Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
alamode

alamode

Medlem
  • Plats International user
  • Sysselsättning Bor i USA, halsar pa i Sverige ibland. Ager en C2D MBP utan svenska bokstaver
  • Registrerad 2007-05-04
  • Senast aktiv 2018-10-06
  • Antal inlägg 269

Foruminlägg

De senaste inläggen alamode har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • International user
  • 2013-01-17 05:23

Jag har haft ett genomskinligt Speck-skal i ett år. Amazon.com: Speck Products MacBook Air 13-Inch See-Thru Hard Plastic Case (SPK-A1161): Computers & Accessories kostar runt $40 i USA.
Speck-fodralet har varit väldigt bra, skyddar mot både repor och små bucklor. Datorn blir inte överhettad och kan fortfarande passa in i de flesta datorväskor och alla portar är fortfarande åtkomliga. Funkat mycket bra men allt eftersom fått sprickor och har nyligen börjat lossnat hela tiden. Lite sur att det bara höll ett år för de pengarna.

Köpte precis en billigare knock-off med mattare men ändå mindre greppbar yta, och konstiga lufthål och utvikbara fötter. Halva priset, vi får se hur länge den håller.
Amazon.com: iPearl mCover Hard Shell Cover Case for 13.3-inch Apple MacBook Air A1369 & A1466 - CLEAR: Computers & Accessories runt $20 i USA.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-12-09 01:14

Och innovation, design och uppfinningar är tre vitt skilda saker.

eng: Innovation = innovation
eng: Invention = uppfinning.

Nån som vill hitta en fjärde vitt skild sak? Stor humor!

F.ö. tycker jag ungefär nu som jag gjorde då.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-10-29 03:01

Dessutom står det Senast säkerhetskopierad idag 14.27 - så du har redan en backup på precis hela telefonen som den är nu. Välj Ny iPhone, som kenjon säger.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-09-25 19:35

Även jag är mycket nöjd med Crashplan. Kör på en familjeplan med just nu tre datorer, en har extern hårddisk som också backas upp. Totalt åtminstone 460 Gigabyte för en handfull dollar i månaden.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-09-21 18:58
Ursprungligen av theplague:

Hmmm, tack för ännu mer klokare inputs.
RAM:en den kan jag uppdatera själv lätt väl? Vad kostar det jämfört med Apples 1000:-?

Det ska vara enkelt att byta minne och hårddisk på nya MBP, men det beror ju på hur bekväm du är med skruvmejslar, elektronik och finlir. Det är lätt att förstöra datorn om man är oförsiktig eller klantig. Här ser du tydliga instruktioner för femtontummaren.

Ursprungligen av theplague:

Kan du kortfattat beskriva fördlerna med hybriden, samt skillnanden mot SSD?

En vanlig hårddisk har snurrande magnetskivor som rymmer mycket data till lågt pris, men är jämförelsevis långsamma. SSD har all data i flash-silikonkretstar som är blixtsnabba men kostar mycket mer.
Hybriden har en 8GB "flash" som sitter innuti en vanlig hårddisk och snabbar upp de filer du använder oftast. Uppstart, vanligaste programmen och filerna känns som om du har en SSD, men filer du använder mer sällan har vanlig hårddiskfart. Du behöver inte göra eller kunna eller veta nånting, hybriden sköter allt.
Som du såg i testerna så finns det fall där de är väldigt nära SSD och fall där de är nästan precis lika långsamma som en vanlig hårddisk.
Jag - och många med mig - har upptäckt att jag inte får plats på min SSD - jag kör numera iPhoto och en massa annat på extern hårddisk. Det blir lite meckigt - men en 500GB SSD är ännu så länge på tok för dyr för mig. 750GB hybrid ligger dock bra till i pris iaf i mina nätbutiker.

Ursprungligen av pmarriott:

i7 är en snabbare processor. Jag predikar att man inte ska betala extra för klockfrekvens, men betala gärna extra för en vassare processor.

Jag håller helt med om att det sällan är värt att betala extra för klockfrekvens. Och att det generellt sett är bra att köpa "bästa arkitekturen" - dvs just nu Ivy Bridge istället för Sandy Bridge. Men det är inte riktigt så enkelt som att i7 alltid är bättre än i5, i samma generation. Man måste jämföra Core i5-3210M och i7-3520M i detalj, eftersom features i Ivy Bridge inte är så tydligt uppdelade mellan i5 och i7.

Processorfrekvenserna skiljer förstås. i5-3210M har 3MB delat cacheminne, i7-3520M har 4MB. i5 har långsammare inbyggd grafik (Graphics Max Dynamic Frequency 1.1 GHz istf. 1.25Ghz, ca 14% snabbare)
Sen får man gå ända ned till avancerade virtualiseringsfeatures för att se skillnad. i7 har vPro och VT-d, och dessutom Trusted Execution Technology (används ej av Mac OS).

I övrigt är de 100% identiska. Så i7 är bättre bara iom 1MB extra delad cache, lite lite snabbare inbyggd grafik, och om du kör tunga Parallells/Fusion-sessioner med Windows. Dvs förmodligen inte värt det; för de flesta är det bättre att köpa mer RAM eller en SSD/Hybrid.
Så ser man också i benchmarksen, processorfrekvensen skiljer 16%, medan uppmätt prestanda skiljer 17%. Dvs nyttan av i7 kontra i5 på arkitekturnivå är en procentenhet - i denna benchmark.

Men bara du kan bestämma vad som är bäst för dig. Testa i butik om du kan.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-09-21 05:47

i7 är dryga 17% snabbare än i5 i årets MBP 13" enligt Geekbench 2 benchmarks. (Men benchmark mäter bara benchmark...osv).

Märks det när man gör tunga jobb? Förmodligen. Men 8GB är som sagt en bra mycket viktigare uppgradering - och du skulle få mycket mer fart i datorn av en SSD (eller min favorit, kompromissen hybriden Momentus XT) än av en uppgradering till i7. Se t ex i ovanstående benchmark hur en ordentligt mycket långsammare processor i Macbook Air ger bättre benchmarkprestanda tack vare SSD.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-09-15 21:51

Vad har du provat och vad har du fått för resultat? Felmeddelanden?

Har du provat Apples instruktioner för Airport Express som wifi-klient? Ganska säker på att det är samma. Kortfattat: återställ enheten, ställ sen in den att gå med i ditt vanliga wifi nät, med rätt SSID och lösen, och koppla en ethernet-kabel till din gamla PC.

Googlade lite - finns indikationer på att du måste ha Apple-stationer i bägge ändar om du ska få ethernet ut att funka för dina planer. WDS är tydligen en lite för mjuk standard för interoperabilitet mellan tillverkare.

Kanske enklare att köpa en billig USB-Wifi-sticka till din gamla PC?

  • Medlem
  • International user
  • 2012-09-13 05:58
  • Medlem
  • International user
  • 2012-08-29 18:54
Ursprungligen av simulacra:

Jo, köer och folk som känner att de kan gå in i en butik och leka med produkter är PRECIS det butikskoncept som gjorde butikerna i USA framgångsrika och med det kom den högsta vinsten per kvadratmeter i hela USA butiksmässigt sett.

Långa ringlande köer är -utöver marknadsföringsaspekten och ett visst mått av Tribe-känsla- ett misslyckande. Och köerna som ringlar längs gatan utanför finns faktiskt bara några enstaka dagar eller nån vecka runt lanseringar, även i de mest populära butikerna. Pengarna kommer när folk handlar.
Redan idag finns ett halvdussin (dussin?) ställen i Stockholms innerstad där folk kan gå in och klämma och känna på en Mac. Nu bor jag inte i Stockholm, men jag tycker både småbutikerna (Humac, Dmac, inLife?) och jättarna (On Off, Siba, Elgiganten, minns inte vilka) har haft helt ok Apple-exponering. Köer är bara frustrerande, jag tror de flesta vill gå in och känna och sen handla, inte stå i kö. Själv undviker jag Fifth Avenue Apple Store eftersom den har så mycket trafik och turister - det går mycket fortare att få det man vill ha på UWS eller 14th Street.

Ursprungligen av simulacra:

Geniusbaren är dessutom en av de största supportkanalerna i Apples organisation.
Om nu butiken i Täby varken skapar en genomströming av folk som vill leka med produkter ELLER kan generera tusentals köande ELLER kan bidra med direkt butiksupport vad är butiken till för? Jo, högdjuren som köper ett par datorer till sina barn i julkapp.

Givet dina antaganden gör du en korrekt analys. Jag delar inte dina antaganden, jag tror den blir hyfsat välbesökt och att det kan vara värt att åka dit och få support om man inte trivs med Apples servicepartners längs tunnelbanenätet. Visst är Genius Bar bra, men jag vill minnas att även småbutikerna ger ok service.

Ursprungligen av simulacra:

Det här handlar inte om att den första butiken i Stockholm är en galleriabutik, det här visar att det första butiken i SVERIGE blir en galleriabutik, de säger rätt mkt om vilket förtroende Apple har för den svenska marknaden, kan du visa mig ett annat land där den första butiken som öppnats i ett nytt land är en galleriabutik gentemot en butik med egen fasad?

Redan besvarat, det är så här det sett ut i många länder. Täby Centrum ligger förresten inte mycket längre från innerstan (23/57minuter) än vad Spaniens första butik låg från Barcelonas centrum (17/39 minuter). Visst vore det smidigare och snabbare med tunnelbana.

Ursprungligen av simulacra:

Hela konceptet med Apples butiker är just det som du viftar bort som slitage, det finns video på när Steve visar upp en av de första butiker och uttryckligen säger "kom hit för att få höra om hur Apple kan lösa dina problem, eller använd vårt gratis wifi" inte "kom hit så kommer våra säljare att tränga in dig i ett hörn och pracka på dig skit du inte vill ha.

Jag tror inte Apple lider av altruism, jag tror de har hittat ett koncept som de tjänar pengar på. Det lär de göra även i Täby. Och innerstadsbutiken kommer nog tids nog... flagship store eller inte. Vi tror nog alla på en innerstadsbutik, jag delar bara inte uppfattningen att en butik i Täby är ett utslag av vansinne eller lurendrejeri.
Kanske blir det även butiker i Skärholmen, Kista, Nacka osv vad det lider. Jag kan inte Stockholms retailmarknad bra nog för att prioritera mellan dem, men det kan nog Apple och deras rådgivare. Eller så får de kasta pil igen...

  • Medlem
  • International user
  • 2012-08-27 23:18
Ursprungligen av simulacra:

Hade det haft koll så hade de skaffat en lokal som det inte krävs bil eller entimmespendling för 90% av de boende i stan för att komma till.

Jag tror att de har tittat noga på ekonomiska förutsättningar, inte tusan kastar de pil på en stockholmskarta eller lägger en butik nånstans nära den chef som bestämmer.
Apple säljer redan hyfsat i Sverige, i butiker med andra namn på dörren. De säljkanalerna finns kvar även dagen efter Täby-butikens öppning. Självklart blir det en Apple-butik även i innerstan tids nog.
Kanske att man vill ge befintliga macsäljare lite tid, eller så har det varit svårt att hitta rätt direkt.

Ursprungligen av simulacra:

Om det släpps en 8tums ipad, var kommer folk att köpa den? På Apple.se eller Applebutiken i Täby?

Apple tjänar naturligtvis mer pengar om folk köper den på nätet. Det kostar att ha butik, och det är ett enormt slitage på de datorer som står framme i en välbesökt flagship store. Roligare för dig att köpa i en butik kanske, men inte tusan är det roligare för Apple.

Ursprungligen av simulacra:

Inte en chans att Applebutiken i täby kan tjäna lika mkt som en Applebutik tjänar överlag, bara för att ngra högdjur köper ett par Retinamacbooks i julklapp till sina barn betyder det inte att butiken kommer att bli en hejdundrande succé.

Man tjänar inga pengar på att folk står och klämmer på produkterna. Täby är köpstarkt, Kungsgatan är full av turister och "dagens ungdom" som hellre hänger och kollar Facebook (eller listar ut hur man klipper ståltråden och springer iväg med en iPod... O:-))

Ursprungligen av simulacra:

En butik på kungsgatan med fasad mot gatan däremot, vid iPad mini eller iPhone 6 släppet hade kön ringlat sig lång.

Köer tjänar man inga pengar på. Det blir nog tillräckliga köer i Täby för en artikel eller två i dagspressen när nästa iPad släpps. Dessutom sållas ju agnarna från vetet bland Appletalibanerna: är det värt en natt i Täby för att vara först i kön?

Som redan noterats i tråden så är de flesta Apple Stores här i USA placerade just i köpcentrum, utan guldläge eller gigantiska golvytor. Visst är bilkulturen annorlunda, men då är det väl ännu bättre att lägga en första butik i Täby, som kanske en aning liknar USA på den punkten. Så kan man testa och lära sig.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-08-26 22:53

Det där låter som skärm-detektering. Det kan hända med en glapp kabel, eller om din TV går in i nåt slags sömnläge. Då försöker Mac OS lista ut vilken skärm som nu sitter i andra ändan, och under tiden blir allt blått.

Prova med en annan kabel, och med en annan skärm, var för sig. Om problemet försvinner vid nåt av tillfällena så vet du vad som är trasigt.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-08-26 22:51

Det är väl inte säkert att forumledningen läser alla trådar.
Prova att skicka PM till dem, eller anmäl dig själv för moderering, så kanske nån ser dig

  • Medlem
  • International user
  • 2012-08-25 00:30

Om det lyser rött istället för att låta så välj "Line-Out Built in Audio", i System Preferences: Sound. Dvs tvärtemot vad som är valt på denna bilden:

Ett till tips när du ändå är där inne: Om du klickar i "Show volume in menu bar" så får du en liten högtalarikon uppe till höger vid batterikonen och klockan. Option-klickar du på den så kan du direkt välja analog/digital i menyn.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-08-20 17:38
Ursprungligen av FareMac:

har kollat in det verkar luta åt en Asus RT U66N ? vad tycker du själv ?

Jag skulle köpa en Apple Airport. De kommer alltid funka med Mac och de kommer inte på många år kunna ignorera att 90% av alla datorer är PC. Dvs kommer alltid fungera för båda. Min Mac får nån gång ibland udda WiFi-problem när jag besöker folk som har andra märken på WLAN-routers.
Köpte i förfjol en Time Machine till mig själv och tidigare i år en Airport Extreme till ett litet kontor med blandad miljö. Mycket nöjd, aldrig några problem. Håller med om att det i princip är osnyggt att ha en App för att administrera, men i praktiken gör det mig inget.

Huruvida en router kan trycka igenom 150 Mbps eller 450 Mbps när man står inom nån meter är ganska ointressant så länge internetlinan är en eller två tiopotenser lägre och man oftast sitter lite längre ifrån. Hanterar man stora videofiler eller annan tung data mot lokala servrar så kanske det är viktigare, men siffrorna är ändå bara teoretiska maxima, så då är det nog läge att dra ethernetkabel ändå.

Möjligen om du behöver 802.11ac (p.g.a, vad vet jag, forskningsändamål?) eller avancerad QoS, VLAN, eller andra features, så är det värt att titta bortom Apple, eller vänta tills de uppdaterar sina Airports.

Tycker jag.

  • Medlem
  • International user
  • 2012-08-20 04:50

Smallnetbuilder har bra jämförelsemöjligheter. När du kollat den sidan, klicka på "Chart Home" och välj t ex "5GHz UpDown Throughput" eller andra jämförelsetal som känns viktiga.