Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Themotie

Themotie

Medlem
  • Namn Kim Bergström
  • Registrerad 2015-10-28
  • Senast aktiv 2020-10-12
  • Antal inlägg 47

Foruminlägg

De senaste inläggen Themotie har skrivit i forumet.

Ursprungligen av hummel:

Det är svårt att avgöra då vi inte vet var du köpte datorn. Inte heller om butiken monterade extra/annat minne åt dig.

Köptes på Digital Inn i Uppsala, och ja, de monterade nog in extra minne.

Det skulle kunna vara något med Dropbox. Den som använder datorn stäällde om Dropbox till smart synkning för några dagar sedan, och sedan dess är den nästan helt obrukbar. Dagen innan hade vi blåst disken och installerat om systemet, om det nu betyder något.

Ursprungligen av hummel:

När det kraschar, vad står det i loggfilerna?

Vad i loggfilerna är det jag letar efter? Och var i dem?

Ursprungligen av hummel:

Är det Apple original-minnen?

Bör det vara. De följde med datorn när den var ny.

Ursprungligen av kenjon:

Spontana krascher kan ofta ha "dåligt" RAM som orsak. T ex Corsair....

Det är samma RAM som satt där från butik. Om det nu spelar någon roll ...

Ursprungligen av hummel:

När det kraschar, vad står det i loggfilerna?

Hur kommer man åt loggfilerna?

Ursprungligen av Zeugma:

Tanken var att kolla om det är Mac OS eller tredjepartsprogram som stör. Om det gör samma sak i säkert läge är det Mac OS som spökar. Annars får man starta normalt och köra ett program i taget för att se vilket som fallerar.

Ska kolla det där under helgen.

Ursprungligen av Zeugma:

Gör den samma sak i säkert läge*? När den inte läser in annan programvara än Apples egna, alltså.

*Håll nere skift vid omstart.

Går det att köra andra program i säkert läge? Den verkar inte krascha lika ofta när den bara står och gör ingenting. Så det vore bra om man kunde köra saker för att se om problemet kvarstår. Men det kan man kanske inte?

Asking for a friend ...

Alla program inklusive findern kraschar typ en gång i timmen. Sen startar findern om av sig själv, men inte något annat. Har kört hårdvarukoll (utan anmärkning), skivverktyg (utan anmärkning), blåst disken, installerat om nytt system och återinstallerat allt utom systemet från en Time Machine. Datorn boggar också ner ibland. Som kanske eller inte har något med att allt kraschar att göra. Den kanske boggar ner när den backar upp till Time Machine och/eller dropbox.

Det är en Retina 5k 27" från sent 2015. Nu kör den 10.15.7.

Men problemet har funnits sedan ungefär årsskiftet, med undantag för februari och halva mars. Problemet fanns alltså ett par månader innan dess, och började igen efter mitten av mars.

Någon som har några idéer om vad som händer och varför?

Nu har vi kört Intel-verktyget som kollar temperaturen, och den ligger på 30–40 grader, typ. Verkar inte (än iaf) hända mycket med temperaturen om vi drar ner fläkthastigheten. Återkommer senare om det ändrar sig. Bifogar bild på vad verktyget säger. Det verkar (väl?) peka på att processorn egentligen inte är varm, och alltså egentligen inte snurrar särskilt fort. Så frågan då är hur man får kernel_task att inte hogga processorn ... Och yes, ska installera nytt system så fort jag får tid.

Ursprungligen av MatsOlov:

Har du provat programvaran jag tipsade om? Den fungerar väldigt bra för mig i min 27" iMac från 2009. Bytte HD själv till en icke Apple HD utan sensor och Mac's Fan Control löste mitt fläktproblem.
Mac's Fan Control uppdateras relativt regelbundet också.

Som jag sagt längre upp i tråden är inte fläkten problemet längre, kanske på grund av den programvaran du tipsade om (det är inte jag som sitter vid datorn, så jag har inte örnkoll). Problemet nu är att kernel_task drar så mycket processor. OCH att vi inte (än) vet om det beror på att processorn faktiskt är varm. Men det fick vi ju ett tips om nyss som kanske gör att vi kan ta reda på.

Ursprungligen av Zeugma:

Det går förstås att installera ett annat system. Men tänk då på att allt inte är bakåtkompatibelt. Exempelvis om Bilder-biblioteket har konverterats, liksom Itunes har blivit Musik, et cetera, vad gäller Catalina. Sådant får man då arbeta mycket med för att få att fungera igen.

Just det spelar ingen roll i just det här fallet. Datorn var blåst innan vi installerade Catalina, och allt så lagts dit senare i princip ligger i Google Drive. Så frågan är väl om det finns skäl att tro att det gör någon skillnad vilket system man installerar.

Ursprungligen av Zeugma:

Nej, egentligen inte.
Men skulle det gå fel kan det dock vara praktiskt att ha installationsfilerna på ett USB-minne. Annars får man ju ladda ner på nytt.

https://support.apple.com/sv-se/HT201372

Och det går att bara installera samma system igen? Apple.com kommer inte vägra eftersom det inte är en uppdatering? Den där processen är ju lite inflexibel ibland ...

Ursprungligen av Zeugma:

Min rekommendation angående ominstallation gällde just problemet med kernel_task. Det har inget med fläktarna att göra.

Spelar det någon roll hur man installerar om systemet? Det finns ju några sätt att gå tillväga.

Ursprungligen av Zeugma:

Jag hade testat att installera om macOS först. Om det fungerar kan du i och för sig ändå överväga om du ska styra fläkten på ”rätt” sätt eller bara styra den.

Yes, det blir nog nästa steg. Men nu är inte problemet fläkten. Den har vi fixat så vi kan styra manuellt. Problemet är att kernel_task tar så mycket prestanda att datorn blir seg (egentligen är det väl så att den gör processorkapacitet otillgänglig för den tror processorn är så varm att den ska ta det lite lugnt).