- rana
- Medlem ●
- Kristianstad
- 2004-12-22 14:37
Efter nedanstående info blir man deprimerad. Betalar någon annan med sin hälsa och sitt liv för detta jag har framför mig?
---
hittades här:
http://www.fairtradecenter.se/v/press0.html
---
Pressmeddelande 041029
Skarp kritik mot datorföretagens etikarbete
Utvecklingen inom IT-branschen går rasande fort. Processorernas hastighet ökar samtidigt som priserna sjunker. När det gäller arbetsmiljön i tillverkningen ligger dock två av de största datorföretagen långt efter. Billiga datorer på bekostnad av människor och miljö. Idag publicerar Råd & Rön Fair Trade Centers avslöjande jämförelse av Dell, Hewlett Packard och IBM:s sociala ansvarstagande.
I tillverkningen av datorer sker systematiska kränkningar av arbetares rättigheter. Den brittiska organisationen CAFOD har sammanställt intervjuer med elektronikarbetare i Kina, Thailand och Mexico. Intervjuerna avslöjade svåra arbetsförhållanden med låga löner, mycket övertidsarbete och osäkra anställningar. Även långvarig kontakt med farliga kemikalier är ett problem för arbetarna.
- De här problemen återfinns även i andra branscher där mycket av tillverkningen ligger i låglöneländer. Men det är anmärkningsvärt att IT-branschen som ligger långt fram inom andra områden är så dåliga på att ta ett socialt ansvar för produktionen, säger Hanna Johansson på Fair Trade Center.
I Kina är grundlönen för många elektronikarbetare 276 SEK, långt under den lagstadgade minimilönen på 400 SEK. Det gör att de anställda måste arbeta mycket övertid för att kunna försörja sig. 150 övertidstimmar per månad är inte ovanligt. Andra problem är att många elektronikarbetare arbetar på så korta kontrakt att de inte är berättigade till sociala förmåner och riskerar att avskedas om de klagar.
Undersökningen visade på alvarliga problem med fackföreningsfriheten. I Kina är fria fackföreningar förbjudna och i Thailand och Mexico är hot och trakasserier av fackligt aktiva vanligt förekommande.
"Ingen känner till vad som händer med elektronikarbetare. Det är som om problemet inte existerade. Men jag har levt i det så jag vet hur det är."
Monica, elektronikarbetare, Mexico, 2003
Som en konsekvens av påtryckningarna har nu Dell, HP och IBM lanserat en gemensam uppförandekod. I den nya koden erkänner de ett större ansvar för arbetsförhållandena i tillverkningen än tidigare.
- Det är positivt att företagen nu ska börja arbeta tillsammans med de här frågorna, men om företagen är seriösa med att vilja förbättra miljö- och arbetsförhållanden hos leverantörerna, måste de involvera arbetarna i kontrollen av den gemensamma koden. En inspektion en eller ett par gånger om året kan aldrig garantera att kodens krav följs. Dessutom måste företagen vara beredda att betala för att kraven i koden ska vara möjliga att genomföra, menar Hanna Johansson på Fair Trade Center.
På söndag åker en svensk delegation med IT-minister Ulrika Messing i spetsen till Kina för att träffa kinesiska ministrar angående Kinas 3G-satsning. Detta är ett ypperligt tillfälle för den svenska regeringen att påverka Kinas regering att ta större hänsyn till arbetares rättigheter i elektronikindustrin.
Kontakta Hanna Johansson
hanna@fairtradecenter.se
08 643 43 64
0733-78 61 41
För mer information om jämförelsen se: www.fairtradecenter.se/etikbarometern
För hela artikeln se senaste numret av Råd & Rön.
---
Hur förhåller det sig med mac???