Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ordboken 2.0

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Test av Ordboken Premium v. 2.0.6

Tillverkare: Datadromedia AB
Beskrivning: Lexikon för Macintosh
Pris: 369 kr inkl. moms (295 kr exkl. moms)

Ordboken Premium är ett lexikonprogram som hjälper dig att hitta översättningar mellan två språk. Med Ordbokens hjälp kan du snabbt och lätt hitta rätt översättning och också klistra in lämpligt ord/uttryck i den text som du arbetar med. Ordboken är mycket lättanvänt och framför allt prisvärt hjälpmedel till din Mac.

Installation
Installationen av Ordboken är i likhet med övriga installationer på Mac OS väldigt enkel. Version 2 som testades fungerar dock endast med OS 8-9 eller Classic-läget i OS X. För att köra installationsprogramvaran måste därför Classic-miljön startas upp. Det bör dock poängteras att senare versioner av Ordboken, v. 2.5 fungerar direkt under OS X. Mer om detta går att läsa längre fram i testet. Installationsprogramvaran frågar efter sedvanliga uppgifter, så som namn, organisationsnummer, licensnummer etc. I detta skede är det också viktigt att välja vilka ordböcker som man vill ha installerade på datorn. Med Ordboken premium följer fyra stycken ordböcker som möjliggör översättning av ord mellan svenska och engelska, franska, tyska eller italienska. Observera att direktöversättning mellan de utländska språken inte är möjlig, utan det är alltid mellan svenska och något av de utländska språken som översättningen sker. Ordböckernas storlek varierar, men ingen individuell ordbok är större än 5 MB. Vill du installera samtliga fyra ordböcker kommer paketet att väga 12,3 MB på din hårddisk. Datadromeda AB som utvecklat Ordboken skickar även med två demoversioner på produkter i deras sortiment; Telefonboken och Arbetsboken. Installationen av dessa är dock naturligtvis valfri. Utöver detta finns en rad övriga lexikon på CD-skivan. Dessa är dock krypterade och låsta, låskoder till dessa kan köpas direkt från Datadromedia.

Ingen avinstallationsprogramvara medföljer, men programfilerna som installeras är väl samlade i en mapp, med undantaget av en fil i programinställningar och en fil i tilläggsmappen. Detta gör det trots allt är relativt enkelt att radera Ordboken från hårddisken.

Om ordboken
Ordböckerna levereras från Norstedts Förlag, och finns också utgivna i bokform, under namnet Norstedts lilla Ordbok. Ordböckerna täcker ett aktuellt och modernt grundordförråd. Som ett exempel på omfattningen av orden, kan det nämnas att den tyska delen av Ordboken omfattar över 70 000 ord. Är detta mycket eller lite? Ja, jämförelsevis kan nämnas att Norstedts Stora Ordböcker omfattar ca 3 gånger fler ord. Men jag upplever att denna ordbok mer än väl täcker ett vardagligt behov för de allra flesta av oss.

Användning under Mac OS 8.x och 9.x
Användningen av Ordboken är mycket enkel. När du arbetar med en text, eller vill översätta ett främmande ord på en websida, markerar du ordet och anropar Ordboken med ett valfritt snabbkommando. Om det aktuella ordet finns i ordlistan, presenterar Ordboken översättningen i programmets huvudfönster. Detta fönster, som för övrigt är det enda fönstret i programmet är uppdelat i tre olika fält. I kolumnen till vänster presenteras samtliga tillgängliga ord, i de två raderna till höger syns det senaste uppslagna orden och dess betydelse. Översättningen av det aktuella ordet kan väldigt enkelt klistras in i texten du just arbetade med, genom att ett dubbelklick på översättningen. På så vis ersätts det inledningsvis markerade ordet med en översättning. Programmet är mycket smidigt och enkelt att använda.
Det går också bra att skriva in ord i programmets sökfält, programmet scrollar automatiskt till det mest relevanta ordet för varje bokstav du knappar in. Sökningarna går således ögonblickligen, ingen väntetid förekommer. Det går också bra att söka genom att markera ett ord i ett valfritt program (företrädesvis genom att dubbelklick) och dra ordet till Ordbokens sökfält.

Språkriktningen samt vilken ordbok som är aktiv ändras enkelt genom snabbkommandon, eller via menyer. De fyra medföljande ordböckerna kan enkelt kompletteras med egna uppslagsord och översättningar. Känner man sig manad, så kan man skapa en ny alldeles egen ordbok. Alla dessa moment är enkla att genomföra. Med programmet följer ett hjälpblad som förklarar de grundläggande funktionerna på ett mycket pedagogiskt sätt, med färgbilder och tydliga steg för steg instruktioner.

Användning under Mac OS X
Ordboken v. 2.0 är ett program som är avsedd för äldre versioner av Mac OS, men det fungerar även OS X med hjälp av det inbyggda Classic-läget. Dessvärre går några väldigt användbara funktioner förlorade. Det går exempelvis inte att starta Ordboken med något snabbkommando, utan programmet måste startas upp manuellt genom dubbelklick på programikonen. Ord som du vill översätta måste skrivas in i programmets sökfält, antingen genom att du skriver in ordet direkt eller genom att dra och släppa ett markerat ord. Snabbkommandot känns som ett mycket viktig funktion i denna typen av program, speciellt om det används för översättning av många ord, exempelvis då man arbetar med längre texter. Ytterligare en svaghet under OS X är att det inte går att ersätta det ordet som slagits upp med ett dubbelklick på det utländska ordet. Denna funktion finns under Mac OS 8/9 och snabbar upp arbetet med texter avsevärt. Istället måste man manuellt kopiera och klistra in orden. Detta förfarande känns något omständligt.
Men det bör dock poängteras att Datadromeda även har gett ut Ordboken till OS X, med versionsnummer v. 2.5. I denna version antas dessa brister vara åtgärdade. Uppgradering till Ordboken v. 2.5 kostar i skrivande stund 295 kr plus moms.

Liknande produkter
Numera ger Norstedts Förlag själva ut sina ordböcker på CD. I sortimentet finns ordböcker med betydligt fler uppslagsord, bland ordböckerna finns bl.a. Norstedts Ordbok, samt Nordstedts Stora Ordbok, den senare omfattar 270 000 ord och fraser. Dessutom finns en rad specialordböcker, ex. affärsordbok, skribentordbok osv. Dessa produkter ligger dock betydligt högre i pris än ordboken som behandlas i detta test.

Slutsats
Ordboken v. 2.0 är ett trevlig litet översättningsprogram, främst avsett för Mac OS 8 och 9. Programmet är mycket enkelt att använda, och tydliga användarguider medföljer. Datadromeda tillhandahåller fri support, om svårigheter trots allt skulle uppstå. Visst, det finns ordböcker som är mycket mer avancerade, med långt fler uppslagsord än vad som följer med Ordboken. Men enligt mig täcker detta program behovet för det ett vardagligt användande. Ett stort plus är också att Ordboken levereras med ordböcker för fyra olika språk. Vill du köpa dig en ordbok att använda under OS X så rekommenderar jag dig dock inte denna version av Ordboken, satsa på v. 2.5 istället. Då kan du dra nytta av en rad snabbkommandon och smarta finesser som tyvärr går förlorade i Classic-miljön.

Omdöme
Styrka:
4 språk
Prisvärt

Svaghet:
Ordförrådet är något begränsat

Betygsättning
Användarvänlighet: 5/5 Enkelt helt enkelt.
Användningsområde: 4/5 Kunde haft ett större ordförråd.
Funktioner: 4/5 Smarta snabbkommandon.
Prisvärde: 5/5 Billigt om man jämför med liknande produkter.

Systemkrav
MacOS 8.x, 9.x
Fungerar i Classic-miljön under OS X
Macintosh Plus och uppåt. Ordboken vill ha 800 kb ledigt internminne.
Utrymmet som krävs på hårddisken varierar mellan olika lexikon.

Länkar relaterade till testet
Tillverkarens hemsida: http://www.dromeda.se/
Norstedts Förlag: http://www.norstedts.se/
Norstedts Ordbok: http://www.norstedtsordbok.se/

En bra sak att veta är att om man köper Ordboken 2.5 för OS X så medföljer inte något lexikon alls, om man däremot köper Ordboken 2.0 Premium och en uppgradering till version 2.5 så kan man använda alla de 4 lexikon som medföljde version 2.0 i OS X.

Mer om version 2.5 finns att läsa här och om uppgraderingspriser osv här.

  • Medlem
  • 2002-11-25 14:27

Jag använder ordboken dagligen, och skulle vilja ge den 5 av 5

Den blev dock lite buggig i Jaguar... funkade klockrent före jaguar

Lägg märke till att mitt medelbetyget är 4,5. Anledningen till att totalbetygen avrundades nedåt är att programmet trots allt inte är perfekt. Men 4 av 5 är ju ett mycket bra betyg.

Angående buggar i Jaguar, så kan jag bara säga att detta test behandlade Ordboken 2.0 under OS 8-9. För OS X rekommenderas version 2.5.

/M

ps. Min luva är snyggare än din Nixon!

  • Oregistrerad
  • 2002-11-26 10:20

Tycker Ordboken är ett program man bara inte kan vara utan. Har använt programmet sedan man fick installera från diskett. (Känns som väldigt länge sedan).

Ovärderligt program självklart 5 av 5 av mig.

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: nixon:
Jag använder ordboken dagligen, och skulle vilja ge den 5 av 5

Den blev dock lite buggig i Jaguar... funkade klockrent före jaguar

Det finns en uppgradering för Jaguar, jag har den, vet inte om den är publik. Ordboken fungerar riktigt bra.

1
Bevaka tråden