RAID innebär att man tar flera fysiska hårddiskar och sätter ihop dem till virtuella diskar med olika egenskaper. Du kan köra en massa olika RAID konfigurationer för att få säkerhet, prestanda eller både och.
På denna virtuella disk skapar du sedan en eller flera partitioner som egentligen är ungefär samma sak som en grundläggande mapp/folder som du sedan skapar ditt filsystem i.
Prestanda hänger ihop med tre saker, hur snabba diskar du har, vilket interface/överföring du har mellan diskarna och datorn och slutligen hur bra programmet du skall öppna filerna i är på att öppna filer.
Hårddiskar är ju idag dinosaurierna i datorvärlden och är den största prestandaproppen vi har idag. En ensam hårddisk i en iMac levererar mellan 90-110MB/sek ungefär och farten minskar drastiskt med mängden data på själva disken. Vill man då öka prestandan så måste man antigen koppla ihop flera diskar till en (RAID) och ju fler diskar man har desto fortare går det i själva överföringen.
Sen måste själva interfacet kunna hantera dataflödet också och då är Thunderbolt att föredra eftersom det är sjukt snabbt med dagens mått mätt. USB och Firewire är lika dött som dronten i de här sammanhangen. USB3 går hyggligt fort men det är inte så många enheter som hanterar det än plus att Thunderbolt är bar mycket snabbare.
Två stycken raidade diskar är ingen bra lösning om det är prestanda du skall ha, du måste köra fler fysiska diskar för att få upp ångan, gärna fyra diskar eller ännu hellre sex stycken. Ingen av dem kommer ändå upp i thunderbolts maxfart men det är en bit på väg, det är dock fortfarande en gammal teknik i botten. En Pegasus R4 med fyra stycken 2TB diskar och RAID5 levererar ca 480MB/sec när disken är ny och tom.
Partitioner är ingen bra idé eftersom det innebär i praktiken att läs- och skrivhuvudena i diskarna måste vara på flera fysiska ställen samtidigt. Jämför med en LP-skiva där du skall spela en låt i ytterkant samtidigt som du skall spela en låt i innerkan, med samma pickup. Det är bättre att ha en stor partition med olika mappar med dina jobb, då kan "pick-upen" hämta data på ungefär samma fysiska plats om inte datan är väldigt fragmenterad.
Vill du ha riktigt bra prestanda så är det SSD som gäller. En enda 256GB disk av bra kvalitet levererar lika mycket som fyra vanliga diskar med RAID5 i Pegasus raiden, ca 500MB/sec. Om du sätter in 4 st SSD diskar i en Thunderbolt RAID så när man lätt 1000MB/sec, i en R6 så når du 1200MB/sec men det kostar ju därefter då och du får inte så mycket yta att lagra på.
Tyvärr så är Photoshop en flaskhals i de här sammanhangen också. Det är ju inte bara rå överföring av data till minnet och PS utan PS måste ju sätta samman allting, packa upp ex .jpg eller .psd filer, öppna lager och alfakanaler och rent allmänt fixa upp allting på skärmen. Detta innebär att även minne och processor är viktiga i de här sammanhangen så fetsnabba raidar innebär inte med automatik att PS går speciellt fort.
Den ultimata PS maskinen skulle vara en iMac 27:a med den snabbaste processorn du kan hitta, gärna minst 8GB minne och en intern SSD disk där programvara och system ligger. Då har du minsta möjliga flaskhals där. På den här datorn bör du ha antingen ett kabinett med SSD disk (och TB) eller om du behöver mer yta en Promise Pegasus R4 med 4 till 8 TB disk. Du får mest bang för pengarna på det sättet...
Med RAID5 på ex 8TB disk (4x2TB) så försvinner ca 25% av diskytan för att hantera raiddatan. På 8TB raid får du ca 6TB att använda alltså...
/Mina 2 ören...