Ingenting går nödvändigtvis långsammare för att det är många filer på hårddisken, men har hårddisken för lite utrymme att använda till swap, så går det långsammare.
På riktigt gamla datorer kanske det tog upp så pass mycket minne av att rent grafiskt visa alla objekt på skrivbordet, om man hade många, att datorn gick långsammare. Men i dag är det naturligtvis inte så - om det var så att datorn skulle gå långsamt för att många objekt låg på samma plats så skulle man aldrig kunna ha mappar som tex ~/Bibliotek/Preferences ...
Det är med minne/hårddiskutrymme har en väldigt enkel förklaring. Folk blandar ihop begreppen helt enkelt. Ordet 'minne' låter ju som att det är ett ställe där datorn minns - lagrar - saker.
Dessutom heter ju lagringsutrymmet "minne" om det nu är ett minne man lagrar saker på och inte en hårddisk. Det man egentligen borde säga istf minne, är RAM (eller RAM-minne) - då finns det ingen tvekan om vad man menar, samt att det är den korrekta benämningen - säger man bara "minne", kan man ju mena ROM, VRAM, PRAM eller något annat minne lika gärna.
Varför datorn skulle vara hårddisken förblir dock ett mysterium. Folk som jag känner som är i 15-årsåldern och håller på en del med datorer kallar den ibland också för hårddisk, så det har inget att göra med hur det var förr i tiden.
Denna konstiga felsägning är verkligen extremt spridd dessutom. Det har ibland hänt att folk undrat över externa hårddiskar, när de i själva verket menade datorer utan inbyggd skärm. "Aha, men PB G4 har ingen extern hårddisk ju".
Sen får man inte glömma det mystiska fenomenet att använda en synonym till ordet "information" - data - för att beskriva en dator ...
Det görs inte bara i tal, utan står nästan överallt, åtminstone när man bildar sammansatta ord, tex dataspel, datamus, datakunnig.