Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
BDahren

BDahren

Medlem
  • Namn Börje Dahrén
  • Registrerad 2013-04-05
  • Senast aktiv 2013-04-11
  • Antal inlägg 11

Foruminlägg

De senaste inläggen BDahren har skrivit i forumet.

1

Hittade just ett trevligt litet tips för att kontrollera fusion drive utan att splitta den. Man kan helt enkelt partionera FD disken i två delar, där den andra delen inte fungerar som fusion drive utan bara mekanisk hårddisk. Då kan man få lite kontroll på vilka filer som hamnar i långtidsförvar, och vilka som är tillgängliga för att användas på SSD.
http://macperformanceguide.com/Fusion-partiti...

Ursprungligen av stefanprofiler:

Jo, det följer med en programvara. Men sedan kanske du köper en NEC eller en Eizo-skärm, och vill använda den programvara som följer med skärmen. Att då se att kalibratorn inte stöds i dessa program, inte kul. Eller du vill använda ett annat program, som t ex Basiccolor Display. Stöder i1Display Pro, men inte Colormunki Display.

Då förstår jag ungefär vad du menar. Som sagt, dags att surfa på tester!

Kingston verkar vara det billigaste just nu. Tänker nog köpa 16GB och uppgradera till totalt 24GB så småningom. Kanske är värt att vänta några månader om vi befinner oss på en pris-peak just nu.

Ursprungligen av stefanprofiler:

ColorMunki Display är jag inte så förtjust i, utan att ha testat den. Det är exakt samma kalibrator som säljs under namnet i1Display Pro. Men man har strypt prestanda på den så att det tar längre tid att göra kalibreringen. Men vad som är värre är att man har gjort det, om inte omöjligt, så i alla fall mycket svårt att använda den tillsammans med andra programvaror än XRites egna. Ska du ha en bra kalibrator idag skulle jag köpa just i1Display Pro, en betydligt bättre kalibrator än deras gamla i1 Display2.

Jag inbillar mig att hastigheten på kalibreringen inte är så viktigt för mig. Men det kanske jag kommer få äta upp... Jag jobbar på avancerad hobbynivå med enstaka betalda uppdrag.
Följer inte den programvara man behöver med när man köper kalibratorn?
Men det kanske finns andra kalibratorer som är billiga men bättre än colormunki display. Ska försöka hitta lite recensioner, helst folk som testat kalibratorer med iMac eller thunderbolt/cinema display.

Ursprungligen av TouchCAD:

Maxade just minnet till min nya 27:a. 1700 spänn inklusive moms för 32 GB på Webhallen. Tar fem minuter att fixa själv.

Vad du än gör, undvik vanlig hårddisk.

Vilken typ av minne köpte du då? Inte samsung-varianten antar jag? Den kan jag inte hitta för billigare än 699 per 8GB-enhet. http://www.macoteket.se/Categories/Datorkompo...
Skicka gärna länk eller namn på de minnen du köpte.

Ursprungligen av zinned:

FusionDrive är enligt mig givet, fungerar ypperligt.

Varför du skulle splitta den till ytterligare volymer förstår jag dock inte alls.

Jag har inte bestämt mig för att splitta den, men det är bra att alternativet finns. Ja skulle föredra att själv få styra över vad som är arbetsdisk och vad som är långtidsförvar. Men om fusion drive funkar bra så låter jag nog det vara.

Jag har i alla fall bestämt mig för att satsa på fusion drive, och uppgradera minne nästa gång jag har råd! Tack för hjälpen.

Ursprungligen av air:

Vad kostar det att ha en auktoriserad service att byta ut hårdskivan till valfri SSD utan att bryta garantin? Kanske det alternativet vore smidigast? Eller så helt enkelt köra med en extern thunderbolt SSD.

Macoteket har en prislista på detta i butik, men jag kommer inte ihåg exakt vad det stod där. Jag har ett vagt minne av att det kostade någonstans runt 1000:- att öppna och byta hårddisk. En 250gb hårddisk ligger väl på runt 1500, så då blir det alltså lite dyrare än att beställa en fusion drive. Att skära upp iMacen är kanske inte heller något jag skulle föredra...

En extern SSD via TB fungerar självklart, men jag gillar bara inte den lösningen av någon anledning.

Köpa fusion drive och sedan eventuellt splitta upp den i två separata volymer känns nu som det bästa alternativet. Eller så väntar jag tills nästa generation iMac, men det tålamodet har jag nog inte!

Tack för det, Stefan.Kalibrering verkar vara en djungel, och min machete är inte den skarpaste i lådan.

Denna colormunki påstås vara speciellt anpassad för glansiga mac-skärmar. Fast det kanske bara är en gimmick.
http://www.macoteket.se/Categories/Datorer/Ti...
Eller en marginellt billigare Spyder, som jag jag hört gott om:
http://www.scandinavianphoto.se/produkt/13372...

Fast tydligen kan man alltså splitta upp sin fusion drive i två separata volymer. Kanske värt att kolla upp!

http://www.macworld.com/article/2015664/how-t...

Jag håller helt med. Det är inte SSD jag är skeptisk till, utan fusion drive. Det finns idag inget alternativ att välja en enkel liten SSD som hårddisk. Man kan välja antingen helt mekanisk, fusion drive, eller en gigantisk superdyr 756GB SSD för över 7000 kr. Märkligt prioriterat av Apple, tycker jag.

Jag ska köpa en iMac 27" snart, och är lite velig med hur jag ska konfigurera den.

Jag kommer i första hand syssla med bildredigering. Raw-filer i photoshop och ACR.

Kort sagt så tänkte jag välja den billigare modellen, och har råd med en större uppgradering. Antingen lägger jag till extra minne direkt (via macoteket), eller så satsar jag på en fusion drive. Båda kostar ungefär lika mycket. Att uppgradera hårddisken har fördelen att jag enkelt kan lägga till mer minne senare när plånboken har fyllts på.

Men är verkligen uppgraderingen från en 7200rpm sata till en SSD+Sata fusion drive värt pengarna? Hade mycket hellre lagt pengar på en enkel liten SSD (128 eller 246gb)...

Vad göra?

Ursprungligen av Erik.dv:

För att en ICC-profil i Photoshop ska vara pålitlig så måste man ha en kalibrerad skärm.

Ja, jag tänkte väl att det var nått sånt. Men, jag undrar fortfarande hur man på bästa sätt grundkalibrerar skärmen. Bör jag köpa en spyder el. dyl.? Eller någon typ av mjukvara? Det är ju i slutändan bara en annan typ av profilering, som man sedan lägger en ICC-profil på.

Bra artikel!
Är sugen på att lägga vantarna på en iMac, och har lite följdfrågor på denna artikel då skärmprestandan är viktig för mig.
1) Är det någon som vet om buggen med "expertkalibrering" som nämns i artikeln är fixad? Det är ju ett tag sedan artikeln skrevs, och någon/några uppdateringar borde ju kommit tycker jag...

2) Eftersom det inte går att hårdvarukalibrera skärmen, är det överhuvudtaget någon idé att skaffa en extern kalibrerare (spyder, x-rite)? Eller är fungerar det bättre att använda ICC-profiler i photoshop? Blir det inte konstigt om man applicerar en ICC-profil utan att först grundkalibrera skärmen?

1