Som Tangen skriver så är det ju läge att snacka med en jurist (inte nödvändigtvis en advokat) som pysslar med affärsjuridik och avtal.
Men annars så har ju Sverige till skillnad från större delen av världen en tillämpning av avtal som bygger på att man tittar på dess "andemening" om det skulle bli en tvist i en domstol. Det avgörande är alltså inte formuleringar och detaljer, utan vad som domstolen ser "bakom" texten. Därför kan man faktiskt plita ihop avtal utan hjälp av jurister och ändå få rätt ifall det skulle bli strul längre fram (men man ska givetvis inte slarva ihop det ändå).
En annan vettig bedömning som domstolarna gör här i Sverige är att ändringar/tillägg i ett avtal som tillkommit senare gäller, oavsett hur ändringarna gjorts eller var dom finns. Men då gäller naturligtvis att man ska kunna styrka dom. Om du t.ex. skrivit ett avtal med någon och ni i efterhand gör ändringar med en penna, så är det alltså dessa ändringar som gäller. Om ni ändrar avtalet under ett telefonsamtal, så gäller det också om ni kan styrka det med t.ex. vittnen eller annat.
Med andra ord har vi ett väldigt sunt avtalsklimat här till skillnad från t.ex. USA där man petar i kommateringar och ordval (det är bl.a. därför dom håller på som dom gör därborta). Och det politiska skälet är att ett avtal mellan t.ex. två parter ska ge ett mervärde (1 + 1 ska inte bli 2 utan helst 3, 4 eller 5) och att det ska ligga i parternas eget intresse att få till ett avtal som faktiskt funkar.