Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Utrustning: Vilken Canon utrustning har du?

Tråden skapades och har fått 62 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Eos400d + Batterigrepp
50/1.8 II
70-200/4L USM

+några andra gluggar, tamron 70-300, sigma 17-70 kitobjetivet givetvis.

Blir nog ett 17-40 inom kort!

  • Medlem
  • Lund
  • 2007-06-21 17:31
Ursprungligen av stfm:

Hej Tja tja,

Du har nog fått det lite om bakfoten, dia har mellan sex och sju bländarsteg och neg runt nio. Digitala bilder har ofta nio eller mer. Om digitalt hade haft två stegs omfång hade bilderna haft stenhård kontrast. I slutbilden vill man för det mesta ha runt 7 sju steg, som ett fotopapper.

Jag tror inte heller att de flesta är överens om att analog småbild är bättre än digital rent generellt. Man kan tycka att det är snyggare, men det är ju lite en annan sak.

Ni får hålla isär dynamiskt omfång och exponeringtolerans, slarvmarginalen är mycket större hos negativ film än hos dia och digitalkamera, samt att negativ film har ett större dynamiskt omfång än de två andra. En digitalkamera som har större slarvmarginal/exponeringstolerans än andra är Fuji S5 OCH RAW pga av sin sensor.Själva dynamiska omfånget från absolut det vitaste som kan registreras till det svartaste är tämligen likt en 5d.
Dynamiska omfånget är vad det är beroende på sensor,(hur många elektroner som kan hållas) men det går sedan att med hjälp brusreducering och val av olika kurvor visuellt förbättra omfånget från det svartaste till det vitaste i de olika stegen. Då bla på bekostnad av upplösning. Det är mao svårt att definiera DR. En Canon 5d har mycket större detaltåtergivning i lågdager än exv en Nikon d200, speciellt om förstärkningsfaktorn ökas=högre iso pga sin unika brusreducering på chipet..
Så huvudregeln är :exponera så rikligt du kan beroende på motiv, men inte så rikligt att högdagern blir klippt.
En bra förklarande text av Lars Kjellberg
http://www.qpcard.se/BizPart.aspx?tabId=75

Mikael

  • Medlem
  • Lund
  • 2007-06-21 17:47

Tillägg till ovan
Spelreglerna har förändrats något med exv Camera Raw som kan estimera godtagbar färginformation ur en till synes klippt /överexponerad bild.
Exv från Canon 5d kan data från en eller två kanaler estimeras som är +1-1.8steg överexponerad, från Fuji S5 kan upp mot +3 steg överexponering estimeras med godtagbar färginformation. Information som i de båda kamerorna och jpg hade setts som klippta och borta.
S5 och 5d har vid uppmätning av DR och gråskalekil tämligen likt DR men S5 har större exponeringtolerans.
Mikael

PS det är därför av stor vikt att man vet HUR man skall exponera en digitalkamera.En digitalkamera av SLR klass har allt mellan 8-10steg vilket får anses som mycket bra

Bevaka tråden