Konstruktion från förra seklet?
Nu förstår jag inte. Har ingen lust att lägga mig på den nivån, men i.s.f (om det är ett argument) är det ju ingen lösning med en Kompak heller, eftersom det som finns i den också kommer från "förra seklet" i hög grad.
I.s.f är det en "Computer for the 21st Century" som är intressant och då är väl G5an rätt intressant, men ändå inte eftersom även den innehåller grejer från "förra seklet". Dags att konstruera en helt ny dator, således.
Ni som hela tiden propagerar för "Svensson": ni har inte funderat på vad dessa kunder egentligen vill ha? Mig veterligen är problemet att de inte ställer några kvalitetskrav, utan vill ha det så billigt som möjligt. Har träffat sådant folk som tveklöst väljer bort en bättre produkt till förmån för en sämre bara för att den är "billigare".
Att jag inte betraktar dessa kunder (som enbart tittar på pris) som önskvärda för ett kvalitetsföretag beror på att det är mycket svårt att erbjuda kvalitet till dem.
Kompak är ett tydligt exempel på en Svenssondator. Billigt (allt är relativt) och säljer till den kategorin, men fungerar inget vidare (har upplevt skillnaden i stabilitet mellan Kompak och Toshiba - det är som natt och dag). Sådana datorer anser jag inte att Apple ska sälja.
Macen kommer inte, och bör inte, bli en lågprisdator. Med lågpris menar jag 4000 kronor och liknande priser. En Power Mac LC för 8000 kronor är däremot vettigt (exkl skärm).
Det är kvalitet som är det viktiga - och stabilitet. Sådant går inte att kombinera med "reapriser". Eftersom Apple bör satsa på kvaliteten och använda bra komponenter (om de gör det idag eller ej är en annan debatt) och sälja till kunder som vet vad de vill ha. De som tittar efter det billigaste de kan hitta i datorväg får hålla till godo med vad som finns. Man ska inte prioritera ned funktionalitet bara för att snåljaga. Bra kvalitet kostar mer, men inte mycket mer i förhållande till vad man får.
En SvenssonMac blir tveklöst ett budgetbygge med billiga komponenter som sannolikt inte fungerar speciellt bra. Jag syftar då på en maskin från Apple som ska säljas till vrakpris.
Däremot är dagens eMac ingen riktigt bra instegsdator, den behöver kompletteras med en Power Mac LC.
Det finns en anledning till att inte alla företag inriktar sig mot Svensson....
De som vill ha en stabil och lättanvänd dator är en naturlig målgrupp för Macen. För att maskinen ska kunna fungera vettigt och ha hög kvalitet på komponenter, montering etc kostar den något mer. Kunder som förstår att datorekonomi handlar om mer än prislappen köper en sådan maskin. Övriga kunder får som sagt vända sig till någon annan.
Ska ni få er mormor och farmor att bli Mac-användare får ni förklara att en Mac har ett annat koncept än "lägsta möjliga pris" och att nyckelordet heter "prisvärde". Är det "lägsta möjliga pris" som de är ute efter tillhör de inte målgruppen för Apple, på samma sätt som de inte heller är målgruppen för t.ex Harman/Kardon.
Däremot är en billig begagnad Mac alldeles utmärkt för deras behov och Apple skulle kunna främja återbruk av Macar genom att ha ett uppfräschningsprogram för dessa och låta återförsäljare sälja dessa maskiner. Inbytesprogram t.ex är en lösning. De inbytta maskinerna säljs med garanti och blir en billig och bra inkörsport till Mac-världen. På det sättet kan fler skaffa en begad Power Mac och få en vettig dator till vettigt pris.
Jag köper ju hellre en begagnad Power Mac (gärna fabriksuppfräschad) än en ny lågpris-Mac. Tycker man inte om fabriksuppfräschade datorer och hellre köper en "ny lågprisdator" än en "uppfräschad proffsdator" för samma pris, ja, då är det bara att besöka Kompakåterförsäljaren.
Jag måste bara avsluta med: inse att Apple inte kan eller bör tillfredställa "alla". Bara för att Kompak m.fl hellre har låga priser än hög kvalitet innebär inte det att andra företag måste göra likadant. Apple ska inte vara en budgetmaskin utan en prisvärd kvalitetsmaskin.