Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
tybalt

tybalt

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2008-02-08
  • Senast aktiv 2009-05-10
  • Antal inlägg 17

Foruminlägg

De senaste inläggen tybalt har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-04-04 12:34

Har vi några inrutade platser där det är stora problem i de olika städerna?
Vore ju nice om man kunde lista dessa för prov och försök.
Kanske en ny tråd för ändamålet?

Edit: Lite för sen med inlägget, håller med föregående inlägg!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-04-04 10:06

Hej!

Själv drabbad av problemet, har 1.1.2 BL 4.6, tappar samtal särskilt ofta i Aspudden samt Gärdet FMV (Stockholm). Läste igenom samtliga inlägg och kom ihåg att jag gått en intressant GSM-kurs för några år sedan. Kontaktade läraren och bad honom läsa igenom denna tråd.

Från Per Wallander, författare till GSM-boken
(www.perant.se) har jag fått följande svar:

-------------------------------
Hej Mikael
Tack för senast.

Vi talar om GSM/EDGE, där det är basstationen (eller BSC) som beordrar byte av basstation när talkvaliteten blir dålig. Vilken basstation samtalet flyttas över på baseras på ficktelefonens mätdata av signalstyrkan på omkringliggande basar.

Dålig talkvalitet beror på bitfel. Bitfel kan bero på låg signalstyrka, eller att telefonens mottagare överstyrs av för starka signaler.

Antag nu följande:
På mottagarens antenn finns signaler från alla närbelägna basstationer på hela GSM-bandet. Äldre mottagare, superheterodynmottagare, filtrerade ut den önskade signalen som matades till mottagarens ingångssteg. Men dagens mottagare är byggda enligt den direktblandande principen utan skyddande filter. Detta innebär att summan av alla antennsignaler, som adderas spänningsmässigt, hamnar på ingångssteget. Spänningsmässig addering innebär att antennspänningen (toppspänningen) från 10
basstationer inte motsvarar en basstation som är 10 ggr så stark, UTAN 100 ggr SÅ STARK.

Många svaga basstationer, som vi har i stadscentra (småcell-nät), ger alltså avsevärt
högre toppspänning från antennen. Om det inte finns några filter (filter är dyrt och tar plats)
så måste mottagarens ingångstransistor klara dessa höga toppspänningar utan att "klippa", för om steget klipper så blir signalerna distorderade och vi får bitfel (trots att mottagna signalstyrkan är hög).

Utvecklingen inom halvledarområdet gör att man i dag klarar att konstruera transistorer med hög överstyrningsmarginal men ändå har tillräckligt låg brusfaktor för att kunna användas i mottagarens ingångssteg. Detta är främsta hemligheten till att dagens ficktelefoner kan göras så små. Man slipper filtren som tar plats.

Ingångsstegets transistor måste alltså klara hög antennspänning utan att klippa. Men överstyrningsmarginalen beror på matningsspänningen. Vid utvecklingen av mottagaren har den säkerligen matats från ett spänningsaggregat inställt på den spänning som lämnas av ett fulladdat batteri. Men har man testat mottagarens överstyrningsegenskaper när matningsspänningen sjunker?

Du påstår att du kan ringa upp men att samtalet bryts efter en kort stund. Mellan samtal vilar sig batteriet. Batterispänningen stiger till nominellt värde. Men under ett samtal är strömförbrukningen avsevärt högre och batterispänningen börjar sjunka, och vid en viss gräns är den för låg för att mottagarens ingångssteg inte skall överstyras om det finns extremt många basstationer i närheten. Mottagaren överstyrs och samtalet bryts.

På landsbygden är basstationerna oftast starkare, men det finns inte så många. Därför får man inte lika hög antenntoppspänning, och du slipper problemet med brutna samtal.

Jag vet inte om det jag ovan beskriver är orsaken till dina brutna samtal, men det är i alla fall en rimlig förklaring.

(Så här kan det gå när man köper ficktelefoner som utvecklats i länder (USA) där man inte har lika tätt mellan basstationerna som i de skandinaviska storstäderna!)

En EDGE-modulerad GSM-signal är känsligare för den typ av distorsion som bildas när
ingångssteget klipper. Därför kan telefonen ibland fungera marginellt bättre om man inte har EDGE inkopplad.

Jag ser alltså inget fel i GSM/EDGE-näten, utan det blir ficktelefontillverkaren som ni får ge er på.

Hälsningar
Per
-------------------------------

Jaha, då har en expert uttalat sig i frågan, hur går man vidare härifrån?

Mvh Tybalt