Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mattias H

Mattias H

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2005-05-17
  • Senast aktiv 2012-05-27
  • Antal inlägg 411

Foruminlägg

De senaste inläggen Mattias H har skrivit i forumet.

Hänger pdf:erna med över till iPoden vid synkning?

700 spänn... Där kan vi tala om marginaler, särskilt som produktionskostnaden för mjukvaran redan betalats av första skivan. Men smart strategi då kunden, som i ditt fall, troligen köper nyare mjukvara om det finns.

Det är bara nio månaders garanti på DVD-skivan med Tiger (eller Leopard) på. Trasiga skivor lär inte bytas därefter om du nu inte på något sätt kan hävda fabrikationsfel.

Anledningen till detta är nog helt enkelt att skivor går sönder (och att vissa mördar skivor på löpande band) och Apple inte vill ha massa ersättningskivor på lager.

Ja, det var bätre förr... NOT!

Internet, fildelning har ju lett till att fler människor än någonsin får möjlighet att uttrycka sig via musik och nå lyssnare worldwide. Istället för att tvingas imponera på ett skivbolag och sälja stora antal skivor, kan artister idag ta tid på sig och verkligen göra sin grej för sin skull och sköta det hela själva. Hur någon kan uppleva det som negativt, förutom skivbolagen som förlorar makten, har jag svårt att förstå.

Men som jag nämnt tidigare i tråden är det ett problem när skivbolagens respons blir att tumma på kvalitén och väljer komprimering istället för bättre medium för att höja marginalerna (inte minst när det gäller äldre musik). Men det är ju inte komprimeringens fel i sig, utan skivbolagens.

Men bättre förr... knappast. Annorlunda ja, men inte bättre.

Nyare vet jag inte, jag körde 4.5.0 med svensk översättning och den är som jag beskrev ovan. Så 5:an kan vara väsentligt bättre.

Jag får ta och testa det.

Edit: Har nu testat 5.1.7 och visst är det bättre än 4.5.0, framförallt snyggare och mer överskådligt. Men tyvärr är det fortfarande rätt segt när det börjar bli ett par hundra i databasen. Och översättningen är bättre, men fortfarande allt annat än komplett och bra. Nu är det engelska istället för tyska generellt, vilket nästan är sämre då tyska genealogiska begrepp stämmer bättre med svenska ord förhållanden än anglosaxiska.

Men det är ett bra program, no question, framförallt för släktforskare med avgränsade mål (en släkt), har man dock lite ambitioner så slår man lätt i taket.

Senast redigerat 2008-06-04 11:47

Som sagts i tråden finns det egentligen bara två väsentliga släktforskarprogram, Reunion och Macstamträd. Macsläktträd är ett litet och lätthanterligt men kompetent program, men lider av översättningsmissar och blir svårt att hantera när databasen växer. Det fungerar därför bra för hemmaforskaren med ett avgränsat material. Hembygsforskare och sådana som jobbar med hela släkter bör välja Reunion, som är ett mycket kompetent program som kan hantera mycket folk och mycket kringmateriel. Det går dessutom att tweaka så att det passar ens arbetsflöde. Reunion är ju utvecklat för och kring mormonernas tämligen idoga släktforskande, vilket märks, då det mycket stabilt. Och tar lite CPU-kraft, till skillnad från Macsläktträd som inte är lika bra optimerat.

Nu är Reunion svindyrt i Sverige, men ett tips är att köpa det från USA. Du får då ingen svensk översättning, men att betala 1600 mot 400, alltså 1200 för en svensk översättning är ju rent horribelt.

Men allt efter behov, ska du bara forska på mormors bondesläkt från Ångermanland så räcker Macsläktträd, ska du forska på alla som bott i Björklinge socken i Uppland så får det bli Reunion.

Låt mig dock säga av erfarenhet att det blir fler personer än man räknat med och i min mening växer man snabbt ur Macsläktträd.

Jag sitter på en iMac G5 1.6 med 2 GB och får runt 40 sekunder vid första uppstart, oavsett tillvägagångsätt, sedan runt fyra sekunder, oavsett tilvägagångssätt.

Det som tar tid första gången är helt klart något med fonterna och i och med att återkommande har lång uppstartstid via så kan det föreligga problem med dem som inte slår igenom när du öppnar ett specifikt dokument.

Jag trodde .pdf0-buggen var lokaliserad till Telia, vars mailservrar lägger till tecken på filer den tror kan vara virus? SJälv har jag aldrig haft problem med bilagor, men så nyttjar jag inte Telia heller.

UEFA EURO 2008 är i varje fall trademarked, alltså varumärkesskyddat. Jag skulle gissa att nyttjandet av EURO 2008 för egen verksamhet skulle ses som varumärkesintrång.

Nej, det är min syrra. Hands off!

Min iMac Gen 1.0 (alltså första iMac G5) har legat ≈62 grader celsius ändå sedan jag köpte den februari 2005. Aldrig haft något problem (förutom flygplansfläkten då).

Jag gjorde samma sak med Football Manager 2008, jag provade allt (Exposé/CmD-Tab/Gömma-Visa/Vila) för att få upp det igen. Ingenting hjälpte. Tvångsavsluta nästa.

Efter det har jag alltid kört spelet i ett annat fönster i Spaces, lätt och smidigt att byta till rena fönster för att göra annat, och mindre risk (även om man nästan gör det av ren reflex) att man råkar gömma det.

Men samtidigt är det ju skrämmande dåligt att program och spel inte klarar av en så basal sak i OS X som att gömmas.

Den som kastar skit får räkna med att med att det stänker.

VLC kan även spela rar-filer utan att dessa måste uppackas. Det löser dock inga problem med Front Row som baserar sig på Quicktime.