Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Niklasinorr

Niklasinorr

Medlem
  • Namn Niklas Lundin
  • Plats Luleå
  • Sysselsättning IT konsult, Macspecialist sedan 1986
  • Registrerad 2002-04-11
  • Senast aktiv 2021-10-21
  • Antal inlägg 129

Foruminlägg

De senaste inläggen Niklasinorr har skrivit i forumet.

Ursprungligen av CekariYH:

Nä, men TS skriver hen hon raderat flera GB utan att få tillbaka utrymme?

Jag tolkade det som att det var Time Machine som sade att det inte blev mer ledigt, vilket ju var ursprungsproblemet från första början? Därav behovet av att formatera hårddisken i TC:n.

Ursprungligen av Nattiiiee:

Hej! Tack för alla tips! Jag håller på att säkerhetskopiera alla filer för att sedan försöka formatera om den. Den klagar på att det är för lite utrymme, så om jag försöker föra över en fil så får jag ett felmeddelande att det inte finns tillräckligt mycket plats. Även om jag direkt efter felmeddelandet raderar en eller flera filer så uppdaterar den ändå inte hur mycket ledigt utrymme som finns tillgängligt.

Jag hoppas du menar att du gör backup till en ANNAN disk än den som ligger i din Time Capsule? Du ska ju formatera din Time Capsules hårddisk så då är det ju ingen vits att göra backup till den.

Ursprungligen av CekariYH:

Tömmer du papperskorgen också, annars ligger dessa raderade filer och tar upp plats?

Time Machine gör inte backup på filer i papperskorgen...

Ursprungligen av barbapappa_86:

Inte för att vara den, men en Time Capsule (AirPort Time Capsule) är en router med en inbyggd hårddisk. Time Machine är den mjukvara som skapar en backup och placerar den på tex en AirPort Time Capsule. Två skilda ting

Jo tack, jag vet det
I TS fall används TC:n som en backup vilket också frågan gäller, jag svarade på frågan utifrån att TS ställde frågan om sin "backup", inte om sin router. Backupen i det här fallet råkar vara en TC och mitt svar är också riktat genrealt till de som har en backup, vilken som..
Hade frågan handlat om hur man ställer in wififunktioner eller portkopplingar eller annat som man kan göra med en Time Capsule så hade jag givetvis svarat på det.
Precis samma sak som att man på ett bilforum svarar på en fråga om bromsbelägg men utan ett långt utlägg om att bromsbeläggen minsann sitter på hjulen och hjulen på bilen och bilen kan man använda till att frakta arslet mellan A och B...

Ursprungligen av Nattiiiee:

Hej! Jag har haft sen en tid tillbaka haft problem med att min Time Capsule verkar ha låst sig på hur mycket lagringsutrymme som finns tillgängligt.. För närvarande står det att jag endast har 79,6 megabyte ledigt trots att jag har raderat flera gig (den har totalt 3 terabyte lagringsutrymme)

Jag är inte den mest tekniska och vet inte riktigt hur jag ska lösa detta då Time Capsulen har ett par år på nacken (ca 3 tror jag) så jag har testat att starta om allt, plocka ur alla sladdar och låtit den varit urkopplad men ingenting verkar hjälpa.. Har någon stött på detta tidigare, och hur löser man det?

Tacksam för all hjälp jag kan få
/Nathalie

En Time Capsule är en backup och definitionen på en backup är att den ska kunna rensas närsomhelst. En Time Capsule bör formateras om då och då eftersom den blir trött och börjar visa fel information med tiden. I värsta fall så får du en korrupt backup som inte går att återskapa och då är det inte längre en backup.

Så, starta Airport utility och formatera (radera) hela disken, sen börjar du på ny kula med en helt ny backup. Vill du vara riktigt säker så ska du göra en fullständig backup på din dator på ett annat media först, typ en enkel USB-disk eller liknande.

Grundregeln när det gäller datorer är att all viktig data ska ligga på minst tre fysiska platser, punkt!

Gå in på apples sida och läs om de olika modellerna. När du klickar på "Köp" uppe i högra hörnet kommer du till "alternativsidan" där du kan konfigurera datorn som du vill ha den. När det är gjort så gör du en skärmdump eller skriver av vilken konfiguration du vill ha och mailar det till Macoteket, Macsupport eller vem du nu vill handla av. Du får ju riktpriset på Apples hemsida som referens.

Välj Fusionsdrive om du har lagringsbehov med många bilder och filmer annars kör du på flashdisk 256 GB eller mer. Flashdiskarna är sjukt snabba så upplevelsen av datorn blir så mycket häftigare. Vill man gå "all-in" så är det en i7 processor du ska ha men den kommer inte till sin rätt förrän man jobbar med tyngre videoredigering eller liknande...

Länk till 21,5"

http://www.apple.com/se/shop/buy-mac/imac?pro...

Ursprungligen av zinned:

Jag har en iMac late '12 och som körde ett fullt fungerande 10.11.3 innan uppdatering.

Efter uppdatering så lyckas jag, oftast, att logga in efter uppstart. När jag väl kommer in så autostartar ett antal applikationer (TweetBot, Mail, iTunes, Terminal, etc etc). Problemet är att OS X fryser efter ett tag, dock kan jag röra muspekaren. I denna vevan så stängs applikationer också av sig själv, några random ikoner i menyraden börjar blinka, badboll visas lite över allt, applikationer går ibland inte att starta. När det inträffar så går datorn inte att starta om utan jag måste tvärt stänga av den. Jag har också sett, inte efter varje uppstart men ibland, att Mail kör upp CPU till 200% och uppåt.

Jag känner just nu att jag inte har en aning om var jag ska börja felsöka, att kolla systemmeddelanden känns som väldigt svårt då där står så väldigt mycket info och det är svårt att tyda vad man bör titta efter.

Ska lägga upp ett par korta filmer här också senare.

Felsök genom att formatera disken och installera nytt system (UTAN att ta tillbaka backupen). Efter detta så kan du starta datorn i singleusermode (cmd + S) och kör fsck -fy också och testa filstrukturen, brukar ofta indikera fel om disken är korrupt

Om det funkar bra med ett rent system så är det din backup som är korrupt. Då kan du mounta backupdisken så du ser den i Findern och manuellt hämta alla dina dokument. Program och inställningar får du installera från scratch.

Funkar det inte bra så kan det vara disken eller diskkabeln och då är det bara att byta.
Kolla här hur du gör, leta reda på "din" iMac om det inte ser likadant ut:

https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-In...

I 9999 av 10000 gånger som en användare får konstiga fel så beror det på att användaren redan har ett korrupt system eller en korrupt dator. Tänk på det innan du skriker ut att det är en "skituppdatering"...

Time Machine är en backupfunktion, dessutom en oerhört bra sådan eftersom den faktiskt fungerar vilket man inte kan säga om många andra backuper.
Det man måste skilja på är då Backup och Arkiv. Definitionen på en backup är en yta där jag har mina filer uppbackade men på ett sådant sätt att jag närsomhelst skall kunna formatera/rensa denna yta. Därför bör man också alltid ha sin data på tre fysiska platser. Originalplatsen, backupen och en tredje plats som är backup för att kunna rensa den första backupen.

Är det ett Arkiv jag vill ha så är inte Time Machine det bästa, då ska man kolla på andra system, typ en MacMini server. Sen ska man givetvis ha en Time Machine eller motsvarande backup Macmini servern också.

Som backup så är Time Machines jobb att se till att backupen är schyst och därför gör den kontroller med jämna mellanrum. När en sådan kontroll fallerar så vill den av säkerhetsskäl göra en ny backupsparsefil och vi ska vara tacksamma för att den då säger till. Många backupsystem är inte lika känsliga och gör inte lika många och bra kontroller som Time Machine men då lever vi också i villfarelsen att vi har en fungerande backup, vilket vi då inte har. Har den gjort en ny sparsefil men efter kort tid vill göra ännu en fil så ska man INTE klaga på TM, leta efter de korrupta filerna istället för att välja ett annat system, annars gör man bara sig själv en björntjänst.
TM är många gånger överkänslig mot korrupta filer men vi ska se det som någonting bra, det är ju för vår datas skull...

Även om man inte får upp en sådan fråga så rekommenderar jag starkt att man då och då manuellt formaterar TM-disken och börjar på ny kula, då har man oftare en fräsch backup. Att ha kvar en gammal backup, långt tillbaka i tiden är ingen fördel, risken för att hela databasen kraschar är överhängade...

Ursprungligen av CekariYH:

Nått skumt har du allt, Plex brukar inte krångla på det viset, har väl något hundratal filmer/TV-serier av olika forma som bara funkar.

Samma här, min Plexserver (i en gammal Mac Mini) funkar hur bra som helst. Jag har inte hittat ett enda format den inte klarar än. Kör allting via en AppleTV4 till min TV, då vet jag att det funkar och behöver inte tjafsa med tvivelaktiga TV appar. Historiskt sett så har det ju varit väldigt mycket tjafs med just Phillips också så det kan ju vara sådana saker som stökar till det?

För övrigt är ju ATV4 helt fantastisk. Kör numera Infuse som uppspelare (i ATV4) och strömmar från Plex-servern till TV:n. Infuse är lite segare än Plexappen men den läser in subtitles direkt från Opensubtitles.org så det är värt det

Ursprungligen av RobertK:

Jag importerar klippet till ett nytt projekt.
FCPX är äldre; 10.1.1 så det är möjligt att den har en buggig MTS-inläsning.

Då behöver vi inte leta efter felet längre...

Ursprungligen av RobertK:

Ser nu att dropbox spärrat åtkomsten
Tyvärr kan jag bara bifoga högst 1 MB stora filer här. Har istället lagt upp det på mitt webbhotell:
http://www.robertk.se/99/storandeljud.zip

Till Reboot81: (inlägget precis före Hummel)
Lyckas inte spela upp något ljud från din dropboxlänk.
Det är möjligt att det är något med kanalerna men jag vill inte göra stereoljud till mono i mina 330 videoklipp från en långresa. Då betalar jag hellre 50 $ för att kunna transcoda alla till ProRes innan jag importerar till FCPX (för då blir det inga ljudfel). Eller finns det något gratis sätt att göra till ProRes? (enl. ovan så kräver MPEG Streamclip ett tillägg för 20€)

Jag laddade ner ditt filmkklipp i MTS-format från din Dropbox-länk. Importerade filen direkt i FCPX (Optimerat till ProRES422, INTE proxy)
Inga missljud i FCPX.

Exporterade ut filen som en Master, dvs ProRES422 till skrivbordet. Testade masterfilen i QT, inga missljud.

Importerade filen i Compressor och renderade om den till h.264 720 för Youtube motsv. Inga missljud.

Kort sagt, den funkade hur bra som helst.

Fråga: Importerar du klippet i ett nytt eller gammal projekt? Har du den senaste versionen av FCPX, 10.2.2?

Edit:

Gjorde om hela klabbet igen men den fil du lade upp på ditt webbhotell. Samma resultat, inga som helst problem. Enda jag märkte med ljudet var en irriterande "knäpp" vid 13,5 sekund, fanns dock på originalet
Gjorde en liten 480p fil från compressor som bara är på 3,9 MB, om du vill så kan jag maila den till dig så får du höra om du hör något?

Min slutsats är att du har något i din installation som inte är funkis.
1. Testa med ett nytt projekt
2. Rensa FCPX inkl alla codecs och installera om.
3. Testa på en annan dator som inte har eller haft FCPX. Installera programmet från AppStore och testa på en ren maskin.

Senast redigerat 2016-01-06 18:25
Ursprungligen av homesick:

Jag impulsköpte idag en nästan likadan, WD MyBook som är avsedd till PC från början, men kan formateras till Mac såklart.

Stod där på Webbhallen i Malmö och skulle bestämma mig mellan WD Elements 3TB och denna, så köpte jag den som var dyrare (bättre?!)
Har inte öppnat den än och försöker hitta lite tester på nätet som kan rättfärdiga köpet - jag vill egentligen använda den till enklare videoredigering. Oftast använder jag en eller högst två kameror. Idéen är att lagra de mest använda (rendered & optimized) filer på den externa och på så sätt avlasta själva datorn. Jag kör med en MacBook Pro retina 13" från late 2013 med 16GB RAM.

Visst så skulle alla proffs avråda eftersom den inte är SSD eller Thunderbolt men de jobbar med mycket mer omfattande redigering.
Det enda jag undrar är i fall att jag kan kolla någonstans vilken överföringshastighet din (elemenst) och min MyBook kan egentligen ha i verkligheten. Vore skönt att någon hör av sig här, innan du slår till och innan jag har öppnat min ....

Edit: Jovisst, först på Prisjakt och under "Egenskaper" så kunde jag läsa att MyBook har en hårddisk som snurrar i 5400 RPM. Denna information finns inte på WDs hemsida bevis-deras pdf med specs, inte hos Webbhallen heller. Dålig stil tycker jag. Jag vet att detta är långsammare än 7200 RPM och handlar det om vanliga HDs så kan det betyda mycket även vid överföring fram & tillbaka.. Din Elements snurrar också i 5400 RPM

En singeldisk som denna kan trycka ca 90-110MB/sek från själva driven, sen är det upp till gränssnittet att flytta datan till datorn. USB2 klarar ca 15-25MB/s, USB3 klarar vad disken levererar precis som Thunderbolt och eSata så med en singeldisk så spelar det ingen roll vilket gränssnitt du kör bara det är USB3 eller snabbare. Ingen vits med Thunderbolt alltså.
Video är dock så mycket mer än bara ren transport av data. När disken börjar vara halvfull så går farten ner. Har du många klipp som ligger utspridda på diskytan tillsammans med ljudklipp, stillbilder och musik så måste läs- och skrivhuvudet hoppa omkring ganska mycket och då går farten ner.
Sen är det helt och hållet up till vilken codec du skall använda till din film och hur många "spår" du samtidigt skall visa hur bra det går i verkligheten. Kör du enklare klippning utan en massa renoveringar av effekter, transparens, textoverlay osv så kommer det att gå hur bra som helst med den där disken.

Nästa steg är att investera i en Thunderbolt RAID typ Promise Pegasus eller liknande, då får du upp farten betydligt, detta när du kör större och mer komplicerade projekt eller om du skall jobba med t ex 4K upplösning...

Ursprungligen av D_Odell:

Får pröva nån gång. Har inte tid att lära mig nytt program för stunden. Är flödet annorlunda?

FCPX och Motion är skriva av Apple, för Apples datorer. De programmen använder ALL hårdvara som finns i datorn så de är oerhört snabba. After Effects är dock ett mycket kunnigare program än Motion men å andra sidan är det många som använder After Effects i onödan där Motion hade räckt alldeles utmärkt. Bägge programmen är oerhört kompetenta men har lite olika fokus. Motion kostar å andra sidan kaffepengar och är enkelt att förstå så det är ju "bara" att köpa och testa

Ursprungligen av danielka:

Hej

Vi är en litet bolag med olika verksamheter och domäner mm. vi tänkte nu köpa en Mac Mini och drifta allt via OS Server X. Vi sitter i olika miljöer (PC / Mac / iPhone / Samsung mm mm). Vi har ok förståelse för IT men är långt ifrån några IT-tekniker. Ni som kör era bolag via OS Server X: 1) Hur fungerar det?, 2) är det svårt, 3) fungerar det mellan olika miljöer (PC resp. Mac)?

Tack!

Köp två Mac Mini, med varsin Promise Raid. Sätt upp dessa indentiskt med varandra med alla tjänster som skall utföras. Sen slår ni av tjänsterna på på den ena datorn och sätter upp den som backup mot den andra så att det vid händelse av haveri blir enkelt att återuppbygga allting. Beroende på vilken typ av tjänster som skall utföras så bör det räcka med en Mac Mini, den klarar det.

Jag har många mindre företag (mellan 5 - 25 anställda) kunder som kör på det här sättet med tjänster som Fildelning och t ex en Kerio Mailserver. Har ni en schysst brandvägg och router så kan ju vissa tjänster läggas där såsom DNS och DHCP. Kör ni mailen i molnet så blir det ännu mindre belastning på servern. Så länge ni inte ska köra ett beräkningscluster för 3D eller film så funkar en Mac Mini alldeles utmärkt

Kör hon Time Machine mot t ex en extern hårddisk och inte har den inkopplad så lagras Time Machine backuperna lokalt på hårddisken, tills den externa disken kopplas in igen. De här filerna ska man normalt inte se eller märka av men det händer att det inte funkar riktigt och på just de små ssd/flash-diskarna så kan detta fylla upp disken väldigt snabbt, speciellt när man som i det här fallet har så mycket på disken. Nu säger jag inte att det är det som är felet men jag har varit med om det några gånger. Du kan stänga av det lokala sparandet på disken så vet du åtminstone att det inte är det som fyller disken.

Starta Terminalen och skriv: sudo tmutil disablelocal
Lösen och enter. Efter detta så kommer Time Machine i Systeminställningarna att se ut så här med bara tre punkter under "Time Machine bevarar":