det är just på resande fot som Bluetooth-kommunikation kommer väl till pass.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/bluesmart/bluesmart6.jpg>

Liknande produkter
Det finns ett handfull liknande produkter på marknaden, från mer eller mindre okända tillverkare. Alla dessa Bluetooth-adaptrar har identisk funktion, och identiska prestanda. Det som skiljer dem åt är den fysiska utformningen, samt priset. Adaptern i detta test är dock en av de bättre produkterna på marknaden, tack vare sin relativt lilla storlek samt tack vare dess konkurrenskraftiga pris.

Slutsats
Innan jag fick känna på den här Bluetooth-adaptern hade jag vissa förutfattade meningar om produkten. Skulle man verkligen få andning av den? Jag trodde den skulle hamna i facket bland många onödiga prylar man köpt på sig. Jag tvivlade på om det är värt drygt 600 kr att trådlöst kunna synkronisera min adressbok med Adressboken i datorn. Men ju längre tid jag tillbringade med produkten desto mer kom jag att gilla den. Nya smarta finesser uppenbarade sig hela tiden. Apple har verkligen lyckats integrera Bluetooth-stödet i operativsystemet, enkelheten och finessrikheten är helt underbar.
Bluetooth-adaptern känns dessvärre något ömtålig när den sitter inpluggad i PowerBook-datorer, har man otur kan man knäcka den. Den optimala lösningen vore om ett Bluetooth-chip var inbyggd i Apples datorer, men medan vi väntar kan vi med stor fördel använda denna produkt.

Betygsättning

Användarvänlighet: 4/5 Instruktioner för oss Macanvändare saknas.
Storlek & form: 4/5 En av de minsta i klassen, men besvärligt om man kör PB.
Funktioner: 5/5 Många finesser utöver synkroniseringsmöjligheten.
Prisvärde: 4/5 En av de billigare produkterna på marknaden.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Omdöme
+ Positivt:
Finessrik
Fullt kompatibel

- Negativt:
Synkroniseringshastighet
Ej inbyggd

Länkar relaterade till testet
Tillverkarens hemsida: n/a
Info om Bluetooth från Apple: http://www.apple.com/se/bluetooth/
Ericsson sida om bluetooth: http://www.ericsson.com/bluetooth/
Bluetooths officiella site: http://www.bluetooth.com/

Fler bilder på USB Bluetooth-adaptern, tagna i samband med testet.

[ 18 November 2002, 11:23: Meddelandet ändrat av: -Martin- ]

Senast redigerat 2003-12-17 00:54

Mycket bra test! Bra jobbat Martin!!

Martin,
tack för ett utomodertligt test.
Fler sådana behövs..

Värt att nämna i samband med detta är kanske ACERs lilla USB adapter som motsvarar bluesmarts men som även har lysdiod för o visa bluetoothaktivitet (motsvarande t68ans inbyggda blå lysdiod)

Den är dessutom mindre och snyggare enligt mig

http://www.novamedia.de/pages/produkte_mhs_bluetooth.html

Tackar!

Fler test kommer! Maila gärna era önskemål om framtida tester i den här tråden.

/M

Ang att den sticker ut där bak - en kort, kanske 10 cm, förlängningssladd skulle lösa problemet med knäckning… en längre skulle möjliggöra att ha den på samma ställe som telefonen men då missar man ju den trådlösa poängen…

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2002-11-12 23:21

Välgjort, trevligt och nyttigt.

Jürgen: Håller med om att ACER-adaptern verkar smidigare. Angående diod, så kan jag upplysa om att BlueSmarten också har en indikerings-diod, men den visar dock endast att adaptern är ansluten till datorn.

scooterbabe: Med BlueSmarten följer en 1,5 m lång USB-förlängningskabel. Men jag tror inte en kabel är lösningen på problemet. Lösningen är att tillverkaren bygger en kortare adapter, typ ACER. Eller att Apple själva bygger in Bluetooth-chip i datorerna.

Kom gärna med fler frågor angående adaptern, jag ska försöka svara så gott jag kan.

/M

Vilket utförligt test. Mycket bra -Martin-!

Mycket bra test! Imponerad.

Kan bara instämma i hyllningskören, ambitiöst och välskrivet test!

Ser mycket fram emot testet av MS nya bluetooth-mus!

jag tror att Palm Desktop går att synca också...hoppas det i varje fall...

men, hur är det egentligen med telefonens kapacitet. jag har hundratals kontakter i min Palm Desktop och kalendern lär också ta på minnet i telefonen....

Jag är mycket imponerad av testet!

Helt klart ett av de mest ingående test jag sett.

Tänkte bara lägga till en fundering kring synkroniseringstid: det skulle inte förvåna mig om den beror på iSync. När jag plugga in min iPod tar det ett par minuter att synka adressbok och iCal med musikmaskinen. Och nog borde det väl gå aningen snabbare via fire wire än blåtand.

 • Oregistrerad
 • 2002-11-13 16:02

Fick du någonsin det att funka genom att bara använda GSM?
GPRS är i och för sig bättre men det kostar en del om man använder det mycket (med min operatör).

Jag sammanställde en liten (ej på något sätt komplett) lista över adaptrar till en annan tråd, och den passar ju härinne också för den som undrar vilka olika Bluetooth USB adaptrar som finns att köpa idag. Som sagt, det finns säkerligen fler än dessa där ute, så ge inte upp letandet om ni letar efter något som är ännu billigare!

Noteras bör hur drastiskt lägre Apples (och BlueSmarts) adaptrar ligger i pris. Undra vad detta beror på?

Apple´s egna USB Bluetooth-adapter
662,50:- inkl. moms

TDK Bluetooth USB adapter
1813:- inkl. moms

COM ONE Bluetooth USB dongel
1700:- inkl. moms

3Com Bluetooth USB adapter
1495:- inkl. moms

Jag vill tacka Martin för att ha satt ribban för kommande test mycket högt!
ett tänkbart "utvecklings tips".
Under filer kunde man kanske ha en PDF fil att ladda ner med hela testet under egen kategori?

Proffsigt Martin!

Mvh
CubeUser

 • Medlem
 • Gällivare
 • 2002-11-13 18:02

Kan bara instämma i hyllningskören för ett mycket bra test!

Kan kommentera med en jämförelse med D-linkadaptern(Apples). (I min iver att få blåtand så "råkade" jag dubbelbeställa. Bägge adaptrarna är imponerande små, fast D-link är inte ens halva storleken av Bluesmarten. Rent subjektivt tyckte jag att Bluesmarten hade bättre räckvidd. Dock gör glasspinneformen på Bluesmarten att man lätt "knäcker" den om man har den på en bärbar, själv har jag därför valt att behålla D-linken, hade jag haft den till en stationär hade jag nog behållit Bluesmarten istället.

Jag har f.ö min Bluesmart till salu under säljes om någon är intresserad, pris 500:-

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: cubeuser:
Jag vill tacka Martin för att ha satt ribban för kommande test mycket högt!
ett tänkbart "utvecklings tips".
Under filer kunde man kanske ha en PDF fil att ladda ner med hela testet under egen kategori?

Proffsigt Martin!

Mvh
CubeUser

Kul att du gillar testet. I detta fall finns det faktiskt redan en .pdf. Vi har dock inte planerat att skapa pdf-filer av kommande test. Men, men vi får se...

Här finns testet i .pdf form, väger ca 14 MB.

/M

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Tobias:
Fick du någonsin det att funka genom att bara använda GSM?
GPRS är i och för sig bättre men det kostar en del om man använder det mycket (med min operatör).

Jag provade faktiskt aldrig att surfa via GSM. Men jag tror nog att det fungerar det med. Jag ska prova, postar resultatet i denna tråd!

/M

 • Medlem
 • Huddinge, Sweden
 • 2002-11-13 18:56

*imponerad*

Bra jobbat Martin!

Stort tack till nedlagd möda...

 • Medlem
 • Borås
 • 2002-11-13 19:27

Jag blev så inspirerad av din test Martin så jag tog tag i inställningarna för min T68i, surfar nu ifrån mobilen. Kul och användbart när man är på resande fot. Långsamt men helt OK

Imponerande test Martin! Mera mera!
Fick veta av Martin att du ska testa Microsoft Bluetooth mus! Vill se testet nu!
Vill köpa den men vågar inte ännu eftersom jag inte vet om den fungerar. Skynda skynda!

[ 13 November 2002, 20:20: Meddelandet ändrat av: Mattias Hedman ]

Jag sitter och jobbar med vår nästa katalog just nu och kom på att ni borde göra en "99mac test logo" för tryck och för web.

Om testerna kommer att hålla samma klass som denna i framtiden så kan en sådan liten logga invid produkten betyda att kunden (gratis) kan få ett oberoende test som tar upp många av de frågeställnigar han kan ha innan ett köp.

Vår katalog går i tryck nästa vecka, hinner ni?

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Mattias Hedman:
Imponerande test Martin! Mera mera!
Fick veta av Martin att du ska testa Microsoft Bluetooth mus! Vill se testet nu!
Vill köpa den men vågar inte ännu eftersom jag inte vet om den fungerar. Skynda skynda!

Tack för alla positiva kommentarer!
Testet är på G.. Håll utkik!

/M

[ 13 November 2002, 20:51: Meddelandet ändrat av: -Martin- ]

 • Oregistrerad
 • 2002-11-14 14:27

Kan bara intyga att BlueSmart:en är så bra som testet redovisar. Jag har själv kört den på en PBG4/iSync med Ericsson T39 och Telia DOF i snart 2 månader. Fungerar till 100%. GPRS och GSM-surfning fungerar också.

Tom tokkombinationer med nätverk mellan Mac och Windows gör att sätta upp. Räckvidden är också utmärkt. Det är egentligen bara 3Com:s adapter som är bättre, men den är samtidigt både dyrare och klumpigare/större.

Knäckrisken är däremot överhängade. Både för adatern i sig och USB-porten. Det lär dyka upp ännu fler reparationer av moderkort i framtiden.
Jag har dessutom haft 2 returer av adaptern hittills. Den dog mitt i användadet. Stendog. Hoppas att det bara är barnsjukdomar.

D-Link:en går ju bara att beställa via Store. ÅF kan inte lägga order på den. Tillgång är mao helt obefintlig.

Här är ett trevligt verktyg till Ericssontelefoner:
http://homepage.mac.com/jonassalling/Shareware/index.html

 • Medlem
 • Ängelholm
 • 2002-11-15 23:49

Mycket uttömande och bra test. Fortsätt så.

Kanonbra test, så ska en slipsten dras. Ja, eller: ett test skrivas.

Bra gjort!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2002-11-16 11:20

Bra test, Martin. Du kanske kan sälja det till MacWorld?

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Schuckert:
...Jag har själv kört den på en PBG4/iSync med Ericsson T39 och Telia DOF i snart 2 månader.

Täcker Bluesmart för den andra USB porten på nåt sätt när man kör den på en PBG4?

Jag håller på och kollar IOGear´s Bluetooth adapter och det trista med den är att den e så sabla bred så att den täcker för den andra USB porten.

Bevaka tråden