Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Converge

Converge

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Webbdesigner
  • Registrerad 2005-04-10
  • Senast aktiv 2019-06-27
  • Antal inlägg 171

Foruminlägg

De senaste inläggen Converge har skrivit i forumet.

Onlinemanualen säger följande:

Citat:

The Mac OS X PKG of MySQL installs itself into /usr/local/mysql-VERSION and also installs a symbolic link, /usr/local/mysql, that points to the new location. If a directory named /usr/local/mysql exists, it is renamed to /usr/local/mysql.bak first. Additionally, the installer creates the grant tables in the mysql database by executing mysql_install_db.

Först tänkte jag att pkg-installationen på något sätt, av någon anledning, inte hade lyckats med att köra mysql_install_db, varpå jag försökte mig på att köra den manuellt. Dock gick inte detta heller, för tydligen så finns inte ens mysql_install_db i min bin-mapp...

Suck. Stor chans att man kan ta sig igenom guiderna om inte ens filerna stämmer överrens med vad som följer med installationen.

Ursprungligen av Robo-X:

Först måste du se till att mysql är igång. Skriv i terminalen mysql... står det mysql > på prompten så fungerar mysql.

MySQL är uppe och igång, som man kan se både i dess prefPane och i Terminalen. Dock kan man se att de tabeller som just nu ligger i databasen skiljer sig från de som skall finnas enligt guiden på MySQL.com (punkt 7); är det ett problem att jag saknar en "mysql"-databas, utan istället sitter med en "information-schema"-dito? Jag har utgått från att mysql_install_db kördes i samband med att jag installerade pkg-filen, eftersom det antydes här att installeraren kör den samtidigt.

Ursprungligen av Robo-X:

Det andra som man ska göra är att ställa in lösenordet och användarnamn på mysql installationen. Får du kolla i dokumentationen hur man gör det.

Vidare har jag försökt gå vidare till sektionen i manualen där de går igenom hur man säter lösenordet på de initiala användarkontona, men direkt refererar de till "mysql"-databasen, och visar sen hur man kommer åt den och lägger till lösenorden etc. Detta borde väl innebära att mysql_install_db ändå inte har körts ordentligt right?

EDIT: Men när jag tittar i findern så verkar det finnas en "mysql"-databas i alla fall...??

Ursprungligen av Robo-X:

För det tredje måste du ställa i phpMyAdmin config filen. Den heter config.inc.php och ska ligga i samma mapp som phpMyAdmin. Där måste du ställa in

$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'dinmysqlanvändare';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'dinmysqllösenord';

Gör filen skrivbar för alla. (Egentligen räcker det att ändra ägaren till _www men det vet du kanske inte hur man gör).

Sen ska allt fungera.

//Rob

Jag vill bara understryka hur extremt tacksam jag är för att någon tar sig tid att hjälpa mig; det är verkligen guld värt!

Senast redigerat 2009-07-05 19:07

Toppen; gav mig på att dra igång Apache och installera PHP & MySQL på burken idag. Nu får jag inte phpMyAdmin att fungera med den installationen, och nånstans längs vägen har mySQL-databasen som jag använde tillsammans med MAMP blivit korrupt, för den går inte att ansluta till längre heller... Så nu kan jag helt plötsligt inte göra någonting.

Detta är anledningen till att jag använt mig av MAMP tidigare; jag är totalt grön på att konfigurera MySQL/PHP etc. via Terminalen etc, och dokumentationen som följer med phpMyAdmin är verkligen inte skriven för någon novis...

Hur gör jag (alt: vad behöver jag visa för att någon skall kunna ge mig vägledning)?

Ursprungligen av Taz_1999:

Hur gick det med detta?

Hej igen, häcken full med jobb, så jag har inte hunnit pilla så mycket mer med detta. Kommer nog sitta en del imorgon och plita och dona.

Ursprungligen av Taz_1999:

Din serverkonfig är beroende av din bredbandsleverantör, som kan ha spärrat port 25. Det finns massa diskussioner om detta. Kan något annat program med ett mailkonto inställt exakt lika maila från samma dator?

Sista frågan är jag nog fel person att svara på; jag kan lungt erkänna att när det kommer till PHP och konfigurering av servrar så är jag fullständigt grön (med hopp om att lära sig så klart).
Hur gör jag för att ändra något av värderna som jag får upp med phpinfo() (t.e.x. om jag vill ändra SMTP-porten)? Är det via terminalen man får gå in?

Ursprungligen av Robo-X:

Först och främst. Kör du mac behövs inte MAMP. Apache, PHP, Python, RoR kommer alla förinstallerade på Macen. Det enda man behöver installera extra är MySQL. Det kan man hämta lätt från mysql.com.

Detta visste jag; anledningen till att jag ändå laddade ner MAMP var att jag har noll koll på terminalen och ville komma igång med php-boken. Tanken är väl att sätta mig ned imorrn och bekanta mig lite med hur jag får igång pryttlarna utan MAMP; det känns som jag ändå bör lära mig detta för framtiden och Terminalen skall ju vara människans bästa vän var det någon som sa

Ursprungligen av Robo-X:

Vad gäller skicka email så måste man ställa in postfix.

Får jag vara så jobbig att jag frågar hur detta görs, och kanske framförallt, vad postfix är?

Ursprungligen av Robo-X:

Om du vill skicka email för att testa kan man skicka det med sendmail till ditt användarnamn@localhost det brukar fungera utan att man behöver göra några inställningar. Mailet kan du läsa i Terminalen genom att skriva mail.

Testade detta, och det fungerade ju bra! I värsta fall så kan jag använda mig av detta, då det iaf. visar om koden spottar ur sig ett mail eller inte.

Jag har testat att lägga upp scriptet på ett One-konto jag har, och nu verkar det fungera där iaf, (efter att jag fixat till "mail($to, $subject, $msg, 'From:' . $email);", men det verkar fortfarande inte gå att skicka via min lokala installation, vilket vore trevligt att få att funka. Några idéer ang. serverkonfig'en?

Hej,

Jag sitter som hastigast och lär mig lite php inför en kurs jag skall ta i höst. Jag har installerat MAMP för att enkelt kunna utveckla lokalt och testa sakerna jag bygger i lugn och ro.

Ett problem har dock dykt upp. Jag har enligt läroboken byggt ett formulär som skall gå att fylla i med ett antal frågor. När användaren sedan klickar på submit-knappen skall dels en konfirmationssida visas där ens svar redovisas, men scriptet skall även skicka ett mail till mig med informationen som användaren knapprade in. Och här är problemet: konfirmationssidan visas som den skall, men inget mail anländer. Inget felmeddelande, ingenting.

Koden för scriptet ser ut som följer:

<html>
	<head>
		<title>Aliens abducted me - Report an Abduction</title>
	</head>
	
	<body>
		<h2>Aliens abducted me - Report an abduction</h2>
		
		<?php
			/* stoppa in all data från formuläret i variablar */
			$name = $_POST['firstname'].' '.$_POST['lastname'];
			$when_it_happened = $_POST['whenithappened'];
			$how_long = $_POST['howlong'];
			$how_many = $_POST['howmany'];
			$alien_description = $_POST['aliendescription'];
			$what_they_did = $_POST['whattheydid'];
			$fang_spotted = $_POST['fangspotted'];
			$other = $_POST['other'];
			$email = $_POST['email'];
			
			/* redogör för hur mailet skall se ut, och vart det skall skickas */
			$to = '[email protected]';
			$subject = 'Ett litet testmail';
			$msg = "$name was abducted $when_it_happened and was gone for $how_long.\n" .
				"Number of aliens: $how_many\n" .
				"Alien description: $alien_description\n" .
				"What they did: $what_they_did\n" .
				"Fang spotted? $fang_spotted\n" .
				"Other comments: $other";
			/* skickar mailet */
			mail($to, $subject, $msg, '$from:' . $email);
			
			/* skriver ut konfirmationssidan efter att användaren har skickat formuläret */
			echo 'Thanks <a href="mailto:' . $email . '">' . $name . '</a> for submitting the form.<br />';
			echo 'You were abducted ' . $when_it_happened;
			echo ' and were gone for ' . $how_long . '<br />';
			echo 'Describe them: ' . $alien_description . '<br />';
			echo 'How many were there? ' . $how_many . '<br />';
			echo 'What did they do to you? ' . $what_they_did . '<br />';
			echo 'Was Fang there? ' . $fang_spotted . '<br />';
			echo 'Your email address is '.$email.'<br />';
			echo '<br />';
			echo 'Do you have anything else to add? '.$other;
		?>
	</body>
</html>

Alla $_POST är fält i formuläret som finns på en intilliggande html-sida.

Eftersom inget felmeddelande kommer upp, och scriptet körs utan något klagande så borde det inte finnas något fel i det, men likt förbannat får jag inga mail ([email protected] är såklart utbytt mot min mailadress). Boken jag läser (Head first PHP & MySQL) tipsar om att om inga mail går fram KAN det bero på att PHP-installationen man använder inte vet hur den skall skicka mail, och kan behövas konfigureras. Därefter hänvisas man till php.net, där jag inte lyckas klura ut vad mitt problem är, därav min undran här.

När jag kollar phpinfo() på min lokala installation (PHP5 via MAMP) så specar den sendmail_path till "/usr/sbin/sendmail -t -i", SMTP till "localhost" och smtp_port till "25"; om det sedan är rätt har jag inte tillräckligt med kunskap för att kunna avgöra; någon kanske kan upplysa mig? "sendmail_from" har inget värde, men det deklarerar jag ju i scriptet ovan, så det bör väl inte spela in?

Är tacksam för hjälp, är inne i litet av ett flow där jag fattar allt och har ingen lust att gå vidare i boken innan jag är 100% säker på att jag gjort rätt hittills. Har jag missat att delge någon fundamental information som ni kan tänkas behöva för att kunna hjälpa mig får ni skälla på mig; en eventuell miss är av ren och skär okunskap i sådant fall.

Tack på förhand för hjälpen!

Ursprungligen av magnur:

Det betyder väl ändå juli 2009 och inte den 9 juli!

Du har säkert rätt, nån gång i juli är nog det som gäller med största sannolikhet.

Ursprungligen av Jetwash:

Blir nog 9:e augusti för sverige.

9:e Juli

Ursprungligen av Dalle:

Kan du lägga upp bilden Converge?

Självklart, sorry att det tog lite tid; är inte inne så ofta o kollar av här.

Bilden hittade jag på Prettify*, som för övrigt rekommenderas om man gillar ikoner och skrivbordsbilder.

Jag har installerat mitt gamla XP-system via Fusion för att kunna utveckla webbsidor så de ser iaf skapliga ut i IE. Har försökt installera både IE7 och IE8, installationsprogrammen flyter på, och ber mig i slutet att starta om datorn (den virtuella maskinen) för att slutföra installationen. Problemet är att jag inte hittar programmen NÅNSTANS när jag när kommer tillbaka in i XP. Det enda jag hittar är proggen som följde med i xp-installationen, dvs IE6 som jag inte ens orkar fundera på att utveckla mot.

Någon som har någon idé om hur jag får fram IE7 & IE8??

EDIT: Ska väl tillägga att Firefox fungerar utmärkt att installera, det är MS browsers som spökar.

Senast redigerat 2009-03-28 08:14

Är det någon mer än mig vars 'Omvandlare'-widget har börjat göra jäkligt skumma valutaomvandlingar på senare tid? $40 = 4560SEK enligt Yahoo...

Här kommer mitt, som det ser ut för tillfället:

Jag har märkt en skum grej som mitt iTunes (och även tjejens) håller på med: har förvalt så att min musik listas i list-view, och har albumomslagen framme. Under vissa skivor så blir artistens namn fetat, men under andra inte. Har inte lyckats hitta nån gemensam faktor som skulle göra att dessa skivor får fett namn och andra inte. Någon som vet vad som föregår? Inget "problem" egentligen, men vore kul att veta vad som skapar denna "feature".

Händer både på en ny Unibody MB och en "gammal" MBP Core Duo.

Ursprungligen av jac:

Jag tycker inte att det är några konstigheter. Har använt den mot projektor ett par tre gånger och det har inte varit några problem. Extern skärm har jag kört flera gånger och det har inte varit några som helst problem. Men så fort du har adaptern inkopplad, så kan du slå ihop datorn utan att den somnar, men då blir den externa primär.

Det enda som är lite märkligt är väl att skärmen blinkar några gånger när man stoppar i eller tar ur kontakten, men det är ju inte så att det innebär några problem.

Det låter ju lovande, tack för konfirmationen. Blev lite undrande när man hörde om problemen med Dual-link DVI adaptern; skönt att höra att detta iaf. funkar.

Hej,

Som trådrubriken säger; är det någon som har haft någon erfarenhet än av att koppla in MB 13" Unibody till projektor med hjälp av Mini DisplayPort-VGA-adaptern som går att köpa (länk)?

Kommer strax byta ut min MBP mot en ny unibody 13", men eftersom jag titt som tätt tar med mig datorn till universitetet och visar keynote-presentationer vill jag vara säker på att det kommer fungera med den nya displayporten och skolans vga-projektorer.

Någon som har erfarenhet? Känns kanske lite dumt att fråga, men eftersom det är en relativt ny produkt kan det ju finnas barnsjukdomar, vad vet jag....

Tacksam för svar!