Så av ren kuriositet undrar jag, hur ofta/många gånger har OSX skitit ner sig så totalt att ni behövt ominstallera det?
Aldrig någonsin.
En anna undran är varför det segar ner så snabbt i Windows och inte i OS X. Några seriösa svar på den frågan och inga "höhö, windows-suger"-svar tack!
Detta är nog inte ett alldeles enkelt svar. Men tre viktiga faktorer tror jag är dessa;
1. Filsystemets behov av defragmentering — eller brist på autodefragmentering och liknande processer som "snyggar till" så att säga.
2. DLL-systemet. DLL:er delas på ett fruktansvärt rörigt och osmidigt sätt, vilket leder till både problem vid inkompatibilitet samt att systemet samlar på sig onödigt många DLL:er med tiden. Även Microsoft själva ser detta som ett stort problem; det var meningen att .NET skulle lösa detta så-kallade "DLL Hell", men tyvärr så har det inte gjort det tillfredsställande.
3. Windows-registret. Rörigt, men också helt oöversiktligt. Att det är helt centraliserat, jämfört med OS X:s lösning med plist-filer, innebär att man inte enkelt kan rensa ut en applikations inställningar genom att radera en plist-fil. Korruption i Windows-registret kan vara oerhört svårt att lösa och kan ha systemövergripande konsekvenser.
En bonus anledning: 4. Applikationer i Windows sprider systemfiler lite här och där, jämfört med OS X-applikationer som ju smidigt nog är i så-kallade "packages". Det säger väl sig självt att detta gör det smidigare att hålla koll och hålla rent? Apple har av denna anledning kunnat fullständigt eliminera behovet av en "installerare" — som ju på Windows tar sig ordentligt med tid för att lista ut vart alla filer ska sparas, vilka register-nycklar som ska skrivas, osv.
En till bonusanledning: 5. Antivirus-progam som konstant ska scanna efter farligheter.
Ytterligare en bonusanledning: 6. Varenda program vill gärna lägga sig i systrayen och därmed konstant vara igång, oavsett om det behövs eller inte.