Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
m204

m204

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2011-09-15
  • Senast aktiv 2020-11-27
  • Antal inlägg 11

Foruminlägg

De senaste inläggen m204 har skrivit i forumet.

1
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2020-11-21 00:30

En del trojaner startar inte om de märker att exempelvis Little Snitch är installerat. För att dölja sig själv och undgå upptäckt antar jag. För egen del kör jag gratisprogrammet LuLu, det räcker gott för mina behov.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2017-06-22 13:01
Ursprungligen av rKID:

Häpnadsväckande prestanda Ipad Pro ger prov på, för övrigt. Kan dock inte sticka under stolen med att det är lite surt att se att Ipad Pro har så pass mycket mer kräm under huven. Inte annat än att man undrar hur dessa chip skulle fungera i en framtida Macbook.

Ja, Microsoft kommer väl att prova Windows på ARM igen, det kan ju tänkas att Mac kan gå den vägen också.

Det här med m3, i5, tvåkärniga core i7, det är svårt att jämföra mobilmodellerna mot desktopmodellerna.
Jag vet att min desktop Core i7 870 från 2009 är bra mycket segare än nya Core i3 på det mesta (vissa multitrådade program undantagna), den får stryk även av Ipad Pro i enkelttrådade program - men är aningen bättre på multitrådade.

Lite tillspetsat har senaste Ipad Pro alltså ungefär samma CPU-prestanda som en 2500kr-processor från 2009, dvs, det är en bit kvar till dagens processorer trots allt - för jag tror inte Apple gör sig omaket att köra på "Iphoneprocessor" i en macbook innan den kan ge prestanda som ingen kan klaga på.

Men, grymt imponerande av Apple oavsett, Ipad Pro har mer kraft än man använda nästan...

På desktop har i3 bara 2 kärnor, men hyperthreading. i5 är 4 kärnor numera, utan hyperthreading. i7 har 4 kärnor (oftast) och hyperthreading. Jag tror däremot att all macbookar har hyperthreading, men det är svårt att se från apples specifikationer tycker jag. 99mac får gärna göra en större genomgång. En core i5 i 15" Macbook Pro är dessutom oftast bättre än en Core i7 i 13" Macbook Pro, det hela är ganska rörigt ibland.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2017-02-01 12:07

Hur ser det ut med CustomROM? Svårt att avgöra på en ganska ny mobil, men sett till tidigare Oneplusar kanske man kan dra slutsatser? Min Galaxy S4 hade jag nog redan pensionerat om det inte funnits CustomROM, då Samsung stannade på 5.01 tyvärr.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2017-01-02 20:50
Ursprungligen av zappee:

Trådlös laddning av den typen som finns idag är värdelöst.
Google har redan lagt ner det igen t.ex.

Med tanke på hur barnen bryter i plattorna skulle jag gärna ha trådlös laddning, eller typ magsafe. Fast hellre trådlöst.

Konkurrenterna bör skärpa sig angående säkerhetsuppdateringar. Där ligger Android efter. Samsung uppdaterar visserligen min Galaxy S4 från 2013 fortfarande, med Android 5 (Lollipop), men inte så ofta. Och Android 6 och 7 kunder jag ju glömma trots att hårdvaran i Galaxy S4 fortfarande håller rimligt (2GB RAM, 4-kärnig CPU på 2.3 GHz, etc).

Om de inte skickar med _duktigt bra_ egna program bör Androidleverantörer f.ö anpassa sig efter Windows fotoprogram, MacOS Bilder (även om jag själv kör Aperture fortfarande), för att importera och organisera bilder och hantera musik och filer.
Skulle Sony exempelvis bundla sina high-end-telefoner med Vegas skulle ju Sony kunna erbjuda bästa paketet för filminspelning på mobiler. Apple har ju inget att sätta emot där på gratisfronten, exempelvis. Samsungs Kies klarar jag inte av, och det är ändå inte värst på Androidsidan. Bäst är snarare enklare mobiler som bara visar upp sig för systemen som antingen kamera/medieenhet eller usb-drive.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2016-11-06 09:24
Ursprungligen av jakobnilsson:

Nej ju mer jag tittar på nya Macbook Pro, desto mer imponerad blir jag över den här uppdateringen.

Datorn är ju helt klart förbättrad, men från en redan bra nivå överlag. Och det är där som skon klämmer, om folk upplever att de det har är "tillräckligt" bra, vill de då betala fläsk för något nytt? Min stationära dator har en gammal Core i5 760 processor. Och jag har bara 8GB minne och ett 500-kronors grafikkort. Den kör Mac OS Sierra helt ok. Visst är en modern dator snabbare. Men om jag inte rendrar om blurayfilmer kanske jag inte ens skulle märka om min CPU automagiskt byttes ut mot en ny core i7. Så de nya förbättringar man ser, exempelvis touch bar (halvintressant för mig), Touch ID (väldigt ointressant, återigen för mig), minskad tjocklek (gäääsp), borttagna portar (usch), är inte värda det nya priset. Mycket snabbare SSD? Tja, den stora revolutionen var ju övergången till SSD, huruvida den laddar 3 eller 5 Fnuttabyte/sekund spelar mindre roll.

Jag tycker f.ö att det saknas en 15" "instegsmodell", som det är nu får man lägga bortemot 30000 för en 15" Apple laptop med 512GB SSD (som väl får anses vara minimum för en ny dator 2016).

Min nuvarande 15" Macbook Pro från 2009 får nog hänga i ett tag till.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2016-06-09 16:58
Ursprungligen av Redaktionen:

Apple-chefen Phil Schiller går igenom en lång rad stora förändringar för App Store under de kommande månaderna.

Läs hela artikeln här

Jag skulle vilja att man i svenska app store kan se recensionerna som finns på engelska. Det är ganska ofta som appar har för få (eller inga) kommentarer/recensioner, medan det på amerikanska sidan kan drälla av dem.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2016-01-31 03:00
Ursprungligen av ariis:

Nu har iTunes slutat kommunicera med mobilen och jag får meddelande om att jag måste uppgradera iTunes. Men det är den senaste versionen jag kan ha tydligen. Kör.2.66 Ghz I C 2 Duo med version 10.6.8 men vill inte uppdatera systemet mer för då förlorar jag en del andra program som jag verkligen behöver. Kan jag komma runt det hela på något sätt?
En följdfråga: Vilket OS funkar bäst på denna datorn, jag har fått för mig att 10.6.8 som jag har är den ultimata versionen, stämmer det? Jag är rätt okunnig om sådant här och hittar inte svar när jag söker, tacksam för snälla tips!

Vad ska du ha Itunes till? Synkar du ditt stora mediabibliotek, eller bara för att säkerhetskopiera/uppdatera mobil?
Jag undrar om det då inte duger med en virtuell installation av _Windows_. Lämpligen en gratis 180-dagars trialversion (tror sådana fortfarande finns för servervarianterna) Tar väl upp kring 20-30GB gissar jag om man endast installerar Itunes och inte använder Windows till annat.

Ska man prova att installera Windows kan man exempelvis använda gratisprogrammet VirtualBox 4 (tror v5 kräver 10.8) + nån skiva med Windows 7 som går att använda som Trial i 30 dagar. (Annars går ju med bootcamp, använda andra partitioner, etc, men en virtuell installation är ofta smidig, jag kör Windows 7 och Windows 10 på det sättet när OSX inte har program jag behöver - exempelvis startar jag Windows för att uppdatera min Samsungtelefon).

Angående 10.6.8, den är jättebra, vi körde den länge, men den säkerhetsuppdateras inte längre (och det kan ju vara viktigt för, tja, program typ BankID). Vi installerade sedan Yosemite, men då räckte inte riktigt 4GB minne tyckte vi, datorn segade rejält på ett sätt den inte gjorde under Snow Leopard.

Alternativ B kan ju annars vara att köra El Capitan på burken och sen försöka köra Snow Leopard virtuellt för de trilskande program du har, vet inte hur det funkar i praktiken dock.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2016-01-30 15:30
Ursprungligen av mikaelsundkvist99:

Tack, låter ju som en bra lösning. Vart kan man vända sig för att få hjälp med bytet? Hur stor SSD installerade du och hur känns det valet nu i efterhand?

Inet installerade en SSD i vår Macbook Pro, kostade 599kr tror jag för arbetet. Eller om det var ett paketpris, typ http://www.inet.se/produkt/v100348/ssd-uppgra...

Blev som en ny dator, väldigt stort lyft. Ca 100GB ledigt fortfarande, så vi klarade oss med 250GB.

Tillägg: Vi satte också i mer minne, maxade den till 6GB från tidigare 4GB. Vet inte exakt hur din burk ser ut, men om du har 2x2GB minne kan det vara värt att smälla i 2x2GB till, vår burk gick mycket bättre med 6GB än med 4GB. OSX känns, trots alla "optimeringar", tyngre idag än med Snow Leopard som gick bra med 4GB.

I vilket fall klonade de även operativsystemet så det var bara att köra direkt när man fick hem datorn, allt funkade som det skulle. Det funkar bara om SSDn får plats med allt man hade på den mekaniska disken, men vi bytte från 200GB till 250GB. Man ska vara noga med att säga om man vill ha disken klonad eller om de ska dra in en ren installation av senaste OSX.

Den gamla hårddisken fick vi tillbaks givetvis.

Det går ju såklart att komma undan billigare själv, men laptopar och Imacar är inte riktigt lika lätt som en standard-PC att installera saker i. Mer som kan gå fel. Men om man inte använder optiska disken är det ju perfekt att sätta en SSD där istället. Då har man ju kvar en rimligt snabb och stor vanlig hårddisk i datorn också.

I min hackintosh-pc har jag 2 SSD och 2 SSHD, då har jag 2 x 120GB SSD, det räcker eftersom jag lägger filmer, musik, spel och annat på de roterande diskarna. 120GB räcker lätt för att installera alla "vanliga" program man använder. Har ca 50GB ledigt på mina SSD. (Windows på ena, OSX på den andra)

Ska man installera massa stora spel eller ha itunes och iphoto på ssd så drar det ju iväg snabbt. Idag skulle jag inte köpa mindre än 250GB SSD, ska man ha det som enda disk är väl 500GB det minsta. I pris per GB känns 500GB prisvärd.

Thunderbolt förresten, i all ära, diskar som ska vara snabba funkar bäst internt (eller med e-sata om man vill ha en portabel disk).

Senast redigerat 2016-01-30 15:41
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2016-01-07 21:21
Ursprungligen av idadies:

Okej tack! Om jag raderar alla bilder i iPhoto och sen tömmer papperskorgen på macen, är det 100% alla bilder finns kvar på "bilder"?

Som andra varit inne på, man vet inte. Dessutom är det ju oklart hur mycket utrymme du sparar. Gör minst 1 extern backup hur som helst, innan du hittar på något. Ett 64GB usb-minne, TimeMachine-disk, vad som helst.

Jag är lite gammeldags av mig, så bränner dessutom ut Iphotobiblioteket på skivor med jämna mellanrum, och sparar hos mina föräldrar (ifall det brinner här). Har man mycket foton, och bara DVD-brännare, kan det ju ta lite tid men dina bilder går ju lätt in på under 10 DVDer - fast man måste ju ha en brännare också. Jag bränner till blurayskivor, brukar bli en skiva varje gång jag tömmer kameran men det är ok, de kostar bara en tia.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2016-01-07 21:14
Ursprungligen av Demiurgen:

Media på lösa medium? Plastskivor? Jisses, snacka om anakronistisk satsning. När kommer det nya kasettbandet med superHIFI?
Detta är verkligen en dödsdömd grej - någon på Samsung flippade ut för några år sedan och ingen hade mod att stoppa projektet och visa verkligheten utanför labbet (kanske är han en styrelseledamots svärson...typ...).

(ett lite generellt svar, inte direkt riktat till dig som kritik)

Tja. Jag har sett plastbitens dödsruna skriven många gånger men det är egentligen först nu, ca 10 år efter att Bluray blivit allmänt tillgängligt, som streamingtjänster nått kvalitet som ens är i närheten. Jag köpte Blurayspelare 2009, bluraybrännare för backuper 2010, och även om Bluray nu skulle vara dött och begravet så är det en 2 x 1000kr investering som var väl värd pengarna (sedan kostar såklart de filmer jag köpt etc också).

Hade många kompisar som köpte TV för 20000 men fortsatte med DVD-spelare och sedan gick över till "mediaspelare" (som såklart mest användes till piratat material). Nu säger en del av dessa, "vad var det jag sa, streamat är framtiden, skivor forntiden", ja, men under tiden har jag sett film i bra kvalitet medan de fått nöja sig med DVD, streamat eller piratat (och då ofta just från Bluray).

Nej, för lagligt sedd kvalitetsfilm har Bluray varit en succé för oss användare.

Jag inser att optisk media var mer rationellt 2006 (när exempelvis PS3 kom med Bluraystöd) än 2016, men trots HEVC/h.265 så måste man i praktiken sitta på ett väldigt bra bredband och ha en väldigt bra leverantör om man ska streama i bra kvalitet. Jag tror absolut att Netflix etc kommer att sända 4K-filmer som slår vanlig Bluray på fingrarna, men för de flesta kommer 4K Bluray säkert att vara ett bättre val i minst 5 år, jag tror mer än 5 år globalt sett.

De flesta mediaspelare har dessutom problem att sända 24fps-signaler, något alla Blurayspelare klarar såvitt jag vet. (De flesta datorer klarar det också, men inte med defaultinställningar). (Det finns visserligen en del sopiga TV-apparater som gör om 24fps till 25, 30, 50 eller 60fps, då spelar det ju ingen roll med bra källmaterial).

F.ö. eftersom detta är ett Macforum, så vill jag avsluta med att jag är besviken på Apples hållning till Bluray. Jag inser att de hellre vill tjäna pengar på Itunes, men en Mac Mini med blurayspelare hade varit en väldigt bra grej 2010 (eller tidigare, men 2010 hade det inte handlat om stora extra pengar). (Det går givetvis att se Bluray på de flesta moderna Macar, men det krävs ju ofta externa läsare då, samt lite handpåläggning).

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2015-08-25 18:40
Ursprungligen av robart:

Vad i helsifyr gör android-folket på 99mac egentligen?

Det är ju fantastiskt att 29% hellre använder android istället för iOS.

Ja, jag tror att blandade miljöer blir vanligare. Själv kör jag för det mesta OSX, men har inga som helst planer på att köpa Iphone istället för en Android-lur. Speciellt inte nu när alla mobiler för kring 2000kr "kan allt". Likaså tänker jag inte köpa en Apple-TV (med mindre än att den säljes mer eller mindre upplåst och klarar 24, 25, 30, 50 och 60fps i minst bluraykvalitet).

1