Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
idrougge

idrougge

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Använder Mac på jobbet, Powerbook på luffen.
  • Registrerad 2005-02-07
  • Senast aktiv 2014-03-27
  • Antal inlägg 12

Foruminlägg

De senaste inläggen idrougge har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av johan_tanying:

Bättre då att köpa/få en hel beggad SE/Plus eller vad det nu kan tänkas vara som har samma typ av kortplats och redan har nätverkskort inmonterat. Ryck ut och montera i din SE/30.

Mac SE har inte samma typ av kortplats (annan processor, och kortplatsen i dessa maskiner är en förlängning av processorns buss), så nätverkskort går inte att flytta över till en SE/30. Den enda maskin som har samma kortplats är Mac IIsi, även om den oftare använder sig av en nubus-brygga.

Ursprungligen av Kristofer:

Nej, Linux är en unixklon utan något som helst härstammande från de tidiga unixsystemen (linux är för övrigt bara kärnan, vars övriga system kommer från GNU-projektet) . FreeBSD kommer som bekant från Berkelyunix (BSD).

Med andra ord är Linux ett adoptivbarn i familjen och betraktas därför varken ur laglig eller samhällelig synpunkt som något annat än en familjemedlem bland andra.
Värt att notera är att FreeBSD sedan tidigt nittiotal inte innehåller ett uns äkta UNIX-kod och därför inte heller kan åberopa några särskilt starka släktband. Vore så fallet skulle Apple behöva betala licenspengar till AT&T/Caldera/Open eller vad de nu heter idag.

Ursprungligen av Kristofer:

Servrar? BSD kördes väl från början på arbetsstationer som PDP11 och VAX?

Du måste vara den enda människan som tänker på arbetsstationer när han hör PDP-11 nämnas. Visst finns det bords-PDP:er, men en typisk PDP-11 är en minidator monterad i ett eller flera rack. De flesta VAX:ar är också fleranvändarsystem, från början stora som kylskåp. VAXstationer finns förstås, men är inte heller de tongivande för plattformen.

Ursprungligen av Macus:

Det sämsta med Portable var väl ändå bildskärmsadaptern som Apple aldrig levererade.

Jag har för mig att jag har en sån adapter nånstans, men den är förmodligen tredjeparts. Var det inte Portablen som använde D15HD?

Ursprungligen av PJW:

Att det lilla USB-tangentbordet betraktas som en flopp kan jag inte förstå (till skillnad från puckmusen som ju är värdelös). Det tar nästan ingen plats och har en egen startknapp. Jag finner det vara ett av de bästa tangentbord Apple gjort!

Byggkvaliteten är inte på topp i de tangentborden. Tangenterna har en tendens att kärva. Problemet förekommer inte på alla tangentbord, jag sitter t ex och skriver detta på storebrodern till det lilla USB-tangentbordet.
Öht har Apple producerat en hel del bra och nästan lika många dåliga tangentbord. De ursprungliga stora ADB-tangentborden till Mac II* var toppen, liksom de mindre modellerna, om man stod ut med underliga tangentplaceringar. De lite rundare fullstorlekstangentborden som kom ut samtidigt med de runda ADB-mössen brukade dock vara riktigt svampiga, rena Sinclairkänslan. Också här förekommer dock individuella skillnader.
De nuvarande tangentborden är riktigt sköna, även om tangenterna på ytterkanterna, främst retur, brukar kärva. Dessutom är den interna konstruktionen med tunna plastblad ruskigt billig, och de tål absolut inget spill.

Puckmusen var definitivt en flopp. Jag minns när vår layoutare fick sin G3:a. Han vägrade att använda den tills han fick musen utbytt, utan satt kvar med sin grå G3.

*De första ADB-tangentborden var av mindre format och gjordes till Apple II GS, den första ADB-maskinen. De har ett mycket gott rykte, men jag har själv inte haft möjlighet att pröva ett.

1