Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
wemme

wemme

Medlem
  • Plats TRELLEBORG
  • Registrerad 2011-04-19
  • Senast aktiv 2021-06-30
  • Antal inlägg 164

Foruminlägg

De senaste inläggen wemme har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2019-02-23 06:28
Ursprungligen av joje20:

Jag har följt denna tråd med fascination. Du går ut hårt i början med att klanka ner på en lösningen som är både väl fungerande och säker, och hävdar att en lösning baserat på SMS är betydligt bättre. För att sedan fortsätta envist komma med argument och påståenden som faktiskt inte är speciellt bra underbyggda. Och sedan övergå att klanka på svenska banker som inte vill ge dig ett nytt Bank-ID utan att du uppfyller kraven för att kunna förnya det.

Och avslutningsvis så lägger du mängder av tid på att få igenom din vilja hos din bank (och lösningen vill du inte dela med dig av i forumet som är till just för att hjälpa varandra. så varför startade du ens tråden då ?) Du klagar på hur olika svenska myndigheter och företag fungerar och beter sig. Men du vill ju inte ens ha med Sverige och göra eller åka hit, du är är inte skriven här Så vad är egentligen problemet? Säg upp dina avtal med banken och flytta allt till en spansk bank. Då kan du ju lösa allt på plats..

+1

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2019-01-17 08:45

Som jag skrev i ett annat forum får gärna Telenor haka på och erbjuda fler länder. Gärna innan slutet av februari!

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2019-01-16 14:22

Anledningen till att jag sa upp mitt Storytelkonto efter två månader var att det var helt omöjligt att lyssna till böcker i bilen. Det var helt outhärdligt att lyssna på. Jag kunde inte ens lyssna klart på den första boken jag börjat på.

Absolut inte värt 169:-/månad eller vad det nu kostade.

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2019-01-03 10:16

Ojdå! Denna diskussion är fortfarande igång. Hade vi inte enats om att Mobilt Bank-ID var snäppet bättre än ett SMS? ?

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-10-31 10:46

Telenor med WiFi-samtal

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-10-17 06:52
Ursprungligen av wolf:

Eftersom jag inte kan betala med min Apple Watch i en affär som enbart accepterar Samsung Pay så är systemen inkompatibla.

Jo, flera olika inkompatibla Pay-tjänster ökar krångel och osäkerhet både hos kunder och butiker och betalningsförmedlare. Vilka kassaapparater funkar? Vilka kort funkar? Vilka telefoner eller klockor funkar? Vilka butiker funkar? Vilket system skall butiken satsa på? Allt sammantaget gör att marknadsacceptansen går långsammare.

Du kan betala med Apple Pay i alla butiker som har en kortläsare med NFC (contactless). Det finns inga kortläsare som är Apple eller Samsung accepterande enbart. Finns NFC så kan du betala med din telefon eller klocka.

Det som dock är positivt med Samsung är att du kan betala i de kortläsarna som ännu inte har fått stöd för NFC då Samsung kan emulera (låtsas vara) en magnetremsa på ett kort och på så sätt lyckas lura de gamla kortläsarna.

Den gemensamma standarden är NFC som betyder Near Field Communication och är oberoende på om det är en iPhone, Samsung, Apple Watch, Gear-klocka, ett Bankkort från SEB. Är kortläsaren någorlunda ny finns NFC och du kan då blippa ditt kort/klocka/telefon hur mycket du vill eller kontot tillåter.

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-10-13 06:30
Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Jag tror att det du pratar om är bank-id på kort. Det används i en dosa, men det är inte en dosa.

En dosa där man stoppar in sitt betalkort är en variant jag aldrig har hört talas om. Vilken bank handlar det om?

De varianter av bank-id som jag känner till är: på kort, på fil eller mobilt.

Bank-ID på kort som många banker använder sig av, i mitt fall både SEB och Nordea, kräver en kortläsare med knappsats som kan läsa av kortet och sedan identifiera dig med pinkod.

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-10-12 09:33

Hela den här tråden verkar blanda ihop äpplen och päron.

Bank-ID - Är en dosa där du stoppar in ditt betalkort som läser av chippet.

Mobilt Bank-ID - Är egentligen det som diskuteras i tråden. Appbaserad identifieringsprocess.

Vi kan vara överrens (exkluderat TS) att;

Mobilt Bank-ID är överlägset några engångdkoder via SMS. SMS är förövrigt en förlegad standard utan någon större kryptering.

Människor kommer alltid att bli lurade oavsett hur säkert Mobilt Bank-ID kommer att bli.

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-10-09 06:30

Pi-Hole för hela nätverket hemma och Adblock för Safari. Men den nya versionen av adblock med en app känns lite sämre än innan så därför är det skönt med en Pi-hole när man är hemma.

https://pi-hole.net

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-10-08 07:12
Ursprungligen av reboot81:

För övrigt, svenska personnummer är inget hemligt. Det är mer lätttillgängligt online än mitt mobilnummer.

Du har helt rätt i att ett personnummer inte är hemligt. Många tror att det är farligt att ge ut personnummer vilket det inte är.

Det farliga är om någon lyckas göra en falsk identitetshandling med ditt personnummer eller ifall du är så lättlurad när "banken" ringer till dig.

Detta är något som ALDRIG går att skydda sig emot. Tyvärr kan man inte lagstifta bort dumhet och det kommer alltid att finnas personer som vill vara kriminella.

När vi lever i en tid då allt går att köpas för pengar som inte finns (läs krediter) eller när det finns digitala pengar kommer det alltid finnas kriminella som vill utges att vara någon annan.

Vi är ett väldigt digitaliserat land där det mesta handlas med ettor och nollor. Sverige är det land efter Singapore där det skimmas flest kreditkort. Vi ligger även i toppen i världen när det gäller identitetsstölder.

Varför? Jo för att numera går det inte gå in med en puffra på en bank och kräva kontanter i väskan. De hade bara skrattat åt dig då de flesta bankkontoren numera inte har riktiga pengar och skulle de mot förmodan ha kontanter så är dessa så tekniskt skyddade med tellermaskiner med timelocks så detta är i realiteten omöjligt att plocka ut några större summor kontanter utan att vänta i en evighet (en rånares evighet). Då måste rånarna byta modus operandi och råna ettor och nollor och då är skimming och identitetstöld det bästa.

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-10-07 12:07
Ursprungligen av Demiurgen:

Mobilt Bank-ID är det minst dåliga jag sett hittills och det är en lösning som nog bara går att genomföra i ett så extremt centraliserat konsensusland som Sverige (kanske Finland också?) - och allt hänger på våra personnummer...ett system som är helt omöjligt i t.ex. USA (och de flesta fria demokratierna antar jag, att koppla medborgare till nummer tvångsmässigt, vid födsel, är otänkbart i många, många demokratier). Bank-ID är ett samarbete mellan banker, institutioner och Staten som är absolut otänkbart i större delen av den fria världen (som ofta är decentraliserad på ett sätt många svenskar inte ens kan föreställa sig).
Nu när vi har de vidriga personnumren så tycker jag att Bank-ID är en bra implementering, som går att använda till allt möjligt (t.o.m. Skolwebben och Loopia-konto t.ex.), inte bara Skatteverket och banker.
Jag skulle dock se att personnumren försvann och samkörning av system förbjöds. Det ger i.o.f.s. ett oerhört effektivt och kostnadseffektivt land, men baksidan - om demokratin t.ex. brakar ihop eller försvagas - som är fruktansvärd. Då - utan personnummer - kan vi hitta på ett annat system (det blir väl 4-5 system, men folk har ju 4-5 sociala medier som följer så det löser sig nog, blir en vana i djungeln liksom... :-).

Nu förstår jag inte direkt vad du menar att du tycker att personnummer är ett förlegat system.

Det finns inget någorlunda civiliserat land som inte använder sig av någon form av identifier för en personidentitet. Att slopa ett personnummersystem är helt ute slutet då det inte hade varit möjligt att kunna pin-pointa en exakt person.

Låt oss leka med tanken;

Sven Andersson ska köpa ett hus och ska ta ett lån på detta. Sven är född 1950-01-01.

1950 var Sven ett väldigt populärt namn. Det föddes 4000 Sven i Sverige. Efternamnet Andersson innehas av dryga 234 000 personer i Sverige. Av dessa 4000 Sven som föddes 1950 föddes 20 Sven den 1 januari och 15 fick efternamnet Andersson i Sverige.

Med andra ord har vi 15 styck Sven Andersson 1950-01-01. Då får vi gå ner till nästa nivå för att identifiera Sven närmre. I mellannamn fick Sven namnet Bertil. Samtidigt tyckte fler föräldrar att Bertil var ett fint mellannamn och 4 andra med mellannamnet Bertil föddes den 1 januari.

Utan personnummer som identifier så har vi alltså fyra personer som heter Sven Bertil Andersson 1950-01-01. Vem av dessa ska då banken kräva in amortering och ränta ifrån?

Då får vi gå ner ytterligare en nivå i identifieringsprocessen och då kommer vi till bostadsadress. Sven Bertil Andersson 1950-01-01, Exempelvägen 1, Exempelstad. Det är han som ska betala.

Vad händer då om Sven flyttar till en annan adress. Då försvinner ju den ursprungliga identiteten och du är tillbaka på åter igen fyra personer som ska betala Svens lån.

Som du själv ser så är det omöjligt att handha identiteter utan en identifier och det är något som de flesta länder har för att säkerställa en identitet.

Så om det heter personnummer, CPR (Danmark), Social Security Number (USA) eller vad det nu kan heta är strunt samma. De länder som inte har något personnummer brottas med ovanstående problematik. De länder som saknar personnummer har oftast en identifier per myndighet. Exempelvis om du ska betala skatt.

Min åsikt är att ha en enda identifier för allt är klart bättre än uppdelat per myndighet och där privata aktörer får gå efter namn och födelsedatum som ett antal länder än idag jobbar med.

Hälsningar, en som jobbar med identiteter varje dag.

(Observera att Sven Bertil Andersson enbart är en tankelek och ingen identitet som finns)

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-09-30 13:55

Jag tror det är någon form av hårdvaru/mjukvarukombination. Nu har jag förvisso bara en X men i somras slutade min X att ta emot laddning. Först sporadiskt och sedan helt sluta fungera. Bytte kabel och den startade ladda. Provade min "defekta" kabel i en väns äldre telefon och där fungerade den perfekt. Dock inte i min X.

Det är ingen originalsladd och två meter lång om det har någon betydelse?

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-09-14 20:17

Jag valde att makulera min förbokning vid 17:30-tiden efter mindre krig i min hjärna. Mitt logiska tänkande vann över nördigheten och jag insåg att 17195:- inte är prisvärt för en telefon...

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-09-14 11:12

$999 blir med dagens kronkurs bli 8992,65 och lägger man där till moms 11240:-. Långt ifrån Apples 13000:-.....

  • Medlem
  • TRELLEBORG
  • 2018-09-14 09:47

Jag beställde en Xs 512gb. Samma sekund som jag tryckte på skicka på Telenor så ångrade jag mig. Jag är en Apple-nord långt in i själen men vid 700:-/mån har även min smärtgräns blivit nådd....

Nu ska jag diskutera med mig själv om jag ska ändra min beställning till en 256 GB eller helt sonika avbeställa min change på telefonen.