Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Björn Wahlsten
  • Plats International user
  • Sysselsättning Gillar allt utom att titta på sport
  • Registrerad 2005-03-12
  • Senast aktiv 2021-03-06
  • Antal inlägg 449

Foruminlägg

De senaste inläggen Björn Wahlsten har skrivit i forumet.

Ursprungligen av suddgummi:

Jag bytte till SEB från Länsförsäkringar just på grund av detta (det var faktiskt en tjänsteman där som rekommenderade dem!). SEB hade inga problem med att jag inte hade en svensk adress, men de kunde bara skicka bankkortet till en adress i Sverige. Jag skickade det till en kompis adress.
Byt till en mindre stelbent svensk bank nästa gång du är Sverige är mitt tips.

Det står faktiskt på Länsförsäkringars hemsida: "Du måste vara skriven i Sverige och finnas med i SPAR med officiella uppgifter. Har du redan ett BankID hos oss och vill förnya det, kan du göra det var du än är skriven."
Jag menar bara att när en bank meddelar att man bara har två månader kvar att förnya sitt BankID, borde de berörda kunderna få en upplysning om att genast skicka in kopia på en ID-handling och intyg om mantalsskrivningsort.

Ursprungligen av BlackSmp:

BankID är inte en nationell id-handling.

Jag ser inte att BankID bryter mot den fria rörligheten inom EU. Jag rekommenderar att först läsa igenom vad den innebär. https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=sv&catId=457. Det bör inte vara något problem att kräva en svensk adress men du får inte neka någon med svensk adress att skaffa ett BankID pga personen inte är svensk medborgare.

Den fria rörligheten innebär inte att alla tjänster måste vara tillgängliga för alla överallt inom EU.

Om man ska klaga på något så bör man börja med att gräva djupare i sakfrågan än att citera några svepande slagord så jag tror att Björn har en rejäl hemläxa att göra

1. Jag har övervägt den möjligheten och Swedbank svarade så här:
"Om ni har flyttat utomlands så att ni är "utvandrad" är det kanske dumt att folkbokföra sig på hans adress? Då kommer det se ut som att ni bor i Sverige igen."

2. Självfallet har jag skrivit till Skatteverket för att få svar på om ifall vi tillfälligtvis kan byta adress.
De svarar inte.

3. Jag har också med stor svårighet lyckats få kontakt med den som hantera BankID centralt. Här är ett utdrag av svaret jag fick:

Jag förstår problemet och kan förklara vad som hänt.
Det rör sig inte om någon form av regeländring utan problemet uppstår när man varit utlandsregistrerad i över tre års tid. Personer som i folkbokföringen är registrerade som utflyttade blir nämligen gallrade i SPAR registret och då har inga företag, inklusive banker, inga möjligheter att automatiskt verifiera en svensk identitet mot ett officiellt register.

BankID regelverket och Tillitsramverket för Svensk E-legitimation (Ref.nr ELN-0700-v1.3) ställer krav på utgivande bank:
K5.8 Utfärdare av Svensk e-legitimation ska kontrollera att uppgifterna knutna till ansökan är fullständiga och stämmer överens med uppgifter som finns registrerade i ett officiellt register.
I vägledningen till regelverket står det även ”Det ska säkerställas att de uppgifter som utgivningen av e-legitimationen grundas på överensstämmer med uppgifter registrerade i ett officiellt register. Om utgivning grundas i en befintlig kundrelation, då dessa uppgifter inhämtats vid ett tidigare tillfälle, så ska uppgifternas aktualitet verifieras mot ett officiellt register. Uppgifter anses vara aktuella om de är inhämtade i enlighet med K5.13. Som officiellt register räknas bland annat SPAR, men motsvarande tjänst från t.ex. ett kreditupplysningsinstitut anses även uppfylla kraven.”

En utgivare för Svensk e-legitimation/BankID skall alltså vid en förnyelse av en e-legitimation kontrollera att namnuppgifterna fortfarande är korrekta, alltså i praktiken överensstämmer med uppgifterna i folkbokföringen/SPAR. Men i förordning (1998:1234) om det statliga personadressregistret, §16 så bestäms gallringstiden till tre år. Utredningar om gallringstid i SPAR har tidigare utförts (Folkbokföring och SPAR – några registerfrågor, dnr 131 798320-12/13) där man då avisade förslaget att öka gallringstiden för utlandsflyttade med hänvisning till en ökande osäkerhet i uppgifternas riktighet allteftersom tiden går, både i fråga om utlandsadressen fortfarande är korrekt, men även om personen lever eller inte.

Vi från Finansiell ID-Teknik BID AB och utgivande BankID banker är väll medvetna om detta problem och inte minst det stora extra manuella arbete detta orsakar och besvär för bankens utlandskunder och banken. Jag arbetar själv med den här frågan och planerar en skrivelse till Finansdepartementet om ändringar i gallringstiderna i SPAR registret.

Senast redigerat 2018-12-24 09:18

En representant för EU-Kommissionen säger så här: Jag skulle föreslå att du skickar ett klagomål/förfrågan till Solvit http://ec.europa.eu/solvit/index_sv.htm , som just ska hjälpa till vid hinder på den inre marknaden. De behandlar visserligen problem mellan EU medborgare och myndigheter, men på sätt och vis blir ju detta ett sådant problem, då BankID måste användas inte bara i kontakt med banken utan även med Skatteverket och andra myndigheter som du kan behöva vara i kontakt med även om du bor i ett annat EU land.

Bör BankID gå i graven?
Många av de 660.000 utlandssvenskarna kommer att uppleva det:
Banken: Du har rätt, jag kontrollerade med vår Digitala support och det stämmer att du inte har möjlighet att ladda ner ett nytt mobilt bankID när du bor utomlands. Eftersom detta system är kopplade mot svenska adresser.
Jag: Hur löser ni detta?
Banken: Det är inget som vi kan lösa, utan detta är något som är fast i BankID's regler. Du behöver vara registrerad på en svensk adress för att du ska kunna aktivera ett mobilt bankID.

Det är kanske BankID som gräver sin egen grav? Vad skulle EU säga om BankID granskades i sömmarna? BankID är uppenbarligen ett hinder för den fria rörligheten i Europa.

Visst höjer CO2 temperaturen. Den kraftigaste växthusgaser är emellertid vattenånga. Det finns normalt 2-3 % vattenånga i luften och 0,04% CO2. Dessutom är absortionsspektrum för vattenånga MYCKET bredare än den för CO2. Enligt UAH har temperaturen från 1997 till 2018 år ökat +0,21 grader. Mätningarna har utförts med satellit. Ökningen är så liten att man inte kan se den på en vanlig termometer. Eftersom vi är på väg ut ur en istid kan temperaturökningen bero på detta. NASA mäter hur mycket värme NO strålar ut i rymden, litet vid låg solaktivitet. Solen är på väg in i en av de djupaste solminima under rymdåldern, påstår man. Mycket kalla vintrar under många år!

Fördelen med klimathotet är att det driver på utveckling av batterier. Elbilar är ju ingen nyhet, redan Farmor Anka körde en sådan. Konceptet föll på grund av dåtidens klena batterier. Snart kommer också klimathotet att falla. Den globala uppvärmningen kommer att ersättas av ett kallare klimat, speciellt på vintrarna. Då svalnar också intresset för att hejda uppvärmningen.
Att Carl X Gustaf i slutet av januari 1658 kunde marschera över isen över Lilla och Stora Bält hade ingenting med CO2 att göra. Det var det svaga magnetfältet från solen som sänkte temperaturen. Tack vare Professor Valentina Zharkova kan vi idag kan förutse när solens magnetfält blir lågt. Fysikern Henrik Svenskmark har bevisat att när solen är passiv med svagt magnetfält, blir inflödet av kosmiska protoner stort, mera moln bildas och jorden blir kallare.
När kommer vi att kunna gå över isen över Lilla och Stora Bält igen? En kraftig kyla är beräknad att inledas redan 2020 - 2051. Studerar man de få solfläckarna idag och köldrekorden i USA och Kina tycks nedkylningen redan vara på gång.

Ursprungligen av kenjon:

Jag är inne på min tredje elbil nu. Den första var en Toyota Prius (hybrid) från 2006. Den har min fd sambo fortfarande, och vi har inte märkt någon större degradation av batteriet. Jag tror att det till stor del beror på Toyotas sparsamma utnyttjande av kapaciteten. Den laddas aldrig upp till mer än 80 %, och laddas inte ur till mer än 40 %. Slöseri, man använder bara 40 % av batteriets kapacitet, men till en vinst av en väldigt lång livstid. Många taxibilar i t ex Stockholm är just Toyota Prius, där flertalet av dem har gått över 100 000 mil! Utan batteribyte!!!

Vi hade också en Toyota Prius 2006. När den åttaåriga garantin gick ut köpte vi den nyare versionen. Jag är övertygad om att vår gamla bil rullar vidare under många år till utan batteribyte. Ren eldrift på bilar hänger samman med det klimathot som IPCC lyfte fram för 30 år sedan. CO2 höjer temperaturen påstod man. Det är ganska ointressant eftersom vi håller på att glida in i en ny istid.

Eftersom jag inte tittat på SVT borde jag inte uttala mig. Jag läser emellertid detta om SVT: https://anthropocene.live/2018/11/17/svt-fort...
Finansieringen av public service är en viktig fråga. Synd att man inte villkorade den nya avgiften med skärpt granskning av opartiskhet och saklighet.

Även de som flyttat ut från Sverige kommer att få betala. ”En person som betalar skatt i Sverige kommer även att betala public service-avgift i Sverige. Detta motiveras av att stora delar av public service utbud finns tillgängligt via internet i hela världen.” Jag ser aldrig på SVT men vi har VPN och skulle därmed ha tillgång till hela det svenska utbudet.

Intressant! Spanien brukar ibland strunta i EU-regler. Tar jag ut pengar i Spanien i något i en bankens bankomater, kostar det ingenting. De skriver att de tar ut 4,5% om jag tar ut pengar i ett annat EU-land. Det står inget om vilken kurs som tillämpas.

Absolut, bara litet retligt att först betala för att överföra pengarna till Spanien och sedan betala en avgift på det spanska kortet för att det används i Sverige.

Jo, så borde det kunna fungera men banken accepterar bara att skicka kortet till en svensk adress. På brevlådan skall det finnas en lapp med c/o och mitt namn.

Ursprungligen av RolexJocke:

Det är väl en bra säkerhet att inte folk i andra länder får tillgång till svenska banker, då hade ju bedragare kunnat sitta utomlands och beställa än det ena än det andra. Ska man ha affärer i svenska banker är väl grunden att man verkar i landet kan man ju tycka. Jag förstår inte ditt problem med bankid när du ändå inte kan använda det i Spanien.

Du menar att man bara skall ha tillgång till de banker som finns i det land där man är mantalsskriven? Jag har inget problem med (mobilt) BankID. Jag använder BankID när jag flyttar pengar från Sverige till Spanien eller betalar någon i Sverige. Begränsningen ligger i att jag inte kommer åt mina pengar hos Swedbank om jag uppehåller mig i Sverige. Kanske är E-kronan en utväg.

Ursprungligen av Björn Wahlsten:

Det är något snårigt. Swedbank skickar inte ut några kodkort utanför Sverige, inte heller några bankkort. Således kan jag aldrig ta ut min pengar i Sverige om jag besökte det förlovade landet..

Swedbank skickar inga bankkort till Spanien och kontanter vägra man hantera i Sverige. Är E-kronan en metod för att få tillgång till de pengar jag har på ett Swedbank-konto vid ett sverigebesök? Innehavaren av dagens elektroniska pengar har en fordran på en affärsbank och måste vara kund i banken. Med e-kronor skulle man istället ha en fordran på Riksbanken, på samma sätt som med sedlar och mynt. E-kronan är fortfarande under utredning:
https://www.riksbank.se/sv/betalningar--konta...
Med säkerhetsdosa eller BankID kan jag komma åt Swedbank-kontot. Frågan är om Riksbanken tänker kopiera bankernas sätt att hantera elektroniska pengar genom att ge ut Riksbankskort och kräva BankID.

Ursprungligen av BlackSmp:

Som jag har förstått det:

  • Du startar med grundläggande rättigheter över vad du kan göra med mobilt bankid

  • Du kan godkänna att du kan använda mobilt bankid till mer saker såsom att lägga till betalningsmottagare

  • Att bekräfta detta gör du med en annan säkerhetsfunktion än mobilt bankid - i mitt fall genom att ange en kod från ett kodkort som jag beställt

Så det har egentligen ingenting direkt att göra med bankid utan är en överenskommelse mellan dig och din bank om att du tar den utökade risken som det innebär att kunna godkänna fler funktioner med hjälp av mobilt bankid än vad du kan göra från början.

Det är något snårigt. Swedbank skickar inte ut några kodkort utanför Sverige, inte heller några bankkort. Således kan jag aldrig ta ut min pengar i Sverige om jag besökte det förlovade landet..