Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
safir

safir

Medlem
  • Plats Uppsala
  • Registrerad 2001-12-20
  • Senast aktiv 2010-05-07
  • Antal inlägg 1193

Foruminlägg

De senaste inläggen safir har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-14 09:58
Ursprungligen av VaCUm:

Det är efter en viss rev på logikkortet i APG-graphics som dubbla puckar stöds. Det beror på att de inte tillverkades med dubbla CPUer. Det beror på hårdvara och en firmwareuppgradering kan inte lösa det problemet.

Gigabit Ethernet och alla modeller efter har stöd för dubbla CPUer.

Kolla på "om denna mac" (översatt från engelska) och sedan mer info...
Du skall kunna se vilken modell du har där. Är det PowerMac3,1 eller 3,2 har du en AGP Graphics. Är det en 3,3 är det en Gigabit Ethernet.
Källa: http://www.theapplemuseum.com/index.php?id=36

Ett enkelt sätt att kolla vad du har för burk är att kolla om den har gigabit ethernet eller inte. Gå på nätverksinställningarna och egenskaperna för det inbyggda nätverkskortet. Gå sedan på sista "fliken" och kolla vad du kan välja för hastighet på nätet (du måste köra manuellt). Om 100TX är med har du en Gigabit Ethernet.

Älla G4 med AGP stöds för multiprocessor Förutom ett fåtal G4 AGP som har revision 3 Uni-North ASIC, övriga har stöd för multiprocessor. Hur man tar reda på om man datorn är OK eller inte framgår av tex. detta dokument som sonnet lagt ut: http://www.sonnettech.com/publicfiles/pdfs/pdf_onlinedocs/english/mac/encore_st_duet_2g_add.pdf

Det är bara ett fåtal individer som har nämnda ASIC. För mera information och erfarenheter av olika uppgraderingssatser rekommenderar jag att man studerar http://xlr8yourmac.com/ som innehåller en massa matnyttig information och praktiska erfarenheter av olika satsers kvalitet och hur dom har funkat. Personligen kan jag bara uttala mig om Sonnet som jag själv köpte, men det funkar hur bra som helst. Jag har nog förlängt livet på min QS med minst tre år känns det som.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-14 09:42
Ursprungligen av Tussen69:

vem pratar om logga !?

BLOCKA. BLOCKA BLOCKA .. jag vill blocka (göra vissa typer av sidor omöjliga att komma åt på vårt nätverk ..

jag har nog uttrckt mig fel g ..

Jag är som sagt enbart intresserad att limitera vad man kan göra på vårt nätverk .. dock kommer MSN vara frit fram ...

men inga Torrent grejer eller liknane .. det får var och en göra hemma .. och likväll porr-surfa ...

vi har stor personal omsättning och förfrågan har kommit från styrelsen att minimera risken för missbruk av vårt nätverk på arbetstid ..

Det var du sjäv som nämnde
CITAT
1. Kan man på någotsätt se /blocka sidor så att anställda på företaget inte går in på "olämpligt" (ex barnpornigrafi och liknande) material på jobbet

2. är det fördel att ha egen DNS ? ex . ser fortfarande vår ISP vad våra anställda besöker för sidor ? eller är vi mer skydade då och kan ta itu med sådana grejer internt först ..

3. Kan man logga / se logg på ex vad anställda tankat ner ? (ex vi hade en insedent då "någon" i personalen hade tankat ner massa grejer vilket innehöll virus ... .. och som vanligt ville ingen säga vem som tankat ner det ...

SLUT CITAT

1. Visst kan du blocka lite allmänt kända olämpliga siter och portkombinationer och även nyttja olika betaltjänster för detta, men om du ska kunna följa upp hur det ser ut måste du ha någon form av loggning för att se vad som försiggår på det lokala nätet och ut mot internet.

2. DNS har inget med detta att göra, IP-numret avslöjar er och att slå en whois på IP-numret är ju inte så svårt.

3. Se vad man har laddat ned, allt är tekniskt möjligt men att man kan se skumma mönster på datorer som tex. laddar orsakar mycket trafik på konstiga portar eller lastar ner nätet om nätterna är inget svårt. Att sedan ta reda på vad man har skickat/tagit emot kräver nästan en undersökning av den datorn eller servern.

Är man orolig för otillåtet material på företagets miljö kan man börja med söka efter tex. musik eller filmer på gemensamma lagringsytor. Det är mycket vanligt att man hittar sådant här material där....men för att börja söka i lokala klienter är det viktigt att man först går ut med en tydlig IT-policy och att man talar om att man kommer att kolla alla företagets datorer med avseende på otillåten och upphovsrättsskyddat information. Förhoppningsvis försvinner allt otillåtet då...det är alltid mycket bättre att motivera anställda och få dom att förstå vad som är rätt och fel och att dom själva löser problemet genom att rensa sina lokala klienter samt gemensamma lagringsytor.

Ytterligare en bra åtgärd kan vara att gå igenom företagets licenser för program och jämföra med vad som finns på servrar och lokala klienter. Inte ovanligt att man kan bli förvånad...(ojdå sitter alla med sista versionen av Photoshop och vi har bara en licens!). När det gäller licenser gäller det att vara observant på att anställda kan ha misstagit sig på olika shareware som kan vara gratis för privat användning men som kostar pengar när det används komersiellt (i företaget).

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-13 13:33
Ursprungligen av DrBoar:

Notera att vissa tidiga G4 AGP inte stöder dual CPUs.

Du menar väl vissa tidiga G4 som inte är AGP. Alla tidiga G4 med AGP stödjer såvitt jag vet dubbla proppar, men är det inte en AGP-modell är det bara enkelproppuppdateringarna som gäller.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-13 10:05
Ursprungligen av Johan S:

Ska ni börja logga trafik och kolla upp vad folk håller på med så bör ni ha en policy som de anställda får skriva på att dom vet att trafik etc kan komma att kollas.. Annars kan de bli väldigt sura miner om nån "kommer på" det i efterhand utan att ha fått information om det.

Håller med, kör med öppna kort och tala om vad som är OK och vad som inte är OK. Tala även om att man kommer att kolla att det efterlevs och att man kommer att logga och kolla att det inte ligger saker i miljön som inte borde ligga där. Det är väldigt bra med att vara tydlig just på nivån av privat användning som är OK inom företaget, som tex. MSN i ert fall.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-13 09:48

Jodå, det funkar även PC_Mac eller viceversa oavsett om man har en Airport eller någon annan nätverkspryl.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-13 09:45
Ursprungligen av sventa46:

"Jag är inte ute efter att jaga medarbetare"

Nä nä .......:))))

Den där inställningen ser man ofta men är obegriplig enligt min mening. På ett företag där man är anställd är det väl helt OK att den som betalar ens lön och äger utrustningen i form av datorer och nätverk måste ha rätt att förhindra missbruk. Speciellt sådant som innebär lagbrott och kan innebära förlust av förtroende, PR-förlust, ekonomisk förlust för företaget. Det är väl inte att "jaga medarbetare". Dessutom snor ju folk som kör privata saker på jobbet både diskutrymme och bandbredd från företaget.

Information är nog bra men det finns alltid folk som skiter i det och tycker det är toppen att fildela över företagets feta bredbandsanslutning.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-13 09:17
Ursprungligen av MCarlsson:

@Macus, Det låter ju väldigt bra. Undra vad det är som gör att en processor kräver ny firmware medan en annan klarar sig utan?

ATt Sonnet-korten behövde Firmware-uppdatering krävdes för att det nya kortet skulle hanteras korrekt av datorn och att mätningsresultat, visa info(hårdvara) om datorn med mera skulle bli rätt. Det finns lite olika processorer i de olika satserna som de olika uppgraderingsleverantörerna använder, vissa behöver firmwareuppdatering, andra inte.

Observera att de endast är vissa uppgraderingar som har processorer med L3-cache. Sonnet´s snabbaste har inte L3 utan bara L2-cache. För den som kan sin historia så vet man att L3-cache gör en hel del för prestandan i burken. Men 1,8 Ghz även utan L3-cache är hysteriskt snabbt jämfört med vad man hade tidigare. En dubbelpropp är inte helt fel heller då operativet ju har bra stöd för det, men då blir ju uppgraderingen lite dyrare (cirka 2000 i Sonnet´s fall).

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-12 15:09
Ursprungligen av MCarlsson:

Tack för svaret!
Exakt vilken typ jag har vet jag inte, men det går väl att ta reda på.
Jag läste nåt om firmware på Sonnets sida, men det framgick inte vad det är man behöver uppdatera i datorn? Är det nåt chipset på moderkortet?

Tack för länken. Är det nån större skillnad på Sonnets kort mot OWCs? Priset blir ju något högre om man räknar in frakt, moms och tullavgifter på OWCs kort.

Jag bytte processor i min Quicksilver som ju liknar de äldre G4:orna rätt mycket. Jag satte i ett Sonnet-kort. Det följde med alldeles utmärkta monteringsanvisningar och med en liten skruvmnejsel och en liten platt tång gör man själva processorbytet på en kvart. Inga problem med det. Sonnet´s uppgraderingar behöver i regel en firmware som måste installeras från OS9 vilket innebar i mitt fall att jag åter fick installera 9.1 och därefter köra firmware update som följer med eller kan laddas ned från webben. Detta måste göras innan processorbytet.

Sen är det inga problem, tuta och kör. Jag stoppade i en dubbel 1,8 Ghz-propp (från enkel 733 Mhz). Jösses, vilken skillnad. Maskinen flyger fram numer, trots att den har kvar original Geforce 2MX-kortet. Kan rekommendera processoruppgradering å det varmaste.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-05 13:42

Att byta ut en 5400 rpm-disk till en 7200-rpm innebär betydligt snabbare bootning av OS X (om den används som startskiva såklart) samt att alla program startar betydligt kvickare. Se till att skaffa en disk med ordentligt med cache-minne då det i högsta grad bidrar till prestandaförbättringen.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-02 11:24
Ursprungligen av carlsson:

En WPA-anslutning byter väl lösen (eller enkryptering?) lite titt som tätt?
På Netgear finns det nåt som heter "Key lifetime" med förvalt värde på 60 minuter. Vad betyder det? Måste man byta lösen på klienterna också då? (Vore ju konstigt, men man vet inte)

Från hjälpen:
"This setting determines how often the encyption key is changed. Shorter periods provide greater security, but adversely affect performance. If desired, you can change the default value."

Ja, se detta utdraget från wikipedia:

Data is encrypted using the RC4 stream cipher, with a 128-bit key and a 48-bit initialization vector (IV). One major improvement in WPA over WEP is the Temporal Key Integrity Protocol (TKIP), which dynamically changes keys as the system is used. When combined with the much larger IV, this defeats the well-known key recovery attacks on WEP.

Men detta nyckelbyte har inget direkt med lösenordshanteringen att göra som däremot hänger ihop med:

Pre-shared key mode (PSK, also known as personal mode) is designed for home and small office networks that cannot afford the cost and complexity of an 802.1X authentication server. Each user must enter a passphrase to access the network. The passphrase may be from eight to 63 ASCII characters or 64 hexadecimal digits (256 bits). If you choose to use the ASCII characters, a hash function reduces it from 504 bits (63 characters * 8 bits/character) to 256 bits (using also the SSID). The passphrase may be stored on the user's computer at their discretion under most operating systems to avoid re-entry. The passphrase must remain stored in the Wi-Fi access point

..som är den teknik som de flesta hemmasystem och små system använder. Alternativet är att ha en authentication server som du loggar på över nätverket. Men som sagt detta lösenord har inget att göra med nyckelbytet i WPA som sker automatiskt.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-02 10:38
Ursprungligen av carlsson:

Den 15 Januari 2004 kunde den kanske inte det...

Uj då, tycket det var betydligt nyare, lite kul att denna tråd väcks till liv igen.

Efter att jag är inne på min andra Netgear kan man konstatera att dom funkar riktigt hyfsat med Macar, däremot började det krångla så fort jag fick in XP-klienter på det trådlösa nätet av någon anledning.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-02 10:34
Ursprungligen av carlsson:

Apple's basstation fungerar mycket smidigt vad gäller lösenord. Något man inte kan säga om vare sig Netgear eller D-Link, som vi har använt...

Idag kan man använda både WEP och WPA på Netgears routrar. Man ska alltså använda WPA? Vad händer när tiden tar slut då?

Vad menar du med "vad händer när tiden tar slut då?"

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-02 09:08
Ursprungligen av molia:

MAC adressen går att sniffa. Sen kan grannen lägga in din MAC adress i sin dator och koppla upp sig igen.

Netgear stöder fortfarande bara WEP kryteringen som inte heller duger nåt till.

Apples egen Airport klarar sedan ett litet tag den nya WPA som fungerar lite bättre iaf (Netgear verkar inte ha uppgraderat sina)

Det stämmer inte, Netgear stödjer WPA precis som Airport.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-02 09:06
Ursprungligen av boner:

Mac mini core duo 512 Mb.

Results 66.36
System Info
Xbench Version 1.2
System Version 10.4.6 (8I1119)
Physical RAM 512 MB
Model Macmini1,1
Drive Type ST98823AS
CPU Test 63.19
GCD Loop 216.31 11.40 Mops/sec
Floating Point Basic 75.75 1.80 Gflop/sec
vecLib FFT 36.00 1.19 Gflop/sec
Floating Point Library 56.49 9.84 Mops/sec
Thread Test 165.11
Computation 149.14 3.02 Mops/sec, 4 threads
Lock Contention 184.90 7.95 Mlocks/sec, 4 threads
Memory Test 100.44
System 104.67
Allocate 112.64 413.66 Kalloc/sec
Fill 94.77 4607.79 MB/sec
Copy 108.31 2237.20 MB/sec
Stream 96.54
Copy 82.55 1705.02 MB/sec
Scale 78.07 1612.90 MB/sec
Add 122.15 2602.16 MB/sec
Triad 120.14 2570.01 MB/sec
Quartz Graphics Test 62.24
Line 58.35 3.88 Klines/sec [50% alpha]
Rectangle 50.28 15.01 Krects/sec [50% alpha]
Circle 51.21 4.17 Kcircles/sec [50% alpha]
Bezier 82.04 2.07 Kbeziers/sec [50% alpha]
Text 86.33 5.40 Kchars/sec
OpenGL Graphics Test 182.46
Spinning Squares 182.46 231.46 frames/sec
User Interface Test 49.81
Elements 49.81 228.61 refresh/sec
Disk Test 31.22
Sequential 55.28
Uncached Write 57.61 35.37 MB/sec [4K blocks]
Uncached Write 57.62 32.60 MB/sec [256K blocks]
Uncached Read 50.63 14.82 MB/sec [4K blocks]
Uncached Read 55.86 28.08 MB/sec [256K blocks]
Random 21.76
Uncached Write 7.02 0.74 MB/sec [4K blocks]
Uncached Write 63.46 20.32 MB/sec [256K blocks]
Uncached Read 70.41 0.50 MB/sec [4K blocks]
Uncached Read 87.60 16.26 MB/sec [256K blocks]

Denna skulle vara intressant att se hur mycket snabbare den blir med max. internminne, inbillar mig att det gör mycket stor skillnad.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-05-29 13:33

Som gammal 733-ägare skulle jag också vilja göra ett litet tillägg. 733:orna var den minsta datorn i serien när den kom. Detta gjorde att i en del budgetburkar så använde man 5400 rpm-diskar som iofs funkar bra men är rätt söliga. Ett byte till en modern 7200-varvare gör faktiskt väldigt stor skillnad vid start och när man startar program.

För att få en QS 733 att leva OK några år framåt så skulle jag:

Byta hårddisk till en snabbarae 7200 rpm med 8 Mb cache
Mycket internminne (gärna 1,5 Gb som är max)
Gör en processoruppgradering, Sonnet 1,8 Ghz till exempel, gör underverk för maskinen
Ev. byt grafikkort till tex. ett begaganat Radeon 9000 AGP

Själv uppgraderade jag min QS med Sonnet´s dubbelpropp. Att gå från enkel 733Mhz till 2 x 1.8Ghz var ju som väntat en extremt stor prestandaförbättring. Nu rullar den på mycket, mycket fint:p