Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Martin Rudolfson
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2001-12-21
  • Senast aktiv 2020-12-29
  • Antal inlägg 282

Foruminlägg

De senaste inläggen Martin Rudolfson har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Jogin:

Det faktum att "alla" (se tidigare definition) klickar bort rutor utan att läsa har inget med att de är korkade att göra. De gör det för att de struntar i vad de står. De vill bara komma förbi hindret som operativsystemet/programmet slängde fram.
Eftersom jag själv är utvecklare är jag smärtsamt medveten om att användare aldrig någonsin läser fel eller popup-rutor. De säger "det kom ett meddelande", eller "det blev nåt fel", men aldrig någonsin läser de meddelandet eller felet. Detta känner säkerligen även supportpersonal runt om i världen till. Just av detta skäl bör man utforma ens program så att popup-rutor och andra meddelanden så sällan som möjligt dyker upp någonstans. Eftersom användare är så vana vid att ständigt klicka OK/cancel för att komma vidare så tror jag, och många med mig, att Vistas säkerhetsverifierings-popup efter ett tag kommer att ignoreras och bara godkännas; det vill säga när användarna har fått den ett antal gånger och den inte längre är ny eller ovanlig. Detta är grunden till den omfattande kritik som denna funktion har fått.

Till detta "struntar i vad det står" kommer lång tradition av att det inte står något begripligt i en varningsdialog. Ofta kommer generella felmedellanden som inte säger precis vad jag ska göra, åtminstone inte för normalanvändaren. Den klassiska rutan som hängde med windows ända till och med 2000 däe det stod "Enhet A är inte klar än. Vill du avbryta eller försöka igen?" är ett typexempel. Här har vi en av användarens vanligaste vardagssituationer som får ett så konstigt svar istället för "Sätt i disketten och klicka igen!" Man lär sig liksom att det sällan står något begripligt i dialogerna och lär sig klicka bort dem utan att läsa. Det är en lång uppförsbake tillbaka till dialog för alla utvecklare.

m

Nä tyvärr! (förtydligande: det gäller första frågan om vilken DVD som passar i tray-imac. Det går att sätta i en DVD och använda som läsare brännare. Det är filmuppspelningen jag är mycket skeptisk till.)
Tray-imacen kan inte spela upp DVD-filmer OK. Den orkar inte med avkodningen. Att det fungerar i DV-imacarna beror på extra hårdvarustöd för Apples dvd-spelare. Ett sätt att prova är att köra en DVD-fil via VLC på tray-imacen. Om inte det blir hackigt så fungerar det, men det fungerar ganska dåligt på en DV trots att dvd-spelaren fungerar ganska bra.

Senast redigerat 2007-02-21 15:33
Ursprungligen av sirugo:

Jag drog dem från skivan till disken. Efter ett tag ville jag ha dem i iTunes men via importera blir det inga mp3 även om det är inställt. Man måste tydligen konvertera i efterhand. Lite o-Apple, ju.

Jag har nu en AIFF på skrivbordet. Nu tar jag och importerar den till itunes bibliotek via menyn. Nu tittar jag i biblioteket. Där ligger en m4a!

vassup?

Eller Open Office

Det vill säga filerna är beroende av det program som skapade det för att kunna öppnas. Microsoft Powerpont är det programmet. Men Apple Keynote kan konvertera och öppna dessa filer likaså Open Office (gratis men inte helt okomplicerad installation) När de konverterats så är det inte helt säkert att de blir identiska med orginalet.

Om du har Microsoft office så finns presentationsprogrammet Powerpoint med.

M

Ursprungligen av Daniel Ström:

Jag kör då FF 2.0.0.1 med Nexus Personal 3.6 mot HB och det funkar väl ok. Gränssnittet känns som en fläkt av gamla öststaterna men, men... BankID funkar även det mot skatteverket och dylikt, inga problem.

Påstår du att handelsbankens sidor lät dig gå igenom processen med nedladdning av säkerhetsprogram, generering av nycklar etc. med FF. Eller menar du att du gjorde allt detta med Netscape och gick sedan över till FF.
Det är stor skillnad. Det finns mig veterligen inga instruktioner i stil med:
Om det inte fungerar men du tror att det borde det med din vävögnare (browser) så ladda ned säkerhetsprogrammet här och förlj dessa instruktioner.
Om som i andra fallet vill jag påstå att det inte fungerar, även om den fiffige kan hitta vägar. Jag själv har skapat mitt BankID i VPC och kör det med gott resultat i safari. Men morsan skulle inte klara det och banken beskriver inte sådana alternativ. Så det fungerar inte. Det är ett glasklart fall av idioten bakom programmen, inte idioten framför datorn.
Macanvändare i sverige kommer allt oftare att få höra från support "Det funkar på mac via windows" Det bör vi inte acceptera om MacOS är oss kärt.

MR
PS! I inlägget är bara frågan riktad till Daniel, resten är skrivet i allmänhet.

En fråga till: Kan du köra SHB på ett konto som inte är administratör?

Tjänsten fungerar inte alls med firefox. Försöker man ladda ned säkerhetsprogrammet med Firefox 1.5 så vägras man det för att det inte sägs sjödjas. Det Betyder att informationen från SHB som syns i första inlägget samt de som hävdar att 2.0 fungerar inte är rätt. Jo någon kanske trixat via Netscape eller något men det är inte det jag menar med stöd och fungerar.
poängen är att man inte kan gå till Handelsbankens sidor och få igång internettjänsten med firefox så som SHB nu i denna undersökning hävdar. Det betyder i så fall att ingenting har hänt. Eller att SHBs vävplats har ett uselt underhåll.

...

Senast redigerat 2007-02-09 23:56

Jaha. Det blev en tablet på MWSF trots allt...

http://eshop.macsales.com/shop/ModBook

I spekulationer och MWSF-diskussionerna dök länken upp men det är liksom ingen som vet hur man ska förhålla sig.

Kan det vara bra när utan att Jobs sagt att det är bra?

Ja jag vet inte. Ingen annan heller verkar det som. Till skillnad från iphone går den att köpa.

MR

Ursprungligen av Martin Rudolfson:

Jaså vad ska det här vara för gojs då

http://eshop.macsales.com/shop/ModBook

skoj skoj

Tusan jag trodde den hette Mad book men det var visst mod

Ursprungligen av Adrian B:

Jag tror kvällens händelse är blir något utöver det vanliga! Jag tror jag kan dra tillbaka de flesta av mina förutsägelser, ikväll kan nästan allting hända (fast inte en mac tablet).

Jaså vad ska det här vara för gojs då

http://eshop.macsales.com/shop/ModBook

skoj skoj

En sådan situation inträffade när jag installerat den gamla versionen av widgeten för att se svenska tv-tablåer. Fullt ös på processorn men inget tydligt meddelande om vad det var som sög energi.

MR

PS! Jag har inte provat igen.

Oj!
Betyder "inget farligt" batteri att batteriet inte ingår i den återkallning av felaktiga batterier som Apple gjorde för ett halvår sedan?

Vad kan man börja med? :
Titta i energispararinställningarna för batteridrift om det är något konstigt. (jag vet, problemet är för knäppt för det)

Nollställ PRAM

Tja du får återkomma

Vi missar något här.
Men du. Har du kunnat ansluta till G3an från Tiger med hjälp av IP-numret bara.
Det ska gå om kryssrutan 'Tillåt anslutning via TCP/IP är aktiv' (finns den i 9.0.4 ?)
Eller kommer du inte åt G3an från imacen alls?
Jag vet att jag upplevt mindre än 100% funktion med ATalk här så att jag till slut gav upp AppleTalk på OSX. När man anslutit en gång via IP kan man ha ett alias. Men jag vet att jag sett min fildelade OS9a i OSX. Men att jag ofta fick felmeddelanden tip "time out" när jag försökte ansluta så.
Men nu skriver jag in IP i Anslut till server-menyn, eller använder senaste objekt.
AppeTalk är ju påslaget port för port så det sätt som OSX ansluter till routern ska ha AppleTalk aktivt. Det är något jag missat vid något tillfälle. Jag hade en AppleTalk-skrivare i nätverket fram tills nyligen, därför råkade jag ut för pill med det varje gång jag ändrat anslutningssätt.

Martin
PS! Jag ser att jag skrev AppleTalk ska inte vara på. Jag menade "måste inte".

Jag har haft samma itunesbibbla till flera användare länge. Det ligger på en partition som inte använder rättigheter.
En sak som är litet småstrulig är att andra användares bibla-filer inte uppdaterar sig automatiskt efter innehållet i Musik-mappen. Så jag måste manuellt uppdatera itunes bibliotek för att se filer ochj podcastar som andra lagt till.

hmmm.

Tillbaka till problemet.

AppleTalk ska inte vara på i OSX om du inte behöver det för en skrivares skull eller liknande. Det kan vara orsak till oväntade problem. (min egen erfarenhet)
AppleTalk är redan på i OS 9 annars kunde inte fildelning vara på.
Öppna Inställningar -> Fildelning och kryssa i Tillåt anslutning via TCP/IP

Tänkbart problem är, som nämnts, porten i Apple Talk.
Lösning: Inställningar -> AppleTalk
Anslut via : Airport (om det är ett airportkort, eller orinoco om det är ett orinoco-wifikort)

Prova. Prova Anslut till server under Gå menyn i OSX.
Skriv in IP-numret 192.168.0.(vad det nu var för sista siffra)

Tips: Ge datorerna fasta IP-tilldelningar i routerns inställningar tex. 192.168.0.11 resp. 12. Så fungerar alltid alias till utdelningen oavsett vilken ordning datorerna startats i.

MR

PS!
Om inte AppleTalk är aktivt på imacen så kommer inte datorn att synas i AppleShare på G3an. Det gör inget. Använd knappen "Serverns IP-adress..." och skriv in adressen. Din G3 bör klara ända upp till 9.2.2 och det är mycket bättre än 9.0.4.
Testen är utförda här mellan OSX Tiger på PBG4 Airport2 och MacOS 9.1 på en PB1400 med lucent/orinoco-kort och en netgear-wifirouter.

Appletalk behöver inte vara på i OSX-maskinerna om inte det gamla OSer kräver AppleTalk för att ansluta. 9.1 i powerbooken kan ansluta på IP-numret så AppleTalk är inte på i mina OSX-maskiner. Om AppleTalk krävs för att få igång AppleShare i OS 9.0 så måste det förstås vara på i 9e maskinen.

MR