Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Min MacBook stendöd efter vistelse i fuktig luft

Tråden skapades och har fått 38 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Jag har inte provat själv, men efter vad jag läst skall Journalförd HFS+ läsas av OS9, den bara ignorerar extrainformationen.

Däremot är det inte alltid så lätt att montera en USB-burk, oavsett OS. Jag vet inte varför, men jag tycker det är rena slumpen om mina USB-lådor monteras eller ej. Pinneminnen är inget problem, inte FW heller, men just USB-diskar funkar urdåligt.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-07-29 12:22

Tack igen shandar, du är verkligen till stor hjälp. Och hej Ingemar, roligt att du skriver. jag har haft mycket roligt genom åren med spel du utvecklat för gamla mac!

Min gamla iBook, "dasslocket", är formatterad i HFS+ liksom den externa disk jag tänkte lägga sakerna på. Hårddisken i MacBooken har ju också en NTSF-partion på (startades via Boot-Camp) så jag hoppas det går att föra över de filerna på något sätt. Jag har även externa NTSF-diskar. Alla mina diskar har bara Firewire-ingångar (eftersom jag jobbar med video är det enda pålitliga). Men när det nu inte går på annat sätt så får jag väl köpa sådan där SATA-USB adapter och köra med USB 1.1 in i dasslocket och sedan med firewire från dasslocket till hårddisken. Det kommer säkert att gå trögt som attan.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-09-27 23:42

Idag, två och en halv månad efter att datorn dog så startar den plötsligt!!!!

det är ca tre veckor sedan jag försökte sist, efter att den kommit tillbaks från fesökningen, där det bara konstaterats att logikort måste bytas och det är dyrare än en ny dator så jag hade gett upp allt hopp.

Men nu snurrar det alltså plötligt igen! Kanonbra givetvis.

Allt verkar fungera ... utom batteriet. Det laddas inte. Laddningslampan på adptersladden lyser grönt vilket betyder att batteriet är fulladdat men det är ju fel, batteriet är ju nu helt tomt. Ingen av de gröna lamporna på batteriet lyser när jag testar. batteriet verkar inte ha kontakt med datorn för datorn påstår att det inte finns något batteri i den trots att det gör det.

jag har prövat göra SMC-reset men det förändrade ingenting.

Undrar om det går att få igång batteriet igen? Kanske är det kasst (fast inte troligt för just batteriet var ju det enda som funkade några dagar efter att datorn dog) Borde alltså vara något annat fel. nätadaptern (alltså laddaren) eller annat... någon som har nåt tips om vad jag kan göra?

annars tänkte jag väl ta med datorn till macforum imorgon

Senast redigerat 2009-09-28 00:35
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-09-28 00:47

såg just att det finns andra trådar om batteriladdningsproblem. verkar vara laddaren som spökar ofta (och ibland batteriet). tar med datorn och laddaren till macforum imorgon. fast det kan ju vara något annat fel också i mitt fall eftersom datorn varit död i över två manader.

konstigt va. åter från de dödas värld. till och med klockan går på pricken rätt i datorn... nästan lite skrämmande att den plötsligt bara funkar (i alla fall på nätström). men förstås väldigt, väldigt bra.:cool:

HJÄLP! testade just att starta macen igen. men nu är den åter stendöd!!!!:mad:
fasen också!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-09-28 01:02

Skönt nu startade den igen, efter tio försök.:tveksam: man blir lite fundersam. särskilt stabilt verkar det inte vara. men det går åt rätt håll.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-09-28 01:17

Som norrmannen som skulle hjälpa kolla bilens blinkers:
fungerer - fungerer icke - fungerer - fungerer icke....

Lycka till med den levande döda

Även om den skulle funka igen är det väl knappast en dator man skulle använda till något "mission critical"...

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-09-29 19:17

nä. inge såna uppdrag med den på ett bra tag i alla fall... idag startade den dock direkt utan problem. enda felet är som förr att den inte verkar ha kontakt alls med batteriet.

har inte hunnit ta den till macforum än. för mycket annat att göra. ev t. tänkte jag också först testa den hos en bekant som har en likadan macbook för att:

1. se hur min dator reagerar med en annan laddare
2. se hur min dator reagerar med annat batteri
3 se hur annan dator reagerar med min laddare oc / eller batteri

vågar man testa det tror ni? det kan väl inte leda till nåt fel på den andra datorn? eller vad tror ni?

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-09-30 19:45

igår när jag skulle rädda filer till en extern hårddisk så bara tvärdog datorn. jag fick igång den igen och fick över nästan alla filer innan den tvärdog igen. tyckte det luktade lite bränt om den också. den går visserligen att starta även idag men jag vet inte om jag vågar använda den ö h t. kan nog vara farligt.

så den datorn har gjort sitt. jag får bara inse och acceptera det. får köra med mina käcka pc och det gamla kära dasslocket (min gamla iBook alltså) istället.

kollade min adapter/laddare idag också på en annan dator, det är inget fel på den - växlade direkt till orange ljus och började ladda batteriet i den andra datorn. jag tror som sagt inte heller batteriet är kass eftersom det funkade i flera dagar efter att datorn dog i somras.
nä felet är nog helt enkelt att något i datorn verkligen blev fuktskadat. och kortslutet eller så. antagligen nåt på logikkortet då och att laga eller byta det är ju i stort sett kört vet jag nu.

så... passa er för hög luftfuktighet.

tack till alla som deltog och som skrev, jag lärde mig en hel del på vägen. hoppas ni som läste också fick ut något.

Bevaka tråden