Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum. Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
För mig är det kavring, kall kokt potatis, inlagd sill efter smak, surmjölk (gräddfil) och gräslök. Till detta dricks givetvis en pilsner och en klar, eller möjligtvis en gammeldansk om det är före kl 12.
Ja kall potatis är givet. Jag har för mig att jag sett versioner med gräslök också för det var egentligen det jag kände igen mest. Men som sagt finns nog många versioner.
Om fler har andra versioner så skriv gärna så man kan testa vilket man gillar bäst
Om det nu ska vara en riktig skånemacka så ska man väl inte slösa säden på bröd utan göra brännvin på det. Sen tar man valfri del av ett swin, gärna lite rökt sidfläsk, och mumsar i sig med brännvinet.
Från hästens mun, en bekant som jobbat på gästis i Skåne i hela sitt liv
Man taur en fittamaud å läggor po pantoller å litta sill åsså sur fleude men ente för möed för då klinar man ner saj. Po toppen kan man ha litta å lögen som sillen simmat me. E de ti en sån som bara äder grönfoer tar man gräslög i stället. Ti de dricker man bier å en drammare Skåne
fittamaud = smörgås med stekflott - oftast grovt bröd eller kavring
pantoller = potatis
sur fleude = sur grädde/gräddfil
en sån som bara äder grönfoer = vegetarian
bier = öl
drammare = stor sup, motsats till jamade (ska vara jamare som zinned så riktigt påpekar)
? En vanlig hederlig grovmacka med potatis och sill som min familj käkat i Stockholm i över hundra år alltså.
Jag trodde skåningarna hade snappat upp något mer kulinariskt från danskjävlarna efter alla år.