Hur bra är gamla bakprojektions-TV med CRT-teknik? Jag ska iofs iväg och kika på dom på tisdag kväll, men tänkte höra om ni hade någon erfarenhet. Rören är bytta för två år sedan.
CRT (Cathode Ray Tube) tekniken är den hittils bästa och oöverträffade tekniken för att projicera stora bilder med hög kvalité. Det är bara att se på priserna för projektorer med 3 st CRT!
CRT i en bakprojektions-TV ger ett mycket attraktivt förhållande mellan pris och prestanda. Orsaken är givetvis förenklingar i strålgången istället för 3 dyra optiker (skärpekontroll och allt annat) men framförallt ljusstyrkan. Den behöver inte alls vara i samma klass som projektorerna eftersom ljuset inte reflekteras mot duk (med förluster i form av avstånd, dukens reflektion mm). Här tittar ju betraktaren rakt in i bilden via en mattskiva.
I de flesta bakprojektions-TV's sköts kylningen med passiva komponenter alternativt gelé-teknik (Tomphsson). Detta innebär således ljudlös funktion. En projektor väsnas (hittils) alltid med en fläkt. Orsaken är förstås den generösa lådan där komponenterna inte trängs ihop, som i en projektor kombinerat med möjligheten till konvektion via luft och/eller gelé.
Jämfört med andra tekniker är upplösningen av bilden, och skärpan, mest beroende på elektroniken som styr rören (men optik och rör är också viktiga). Riktigt gjord bör en bra CRT-bakprojektions-TV spöa alla LCD, plasma och DLP tekniker med undantaget för svart-områdena. Där är DLP's starkaste sida, inget ljus är så svart det kan bli (spegen vriden).
CRT fanns i bakprojektions-tv ganska tidigt och hade då inte de fördelar tekniken har kapacitet att kunna producera varför man inte generellt kan påstå att bara för att det är CRT's i TVn är den bra!