Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Frågor kring mjukvarusynth i liverigg.

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej,

har börjat fundera på att skaffa en laptop med mjukvarusynth som komplement till min liverigg, men har ingen aning om vilka prylar jag behöver skaffa och hur mycket jag måste vara beredd på att hosta upp pengamässigt. Hoppas kunna få lite klarhet här!

I nuläget utgår jag ifrån min Roland VR-760, med denna klara jag det mesta i "bröd o smör" väg och den är ofta enda instrument med ut. Bra EPs, orgel osv. Ibland räcker det dock inte med enbart VR-760n, utan jag äger också en Alesis Micron och Roland Fantom XR (modul) som komplement. Är dock inte 100% nöjd med de två sistnämnda. Visst funkar det ok och jobbet blir gjort, men jag tycker nog helt inte att de låter tillräckligt bra eller är särskilt inspirerande att musicera med. Därför är jag ute efter att försöka hitta en annan lösning och har börjat fundera kring midicontroller + laptop.

Min erfarenhet av musik och datorer har hittils varit i studio/inspelningsmiljö, aldrig som liveinstrument. Så jag skall försöka stolpa upp mina frågor så att det blir enkelt att svara på:

1. Vilken typ av midicontroller (61 tang hade varit idealt), laptop och ljudkort skall jag inrikta mig på?

2. Vad behöver jag för mjukvara? Jag är ute efter en "allroundsynth" som låter bra! Jag behöver inte kunna köra loopar, sequensa eller liknande. Inte nödvändigtvis "liveratta" mer än kanske lite filtersvep eller så från midicontrollern. Tänker mig att jag förbereder patcherna hemma och sen går ut och kör.

Tack för svar och idéer på förhand,

/M

  • Medlem
  • Nordanstig
  • 2008-08-03 20:45

Vad gäller ljudkort så måste det ha asio support annars får du lagg mellan att du spelar och att du hör ljudet. Mitt kostade kring tusenlappen (900 kr eller ngt)

Edit: Mjukvara är ju lite knepigare eftersom de flesta programmen är specialiserade på specifika ljud. Native Instruments B4 är ju tillexempel en dedikerad orgelsimulator medan Quantum Leap RA är ett samplingspaket med etniska instrument och percussion. Oftast ganska dyra också. (B4 ligger på några tusen)

Tack för svaret,

ja det är såklart A och O att det inte är någon latency om konceptet skall funka. Jag hade nog hoppats på att det skulle finnas en lösning med "allt i ett". Jag vill inte behöva in och pilla i laptopen under gigget, utan kunna sköta allt från midicontrollern. Kanske går det inte att få det att funka som jag tänkt mig utan jag får kanske ut och försöka testa lite nya synthar istället, var ett tag sen...

  • Medlem
  • Gävle
  • 2008-08-04 16:29

Hur mycket du behöver pilla på laptopen beror helt på hur du ställer in och grejsar. Finns midi-översättare som kan utföra macron i windows, så om du vill kan en knapp på klaviaturet stänga en synt och öppna en annan.

När det gäller vad som finns i ljudväg så kan du komma undan med allt mellan gratis och jättedyrt. Jag personligen kör med enbart gratissyntar, men vill du ha lite mer valfrihet så finns det rätt många sjyssta mjukisar för 500-1500:-... men det är ju helt efter behov förstås.

Det finns (gratis tror jag) VST-miljöer för ASIO som du kan köra på datorn, så du behöver inte lägga några mer pengar på mjukvara än syntarna du vill ha. En ASIO-miljö är bara ett simpelt program som gör att du kan dra upp en synt på direkten och spela på den utan att behöva ha något komplext program som t.ex. ableton eller cubase igång.

Fast förvisso, ska du köpa ett ljudkort brukar allt som oftast någon light-version av cubase eller ableton följa med, borde räcka gott för dina behov.

Tack för svar,

har spanat runt en del nu, det verkar finnas gott om mjukisar som är mer allround och inte så specialiserade. Det skall nog inte vara några problem att täcka upp mina behov med ett par väl utvalda softsynthar.

Ableton verkar också ganske kul, hade inte så bra koll på det innan. LE varianten kostar bara drygt tusingen och skulle räcka långt för mig, om jag nu inte kan få den i deal med ljudkort.

Även Reason verkar ha nån sorts live-grej nu såg jag? Jag har bara version 3 själv och där finns inget sånt, behöver undersöka det närmare med!

Återstår att luska reda på en bra laptop+ljudkort kombo med!

Ett tips kan ju vara att skaffa en MIDI-controller som även fungerar som ljudkort. Då slipper du en länk i kedjan.

När det kommer till laptop: passa dig för Windows Vista. Det är ibland i princip omöjligt att installera XP på nyare laptops pga att det inte finns drivrutiner i XP-format till datorns hårdvara. En hel del mjukvara är också fortfarande okompatibelt/instabilt.

Jag rekommenderar tveklöst Mac trots att jag inte själv äger en. Boot Camp ger dig tillgång till det bästa av både PC och Mac-världen. Genialiskt och inte dyrare än motsvarande kvalitets-PC.

1
Bevaka tråden