Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tekniken kan inte fortsätta ignorera mig

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Att det finns en mångfald av erfarenheter hos de som utvecklar teknik är en grundförutsättning för att skapa bra teknik. Erfarenheter är också en nyckelkomponent för att få oss att vilja utvecklas, tänka nytt och lösa problem.

Läs hela artikeln här

Socialismen och nationalismens protektionistiska frihandelsmotstånd där kapitalism utmålas som något ont måste upphöra om vi vill få bort fattigdomen i världen. Frihandel ger fattiga länder ekonomisk tillväxt vilket skapar välstånd med trygghet, utbildning och sjukvård som följd, alla förutsättningar för att alla människor ska kunna bidra. Så om vi vill ha mångfald på riktigt måste vi bekämpa fattigdom på rätt sätt inte sluta oss inåt och bygga murar.

  • Medlem
  • 2018-04-08 14:36
Ursprungligen av Chaosstar:

Socialismen och nationalismens protektionistiska frihandelsmotstånd där kapitalism utmålas som något ont måste upphöra om vi vill få bort fattigdomen i världen. Frihandel ger fattiga länder ekonomisk tillväxt vilket skapar välstånd med trygghet, utbildning och sjukvård som följd, alla förutsättningar för att alla människor ska kunna bidra. Så om vi vill ha mångfald på riktigt måste vi bekämpa fattigdom på rätt sätt inte sluta oss inåt och bygga murar.

Socialismens ambition är ju att minska klyftorna och få bort fattigdom. Genom ökade skatteintäkter så kan man förbättra välfärden för alla medborgare, oberoende av ekonomiska resurser och bakgrund. Förutom välstånd så ger detta även andra möjligheter som att ge ut stora bistånd till utvecklingsländer som behöver ekonomiskt och politiskt stöd. Socialism behöver inte nödvändigtvis inskränka frihandeln och tillväxten, och enligt mig behöver vi ett rättvisare skattesystem som är till gagn för alla medborgare. Självklart ska det vara möjligt att utvecklas, starta eget företag och få tjäna in det ekonomiskt, men välbärgade medborgare borde kunna betala något mer i skatt för att bekosta nödvändiga reformer.

Men artikeln handlar om att tekniken inte är anpassade till alla individer och detta är något företagen måste arbeta med. Att det går så pass segt påverkar inte bara vårt samhälle utan även deras tillväxt, och av den orsaken bör även detta vara ett intresse för företagen. Här krävs politiska reformer och regleringar för att påskynda den nödvändiga utvecklingen.

Bra skrivet! Finns en del saker som jag inte håller med om i krönikan (det är trotts allt en krönika), men jag känner samtidigt att ämnet lätt kan spåra ur om man ger sig in i debatten med en klumpig infallsvinkel. Risken för missförstånd och feltolkningar är ganska stor då. Tycker det var en bra krönika med ett aktuellt ämne som bör diskuteras.

Citat:

Mångfald inom till synes triviala kategorier som kön, hudfärg, var jag bor eller funktionsförmåga är inte viktigt för att det ska bli rättvist i någon påhittad kvot eller för att vi essentiellt sitter inne på olika förmågor. Det är nödvändigt för att vi ska skapa objektivt bättre produkter som tar hänsyn till alla som använder produkterna.

Detta är något jag försökt banka in i folks skallen sedan debatten om kvotering började. Det handlar inte om 50/50. "Onejnejnejnej... det verkar som att vi har anställt 51% män och 49% kvinnor. Det är katastrof. Det ska vara 50/50. Hur fixar vi det här? Ska vi sparka någon? Anställa någon? Vi MÅSTE ha 50/50. Blablabla...". Har fått erfara den här typen av extrema synsätt alltför många gånger, även om det på sista tiden börjat lätta (i början var det extremt). Ja, målet är att det ska vara så jämställt som möjligt. Nej, det behöver inte vara en blodig linje mellan mångfald och icke mångfald på en arbetsplats. Och ibland finns det naturliga orsaker till detta. Till exempel har vissa teknologiska utbildningar dominerats av män med en fördelning på 80/20 bland utexaminerade. Man kanske ska börja där istället? Få tjejer att spana in teknik, eller? Och om tjejerna sedan, när de växt upp och ska börja välja, ÄNDÅ inte gillar teknik så har samhället gjort vad man kunnat, eller är jag ute och cyklar?
Alltså: Fördelningen bland sökande/utexaminerade domineras av en homogen grupp, vilket i sin tur påverkar fördelningen i anställningsprocessen hos ett företag. Vad ska företaget då göra? Inte konstigt att de har svårt att hitta rätt anställd från en minoritetsgrupp. Samma sak gäller politiska minoritetsgrupper bland hög- och lågutbildade.

Man får heller inte glömma den biologiska/psykologiska aspekten: Likasinnade kommer (oftast) bäst överens med varandra, rent kulturellt och socialt. Alltså: det är inte helt galet konstigt att två personer som är födda i Bolivia kommer bättre överens med varandra på en arbetsplats än två andra personer som är från skilda kontinenter. Eller att en kvinna (eller man) trivs en aning bättre med en annan kvinna/man. Eller att döva personer arbetar med varandra liite bättre, än om de får arbeta med andra personer som inte har hörselproblem. Samma sak gäller andra minoritetsgrupper (sexuell läggning, religion, o.s.v.). Jag menar inte att det ALLTID är så, jag menar bara att det är logiskt OM det är så.

Frågan är hur långt man ska gå för att få mångfald. Har mångfald ett pris? Och om ja, hur mycket kostar det? (med pris menar jag: kompetens, gruppdynamik, utveckling, etc.)

Det är analogt med arbetsmarknadens utveckling och inkludering av kvinnor. Det säger sig självt att 100 % av arbetskraften gör en större insats än 50 %. På samma vis ökar man potentiellt vinsten om produkten eller tjänsten kan tilltala så många procent av konsumenterna som möjligt.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-04-08 21:10

Tack för en bra krönika! Det finns så många vinklar på detta ämne. Allt från att om man exkluderar delar av befolkningen får man ett mindre urval att söka talanger och begåvningar från, till rent sakmässig kompetens som hänger ihop med sina upplevelser och erfarenheter. Det senare får dock inte drivas så långt att man hamnar i identitetspolitikens fälla. Det går alldeles utmärkt för en kvinna att sätta sig in i hur en man använder viss teknisk utrustning(och vice versa) även om det ofta kräver mer av den personen. Tycker jag, ska jag väl tillägga. Vit man runt 50...

1
Bevaka tråden