Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TIPS: Sanering av tangentbord

Tråden skapades och har fått 54 svar. Det senaste inlägget skrevs .
  • Oregistrerad
  • 2003-08-31 01:12

Plötsligt är olyckan framme; ett glas cola, en burk öl eller rentav en tallrik corn flakes med mjölk spills rakt ner i tangentbordet på din ögonsten. Det är ett ögonblicks verk, och situationen förvandlas till en mardröm (om än av världsliga proportioner).

<center><img src=/nyhetsbilder/tgb1.jpg> </center>

Dra ur sladden!
Dra ur sladden mellan tangentbordet och datorn genast. Ryck inte i alltför hysterisk panik bara, så du sabbar nåt mer.

Bedöm skadorna!
Efter att ha brutit strömmen kan du pusta ut tillfälligt, tänka lite och bedöma skadans omfattning. Är det bara vatten, så kan du sätta tangentbordet på tork med en gång, eftersom det inte finns nån smuts att skölja bort. Också om det kommit väldigt lite spill, eller kanske bara lite skvätt, så kan det vara ett alternativ att inte duscha tangentbordet utan bara torka det.
I de flesta fall är det dock frågan om något betydligt kletigare. Allt som innehåller socker bör definitivt sköljas bort med vatten. Tyvärr tenderar all vätska man spiller utom just rent vatten att innehålla socker eller i alla fall nåt annat kletigt. Så elakt skrivna är naturlagarna.
Om du har svårt för nederlag och dåliga nyheter så kan du passa på att kolla priset för ett nytt tangentbord redan nu, vilket gör dig bättre rustad mentalt, för ett worst case scenario.

Ta bort tangenterna
Att ta bort tangenterna är inte nödvändigt, men du kommer åt att tvätta rent betydligt bättre samt påskyndar torkningen. Man kan lossa dem enkelt med en bordskniv, eller dra ur dem med blotta fingrarna, om man vill va lite extra tuff. Om du har en digitalkamera till hands så kan du enkelt fota tangenterna, så det blir lättare att veta var de skall vara när de skall sättas tillbaks.
Jag lät Space- samt Return-tangenten sitta kvar. De såg ut att vara lite krångligare att få tillbaks, och eftersom tangenterna runt var bortplockade så kom jag åt ändå. Den ena Shift-tangenten samt Enter hade en liten metallmoj i sig som gjorde det lite krångligare att sätta tillbaks dem, men det vållade inga direkta problem.

<img src=/nyhetsbilder/tgb7.jpg>

Duscha
This is the fun part! Du duschar helt sonika av ditt tangentbord som om det vore en smutsig skärbräda. Det känns allt lite konstigt första gången. Om det behövs så kan man skrubba försiktigt med en diskborste. Om du tror att du fått mycket kladd långt in i tangentbordet eller att det har torkat in och behöver lösas upp, så kan du lägga det i bad en stund.

<img src=/nyhetsbilder/tgb2.jpg> <img src=/nyhetsbilder/tgb3.jpg>

De bortplockade tangenterna kan du lägga i en skål med vatten och diskmedel och helst skrubba dem en och en. Även om de inte fått spill på sig så är tangenter rätt smutsiga ändå, ta tillfället i akt att enkelt rengöra dem.

<img src=/nyhetsbilder/tgb6.jpg>

Torka
Torka av tangentbordet utvändigt och ställ det på tork. Gärna på högkant framför en fläkt. Fläkta dock vanlig luft, inte varmluft eftersom den kan hetta upp tangentbordet rejält efter en stund. Tangentbord är inte nödvändigtvis byggda att klara av höga temperaturer eftersom de inte utsätts för det vid normalanvändande, så som resten av datorn ofta gör. Hur länge det ska stå vet jag inte säkert. Någon rekommenderade två dagar, jag körde tre, under torr högsommar kan tilläggas. Tangenterna lägger du bara på en handduk, de torkar mycket fortare än tangentbordet i alla fall. Nu kommer det jobbigaste av allt - den långa väntan!

<img src=/nyhetsbilder/tgb4.jpg> <img src=/nyhetsbilder/tgb5.jpg>

The moment of truth
Efter dina tre dagar eller vad det nu blir, så är det dags att testa om operationen har lyckats. Sätt tillbaka tangenterna och plugga in. Om du tror på något speciellt så be till honom, henne, dem eller det. Testa varenda tangent innan du skriker av lycka. Om det funkar, så är det bara att gratulera till ett helt och plötsligt väldigt rent tangentbord - som nytt faktiskt. Om ditt tangentbord inte funkar så kan du kanske trösta dig med att det antagligen var trasigt redan när du spillde drycken och att det alltså inte var ditt fumliga duschande som sabbade det.

Lycka till!

Tack Christopher för ett välskriven tips. Frågan är bara om det går att göra samma sak när man spiller Cola i PowerBookens tangentbord?

/M

  • Medlem
  • 2003-08-31 01:41

Mycket bra och intressant Christopher! Kungligt med sånna här tips för saker som faktiskt kan hända. Mer sånt!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-08-31 01:44

Christopher, helt underbart! Men ett tips till: Man kan ta en bild på tangentbordet med en digitalkamera eller rita av det innan man bänder bort tangenterna så att man ser hur de ska sättas tillbaka.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
Tack Christopher för ett välskriven tips. Frågan är bara om det går att göra samma sak när man spiller Cola i PowerBookens tangentbord?

Nästan. Jag spillde cola i tangentbordet på min PowerBook G3 Firewire och tvättade det genom att sprätta bort samtliga tangenter och de plastbitar som håller tangenterna på plats och tvättade dessa i varmt vatten med diskmedel. Ytan under tangenterna renggjorde jag med tops och varmt vatten och lite diskmedel. Sedan satte jag ihop alltsammans och nu fungerar alla tangenter som de ska igen. Observera att det endast var en väldigt liten mängd cola dock.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-08-31 02:16

Bra och intressant skrivet Christopher!
Mer sådant!

  • Medlem
  • Helsingborg
  • 2003-08-31 02:19

Ett annat tips är att om det är mycket vätska som kommit ned i tgb så att du måste hälla ut lite så böj INTE hela tangentbordet ned, då är risken att du sabbar flera knappar, istället ska du luta det på nedre vänstra hörnet.. mindre risk för förstöring av knappar då.

Annatbra att veta är att cola och andra sockriga drycker i längden blir ledande, det blir som etsning fast det tar mycket längre tid och leder mycket sämre, men eftersom det leder kan det kortsluta saker, därför det är bra att skölja det.

ska man göra det riktigt ordentligt kan man ta isär sitt tangentbord helt,här finns en guide för hur du gör.

Hhhmmm - är inte säker på att vanligt vatten är bra.

Har för mig att destillerad vatten är att föredra. Läste det någonstans på nättet.

Å andre sidan blir det jo också en kostnadsfråga.....

En annan lösning i X är jo att aktivera Röstkommandon....:D

  • Oregistrerad
  • 2003-08-31 12:31
Citat:

Skrevs ursprungligen av Kennet
Hhhmmm - är inte säker på att vanligt vatten är bra. Har för mig att destillerad vatten är att föredra. Å andre sidan blir det jo också en kostnadsfråga.....

Apoteket säljer destillerat (avjonat) vatten rätt billigt.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2003-08-31 12:46

Har man en kondenstumlare kan man använda vattnet som kommer från den!
I deflesta powerbooks så kan man plocka loss tangentbordet relativt enkelt, lite försiktig med kontakten måste man dock vara.
Det svåra med en PB när det händer är att man måste vara försiktig när man ska bryta strömmen, annars rinner skiten längre ner. Gör alltså inte som en doktorand i littvet: hon spillde ett glas vatten i sin ThinkPad, hon blev hysterisk och försökte genast hälla ut det ur datorn, utan att stänga av först... FRÄÄÄS! Inte reparerbar...

Kul läsning och bra bilder!

  • Oregistrerad
  • 2003-08-31 16:00

På dom hyfsat nya apple-tangentborden så är det skitsvårt att spilla utan att fylla även in mellan alla lager av olika pyntplastbitar. Jag hällde en kaffekopp i mitt och då ser man verkligen var vätskan tar vägen. Då räckte det inte att duscha för att få rent, jag fick skruva isär tangentbordet och duscha även inne i det. Fast det gick inte iallafall. Blev dyrt.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-08-31 19:41
Citat:

Skrevs ursprungligen av mondo65
Christopher, helt underbart! Men ett tips till: Man kan ta en bild på tangentbordet med en digitalkamera eller rita av det innan man bänder bort tangenterna så att man ser hur de ska sättas tillbaka.

Annars kan man bara öppna programmet Tangentbord som finns i Program:Verktygsprogram (X) Äppelmenyn (classic). Där kan man se var tangenterna sitter plus att man kan se om de fungerar ordentligt när de kommit på plats.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-08-31 20:55
Citat:

Skrevs ursprungligen av István
Annars kan man bara öppna programmet Tangentbord som finns i Program:Verktygsprogram (X) Äppelmenyn (classic). Där kan man se var tangenterna sitter plus att man kan se om de fungerar ordentligt när de kommit på plats.

Smart! Då har man lite att pilla med en stund!

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2003-08-31 22:32

Jag säger så här:
Man ska inte snåla mot sig själv.
Det är bättre att köpa ny keyboard som har färska tangenterna (Apple har tyvärr svarta knapparna som är jobbiga på kvällarna) De flesta med macarna har svarta knapparna och det är inte så kul på kvällarna. Tänk på prisskillnad att försöka fixa sin egen tangentbordet och att köpa en ny, det är liten tyvärr. Samtidigt när man bestämt att köpa ny keyboard, då har man flera urval att välja ny keybord som passar en själv

Lägger upp en bild till på rengöring av tangentbord, eftersom det är en klart nyttig procedur. Själv har jag gått lite försiktigt tillväga, för att inte behöva låta det torka.

Förmodligen var mitt ett av de smutsigaste exemplaren som någonsin existerat, vilket beror på att jag rullar cigaretter, och gör det framför datorn. Jag spiller en del tobak i tangentbordet, och en och annan flaga av aska letar sig in bland tangenterna ibland.

Igår tröttnade jag på hur det såg ut, och bestämde mig för en grundlig rengöring. Jag tog en skruvmejsel och började peta bort tangenterna en efter en. För att slippa fundera över vart alla tangenter ska sitta, så radade jag upp dem i samma ordning som de sitter. Sedan torkade jag av under tangenterna med en lätt fuktad trasa. Bomullspinnar var bra där jag annars inte kunde komma åt.

Under den genomskinliga plasten ovanför piltangenterna hade en del smuts samlats, men den gick att bända upp lite försiktigt med en mejsel så att det uppstår en liten glipa i vilken man kan blåsa för att få bort skiten. (Det måste vara ett mycket tunt verktyg för att man ska komma under.) Det gick även att få in ett papper som jag kunde dra igenom för att göra rent. (Se nedre halvan av bilden.) Har man tryckluft på burk hemma så går det säkert bra att använda den istället.

När jag satte tillbaka tangenterna torkade jag av dem en och en med trasa. Resultatet blev mycket bra: jämför hur det såg ut innan på bilden uppe till vänster, med hur det ser ut till höger, när jag håller på att trycka tillbaka tangenterna.

Jag tror att hela operationen tog ungefär två timmar, och det var väl värt jobbet. Innan funderade jag på att köpa nytt tangentbord, men nu känns det nästan som att ha fått ett nytt.

Dusch och diskborste är nog effektivare, men om man bara har ett tangentbord, och inte vill vara utan det i minst en dag, så fungerar trasa bra - se bara till att den inte är för fuktig!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-08-31 22:44
Citat:

Det är bättre att köpa ny keyboard

Att köpa nytt istället för att försöka laga är kanske generöst mot sig själv men otroligt snålt mot miljön. Visst om man räknar med vad ens tid är eller bör vara värd är det kanske inte ekonomiskt så himla lysande att spara in det 475 plus moms som ett nytt Appletangentbord kostar. Men nog är det moraliskt förkastligt att bara kasta bort en sak som med ganska lite arbete kan fås helt igen. Man kan ju sitta framför teven och skura sina tangenter. då förlorar man ingen tid. (Om man ändå bara skulle suttit där).

Apples tangentbord är tack och lov numera vita.

  • Medlem
  • 2003-08-31 22:44

Ett annat knep för att rengöra tangenterna på insidan är att koka dom i en kastrull med vatten så att all ingrodd skit på undersidan av knapparna löses upp.

  • Medlem
  • Kiruna
  • 2003-08-31 23:58

Ett av dom bästa tipsen borde väl vara att man
varken äter eller dricker något i närheten av datorn.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-09-01 02:08
Citat:

Skrevs ursprungligen av Onken
Ett av dom bästa tipsen borde väl vara att man
varken äter eller dricker något i närheten av datorn.

Den regeln införde min fru när vi köpte vår Classic II för en bra bit över tio tusen. Hon bröt den dagen efter med en kaffekopp vid datorn. Fast ingen av oss har spillt i tangentborden än...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-09-01 13:26

Hehe - det här måste väl toppa kategorin "Dagens I-landsproblem"

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-09-01 13:30
Citat:

Skrevs ursprungligen av darwin
Hehe - det här måste väl toppa kategorin "Dagens I-landsproblem"

Hahaha, ja sannerligen!

  • Oregistrerad
  • 2003-09-01 13:44
Citat:

Skrevs ursprungligen av REP
Jag säger så här:
Man ska inte snåla mot sig själv.
Det är bättre att köpa ny keyboard

Näe, det är definitivt värt att göra rent tangentbordet, har gjort det två gånger efter två stora glas cola, och det är inte så jobbigt som det låter. Nu för tiden är jag däremot livrädd att samma sak ska hända, då jag sitter med en powerbook....

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-09-01 13:52

Hett tips är att ge f*n i att skicka in tangenterna i diskmaskinen. Det funkar iof riktigt bra, bara det att efteråt har man extremt rena tangenter.... EXTREMT rena tangenter... inte ens tecknen sitter kvar :eek:

  • Medlem
  • Malmö
  • 2003-09-01 14:00
Citat:

Skrevs ursprungligen av mondo65
Christopher, helt underbart! Men ett tips till: Man kan ta en bild på tangentbordet med en digitalkamera eller rita av det innan man bänder bort tangenterna så att man ser hur de ska sättas tillbaka.

Mondo!
Läste du hans inlägg?

Han skriver nämligen:
"...Om du har en digitalkamera till hands så kan du enkelt fota tangenterna, så det blir lättare att veta var de skall vara när de skall sättas tillbaks..."

Det är inte första gången du gör så här;)

  • Medlem
  • Svedala
  • 2003-09-03 14:59

Jag spillde en halv flaska pepsi över tangentbordet på en Dell-laptop en gång, det var inte allt för kul... skruvade isär eländet, tog loss varenda tangent och la i diskmedelsbad, sen fick jag torka bort klet från komponenter på moderkortet också.
Men tro det eller ej, jag fick faktiskt ordning på den, och sedan fungerade den till för ungefär en månad sedan, när den dog av någon annan orsak. Då fick det dock bli semester utan slut för den...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-09-03 17:05
Citat:

Skrevs ursprungligen av malen
Mondo!
Läste du hans inlägg?

Han skriver nämligen:
"...Om du har en digitalkamera till hands så kan du enkelt fota tangenterna, så det blir lättare att veta var de skall vara när de skall sättas tillbaks..."

Det är inte första gången du gör så här;)

Hehe, nej, det har inte hänt än så länge. Men jag har däremot hällt ut ett stort glas iskallt vatten i en IBM Thinkpad en gång. Jag vände upp och ner på datorn och startade den 30 gånger eller så, och så att säga gasade den torr! Funkar perfekt. Jag hade tur. Men idag hade jag inte lika stor tur...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-09-03 18:02
Citat:

Skrevs ursprungligen av mondo65
[B]...Men jag har däremot hällt ut ett stort glas iskallt vatten i en IBM Thinkpad en gång. .... Jag hade tur.

Tur att sitta med en Thinkpad och ett glas vatten???

Jag har spillt mjölk i tangentbord två gånger. Först min gamla 180c. Inga problem, effter rengöring gick det precis som förut. Mer nyligen hällde min son ett glas över ett Apple Pro Keyboard. Ett antal knappar var stendöda även efter rengöring.

Fin beskrivning av hur man gör! Och det är klart att det är värt att försöka rengöra det! Inte hur mycket som helst, men nån rejäl avspolning i alla fall. Man kan i alla fall lägga samma tid som det tar att köpa ett nytt.

Citat:

Skrevs ursprungligen av rodin
Näe, det är definitivt värt att göra rent tangentbordet, har gjort det två gånger efter två stora glas cola, och det är inte så jobbigt som det låter. Nu för tiden är jag däremot livrädd att samma sak ska hända, då jag sitter med en powerbook....

För den som är rädd om sin PowerBook kan jag varm rekommendera Griffins iCurve:

http://www.griffintechnology.com/products/icurve/

Då kommer datorn upp i "säker" höjd för de flesta kaffekoppar. Kräver då dock att man har ett extern keyboard.

Bevaka tråden