Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Konkurrens ifrån alla håll - del 4

Tråden skapades och har fått 43 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Unika erbjudanden ifrån AppleStore
Det är uppenbart att återförsäljare har svårt att konkurrera med en leverantör som även har direktförsäljning. Apple Sverige har gång på gång upprepat budskapet att endast några få procent av försäljningen går igenom AppleStore för att lugna ner branschen.

AppleStore är på många sätt ett attraktivt val i dessa tider då prisskillnaderna mellan olika återförsäljare är obetydliga. AppleStore erbjuder möjligheten att specialkonfigurera din dator efter egna önskemål och ofta finns unika tillval som tvingar kunden att handla direkt. Några aktuella exempel är möjligheten att köpa iPod med gravyr och nya Powerbook G4 som kan fås med 128MB grafikkort mot en extrakostnad av 368 kronor.

Det sista exemplet är värt eftertanke. Kostnaden för att ta fram två separata moderkort - ett med 64MB grafikminne och ett annat med 128MB - och förändringen i produktionslinjen för att montera två typer av moderkort måste vara relativt stor. Speciellt i relation till merkostnaden för att uppgradera till 128MB - den motsvarar endast 1.5% av datorns pris. Vår tolkning är att man valt denna lösning just för att kunna erbjuda unika argument för att köpa datorerna direkt ifrån AppleStore.

Ett annat exempel på unika erbjudanden är den studentrabatt som Mecenat/CSN-kortet erbjuder - hela 10% rabatt på alla Appledatorer och 50% rabatt på programvara. Alla order måste gå igenom AppleStore för att få ta del av rabatterna. Ett motargument är dock att andelen "studentförsäljning" skulle öka enormt mycket om samma erbjudanden fanns tillgängliga hos återförsäljare. Lockelsen att få 50% marginal på programvaruförsäljning skulle troligen bli för stor.

AppleStore inte bara ordermottagning
För den som planerar att behålla sin nya Mac längre än ett år kan AppleCare erbjuda förlängd garanti och telefonsupport i totalt 36 månader. Priset är cirka 3.350kr och erbjuds både genom AppleStore och återförsäljare.

Flera återförsäljare har rapporterat att kunderna blir kontaktade av AppleStore vid utgången av AppleCare-perioden för att köpa ny dator direkt ifrån tillverkaren. Eftersom varje kund måste registrera sina kompletta kontaktuppgifter vid tecknandet av AppleCare utgör det en utomordentligt god kunddatabas som troligen är alldeles för intressant för att inte använda.

Liknande erbjudanden når användare av internettjänsterna .mac och den som prenumererar på Apples nyhetsbrev. AppleStore har dessutom ett rejält samarbete med annonsförmedlaren TradeDoubler i Europa vilket ger tusentals internetsajter provision vid försäljning. Ett exempel är ju 99mac som får huvuddelen av våra intäkter ifrån just detta provisionsavtal - alla andra svenska Macsajter använder samma avtal (i något olika former).

Man skulle kunna säga att internetsajterna är en ny form av skyltfönster eller återförsäljare.

Apples butiker
I Maj 2001 bekräftade Steve Jobs att man skulle öppna ett antal butiker i USA. Idag har man fler än 70 butiker i USA och öppnar nu även butiker i andra länder. Butik finns redan i Tokyo och städer som London, Paris, Rom, Berlin etc lär följa på sikt.

I Skandinavien finns en annan modell kallad Pro Stores. Butikerna drivs och ägs av redan befintliga återförsäljare som får extra bra avtal på inköp av Appleprodukter som tack för att man skapat ett fysiskt ansikte mot slutkunderna. Oscar Bjers berättade i en 99mac intervju att man planerar butiker i alla medelstora städer på sikt. Målet är också butiker i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors innan året är slut.

99mac tror att detta är ett definitivt tecken på att vi inte kommer få se Appleägda butiker i Skandinavien på länge - om någonsin.

Situationen i USA
I USA är situationen helt annorlunda - där upplever återförsäljare att man blivit svikta av Apple som i tagit över en stor del av försäljningen till AppleStorebutikerna och på webben. Nyligen startade arga återförsäljare webbsidan TellOnApple.org där man samlar information om sin stämning mot Apple.

En snabb titt på Apples "Where to buy" visar var man vill att Apples kunder i USA ska köpa sina datorer. Det är nästan svårt att hitta information om återförsäljare - istället finns god om hänvisningar till det egna butiksledet och AppleStore.
(Apple.se har en liknande layout men har gjort informationen om återförsäljare något tydligare.)

I takt med att Apple öppnar nya butiker urholkar man återförsäljareledet så djupt att man kan på allvar ifrågasätta om dom kommer finnas kvar överhuvudtaget på fem eller tio års sikt.

I Juni 2002 besökte vi Apple Retail Store Miami och gjorde ett litet bildreportage. Under samma vistelse besökte vi två andra återförsäljare och skillnaderna i kundupplevelse är minst sagt rejäl. Stora, snygga butiker med möjlighet att få teknisk hjälp med sin mac och även tillgång till seminarier är ett vinnande koncept. Apple har också meddelat att butikerna numera visar vinst i USA.

Amerikanska återförsäljare hävdar dock att det inte är hela sanningen - vinsten skapas genom att Apple Retail Stores köper in sina produkter till lägre priser än andra återförsäljare - inte konkurrens på samma villkor.

Behövs återförsäljare - egentligen?
Vi har tidigare nämnt att Apple får betydligt bättre marginaler vid direktförsäljning eftersom två hela led i kanalen försvinner. Ett annat argument för ökad direktförsäljning är att man får en chans att visa sin "rätta sida" mot kunderna. Den extra marginalen kan användas för marknadsföring och produktutveckling.

Apple har visat sina ambitioner med iTunes Music Store där man valt helt nya partners såsom Pepsi Cola och Ben & Jerry's (glasstillverkare) istället för att jobba med sina återförsäljare. Under dom närmaste åren kommer vi få följa Apples satsning på musik, ITMS och iPod och förvandlingen det innebär för företaget. Kanske innebär det också en förvandling av hela försäljningskonceptet för datorer?

Dell har gjort succé med sin direktförsäljning och många andra har försökt kopiera konceptet - allt tyder på att Apple är på väg mot samma håll åtminstonde på den amerikanska marknaden. Det kanske inte sker i år eller nästa år men om utvecklingen fortsätter som den gjort sedan 1997 tyder det mycket på att det kommer bli verklighet en dag.

Låt oss starta en diskussion kring följande frågor:

- Behövs återförsäljare egentligen?
- Föredrar du att köpa Mac direkt ifrån Apple?
- Skulle du sluta köpa Mac om all försäljning sker via AppleStores (fysiska och webb)?
- Tror du att Apple endast kommer sälja direkt på sikt?
- Har du fått erbjudanden direkt ifrån Apple?

Läs mer:

Konkurrens ifrån alla håll - del 3
Konkurrens ifrån alla håll - del 2
Konkurrens ifrån alla håll - del 1

Ja, intressant läsning. MEN, hur borde det vara då? I en perfekt värld? Jag tycker inte det verkar gå någon nöd på återförsäljarna. Marginalerna på alla tredjepartsgrejor verkar ju vara rätt höga.

Del 5 - Såhär skulle det kunna fungera!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-04-28 13:28
Ursprungligen av AUTOMATTI:

Jag tycker inte det verkar gå någon nöd på återförsäljarna. Marginalerna på alla tredjepartsgrejor verkar ju vara rätt höga.

Med tanke på att några ÅF gick i KK förra året vore det intressant att veta vad du grundar dessa påståenden på. Jag är även intresserad av vilka trejepartsgrejor med höga marginaler du avser.

Ursprungligen av Zagge:

Med tanke på att några ÅF gick i KK förra året vore det intressant att veta vad du grundar dessa påståenden på. Jag är även intresserad av vilka trejepartsgrejor med höga marginaler du avser.

Ojdå.. lite ömma tår märkte jag.. förlåt isåfall. Men, marginalerna borde ju rimligtvis ligga över den där 50-lappen som tjänar på en iPod... eller?

Jag har för mig att jag läst här på 99mac att Macoteket bara tjänar pengar på tillbehören. stämmer inte det? vad tjänar dom ifs pengar på annars?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-04-28 14:51
Ursprungligen av AUTOMATTI:

Ojdå.. lite ömma tår märkte jag..

Absolut inte, men det är intressant att veta vad som ligger till grund för din uppfattning.

Ursprungligen av Zagge:

Med tanke på att några ÅF gick i KK förra året vore det intressant att veta vad du grundar dessa påståenden på. Jag är även intresserad av vilka trejepartsgrejor med höga marginaler du avser.

Mac åf har oftast mycket högre priser än PC dito, det är i och för sig ingen hemlis eller hur. Det borde innebära att ni har högre marginaler eller sämre inköpskanaler. Det är bara att välja.

http://buggy.no-ip.com/
http://wwww.pricerunner.com

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-04-28 16:07
Ursprungligen av whoami:

Mac åf har oftast mycket högre priser än PC dito, det är i och för sig ingen hemlis eller hur. Det borde innebära att ni har högre marginaler eller sämre inköpskanaler. Det är bara att välja.

http://buggy.no-ip.com/
http://wwww.pricerunner.com

Jag tycker du jämför Äpplen och Päron samtidigt som du generaliserar ganska hårt.

Både PC och Mac-åf riktar sig till olika kunder och områden och prisbilden är där efter. En webshop kan självklart hålla lägre priser än en specialist.

Vilka PC-försäljare jämför du med? Dell, Dustin, OnOFF, DGC...? Det är ju ganska stor skillnader bara mellan dessa PC-försäljare så en prisjämförelse Mac/PC är svårare än att bara hänvisa till Pricerunner.

Du ska nog dessutom titta på marknadsandelarna fördelat på Mac/PC. Har du hög omsättning kan du ha riktigt låga marginaler, en lyx som få Mac-ÅF har. Dessutom, vilka har bäst möjlighet att omsätta stora kvantiteter och på så sätt förhandla sig till bättre priser från tillverkare/leverantörer?

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2004-04-28 22:20

Apple är på väg att bli Tuppeware !
Det är direktförsäljning som det håller på bli. Nya vindar på väg !

Allvarligt talat: det är synd att det håller på bli så som Apple vill göra här i Svergie.
Även om 99mac vill framhålla att här skulle återförsäljare klara sig bättre.
Återförsäljarna borde göra uppror, men det är inte lätt.

Tydligen finns bara ett sätt: att lägga ner butikförsäljning (bra sätt att göra uppror)
och specialisera för blandnätverk, paketlösningar och service av datorer.
Där kan Apple inte konkurrera alls.

Ursprungligen av Zagge:

Jag tycker du jämför Äpplen och Päron samtidigt som du generaliserar ganska hårt.

Både PC och Mac-åf riktar sig till olika kunder och områden och prisbilden är där efter. En webshop kan självklart hålla lägre priser än en specialist.

Varför skulle det vara självklart, har inte många Mac-åf egna webbshoppar? Små PC-specialister som exempelvis IT-Power med en cetralt belägen butiksyta av trettio kvadrat och ett fåtal anställda, klarar av att ha låga priser på exempelvis Buggy.

Ursprungligen av Zagge:

Vilka PC-försäljare jämför du med? Dell, Dustin, OnOFF, DGC...? Det är ju ganska stor skillnader bara mellan dessa PC-försäljare så en prisjämförelse Mac/PC är svårare än att bara hänvisa till Pricerunner.

Tja, dessa bland andra: http://buggy.no-ip.com/status.php Dom enda skillnaderna jag bryr mig om som konsument är: Bra pris, god service, acceptabel leveranstid. Vem som levererar till mig och vilken ideologi som leverantören har är totalt ovidkommande för mig.

Ursprungligen av Zagge:

Du ska nog dessutom titta på marknadsandelarna fördelat på Mac/PC. Har du hög omsättning kan du ha riktigt låga marginaler, en lyx som få Mac-ÅF har. Dessutom, vilka har bäst möjlighet att omsätta stora kvantiteter och på så sätt förhandla sig till bättre priser från tillverkare/leverantörer?

Som sagt det finns dom som klarar det... Kanske är det för att dom är så illa tvugna? Och kanske det är något som Mac-åf inte har behövt bry sig om tidigare??? Vad vet jag...

Jag kan bara beklaga, men jag är inte lojal mot någon mer än mig sjäv...

Ursprungligen av whoami:

Jag kan bara beklaga, men jag är inte lojal mot någon mer än mig sjäv...

Inte jag heller, jag köpte inte Mac för att det är en Mac men för att jag ville ha en UNIX workstation med Apples traditionellt innovativa lösningar med Mac:s användarvänlighet (och för att jag ärligt talat är jävligt trött på PC med Windows , Linux doesnt really cut it so to speak) och jämfört med vad en UNIX burk från IBM, SUN eller SGI kostar så är PowerMac billig.

Kort sagt; Apple konkurerar endast delvis med PC (iMac, eMac, iBook) och ganska mycket numera med UNIX-stationer från SUN, IBM och SGI (PowerMac) och med det mobila företagssegmentet (PowerBook).

red/ och tar numera upp kampen med dom stora grabbarna i serversegmentet med sin Xserve G5

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-04-29 17:01
Ursprungligen av whoami:

Varför skulle det vara självklart, har inte många Mac-åf egna webbshoppar? Små PC-specialister som exempelvis IT-Power med en cetralt belägen butiksyta av trettio kvadrat och ett fåtal anställda, klarar av att ha låga priser på exempelvis Buggy.

Självklart är det väl inte, jag försökte bara belysa att det är skillnader mellan olika Mac-ÅF på samma sätt som det är skillnader mellan företag i alla branscher och att det ofta medför prisskillnader. Vissa fokuserar på pris, andra på service, en tredje på kompetens, en fjärde på kundgrupp osv...

Citat:

Dom enda skillnaderna jag bryr mig om som konsument är: Bra pris, god service, acceptabel leveranstid. Vem som levererar till mig och vilken ideologi som leverantören har är totalt ovidkommande för mig.

Och då ska du välja en ÅF som passar dina önskemål.

Citat:

Som sagt det finns dom som klarar det... Kanske är det för att dom är så illa tvugna? Och kanske det är något som Mac-åf inte har behövt bry sig om tidigare??? Vad vet jag...

Jag kan bara beklaga, men jag är inte lojal mot någon mer än mig sjäv...

Jag kan bara utgå i från mina erfarenheter och de är inte lika svart/vita som dina.

Ursprungligen av Zagge:

Jag tycker du jämför Äpplen och Päron samtidigt som du generaliserar ganska hårt.

Både PC och Mac-åf riktar sig till olika kunder och områden och prisbilden är där efter. En webshop kan självklart hålla lägre priser än en specialist.

Vilka PC-försäljare jämför du med? Dell, Dustin, OnOFF, DGC...? Det är ju ganska stor skillnader bara mellan dessa PC-försäljare så en prisjämförelse Mac/PC är svårare än att bara hänvisa till Pricerunner.

Du ska nog dessutom titta på marknadsandelarna fördelat på Mac/PC. Har du hög omsättning kan du ha riktigt låga marginaler, en lyx som få Mac-ÅF har. Dessutom, vilka har bäst möjlighet att omsätta stora kvantiteter och på så sätt förhandla sig till bättre priser från tillverkare/leverantörer?

Vad är orsaken till att Apple har så låg omsättning så bra burkar och operativ som dom tillverkar?

Är det för att spelen är färre till mac än för pc? Är proffsprogrammen mindre till omfattning eller kvalité till mac än pc. Är priserna högre på macarna än för pc burkarna? Är det för få butiker som säljer mac? Är marginalerna för låga? eller sitter problemet hos Apple i USA eller i skandinavien?

Vad tror ni?

Det är lite som Posten fungerar, vi lägger ner en massa postkontor och försvårar för våra kunder genom att centralicera så mycket som möjligt för att minska våra kostnader, och för att våra kunder skall sköta sina post och bankaffärer på nätet så mycket som möjligt. Sedan kan vi lägga ner fler kontor ändå för att brev försändelserna och bankaffärerna har minskat så mycket så att kontoren inte behövs.

  • Oregistrerad
  • 2004-04-28 14:34
Ursprungligen av Zagge:

Jag är även intresserad av vilka trejepartsgrejor med höga marginaler du avser.

Siba tar 95:- för en patchkabel som kostar 11:- in. Kanske skulle man bygga sin försäljning på patchkablar?

Ursprungligen av Schuckert:

Siba tar 95:- för en patchkabel som kostar 11:- in. Kanske skulle man bygga sin försäljning på patchkablar?

Eller skrivarkablar USB 195:- eller vad det nu var. Jo, så går det till när Svenne blir blåst på den billiga skrivaren... Där för övrigt bläcket är dyrare än skrivaren.

Ursprungligen av whoami:

Eller skrivarkablar USB 195:- eller vad det nu var. Jo, så går det till när Svenne blir blåst på den billiga skrivaren... Där för övrigt bläcket är dyrare än skrivaren.

...och fotopappret kostar skjortan det med...

Utav artiklarna är det väl ganska klart vartåt det lutar. Återförsäljarna kommer att försvinna på sikt och det blir mer och mer specialicerade butiker typ Pro Store. Tyvärr får vi inte se dom butikerna på mindre orter och alla människor bor inte i storstäder.

Hur många kommer att handla på en sådan butik som befinner sig 10 mil från där man bor. Internet i all ära men folk vill känna och se prylarna IRL innan man slår till.

Det brukar vara populärt att jämföra datorer med bilar och så även i detta fall. Det är väl knappast någon som skulle kunna tänka sig att köpa en bil om man bara kunde se den på nätet, du sitter hemma i finsoffan och bygger ihop din bil som du vill ha den i datorn. Du funderar på en Volvo kombi och tar dig ner till Volvo Pro Store för att se på den IRL, men väl där möts du bara av en sedán.

Försäljaren hänvisar till datorn i hallen och broshyrerna men någon kombi finns inte att provköra då man har valt av kostnadsskäl att endast ha en sedán i hallen med minsta motorn och med manuell låda...

Visst det finns ett flertal kombimodeller i hallen men dom har några år på nacken och utvecklingen går ju framåt...Du vill ju testa och känna på grejorna nu...;)

Ursprungligen av xplane:

Du funderar på en Volvo kombi och tar dig ner till Volvo Pro Store för att se på den IRL, men väl där möts du bara av en sedán.

Försäljaren hänvisar till datorn i hallen och broshyrerna men någon kombi finns inte att provköra då man har valt av kostnadsskäl att endast ha en sedán i hallen med minsta motorn och med manuell låda...

Så är det faktisk ofta hos bilhandlare idag i lilla sverige, folk verkar acepptera det (konstigt nog) för det säljs bilar ändå. Och hur det går för Dell vet vi "ju" alla redan.

I Dells fall beror det mycket på priset...Lågt pris ökar försäljningen...;)

Jag är på väg att gå över till mac och ska snart köpa en PB 12". Vad gäller priset så tvekar jag inte en sekund att att beställa på applestore då jag sparar åtskilliga tusenlappar på datorn. Men då det gäller mina 1024 extra ram jag tänker peta i så blir det att vända sig till en butiks återförsäljare istället så spar jag några tusenlappar jämfört med applestore.

Applestore är inte alltid billigast. Men med 10% studentrabatt via Mecenat så är det ett attraktivt erbjudande att lägga ordern online.

Det lönar sig att leta priser... även fast jag förespråkar att handla lokalt, men då det handlar om en halv månads studiemedel så vette fan om kärleken till den lokala handlaren överlever....

Beställde min iBook på applestore pga studentrabatten...

Beställde min iBook hos en återförsäljare pga studentrabatten...

Iofs fick jag bara tre procent rabatt, vilket väl får ses som lite mer än ingenting, men å andra sidan är personalen trevlig och servicen utmärkt.
Jag tycker det är rätt bekvämt att kunna cykla till affären och gnälla direkt med personalen om det skulle vara nåt tjall. Dessutom har jag fått snabb hjälp de gånger (eg. bara en gång) då det har krånglat.

Ursprungligen av Björnström:

- Behövs återförsäljare egentligen?
- Föredrar du att köpa Mac direkt ifrån Apple?
- Skulle du sluta köpa Mac om all försäljning sker via AppleStores (fysiska och webb)?
- Tror du att Apple endast kommer sälja direkt på sikt?
- Har du fått erbjudanden direkt ifrån Apple?

- Ja självfallet, att själv handa ide/projekt/design/konstruktion/montering och försäljning anses väl idag som lite sovjet?

- Nej, priserna på Applestore är något dyrare (konstigt nog) än dom som jag kan få från fysiska åf, särskilt inkl nya sådana som ex inwarehouse och computercity.

- Nej, men mer tveksam skulle jag förmodligen bli, särskilt om Apple upprätthåller sina svindyra priser.

- Det finns stor risk för det, vore ett stort misstag isåf tror jag, förutom den enorma prestigeförlusten av att dumpa sina åf i ett litet community som macåf så skulle Apple verkligen framstå som det intoleranta och fanatikeranstrukna företag som det redan anklagas för idag i viss utsträckning.

- Ja. Jag registrerade mig vid installation av MacOS X, det är tydligen tillräckligt för att hamna i deras kunddatabas.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-04-29 01:29

Om dom inte tar steget ut med egna Apple butiker i skandinavien, så kan dom väl testa att köra med egna små snygga Applebutiker/showrooms på NK i STHLM & GBG där man köpa direkt över disk av proffs som vet vad dom pratar om. Visst mycket har hänt det senaste året med macotekets butik och inlife, men jag skulle mycket hellre köpa direkt av apple om möjligheten fanns (Över disk) plus att dom behöver ett snyggt ansikte utåt... för apple har för bra grejer för att inte synas..

Helt rätt! Sälj mac i dom två största städerna och lägg ner övriga återförsäljare/butiker...Dom som inte har förstånd att bosätta sig i storstäderna Göteborg och Stockholm kan gott fortsätta att köpa sina macar och dess tillbehör via nätet...Lägg allt krut på snygga butiker där det fina folket finns...

  • Medlem
  • Kungälv
  • 2004-04-29 13:31
Ursprungligen av xplane:

Helt rätt! Sälj mac i dom två största städerna och lägg ner övriga återförsäljare/butiker...Dom som inte har förstånd att bosätta sig i storstäderna Göteborg och Stockholm kan gott fortsätta att köpa sina macar och dess tillbehör via nätet...Lägg allt krut på snygga butiker där det fina folket finns...

Är folk finare i Stockholm och Göteborg?

Jag trodde att grevar och baroner i huvudsak bodde i Skåne?

Nä jag tror att det ända som gör att Apple har så dålig marknads andel är Priset samt Pris och prestanda för pengarna jämfört med Pc ( Människor är väl medvetna vad man kan få för pengarna ) . Det verkar så att Apple kanske inte vill vara större än ca 3% +/- någon % När det gäller Datorer andel av marknaden.

Att Apple tar eventuellt bort butiker och bara säljer via webb tror jag inte på alls.
Människor vill kunna se och klämma på produkter innan man köper en vara på
15000 -50000 Kr. Sedan vill man kanske ha en kontakt vilket känns ganska så abstrakt med en Webbsida.

Man kan se att Mac Os X inte alls har haft den där dragnings kraft som Apple hade hoppats på, inte heller hade PowerMac G5 alls sålt så bra som man hade trott.
På Grund av att människor är väl medvetna att pris och prestanda ska vara rimlig inte för 30000 kr och uppåt! PowerMac G5 1,6 är inte under någon omständighet alls prisvärd.

Folk vill ha datorer runt 15000-25000 kr datorer och inte med vilket inte räcker för en PowerMac måste nästan direkt uppgradera datorn med minne och hårddisk och kanske grafikkortet för X antal tusen kr, när dator är precis nyköpt!
Detta vill människor inte ha!

Hur många köper en Power MAc G5 standar konfigeration utan offtast bygger om dator !

Ursprungligen av Hunter78:

På Grund av att människor är väl medvetna att pris och prestanda ska vara rimlig inte för 30000 kr och uppåt! PowerMac G5 1,6 är inte under någon omständighet alls prisvärd.

Men jag antar att du tycker att din PB1.3 ghz för 33000 ink moms var "prisvärd"? Du kan ju trots allt få en Toshiba med 17" skärm WS och DVD-brännare, blåtand, firewire mm för runt 25000 sek, varför köpte du PB:en?

Ang "prismedvetenheten" så tror du för mycket om folk, du gör det vanliga misstaget som PC-pulare gör och tror att alla är lika intresserade av att bygga sin egen dator för en spottstyver som dom gör. 85% av alla PC som säljs är en fabriksdator som aldrig kommer att bli uppgraderad på det ena eller andra sättet, varför? därför att folk vill ha en dator som fungerar, dom är inte intresserade av att köpa det senaste grafikkortet eller köpa två nya hårddiskar för att RAID:a dom -> .

Och ang 1.6:ans prisvärdhet, gå in på komplett.se ex och bygg ihop en jämförbar dator, var noga med att välja PC marknadens enda aluminiumlåda till den, coolermasters wavemaster, bara den går löst på nästan 2000 sek, sedan väljer du jämförbart grafikkort, hd, DVD-brännare mm och sist men inte minst så väljer du AMD:s senaste 64-bits inkarnation, FX-51 eller FX-53 (drygt 7000 sek för vardera) med sockel 940 samt moderkort, varför dom och inte sockel 754? därför att endast FX-51, 53 har multimediainstruktioner jämförbara med PPC970, wooops...plötsligt har du en PC som kan mäta sig med en PowerMac G5 1.6 men trots detta får du ingen "true" 800 Mhz FSB som på PowerMac G5 utan endast 200 Mhz quadrapel (=800)

[QUOTE="Woz.af.Mac"]Men jag antar att du tycker att din PB1.3 ghz för 33000 ink moms var "prisvärd"? Du kan ju trots allt få en Toshiba med 17" skärm WS och DVD-brännare, blåtand, firewire mm för runt 25000 sek, varför köpte du PB:en?

Vem har sakt att jag har get 33000 utan 28000 plus att jag drar bort moms på den så blir det ca 20000 kr och det blir ett bra pris på MAc. Därför köpte jag min mac!

Ursprungligen av Hunter78:

[
Vem har sakt att jag har get 33000 utan 28000 plus att jag drar bort moms på den så blir det ca 20000 kr och det blir ett bra pris på MAc. Därför köpte jag min mac!

Ja det var juh....prisvärt?

Bevaka tråden