Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

JMTek USBDrive

Tråden skapades och har fått 11 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Test av JMTek USBDrive™ 64MB
<IMG SRC=/testlabbet/pics/usbdrive/bild2_500.jpg>
Tillverkare: JMTek
Beskrivning: USB Fickminne
Pris: 128MB: 995 kr (1 224 kr inkl. moms)

USBDrive är ett så kallat fickminne, en pryl något mindre än en cigarettändare, men som trots sin lilla storlek kan rymma upp till 2 GB. JMTek USBDrive är dessutom en plug’n’play produkt som är helt plattformsoberoende. Aldrig har det varit enklare att vid arbetsdagens slut föra över Excel-filen till fickminnet från arbetsplatsens PC, och enkelt kunna fortsätta arbetet hemma på Macen. Inget krångel med drivrutiner, lösa sladdar & zip-skivor. Men hur fungerar det egentligen i praktiken?

Lagringskapacitet
Detta fickminne finns att tillgå med 7 olika lagringsutrymmen, samtliga fickminnen är till skillnad från vanliga hårddiskar tillverkade helt utan rörliga delar. Följande storlekar finns att köpa i dagsläget; 32MB, 64MB, 128MB, 256MB, 512MB samt 1GB. En modell på hela 2GB är utlovad att finnas på butikshyllorna inom kort. Priset på den minsta modellen ligger på några få hundralappar, medan prislappen för dagens värstingmodell på 1GB hamnar närmare 10 000 kr strecket.

Funktioner
USB Drive-minnet har egentligen inte några speciella funktioner utöver dess huvudfunktion. Fickminnet fungerar som ett utmärkt lagringsmedia, men något annat lämpar den sig inte till. En finess är dock, det mekaniska skrivskyddslåset på sidan av minnet. Genom att skjuta ett litet reglage åt sidan kan innehållet på minnet skyddas mot frivillig eller ofrivillig radering.

Storlek och design
Storleken för USBDrive-minnet varierar, modellerna med lagringskapacitet mellan 32 – 256MB mäter; 60 x 20 x 9 mm, väljer man någon av de större modellerna, 512MB – 2GB blir även den fysiska storleken aningen större; 85 x 21 x 13 mm. Även vikten skiljer de två modellerna åt, men skillnaden är marginell 28 mot 32 g. Storleken utgör ingalunda något hinder för att ha fickminnet på nyckelknippan. Det som gör mig tveksam till idén är snarare huruvida USBDriven klarar strapatserna som ett gäng nycklar ändå utsätts för. Min nyckelring utsätts i varje fall för en rätt hårdhänt behandling. Om man trots allt vill ha med sig fickminnet bland nycklarna så kan jag påpeka att det skyddande locket som följer med minnet, inte kommer sitta kvar speciellt länge. Den sitter inte fast speciellt hårt på minnet, ett lättare tryck kan få den att falla av, vilket innebär att USB-kontakten kommer att ligga helt oskyddad.
En mer skonsam möjlighet är då att ha fickminnet hängande runt halsen i den medföljande ”senil-snodden”. Det svarta bandet kan liknas vid en mutation mellan ett s.k. backstage-band och just en ”senil-snodd”, som glasögonanvändare använder för att inte tappa bort glasögonen. Likt en 7-åring som precis fått nycklar till hemmet, kan man ha fickminnet hängande runt halsen. Visst, det ser rätt komiskt ut, men håll med om att det är praktiskt.
Fickminnet är tillverkat i plast, men har ett yttre chassi i aluminium. Konstruktionen inger ett relativ robust intryck. Problem kan dock uppstå, främst på bärbara datorer (inte minst PowerBook G4), där USB-portarna sitter väldigt nära varandra. Fickminnets bredd (9 mm) kan innebära att ingen annan USB-enhet kan anslutas till porten bredvid. I detta fall kan den medföljande USB-förlängningssladden användas. Denna lösning är inte vacker men det fungerar.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/usbdrive/bild4_500.jpg>

Hastighet
Tillverkaren JMTek hävdar att läshastigheten är över 1MB/sek, medan skrivhastighen sägs uppgå till 800kB/sek. Under testets gång har mätningar skett på två Macar och en Wintel PC. Macarna; en PowerBook G3/400 MHz, med OS v. 10.2.2, samt en iMac G4/700 MHz också den med OS v. 10.2.2, samt PCn en P4/2 GHz med Microsoft XP.
Eftersom det inte finns några benchmark-program som mäter skriv/läshastigheten för fickminnen, fick testet utföras på ett mer primitivt, men ändock rättvist sätt. Ett testpaket bestående av främst bildfiler i jpg format, men också diverse textfiler skapades. Testpaketets storlek uppgick till 61MB. Genom att skriva respektive läsa detta paket från USB-minnet, medan tiden för överföringarna klockades kunde läs/skrivhastighen beräknas.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/usbdrive/diagram.jpg>

Resultatet förvånar mig rätt mycket, att skriva 61 MB på fickminnet tog 19 minuter (!) på båda Macarna. Det är oerhört mycket sämre än vad tillverkaren lovar. Med tillverkarens hastighetsangivelse skulle denna skrivprocessen endast behöva ta 1,5 minuter. Som diagrammet visar är även läshastigheten långt under siffrorna i produktspecifikationen. Att föra över 61 MB tog drygt 3 minuter. Resultatet för både den äldre PowerBooken och den nya iMacen visar samma dåliga tendens. På Windows-maskinen gick både skrivning och läsning betydligt snabbare, men siffrorna är var fortfarande långt under de av tillverkaren utlovade siffrorna.

Jag nöjde mig dock inte med att konstatera att hastigheten var lägre för Mac-maskinerna. Efter konsultation med testlabbets Patrik Sonestad, upptäcktes att USB Drivens format är FAT (MS-DOS). Macintosh-datorer läser FAT-formaterade enheter via Mac-PC Exchange, vilken tydligen utgör en flaskhals. USBDriven formaterades om med hjälp av Disk Utillity till Macens HFS+ format, vilket medförde att filöverföringar gick betydligt fortare, (se diagrammet nedan). Varför inte använda HFS+ formatet då? Jo, anledningen är att PC-maskiner inte kan läsa HFS+ diskar. Vill man således att USB Disken ska vara kompatibel med både Mac och PC måste man således använda sig utav, den på Macen långsammare, FAT-formateringen. Om man däremot endast avser att använda USB Disken i Mac-miljö så är HFS+ formatet att föredra.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/usbdrive/diagram2.jpg>

Kompatibilitet
Under de modernare operativsystemen Mac OS 9/X och Windows XP/ME fungerar JMTek’s USBDrive, som en så kallad ”plug’n’play”-produkt. Inga speciella drivrutiner behövs. Fickminnet pluggas enkelt in i en USB-port och den nya enheten dyker upp bland hårddiskar och övriga lagringsmedia. Använder man däremot Windows 98 så måste nödvändiga drivrutiner installeras från medföljande CD-skivan installeras. Fickminnet kan efter anslutning till datorn användas som vilken annan lagringsenhet som helst, filer kan på sedvanligt vis dras till och från enheten. Medan läsning/skrivning sker blinkar en röd diod på sidan av minnet. Under denna tid bör minnet inte avlägsnas från datorn. När du vill avlägsna fickminnet så rekommenderas det att du väljer ”mata ut” under Mac OS, eller ”säker avlägsning av extern enhet” under Windows. Genom detta förfarande säkerställs att inga filer blir korrupta under avlägsningen av enheten.

Sammanfattning
JMTek USBDrive är en smart liten produkt för att överföra filer mellan olika datorer och plattformar. Men personligen skulle jag inte använda en USBDrive som en permanent lagringsenhet för mina filer, det skulle kännas alltför snopet om nycklarna med USBDriven skulle komma bort. Nej, USBDriven är och kommet att förbli ett tillfällig transportmedia, den moderna ersättaren för den gamla 1,44" disketten. De låga läs/skrivhastigheterna som uppmättes främst under Mac-plattformen gör att driven inte känns speciellt användbar för lagring/transport av stora filer. Här är även USB-gränssnittet på maximala 12Mbps en kraftig begränsning. Ärlig talat ser jag inte riktigt vitsen med 1 och 2 GB-modellerna, det tar ju evigheter att överföra så stora datamängder via USB. Har man behov av en liten och smart lagringsenhet, så kan man köpa 2 st iPod för samma pris, med med mer minne och snabbare FW-gränssnitt! JMTek USBDrive är enligt mig endast prisvärd och användbar med litet lagringsutrymme och för små filer.

Omdömme
+Positivt:
Lätt att ha med sig
Plattformsoberoende/plug´n´play

-Negativt:
Taskig läs/skrivhastighet
Större modeller är svindyra

Betygsättning
Produkten får betyget 3/5, på grund av låg skri/läshastighet, samt det dyra priset i förhållande till lagringskapaciteten.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test3.gif>

Länkar relaterade till testet
Tillverkarens hemsida: http://www.usbdrive.com

[ 19. Januari 2003, 23:48: Meddelandet ändrat av: Martin Björnström ]

Senast redigerat 2003-12-17 00:57
 • Medlem
 • Gällivare
 • 2002-12-21 14:56

Jag såg någonstans att åtminstone en tillverkare har kommit med en liknande produkt, men den utnyttjar ett utbytbart MMC/SD-kort som minneskrets. Med tanke på att MMC/SD blir alltmer använt i PDA:er, mp3-spelare och digitala kameror så tycker jag att den lösningen känns mer lockande.

Själv flyttar jag filer med MMC-kort, har läsare både på jobbet och hemma, samt en mikroadapter för USB som är i storleksordningen mellan tändsticksask och cigaretttändare om jag är någon annanstans.

Intressant test annars, skrivhastigheten och hur diskformateringen påverkar var bra. Någon som vet vad läs/skrivhastigheten är på MMC/SD?

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: iBjorn:
[QB]Jag såg någonstans att åtminstone en tillverkare har kommit med en liknande produkt, men den utnyttjar ett utbytbart MMC/SD-kort som minneskrets. Med tanke på att MMC/SD blir alltmer använt i PDA:er, mp3-spelare och digitala kameror så tycker jag att den lösningen känns mer lockande.

[QB]

Kingston är på gång med sådana produkter. Pressmeddelande kom förra veckan om det. Dock har ju MMC/SD en stor begränsning och det är när det gäller maximal datamängd. Över 256MB går inte att få tag i än så länge...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-01-05 19:50
Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: -Martin-:
Under testets gång har mätningar skett på två Macar och en Wintel PC. Macarna; en PowerBook G3/400 MHz, med OS v. 10.2.2, samt en iMac G4/700 MHz också den med OS v. 10.2.2, samt PCn en P4/2 GHz med Microsoft XP.

Okej det var ett tag sen jag hade något överhuvudtaget med pc att göra, men ... microsoft gör väl inte OS? Du slant till, windows XP menade du?
*förbryllad*

(klart man ska lägga energi på onödiga inlägg som detta, hehe)

Ännu ett bra test!
Intressant läsning!

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-01-05 22:22

Öh? Vilken planet kommer du ifrån? Vad jag vet har microsoft gjort operativsystem i ca 30 år...

Som sagt...fler nyttiga inlägg i debatten...

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: bollman:
Öh? Vilken planet kommer du ifrån? Vad jag vet har microsoft gjort operativsystem i ca 30 år...

Nej, Microsoft gör inte OS. De gör stora, långsamma, buggiga och dyra virus, förklädda till OS. Jag har hört att de sprider sig som en löpeld bland världens alla PC-burkar...

/Göran, som inte borde säga något, eftersom han har beställt en bärbar Compaq med XP till jobbet. Den kommer dock att stå och skämmas i skuggan av min TiBook 1GHz och bara användas till de sorgliga tillämpningar där det inte finns något alternativ...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-06-16 14:46
Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
Efter konsultation med testlabbets Patrik Sonestad, upptäcktes att USB Drivens format är FAT (MS-DOS). Macintosh-datorer läser FAT-formaterade enheter via Mac-PC Exchange, vilken tydligen utgör en flaskhals. USBDriven formaterades om med hjälp av Disk Utillity till Macens HFS+ format, vilket medförde att filöverföringar gick betydligt fortare, (se diagrammet nedan).

Kan man formatera den som NTFS och den då fungerar i Mac och PC? Vore kul om det kunde förbättra prestandan.

Är inte USB minnen känsliga för skakningar och stötar? Inte den elektroniska sorten, utan den mekaniska..

Praktiskt att köra backup på jobb etc, kan tänkas.

Citat:

Skrevs ursprungligen av bollman
Öh? Vilken planet kommer du ifrån? Vad jag vet har microsoft gjort operativsystem i ca 30 år...

Som sagt...fler nyttiga inlägg i debatten...

Hehe, är det verkligen så länge de har hållt på och krabbat?

Jag känner mig gammal

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-06-16 15:17
Citat:

Skrevs ursprungligen av Andersson
Är inte USB minnen känsliga för skakningar och stötar? Inte den elektroniska sorten, utan den mekaniska..

Vilka är vilka?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Olof Forsberg
Vilka är vilka?

Elektronisk stöt, ex.vis spänningsöverslag, mekanisk stöt = tappar USB pluggen i golvet, smäller i nåt när man har den i fickan.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-06-16 21:15
Citat:

Skrevs ursprungligen av Olof Forsberg
Kan man formatera den som NTFS och den då fungerar i Mac och PC?

NTFS fungerar inte under varken Mac OS 9 eller X.

1
Bevaka tråden