Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jper

jper

Medlem
  • Plats Lund
  • Registrerad 2005-01-17
  • Senast aktiv 2010-11-21
  • Antal inlägg 3

Foruminlägg

De senaste inläggen jper har skrivit i forumet.

1
  • Medlem
  • Lund
  • 2005-07-21 00:06

Ytterligare ett alternativ är att sätta upp en sambaserver på linuxmaskinen och låta denna sköta översättningen mellan iso8859-1 och UTF-8. I filen /etc/samba/smb.conf har jag följande rader i global-sektionen för att åstadkomma detta:

[FONT="Courier New"]# Global parameters
[global]
dos charset = UTF-8
unix charset = iso8859-1
display charset = iso8859-1
...
[/FONT]

Kanske kan det fungera för dig också. Notera dock att om du listar filnamn innehållande åäö i ett terminalfönster ser det förmodligen inte riktigt ut i alla fall (pröva ls -w för att se de svenska tecknen). Om du använder finder så blir det emellertid korrekta filnamn. Jag vet inte varför terminalprogrammet i OS X har så svårt för svenska tecken.

/Joakim

  • Medlem
  • Lund
  • 2005-06-26 00:11
Ursprungligen av Micke F:

Tack för förslagen. Ska i första hant kika på rsync och sedan eventuellt (om det kör ihop sig totalt;) ) på Synchronize Pro mfl.

/M

Ta också och titta på Unison. Jag har under flera års tid synkroniserat ett flertal datorer samtidigt (bland annat en bärbar linuxdator med bärbar windowsdator och en sun-arbetsstation) med hjälp av detta programmet. Det använder sig av rsync-protokollet för att åstadkomma en effektivare synkronisering. Jag har precis skaffat en powerbook och det första jag gjort är att installera Unison för att få en smidigare hantering av samtida lagringar av identiska filer på olika datorer. Styrkan med Unison är dess effektivitet samt att det finns att tillgå för så många operativsystem. Fördelen jämtemot rsync är att ingen av datorerna är "master", d.v.s. en ändring eller tillägg propagerar vidare till samtliga datorer som hålls synkroniserade oavsett var ändringen eller tillägget gjordes först. Eventuella problem med icke-kompatibla filändringar upptäcks och flaggas så att användaren själv får bestämma vilken verison som skall sparas.

Den stabila textbaserade versionen av Unsion (2.10.2) installeras lätt via Darwinports. Mitt enda riktiga problem har varit att terminalprogrammet i Mac OS X tycks ha så förgjordat svårt att hantera filnamn som innehåller svenska tecken. (All hjälp att lösa det problemet emottages tacksamt. Mitt sätt att kringå just den begränsningen är att montera filsystemet som jag vill synkronisera via samba, varefter teckenproblemet försvinner trots att det ser ut som gallematias i terminalfönstret när filnamn innehållande svenska tecken listas.) Utvecklingsversionen av Unison (2.12.0) finns dessutom i en GUI-version för Mac OS X.

/Joakim

  • Medlem
  • Lund
  • 2005-02-14 00:29

Som ny medlem förväntas man presentera sig helt kort. Joakim heter jag, och detta är skrivet på min första Mac. Det är då inte någon av de vanliga modellerna ni förmodligen antar, utan faktiskt en Compaq Presario (3 GHz, 512 MB) som kör Linux (Slackware 10.1). Med hjälp av powerpc-emulatorn PearPC kan man installera och boota MacOS 10.3 på x86-baserad hårdvara, vilket jag allstå gjort. Delvis av nyfikenhet för att se om det gick och hur olidligt slött det blir, delvis för att utröna om OS X är så bra som alla mac-fantaster hävdar.

Om svaret på den senare frågan blir ja införskaffar familjen förhoppningsvis en bärbar dator från Apple relativt snart. Min bättre hälft driver en enskild firma och säger sig behöva en egen dator eftersom jag hela tiden "förstör" den stationära med eviga uppdateringar och allsköns annat experimenterande. Hon menar också att det underlättar alldeles otroligt om denna dator kör Windows (jämfört med Linux som nu är fallet) eftersom alla andra gör det. Vad hon egentligen menar är att alla som hon korresponderar med använder Word, varför hon också ser sig nödsakad att göra det, och dessutom är hon van vid Windows. Att just Word finns även för Mac är ju bra, så det skulle vara intressant att veta hur det fungerar (både kompatibilitets- och användarmässigt) i förhållande till sin windowssläkting.

Vad den första frågan beträffar kan jag bara säga att det är ganska olidligt segt att köra på emulerad hårdavara. Initialt är det inte så illa, men så fort ett program startas eller något beräkningsintensivt händer kommer "badbollen" fram, och ibland låser sig hela härligheten på grund av någon bug i emulatorn. Det gör det exempelvis mer eller mindre omöjligt att på ett meningsfullt sätt utvärdera demoversionen av Word som finnsa att ladda ner för Mac -- man retar sig bara på slöheten istället för att verkligen testa funktionalitet och handhavande. Annars är det ganska facinerande att det trots allt fungerar över huvud taget! Får man bara ordning på felen, snabbar upp emuleringen, fixar till ljudstödet och acceleratorstödet för grafiken, så kan OS X på PC-hårdvara bli verklighet trots allt...

1