För det första, jag är inte mac-användare så jag kan säkert råka skriva vissa sakfel om MacOS.
Jag använder Linux tillvardags men jag är ändå väldigt imponerad av MacOS. Enda problemet för min del är att jag inte kan köra det på min befintliga hårdvara.

Nu till saken.

Oj vad många som är naiva här:

Allt som går att bruka går att missbruka!

Läs det några gånger och smaka på orden. De är 100% sanna. Vi hoppas alla en dag att Microsofts monopol ska brytas ordentligt och vårat favorit-OS ska ha lika stor marknadsandel som alla andra. Jag är övertygad om att den dagen kommer. När MacOs är så stort att det börjar bli en riktigt betydande massa kommer alla nackdelar även följa med över. Trojaner, maskar och virus komemr börja skrivas för MacOS. Visst är säkert MacOS bättre säkerhetsmässigt än Windows men det kvittar hur säkert OS:et är om användarna inte förstår riskerna.

Om jag förstått allt rätt så kan vilket program som helst be att få använda kameran. Det krävs inga speciella rättigheter eller att användaren konfirmerar detta med en "Ja, det här programmet får använda kameran". Vad är det då som hindrar att en trojan använder kameran? Har ni ALDRIG klickat på en körbar fil som ni laddat hem från en inte 100% säker källa? Säger ni "nej" tror jag ni ljuger. Ni har alla laddat hem nåt piratat spel eller eller någon liten app gjord av nån snubbe på nätet. Ni kan inte vet att ni inte kört igång en trojan, I dagsläget är trojanerna få för MacOS men de kommer bli fler det lovar jag.

Så hur kan det vara konstigt att tycka det borde finnas ett hårdvarulös på kameran (och även micken)? Ingen känd trojan idag kan sträcka ut sitt lilla finger och skjuta upp ett lock. Och den gröna lampan har jag faktiskt inte ens tänk på när jag använt Photobooth här på vår Mac på jobbet (underbar applikation för övrigt). Så den är verkligen inte perfekt skydd.

Om jag hade byggt OS:et hade jag låtet kamera-biblioteket var enda vägen för en userspace-app att använda kameran. Användaren skulle med ett sött konfigurationsprogram ställa in saker som "Slå av kamera för alla program", "Tillåt för alla program", "Fråga" etc.

Dessutom vore faktiskt en ström knapp för kamera och mic vara på sin plats.

Sluta nu med att säga "Det går inte hacka och använda kameran". Det går viss. Frågan är inte ens om det händer utan NÄR det händer.

/F