Nicklas Högås
  • Registrerad 2002-05-21
  • Senast aktiv 2009-05-18
  • Antal inlägg 2289

Foruminlägg

De senaste inläggen Nicklas Högås har skrivit i forumet.

Ursprungligen av rhesus:

Jag använde det mest för att skapa anskrämliga färgteman på datorerna i datasalen. Röda menyer med illgrön text samt alla kommandon utbytta mot förolämpningar. Those were the days

Jo, det var ju rätt kul att byta ut "Töm papperskorgen" mot "Krossa kapitalismen!" eller något annat skoj. När jag pensionerade min PB 145B försökte jag förvandla menyerna i Finder till poesi, men jag kom aldrig så långt med det…

Visst kunde det ge ett slags nördig tillfredsställelse att leka med ResEdit, men när allt kommer till kritan pysslade man väl med det för att man inte var helt nöjd med hur system och program fungerade? Ändå kändes det fruktansvärt trångt på något sätt, om man jämför med de möjligheter som finns idag. Jag längtar inte precis tillbaka.

Och Apple har väl alltid varit ett kommersiellt företag, som på ett eller annat sätt låst in konsumenterna i de lösningar de vill styra in dem i. Deras "Think different" var väl då, liksom nu, ett sätt att bygga ett varumärke, snarare än en uppmaning att göra revolution.

Installerat och allt verkar OK.

Körde reparation av behörigheter efteråt, och fick ett par meddelanden:

Citat:

Varning: SUID-fil ”System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/Resources/OwnerGroupTool” har ändrats och kommer inte att repareras.

Varning: SUID-fil ”usr/bin/lppasswd” har ändrats och kommer inte att repareras.

Googlade lite och upptäckte att det inte är något att bry sig om: Länk och en till länk.

Ursprungligen av Per Ejeklint:

Jag gissar torsdag.

Två dagar fel där.

Citat:

What's included?

General

* Includes recent Apple security updates.
* Addresses stability issues with video playback, processor core idling, and remote disc sharing for MacBook Air.
* Addresses an issue in which some Macs could unexpectedly power on at the same time each day.
* Resolves a stability issue in TextEdit that could be found when accessing the color palette.
* Improves Spotlight indexing performance.
* Fixes an issue in which contacts might not sync properly with PalmOS-based devices.
* Improves iPhone sync reliability with iCal and Address Book.
* Includes improvements to Active Directory (see this article for more information).
* Improves Speech Dictionary.
* Fixes Kerberos authentication issues for Mac OS X 10.5 clients that connect to certain Samba servers, such as Mac OS X Server version 10.4.
* Includes extensive graphics enhancements.

Plus fixar till Address Book, Disk Utility, Directory Utility, iCal, Mail, MobileMe och TimeMachine.

Ursprungligen av MacxD:

Men eftersom jag sitter på en ganska klen MacBook så visade sig snabbt att Time Machine krävde lite för mycket prestanda för att jag tyckte det skulle vara värt att använda det.

Jag kan nog också tycka att det slukar lite väl mycket från min gamla Power Mac G4. Hårdiskarna är snabba nog, men jag brukar ha en del processer igång för jämnan som resulterar att processorn normalt pendlar mellan 30-60% användning, och när Time Machine arbetar ligger den på 100%.

Inställningarna som prince föreslår skulle vara bra. Det kanske kommer, för det är ju rätt nytt än så länge.

Efter att ha haft TM igång sedan igår, och kikat lite på hur det ser ut när man går tillbaka till sin back up, börjar jag känna mig lite mer positiv ändå.

Tack för förklaringarna om hur TM arbetar, pesc. Trevlig att veta lite mer om hur det fungerar.

Jag förstår inte riktigt vad som är lösningen där, så jag tror hellre att jag låter det ta tid, än att testa skumma lösningar jag inte förstår.

Tack ändå!

Lösningen kanske ligger i det johan_tanying skriver. Annars har jag för mig att Office är känsligt för sökvägar, så att det fungerar bäst om man installerar det direkt på sin HD, alltså med sökvägen /, alternativt i mappen Program med sökvägen /Applications

Tror det kan skapa problem om man installerar det på andra platser, men det kan också hända att jag svamlar. Kul med raka och enkla svar, eller hur?

Vad är anledningen till att TM arbetar så långsamt?

Frågan har säkert besvarats förr, men jag har inte hittat svaret bland allt jag läst hittills.

Jag har avsatt en av de interna hårddiskarna för back up. (Jag vet naturligtvis om riskerna med att välja en intern HD.)

Jag har valt bort massor i inställningarna för Time Machine, så att endast 35 GB ska kopieras.

TM tar avsevärt mycket längre tid på sig att kopiera all data än det skulle ta med annan kopiering från en HD till en annan. Beror det på att TM kontrollerar och dubbelkollar att all kopiering blir korrekt, eller vad är det som gör att det går så sakta?

Jag har nyligen uppgraderat till 10.5 och håller på med min första back up via Time Machine. När jag söker info om TM här märker jag att det är lättare att hitta frågor än svar. Så jag undrar hur majoriteten känner. Är det en glasklar funktion man kan lita på, eller vill man känna större kontroll innan man låter Time Machine sköta all bu?

Senast redigerat 2008-09-13 01:34
Ursprungligen av SirN:

Lite OT, men ett tips; kommando-klicka på mappnamnet överst i fönstret. Fungerar även i diverse program som Safari, Textredigeraren etc.

För att fortsätta på samma OT-spår: Högerklicka på verktygsfältet i Finder, välj "Anpassa verktygsfältet", och dra upp knappen som heter "Sökväg" till lämplig plats. Personligen tycker jag det är smidigare än CMD-klick.

Ursprungligen av Adrian B:

iBook, PowerBook, MacBook, MacBook Pro och MacBook Air i samma forum (fast inte Macintosh Portable, där går gränsen ).

Så du menar alltså att Macintosh Portable bör få ett alldeles eget forum? O:-)

Men allvarligt talat låter det ganska vettigt att slå samman alla bärbara i samma forum.

Synd att jag inte har en massa pengar att drälla omkring mig, för MBA väckte habegär.

Ursprungligen av Wire:

Någon som känner till hur ATI Radeon HD 3870 står sig mot ett NVIDIA GeForce 8800 GT?

Anandtech har jämfört hur korten presterar på PC-sidan:
http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=3151&p=1

Det är väl möjligt att en jämförelse inte skulle ge samma resultat under OS X med tanke på OpenGL vs DirectX, men det ger säkert en fingervisning i alla fall.

Länk direkt till testet (som är inriktat på spelprestanda) för den som inte vill läsa hela artikeln:
http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=3151&p=6

Sammanfattat verkar det som om HD 3870 kommer att vara aningen billigare och ge aningen sämre prestanda:

Ursprungligen av Anandtech:

Here's what's really interesting, on average the Radeon HD 3870 offers around 85% of the performance of the 8800 GT, and if we assume that you can purchase an 8800 GT 512MB at $250, the 3870 manages to do so at 87% of the price of the 8800 GT.

Även Förhandsvisning har ju inbyggt bildspel. Det fungerar i princip lika som bildspel i Finder, men enligt vad jag hört har Finder en gräns på 99 bilder när man vill se dem som indexark, medan Förhandsvisning inte ska ha någon gräns. (Testade just att visa lite över 300 bilder, och det fungerade.)

Jag har sedan länge gillat GraphicConverter, men senaste tiden har jag blivit positivt överraskad över hur smidigt Förhandsvisning faktiskt kan vara. Öppna en stor hög bilder i programmet, och testa funktionen för bildspel i menyn Innehåll (eller genom kringla-shift-f.)

Ren spekulation, men det behöver kanske inte vara just komprimering och dekomprimering som orsakat problemet? Data kan ha blivit korrupt på vägen när mejlet skickade?

Jag kan dock inte tillräckligt mycket om saken, så det är som sagt ren spekulation.

Jag håller med om att konkurrensen är bra. Utvecklingen mot bättre priser och villkor kommer antagligen att gynnas.

På ett annat forum påpekade någon att Amazon ofta dumpar priser för att locka kunder, som kanske samtidigt passar på att handla något annat som Amazon har högre marginaler på.

Apples marginaler är ju inte stora på iTS, och de tar in mycket av pengarna genom att sälja iPod. Jag undrar om Amazon har några marginaler alls? De kanske räknar med att ta igen en viss förlust genom att få ett ökat antal kunder?