Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple 30" Cinema HD Display

Tråden skapades och har fått 19 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag har testat Apples bildskärmsmonster Apple Cinema Display 30" under en vecka som varit väldigt intressant på flera sätt. Olika användare har olika behov av hårdvara. Personligen är jag beroende av stora bildskärmar - jag skulle gladeligen välja en långsammare dator i utbyte mot fler tillgängliga pixlar. Jag vet många som tycker precis tvärtom, därför ska du läsa detta test och dra dina egna slutsatser.

Efter någon veckas användande kan jag bekräfta att alla som sett bildskärmen på mitt skrivbord sagt ungefär samma sak - den gör ett intryck som få andra prylar kan ge. Men hur är den att använda i dagligt bruk? Jag ska erkänna att jag ändrat åsikt två gånger under testperioden, läs mer nedan!

Historia

Sedan Apple lanserade den ursprungliga Apple Cinema Display 22" i September 1999 har man gång på gång slagit världen med häpnad genom att lansera större och mer högupplösta bildskärmar. Den ursprungliga Cinema Display hade DVI-anslutning men i Juli 2000 valde Apple att introducera ADC-kontakten som trollade bort flera kablar ifrån skrivbordet men även all kompabilitet med omvärlden inkl den egna Powerbook-serien.

I somras erkände man att ADC var ett misstag och gick tillbaka till DVI-anslutningar på alla modeller i samband med att den senaste generationen Cinema Display bildskärmar lanserades i 20", 23" och 30" storlekar.

Megapixelbehovet ökar

I takt med att stora LCD-bildskärmar sjunkit i pris har allt fler uppgraderat ifrån 800x600 och 1024x768 till högre upplösningar. Anmärkningsvärt är att Apple idag inte levererar bildskärmar mindre än 20" och med lägre upplösning än 1680x1050 vilket är mer än toppmodellen erbjöd fram till 2002.

Revolutionen inom digitalkameror har gjort att många producerar bilder i 3 till 6 megapixel fast den egna bildskärmen bara stödjer en bråkdel. Idag använder många program flera former av paletter och småfönster vilket ökar behovet av stor skrivbordsyta. För den som använder Dreamweaver MX, Photoshop CS, ett par browserfönster, en IM-klient och kanske ytterligare ett par klienter blir det snabbt trångt.

Utvecklingen är självklar - om ett par år är 20" standard på stationära datorer och dubbla skärmar kommer bli vanligare. Alla Power Macintosh G5 levereras med dubbla bildskärmsutgångar nuförtiden.

Apple Cinema Display 30"
När jag först fick se denna jätteskärm i början på November presenterade vi en granskning med dom första intrycken. Det är svårt att inte hoppa till över hur stor bildskärmen är - vi skrev: "Att placera en 30" Cinema Display på ditt bord är som att parkera en Hummer SUV i vardagsrummet. Du ber om uppmärksamhet. Det ser helt enkelt sjukt coolt ut."

För någon vecka sedan skrev vi om Nvidia GeForce 6800 Ultra grafikkortet som är ett av två grafikkort som fungerar tillsammans med denna skärm. Anledningen är att den höga upplösningen kräver Dual-Link DVI vilket i praktiken är dubbla bildskärmskablar integrerade i en.

Vi var inte helt övertygade kring Nvidiakortet eftersom det höjer ljudnivån ifrån datorn markant. Tack vare en relativt lång bildskärmskabel och möjligheten att ansluta alla tillbehör direkt in i skärmen behöver man inte ha datorn speciellt nära, det räddar intrycket något.

För den som inte spelar 3D-spel eller använder hårdvarurendrering i exempelvis Apple Motion tillför inte grafikkortet mer än oljud och möjligheten att använda denna bildskärm. Förhoppningsvis kommer nästa generation Power Macintosh G5 erbjuda standardmonterade grafikkort med Dual-Link DVI.

Cinema Display har en inbyggd Firewire 400 och USB2 hub med två kontakter vardera. Det gör att man kan ansluta en iPod, DV-kamera, tangentbord och skrivare samtidigt direkt in i skärmen. Min Power Macintosh G5 står på golvet under skrivbordet så att jag slipper höra surrandet.

Strömförsörjningen sker inte längre genom datorn (ADC) utan en liten kontakt på bildskärmskabeln går till en liten vit strömadapter á 150 watt.

Skärmen går att vinkla i -5 till 25 grader för att passa din arbetsplats. Storleken gör dock att vinkeln till bortre hörnen inte blir optimal hur man än vrider skärmen. Det finns standardiserade VESA-fästen för den som vill montera skärmen i en bildskärmsarm eller på väggen. Skärmens bredd gör dock att det är nästan omöjligt att ställa in en perfekt vinkel. Hur man än sitter finns skärmens ytterkanter så långt bort att man tvingas vrida huvudet.

- bild ifrån sidan -

I skärmens högerkant finns tre knappar för öka/minska ljusstyrkan samt en strömknapp. Den sistnämnda går att programmera genom systeminställningarna - tre alternativ finns: slå av/på endast bildskärmen, försätta hela datorn i vila eller "ingenting". Jag lyckades aldrig sätta datorn i vila genom denna strömknapp (testdatorn är en Power Macintosh G5 1.8 rev A) vilket irriterade något.

Kvaliteten på bildskärmen känns som mycket god. Skärmen är är ljusstark (den lyser upp ett rum på 15m2 helt själv) och har jämna färger över hela ytan. Jag har inte sett några tendenser mot rosa som rapporterats på vissa 23" bildskärmar. Jag har satt ljusstyrkan till cirka 75% för att få en behaglig nivå - vid högsta ljusstyrka blir det för hög kontrast i min arbetsmiljö.

Vi har använt bildskärmen för filmvisningar och då imponerar skärmen stort. På den översta bilden ser du den ordinarie TV/Video som tjänstgör under filmkvällarna, den blev utklassad av denna jätte. Om du funderar på att välja 30" Cinema Display som en ersättare till en Plasma TV vill jag ändå påminna om priset och avsaknaden av inbyggd tuner. Det går att köpa en tuner som ansluts i datorn men det blir inte lika smidigt som en riktig tv. Kom ihåg att en 42" Plasma kostar minst 10.000 mindre än denna skärm men att den har för låg upplösning för att användas som datorbildskärm.

78% större men ändå inte
Jag har använt 23" Apple Cinema HD under lång tid och därför var bytet till 30" väldigt intressant. Skärmen har 78% fler pixlar tillgängliga totalt men det är faktiskt en siffra som lurar dig något. Den tillgängliga bredden har bara ökat med 33% ifrån 1920 pixlar till 2560 pixlar - ökningen är mindre än ett normalt browserfönster, något att tänka på.

1600 pixlars höjd är enormt mycket och man får ett annat perspektiv på webbsidor eftersom man ofta får hela sajten synlig på en gång utan att behöva scrolla nedåt.

Den som köper en 30" Cinema Display är troligen väldigt sugen på att "äntligen få plats" med alla applikationer parallellt och där måste jag tyvärr göra dig lite besviken. Det är nämligen ganska svårt att använda ytan optimalt utan outnyttjade områden. Jag kan köra Dreamweaver och en browser sida-vid-sida med Photoshop i bakgrunden utan problem men där är det stopp.

Se skärmbild i full storlek 2560x1600 pixlar

Dubbla skärmar är alternativet

Många program vill äga hela bildskärmsytan (oavsett hur stor skärmen är) och lösningen är dubbla bildskärmar. Vi har testat flera olika kombinationer för att hitta en optimal arbetsmiljö. För ungefär samma pengar som du lägger på en 30" Cinema Display och Nvidia GeForce 6800 Ultra kan du även välja två 23" Cinema Display istället. En jämförelse:

30" Cinema Display: 2560x1600 - 4.1 megapixel
Dubbla 23" Cinema Display: 3840x1200 - 4.6 megapixel

Förutom att du får två bildskärmar separerade ifrån varandra (en skärm kan köra Final Cut Pro, Logic, Dreamweaver eller vilken applikation du nu främst använder)

Om du aldrig jobbat med dubbla bildskärmar kan det ta en viss tid innan du vänjer dig. Personligen har jag inga problem men jag har hört många säga att det är frustrerande. Gå till ditt lokala AppleCenter och testa innan du köper.

Apple Cinema Display jämförelse
Modell, upplösning, megapixel

Powerbook/iBook 12" - 1024x768 - 0.8 megapixel
Powerbook 15" - 1280x854 - 1.1 megapixel
Powerbook 17" - 1440x900 - 1.3 megapixel

Apple Cinema Display 20" - 1680x1050 - 1.8 megapixel
Apple Cinema Display 22" - 1600x1024 - 1.6 megapixel
Apple Cinema Display HD 23" - 1920x1200 - 2.3 megapixel
Apple Cinema Display 30" - 2560x1600 - 4.1 megapixel

Dubbla skärmar:
Dubbla Cinema Display 20" - 3360x1050 - 3.5 megapixel
Dubbla Cinema Display 23" - 3840x1200 - 4.6 megapixel
Dubbla Cinema Display 30" - 5120x1600 - 8.2 megapixel

Teknisk information
Namn: 30" Apple Cinema HD Display
Skärmstorlek: 30" eller 76 cm diagonalt. 64,5 cm användbar bredd.
Upplösning: 2560x1600. Lägre upplösningar är möjliga men likt andra LCD-skärmar kräver detta interpolering, vilket ger en sämre bildkvalitet
Färger: 16.7 miljoner färger
Visningsvinkel: 170 grader både horisontelllt och vertikalt
Kontrast: 400:1
Bildpunkter: En pixel är 0,25x0,25 mm
Övrigt: Kräver en Power Macintosh G5 samt Nvidia GeForce 6800 GT eller Ultra grafikkort.

Slutsats
Jag skrev tidigare att jag ändrat åsikt två gånger under min vecka. När man får hem denna jättelika svarta kartong är förväntningarna i topp och första intrycket är ren kärlek. Men efter en par dag kände jag att det var svårt att utnyttja skärmens storlek och irriterade mig på skärmens bredd som tvingade mig att vrida huvudet varje gång Proteus började blinka. Jag började tänka för mig själv: "Är skärmen för stor?"

Efter en vecka insåg jag att jag blivit beroende. Min gamla 23" Cinema HD Display kändes plötsligt liten för att inte tala om 17" skärmen på min Powerbook. Hade jag verkligen använt en så liten skärm förut? Om jag inte fått denna beroendekänsla hade betyget bara blivit en trea totalt - på grund av priset och kravet på Nvidia 6800-kortet.

Priset på denna bildskärm kommer garanterat sjunka rejält under 2005 och det är troligt att nästa generation Power Macintosh G5 har Dual-Link DVI som standard, då sparar du många sköna slantar.

Min slutsats är att den som vill vara värst på kontoret eller använder en huvudapplikation som vill ha mycket plats ska köpa en 30" Cinema HD Display. Vill du ha mer skärmyta för samma pengar ska du välja två 23" Cinema HD Display och använda det standardmonterade grafikkortet.

För & nackdelar

+ Imponansfaktor
+ Största bildskärmen på marknaden
+ Design
+ Kvalitetskänsla

- Priset
- Priset
- Kräver speciellt grafikkort
- Bredden kan störa

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

<a href=http://tracker.tradedoubler.com/click?p=11612&a=294802&epi=nyhet&url=http://store.apple.com/Apple/WebObjects/swedenstore?productLearnMore=M9179>Läs mer på AppleStore</a>

Fotnot: Jag har inte haft tillgång till vår ordinarie kamerautrustning och därför är antalet bilder av lite sämre kvalitet än vanligt, ska komplettera detta senare.

Intressant och bra test.

Det där med att hörnen hamnar långt bort och kräver huvudrörelser känner jag igen.
Jag tror inte att widescreen-formatet är optimalt för arbete när man kommer upp på denna storlek på skärmar. Men det är ju så inbankat i folks huvuden att det troligen är svårt att sälja stora dyra skärmar i annat format.

Jag skulle till exemepel vilja se en PowerBook med stående skärm (vilket jag nämnt i andra diskussioner). T.ex. en någor smalare än 15" PB av idag, med en stående 17"-skärm.
Att lägga allt på bredden är väldigt palettbaserat tänkande. Många användare, inklusive jag själv, är tvungna att scrolla betydligt mer i höjdled än i sidled.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2004-12-08 10:20

Fast du kommer ändå inte bort från "vrida på huvudet momentet" om du har två skärmar, eller en större 4x3-skärm tror inte jag. Det beror lite på hur man jobbar. Man får behandla 30":arn "mer" som två skärmar låter det som. Har man 2x19" eller större "ser man" inte hela ytan hela tiden direkt.

Som Björnström skriver så tror jag heller inte alla program/miljöer gynnas av mer och mer yta på höjden. Vissa program gör garanterat det (Final Cut, Logic, AfterEffects) me de gynnas även av mer bredd. Jag har jobbat en hel del framför wide-screen-skärmar och det är klart en "bättre upplevelese" än standard 4x3 förhållande.

Första intrycket av en 30" var dock "oj, den här är nästan för stor"…

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2004-12-08 10:23

Björnström: Hur funkar foten? Är det inte irriterande att man inte kan justera den i höjdled? Känns patetiskt att det inte går med en skärm i den prisklassen.

Ursprungligen av tobot:

Björnström: Hur funkar foten? Är det inte irriterande att man inte kan justera den i höjdled? Känns patetiskt att det inte går med en skärm i den prisklassen.

Det har jag inte ens tänkt på faktiskt. Bildytan är 64,5cm bred och 40,5cm hög och skärmen går att vinkla ganska mycket. Jag brukar sitta minst 60cm ifrån bildskärmen för att få överblick över hela skärmytan men då har man Proteus-klienten i ögonvrån.

För den som vill går det ju att montera hela skärmen på ett VESA fäste på en bildskärmsarm. (tog inte upp det för jag undrar hur många som verkligen gör det)

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2004-12-08 10:44
Ursprungligen av Björnström:

Det har jag inte ens tänkt på faktiskt. Bildytan är 64,5cm bred och 40,5cm hög och skärmen går att vinkla ganska mycket. Jag brukar sitta minst 60cm ifrån bildskärmen för att få överblick över hela skärmytan men då har man Proteus-klienten i ögonvrån.

För den som vill går det ju att montera hela skärmen på ett VESA fäste på en bildskärmsarm. (tog inte upp det för jag undrar hur många som verkligen gör det)

Näe det kanske inte är något problem på den största skärmen iom att man tvingas sitta en bit ifrån. Men det borde verkligen finnas på de mindre skärmarna.. och särskilt på de nya iMacarna där skärmytan hamnar en bra bit över skrivbordet.

Hemma så ligger skärmkanten i höjd med bordet nästan. Tror att det är mer ergonomiskt.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2004-12-08 10:54
Ursprungligen av tobot:

Hemma så ligger skärmkanten i höjd med bordet nästan. Tror att det är mer ergonomiskt.

Samma här, min skärm slickar skrivbordet - behagligast i längden.

 • Oregistrerad
 • 2004-12-08 19:13
Ursprungligen av tobot:

Näe det kanske inte är något problem på den största skärmen iom att man tvingas sitta en bit ifrån. Men det borde verkligen finnas på de mindre skärmarna.. och särskilt på de nya iMacarna där skärmytan hamnar en bra bit över skrivbordet.

Hemma så ligger skärmkanten i höjd med bordet nästan. Tror att det är mer ergonomiskt.

Enligt TCO, så och studier så skall man titta lite ner på skärmen, men helst ha huvudet rakt och ögonn ska "scanna" ner, Ett tummåt enligt de är: att hålle huvudet rakt och titta rakt fram, där ska du ha skärmens överkant, och sedan kunna se mitten av skärmen utan att luta på huvudet... Sen fungerar antagligen inte detta på en 30",

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2004-12-08 11:16
Ursprungligen av Björnström:

I skärmens högerkant finns tre knappar för öka/minska ljusstyrkan samt en strömknapp. Den sistnämnda går att programmera genom systeminställningarna - tre alternativ finns: slå av/på endast bildskärmen, försätta hela datorn i vila eller "ingenting". Jag lyckades aldrig sätta datorn i vila genom denna strömknapp (testdatorn är en Power Macintosh G5 1.8 rev A) vilket irriterade något.

Jag lyckas inte heller sätta min dator i vila när jag efter inställningen trycker på strömknappen. Jag får upp fönstret med alternativen Restart, Sleep, Cancel och Shut down istället. Nu måste jag börja säta cuben i vila genom strömknappen på cuben istället.

Har då en 20" och inte en 30"-skärm........

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2004-12-08 11:16

Drömmen hade ju varit ett 30" ritbord med skärm

Bra test, och intressant att läsa konstruktiv kritik mot skärmen till skillnad från allt jag tidigare läst om skärmen i form av "Den är ju jättestor och vi älskar den ovillkorligt". Om jag stod inför valet hade jag gått med dubbla 23" också skulle jag tro.

Borde inte de nya HDTV-plasmaskärmarna utgöra ett alternativ? T ex 42". HDTV är nu den dominerande typen i USA och kommer kanske att vara det även i Europa nästa år. Det blir så oerhört mycket billigare när något blir en vanlig konsumentprodukt för Svensson.

Ursprungligen av Björnström:

Efter en vecka insåg jag att jag blivit beroende. Min gamla 23" Cinema HD Display kändes plötsligt liten för att inte tala om 17" skärmen på min Powerbook. Hade jag verkligen använt en så liten skärm förut?

Ah, det kändes kul att höra när man själv sitter med en iBook 12"...

Bra artikel, intressant att du som pixelsuktare ändå inte blev helt nöjd.

(En helt annan sak OT: En skärm som är 1280 x 1024 har inte rätt proportioner. Alla andra vanliga standardupplösningar - 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768, 1600 x 1200 - är i 4:3-förhållande. Men 1280 x 1024 är 5:4-förhållande. Det visste ni inte va? )

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2004-12-09 10:19
Ursprungligen av Adrian B:

Ah, det kändes kul att höra när man själv sitter med en iBook 12"...

Bra artikel, intressant att du som pixelsuktare ändå inte blev helt nöjd.

(En helt annan sak OT: En skärm som är 1280 x 1024 har inte rätt proportioner. Alla andra vanliga standardupplösningar - 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768, 1600 x 1200 - är i 4:3-förhållande. Men 1280 x 1024 är 5:4-förhållande. Det visste ni inte va? )

1280 x 1024 = NarrowScreen

Intressant att detta är den upplösning som förmodligen säljer mest just nu vad gäller platta datorskärmar. Det är nog som sagt inte många som tänker på det.

/Ulf

Ursprungligen av DaWolf:

1280 x 1024 = NarrowScreen

Intressant att detta är den upplösning som förmodligen säljer mest just nu vad gäller platta datorskärmar. Det är nog som sagt inte många som tänker på det.

Mm, precis. Framförallt ska man tänka på det när man använder en CRT-skärm, en gammal vanlig skärm alltså. För dessa skärmar har bildrör som är 4:3-förhållanden. Men om man byter upplösning till 1280 x 1024 så kommer man att få en förvrängd bild (om man ritar en cirkel blir den oval) om man inte kompenserar för detta.

Den korrekta upplösningen borde vara 1280 x 960, det är konstigt att tillverkarna av platta skärmar inte valt denna upplösning utan istället en ännu mera kvadratisk upplösning (speciellt när trenden går åt widescreen).

Men det finns ett tillfälle då det passar bra och det när man placerar två skärmar bredvid varandra: då är det en fördel att de är mera kvadratiska. Att ställa två widescreen-skärmar bredvid varandra ger ju en enormt bred bild. Ställer man istället två 1280 x 1024 bredvid varandra får man en rätt lagom bredd.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2004-12-09 10:48
Ursprungligen av Adrian B:

Mm, precis. Framförallt ska man tänka på det när man använder en CRT-skärm, en gammal vanlig skärm alltså. För dessa skärmar har bildrör som är 4:3-förhållanden. Men om man byter upplösning till 1280 x 1024 så kommer man att få en förvrängd bild (om man ritar en cirkel blir den oval) om man inte kompenserar för detta.

Absolut. Förr hade dock större skärmar ofta andra geometrier än 4:3, jag antar att 1280x1024 har sitt ursprung i sådana skärmar.

Bra test!
Hm önskar jag hade pengar till en "30:are det vore onekligen en skön fröjd att ha på sitt skrivbord, sitta med Photoshop och flera hemsidor i Dreamweaver uppe samtidigt.. mums

Jag har upptäckt en märklig sak, på den tekniska specifikationen som Apple tillhandahåller:

http://www.apple.com/se/displays/specs.html

Kan man läsa vilka standarder som uppfylls bla TCO-03 men det kan ju inte stämma då just den standarden har infört - Krav på vertikal vinkeljustering och höjdjustering.

Och dom nya skärmarna kan inte justeras på höjden!

Ursprungligen av xplane:

Jag har upptäckt en märklig sak, på den tekniska specifikationen som Apple tillhandahåller:

http://www.apple.com/se/displays/specs.html

Kan man läsa vilka standarder som uppfylls bla TCO-03 men det kan ju inte stämma då just den standarden har infört - Krav på vertikal vinkeljustering och höjdjustering.

Och dom nya skärmarna kan inte justeras på höjden!

Jo med justerbart VESAfäste så kan de ju justeras med ledarmar.

"Med Cinema Display VESA Mount Adapter kan du använda den platta bildskärmen från Apple (anodiserat aluminium) med en rad olika monteringslösningar, t.ex. fästanordningar och ledade armar som bygger på VESA FMPI (Flat Panel Mounting Interface). Den nya serien platta bildskärmar från Apple har ett skrivbordsstativ som kan tas bort"

Ursprungligen av Errol Garner:

Jo med justerbart VESAfäste så kan de ju justeras med ledarmar.

"Med Cinema Display VESA Mount Adapter kan du använda den platta bildskärmen från Apple (anodiserat aluminium) med en rad olika monteringslösningar, t.ex. fästanordningar och ledade armar som bygger på VESA FMPI (Flat Panel Mounting Interface). Den nya serien platta bildskärmar från Apple har ett skrivbordsstativ som kan tas bort"

Men det ingår ingen ledad och höjdjusterbar arm när man köper en skärm det är ett extra tillbehör och följdaktligen skall det inte vara någon TCO-03 märkning på den...;)

1
Bevaka tråden