Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

D-Link DBT-120 bluetooth USB adapter

Tråden skapades och har fått 37 svar. Det senaste inlägget skrevs .
 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-02-01 01:24

Test av D-Link DBT-120 Bluetooth USB Adapter

Tillverkare: D-Link
Beskrivning: Bluetoothadapter för USB-anslutning
Pris: 733 kr inkl moms (586 kr exkl moms)

<IMG SRC=/testlabbet/pics/dlink-bluetooth/adaptern.jpg>
Fler bilder finns här.

För alla oss som köpt en dator innan de nya Powerbook och PowerMac maskinerna kom är det enda sättet att få Bluetooth i våra datorer någon typ av adapter. Den vanligaste, och den enda adapter-typen som hittills fungerar med Macintosh är USB varianten. Det finns PC-card versioner ute på marknaden, men Mac OS X letar inte ens efter Bluetooth-adaptrar i PC-card platsen.

Specifikationer
En av de minsta USB adaptrarna på marknaden idag är D-Links nya DBT-120. Den mäter 33x19x10 mm när den är instucken i USB porten och 46x19x10 mm hel och hållen. DBT-120 är en efterträdare till den D-Link-adapter som har kunnat köpas hos bl a Apple sedan ett tag tillbaka. Den nya är mindre, men vad som annars är skillnaden mot den gamla DWB-120M är oklart.

Här följer lite uppstolpade fakta om DBT-120:
* Bluetooth 1.1
* USB 1.1
* Överföringshastighet: 723Kbps asymmetriskt, 433,9Kbps symetriskt
* 128 bitars kryptering
* Upp till 10 m räckvidd
* 46x19x10 (varav 33x19x10 sticker ut när den sitter i)
I paketet ligger den lilla adaptern, en 1,5 m förlängningskabel, en manual och en CD skiva med drivrutiner.

Installation
På lådan står det under "System Requirements" att det som gäller är Windows XP/2000/Me/97SE men, liksom alla andra USB Bluetoothadaptrar, fungerar den under Mac OS X.1.4 eller senare också. Om du har 10.1.4 måste du hämta extra programvara från Apple för att det ska fungera. Har du däremot 10.2 eller senare flyter det hela på finns ifrån början.
Det finns ett par illustrerande bilder för nedanstående text här.

När du trycker in adaptern i en ledig USB-kontakt på datorn dyker det upp en ny ikon under "Maskinvara" i Systeminställningarna. Där kan du ställa in hur din adapter ska fungera, och vilka funktioner som ska vara aktiva. För att kunna kommunicera med något annat som stödjer Bluetooth behöver du para ihop dem med din dator. Dett gör du under fliken "Parkopplade enheter".
Att para ihop datorn med något är smidigt och ganska självförklarande, men här kommer en kort förklaring. Se till att din telefon är sökbar och klicka på "Ny" och vänta på att din telefon ska dyka upp. Om den inte dyker upp, kontroller att din klicka på "Sök". När du hittat den enheten du vill para ihop datorn med klickar du på den och sedan på "Para". Fyll i en nummerkod(välj en själv) i dialogen som kommer upp. När sedan telefonen ber om lösenord fyller du i samma nummerkod.

Om du valt att du vill kunna komma åt nätverk via den parade enheten skall du gå in i nätverksinställningarna för att få igång det hela. Väl där kommer det upp en dialogruta som säger att det finns en ny port. Klicka på ok, välj Bluetoothadaptern ur menyn och börja konfigurera den med din operatörs inställningar.

Om du har en Windows maskin är det, om än inte lika enkelt, mycket väldokumenterat i den medföljande manualen och alla drivrutiner följer med på CD-skivan.

Funktioner och prestanda
Man kan göra många saker med en Bluetoothadapter och en mobiltelefon med Bluetooth. De kanske mest användbara funktionerna är att synkronisera adressboken och kalendern samt att koppla upp sig till Internet. Det finns också möjligheter att skicka filer (som t ex bakgrundsbilder) till och från en annan Bluetooth enhet. För att testa dessa funktioner använde jag en Ericsson T39m.

För att synkronisera datorns adressbok och kalender med telefonen behöver du iSync, Adressboken och iCal. Dess program är gratis och kan hämtas på Apples hemsida.
Att synkronisera är enkelt. Om du redan har parat ihop telefonen och datorn, på sättet som beskrivs under rubriken installation ovan, dyker din telefon upp automatiskt i iSync. Det är bara att klicka på din telefon, ställa in vad som ska synkroniseras och trycka på Synkroniserings-knappen. ISync pratar lite med telefonen och bestämmer vad som ska synkroniseras. Du får lite information om vad som ska synkroniseras och kanske en fråga eller två om dubbletter. Därefter överförs det hela och sedan är det klart! Mycket smidigt och ganska snabbt. En tom synkronisering går på runt 12 sekunder. När det finns saker att föra över tar det lite längre tid, men det blir inte någon störande lång väntan.

Adressboken erbjuder också en del andra smidiga funktioner i form av att skicka SMS och att ringa upp folk direkt ifrån datorn. Det enda som behövs för att få det hela att fungera är att man först och främst har en parad telefon. Sedan är det bara att trycka på den lilla Bluetooth knappen som dyker upp i toppen på adressboksfönstret. Väldigt smidigt!
Klickar man sedan på någons telefonnummer får man upp en lite meny som erbjuder en att ringa upp numret eller skicka ett sms. Om det ringer någon visar adressboken telefonnumret varifrån samtalet ringts samt namnet på personen som ringer(om numret finns i adressboken).

För att få grepp om vilken hastighet man får ut på nätet lät jag Safari ladda 99Mac´s framsida 10 gånger(jag tömde cachen mellan gångerna).
Efter 6-7 sekunder har sidan hittats och börjar ladda, och efter 18-20 sekunder kan man börja läsa vad som står på sidan. Sedan tar det ett tag innan alla bilder har laddats och sidan är klar efter 43-45 sekunder. Inte så illa ändå måste jag säga. Surfbart om man inte ger sig på för tunga sidor och för att skicka e-post är det perfekt! Om man stänger av bilder så går det riktigt snabbt (Kan göras i Internet Explorer). Hastigheten begränsas nog i huvudsak av telefonen och operatörens GPRS implementation då adapterns specificerade maximala överföringshastighet ligger vida över GPRS-abonnemangets. Bluetoothadaptern är specificerad för upp till 723Kbps medan Comviq GPRS går med hastigheten 13,4Kbps per tidslucka. Ericsson T39 utnyttjar en tidslucka uppströms och tre stycken nedströms vilket ger en hastighet på 40,3Kbps, en hastighet som jag dock inte verkar komma närheten av.

Slutsats
Nå, ska man köpa den här då? Har du en av de lite äldre Macarna som inte har Bluetooth inbyggt samt en telefon med Bluetooth så tycker jag det är ett givet köp. Ju mer man använder den desto vettigare känns den. Den sticker ju fortfarande ut och är i vägen om man använder den på sin bärbara även om den är mycket mindre och kortare än sina företrädare. Det optimala är ju en ny Mac med inbyggd Bluetooth, men för oss som inte känner för att köpa en ny redan är det ett lätt och bekvämt steg mot Bluetooth.

Betygssättning
Användarvänlighet: 4/5 Inga instruktioner för oss Macanvändare
Storlek & form: 4,5/5 Mindre än föregångarna, men den sticker fortfarande ut och oroar
Funktioner: 5/5 Apple bjuder på många fina finesser för oss Macanvändare
Prisvärde: 4/5 En av de billigaste samtidigt som det är en av de minsta

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Omdöme
+Liten
+Smidig och många finesser tack vare Apple
-Sticker ut

Länkar
inWarehouse
Macoteket
dustin
Apples informationssida om Bluetooth
Apples support sidor om Bluetooth
Bluetooth offeciella sida
Nya PowerMac en med Bluetooth
Nya Powerbookarna med Bluetooth

[ 01. februari 2003, 01:59: Meddelandet ändrat av: arvid. ]

Senast redigerat 2003-12-17 00:39
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-02-02 23:14

Det testet tackar vi för! Kanske blir en sådan nästa gång jag beställer prylar.

Var uppmärksammad över att det finns två versioner av USB Bluetooth moduler! DWB-120M och DBT-120!

Största skillnaden mellan DWB-120M och DBT-120 att det är DWB-120M som man köper på AppleStore, samt att den fungerar inte på Windows Datorer, samt att den är byggd med igenomskinlig plast istället (och är lite rundare vid kanterna).

Gissa hur ledsen jag blev då jag läste på hemsidan att min Bluetooth adapter inte funkar på PC datorer? Det verkar konstigt samtidigt som dom har en exakt likadan adapter som funkar både på Mac och PC utan några problem. Jag har inte testat med att testa med DBT-120s drivrutiner, men jag skullle inte satsa mina pengar på att det skulle funka.

[ 03. februari 2003, 07:16: Meddelandet ändrat av: Niklas Hjelm Smith ]

Jag letar efter testet som gjordes av en T68i och en annan bluetoothadapter! Men jag hittar ingenting här på 99mac!

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: edward:
Jag letar efter testet som gjordes av en T68i och en annan bluetoothadapter! Men jag hittar ingenting här på 99mac!

Det testet hittar du här.

/M

Bluetoothkompabilitetsdiskussionen (seriöst ord!) fortsätter här: länk

Kan meddela att en skillnad mellan T och M är lysdioderna på baksidan. T har två gröna, medan M hade en grön och en blå...

Fick min T idag och den är så sjukt liten i jämförelse med den Bluesmart jag haft hitentills..

Att den sticker ut en bit gör mig inget så länge den inte täcker den andra USB-porten. Gör den det? Jag vill kunna få in musen samtidigt. Är det skillnad på storlek för den genomskinliga som Appe säljer och den andra?

Citat:

citera: Gissa hur ledsen jag blev då jag läste på hemsidan att min Bluetooth adapter inte funkar på PC datorer? Det verkar konstigt samtidigt som dom har en exakt likadan adapter som funkar både på Mac och PC utan några problem. Jag har inte testat med att testa med DBT-120s drivrutiner, men jag skullle inte satsa mina pengar på att det skulle funka.

Jag köpte en WaveLinker (InnoVISION Multimedia). Den funkar på Mac & Pc i alla fall med min Nokia 7350 utan problem. Försökte även med en SonyEricsson P800, men avbröt det eftersom det verkade som att det inte gick att skicka bilderna via Bluetooth! Telefonen fick kontakt dock. Riktigt finessrik telefon P800, men oj vad omständlig om det stämmer att bilderna måste tas via epost eller via minneskortet (ett Sony kort förstås...).

Har någon provat USB-adaptern från Anycom?

Skulle gärna veta om den funkar med 10.2 också...

Visst borde den göra det, alla som stödjer Bluetooth 1.1 gör väl det?

Vad gäller frågan om skillnad mellan T o M modellen är svaret NEJ. Kollar man på specarna är dom identiska vad gäller storlek (o allt annat också för den delen)

På frågan om den täcker den andra USB porten är svaret också NEJ, det gör den inte.
Det gör däremot Bluesmart adaptern, så tillvida att den kommer att sitta lite snett när man stoppat in ex en mus i porten bredvid.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-04-01 21:58
Citat:

Skrevs ursprungligen av Marcus Holmer
Har någon provat USB-adaptern från Anycom?

Skulle gärna veta om den funkar med 10.2 också...

Enligt Dustinkatalogen som kom idag, fungerar den med Apples Bluetooth-drivrutiner i Mac OS X (sida 106). Finns på Dustins sida här.

Inhandlade en Acer Bluetooth USB-adapter i lördags. Funkade i OS X (10.2.4) utan problem. Men det finns ju inte så mycket man kan göra för tillfället

Jag har en Nokia 6310 och vill kunna göra mer än bara surfa över GPRS...

När är det troligt att iSync/Mac OS X även kommer att stödja andra telefoner än Sony Ericcssons?

Läste att Nokia inte följer Bluetoothstandarden till 100%. betyder det att Nokias lurar inte kommer att stödjas officiellt av Apple? Om de vill bli det digitala navet får de väl se till att stödja lite fler apparater.

 • Medlem
 • London
 • 2003-05-03 00:35

Låt oss vända på det: Om Nokia vill att vi ska använda deras telefoner med blåtand får dom väl följa standarden?

Citat:

Skrevs ursprungligen av jb
Låt oss vända på det: Om Nokia vill att vi ska använda deras telefoner med blåtand får dom väl följa standarden?

Strålande Jonas! Håller helt med! Det är ju det standarder är till för.

Lite synd är att Mac OS X inte har stöd för alla blåtandsprotokoll!

/JO

Det finns även bluetooth med 100 meters räckvidd nuförtiden. Någon som har testat?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-06-08 20:42

Har jag förstått det hela rätt om alla bluetoothadaptrar fungerar under Mac OS X, trots att det endast står Windows på kartongen?
Har varit inne i ett par butiker, men ingen av försäljarna verkar kunna ngt mer än att läsa på baksidan av produktboxen...

//mmi

 • Oregistrerad
 • 2003-06-08 23:26

vet inte om det är så med alla, men jag lånade en gammal pc-adapter, och os x hittade den direkt.

visserligen hänger sig inställningsprogrammet och den tappar kontakten, men det vet jag inte om det beror på adaptern.

men synka och clicker funkar finfint.

Köpte en TECOM i en PC-butik. Det stod inget om Mac på den men eftersom det var en tjusig bild med en PB G4 på förpackningen så vågade jag. Det fungerade som väntat.
Är det någon som vet varför det dröjer ett tag efter att man skickat en bild från telefonen till datorn innan man kan skicka igen och om det går att påskynda detta? Är det rätt att det ska vara så?

 • Oregistrerad
 • 2003-06-10 10:38

jag tycker det verkar buggigt som rackarns, och igår fick jag två rejäla systemkrascher.

jag måste oxå slå på och av bluetooth på både datorn och telefonen för att få det att funka.

jag hoppas att det är adaptern som är gammal och kass, annars är det ordentligt överskattat det här.

Citat:

Skrevs ursprungligen av jolander
Att den sticker ut en bit gör mig inget så länge den inte täcker den andra USB-porten. Gör den det? Jag vill kunna få in musen samtidigt. Är det skillnad på storlek för den genomskinliga som Appe säljer och den andra?

Följande svar gäller min stora TECOM-adapter. Jag har helt enkelt stoppat adaptern i mittt extrainköpta tangentbord. Jag bär sedan inte de två delarna med mig när jag tar PowerBooken på promenad. Väldans störigt att det var en så stor klump!

När det gäller buggigheten så behöver jag inte starta om någonting, bara vänta innan jag kan skicka något igen. Är det buggigt eller som det ska vara? En gång förresten, har jag fått starta om telefonen så man bör komma i håg det när det strular.

Priset på denna lilla klump har sjunkit stadigt!

Såhär har prisutvecklingen sett ut i Dustin-katalogerna:

Augusti: 535 kr exkl moms
Oktober: 355 kr exkl moms
November: 345 kr exkl moms

 • Medlem
 • 2003-10-31 04:22

Köpte nyligen en D-link DBT-120 som jag skulle använda tillsammans med min Ericsson T39m. Den fungerade bra men jag anser att räckvidden är lite väl kort. Jag fick ca 5,5 meter och när när jag vant mig med att styra bland annat iTunes via Salling Clicker ville jag kunna göra det från hela lägenheten så jag bytte till en Bluetake BT0007SV. Kostade lika mycket på Alina i Uppsala, 495kr.

Den ska klara ca 100 meter i öppna ytor, vilket betyder att jag utan problem kan byta låt från sängen på andra sidan lägenheten, eller varför inte från badkaret.

Leverantören säger inte ett ord om stöd för Apples datorer med jag tog en chans och det fungerar utan problem.

En annan fördel är att jag upplever att det nu går fortare att navigera via telefoen, inte helt dumt alls!

Rekomenderas.

Edit: Tempus

 • Oregistrerad
 • 2003-10-31 09:48

med en överhängande risk för att detta har diskuterats innan så undrar jag om den där 100m BT adaptern inte måste ha en "likasinnad" i telefonen?
fritt översatt, sitter det en "tiometers" i telefonen så spelar det ingen roll om man har en "hundrameters" i datorn.
MEN, jag vet inte om det e så som sagt men jag har snappat det nånstans...
någon som vet? :rolleyes:

Citat:

Skrevs ursprungligen av grismasken
med en överhängande risk för att detta har diskuterats innan så undrar jag om den där 100m BT adaptern inte måste ha en "likasinnad" i telefonen?
fritt översatt, sitter det en "tiometers" i telefonen så spelar det ingen roll om man har en "hundrameters" i datorn.
MEN, jag vet inte om det e så som sagt men jag har snappat det nånstans...
någon som vet? :rolleyes:

Jo, jag tror det där stämmer. (Finns en diskussion om BT 100 m här men jag tror inte det just det här tagits upp.)

 • Medlem
 • Järfälla
 • 2003-10-31 13:14

Det är billigare att köpa adaptern hos Dabus....

D-Link DBT-120 USB bluetooth adapter

DBT-120 är en smidig och kompakt USB Bluetooth adapter som gör det möjligt för din dator att kommunicera med andra Bluetooth produkter så som mobiltelefoner, skrivare eller handdatorer.

340:- exkl. moms (425:- med moms)


http://shop.dabus.se/

Mycket gnäll över BT adaptrar som inte håller måtten tycker jag. Har själv en D-Link DBT120 Den fungerar utomordentligt väl. Kan utan problem byta låt på datorn på övervåningen från undervåningen med clicker, ca 12 m!!!

 • Oregistrerad
 • 2004-02-24 18:17

Byta låt?!

Ursprungligen av hagberg:

Kan utan problem byta låt på datorn på övervåningen från undervåningen med clicker, ca 12 m!!!

Vad är det för ballt program som kan styra iTunes via telefonen? Och hur får man tag i det?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2004-02-24 18:30
Ursprungligen av Josefen:

Vad är det för ballt program som kan styra iTunes via telefonen? Och hur får man tag i det?

Det program man kan använda för att styra Macen med Sony Ericssons telefoner är Salling Clicker.
En enkel adress att komma ihåg är www.salling.com.

Finns det några begränsningar om man köper en DBT-120 och uppgraderar med Apples Firmware (vilket går enligt vad jag läst, även om den tappar PC-kompatibliteten då) konta att ha en dator med Apples original inbyggt?
Laddas drivrutinen samtidigt i operativet.

Anledningen till frågan är att tanken är att använda trådlöst tangentbord och mus till en iMac G4. Och att använda bluetooth för dessa typer av enheter kan ju ställa till det om man behöver starta med några tangenter nedtryckta. Men det kanske man har problem med oavsett om man har en Mac med inbyggt bluetooth? (Har ju själv en PB som tur är....

Bevaka tråden