Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
fd_PlanB

fd_PlanB

Medlem
  • Namn Håkan Gunnarsson
  • Registrerad 2018-12-18
  • Senast aktiv 2021-10-16
  • Antal inlägg 13

Foruminlägg

De senaste inläggen fd_PlanB har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av Alix:

Jag har haft vanlig FHD-skärm sedan tio år tillbaka och är nöjd med det! Vetenskapen är på min sida. Källa. Men kul att du är nöjd med retina!

Din källa avser när man tittar på film. Jag talar om text på datorskärm.
Kvaliteten på återgiven text går ju att se på helt vanligt avstånd till datorskärmen. Ingen skulle ju acceptera sådan text på mobil, t.ex.

Jag är inte så kräsen vad gäller prestanda på datorer. När min 2011 MBP packade ihop plötsligt var jag tvungen att skaffa något på kort varsel och det blev en 2015 12" MacBook. Helsike vilken skärm! Nu känns det som jag inte står ut med något annat. Hur i hela världen kommer det sig att det bara finns i stort sett en enda stationär skärm på hela marknaden med motsvarandre pixeltätet? Hur står stationära användare ut? Jag har en 2560x1440 24" till en Mac Mini 2018 och det känns som att hamna bakom iPhone 3GS när man växlar mellan datorerna, och då har ändå en förkrossande majoritet av 24" skärmar på markanden ännu sämre pixeltäthet. Är det bara jag som tycker det är otroligt märkligt?

Ursprungligen av carlsson:

Tydligen så kommer det ljud från SSD också...

https://www.youtube.com/watch?v=KS-BHI667po

Ja, det är det ljudet.

Min gamla 2011 MBP med eftermonterad Ssd är dock helt tyst så jag antar det handlar om dålig kvalitet på komponenterna.

Stör mig inte.

Jag har en Mac mini 2018 med 512GB SSD (inte fusion). Trots detta hör jag helt typiska "raspiga" read/write ljud från datorn vid typiska situationer när det brukar höras på datorer med traditionell hårddisk, inte så det stör men man undrar ju... Sitter det något diskaktigt som snurrar i den, trots allt? (Det är INTE fläkt som hörs.)

Ursprungligen av Zeugma:

Elementary OS bygger på Ubuntu LTS, men den äldre versionen 18.04. Ubuntu kör nu 20.04 LTS. Så vill du ha det senaste så rekommenderar jag att du går direkt på Ubuntu. Om du vill ha en dock som påminner om macens går det ordna separat, se exempelvis här. Ubuntu har väldigt bra språkstöd för svenska i GNOME (skrivbordsmiljön) vilket tilltalar mig. Ofta blandas det friskt mellan engelska och svenska annars. Men var och en har sina egna käpphästar. Linux är dock i hög grad anpassningsbart, men man får förstås jobba en del på att få det som man vill ha det. Linux stöder nästan all hårdvara men har också möjlighet att installera proprietära drivrutiner.

Jag skulle verkligen välja den distribution som har minst antal issues och en straight-forward installation. Men något annat än engelska rakt igenom behöver jag inte ha. Jag kör alltid mina operativsystem på engelska.

Ursprungligen av Anna Maria:

Vad är PPC för något ?
/Anna Maria

PowerPC, processorerna före Intel-eran.

Ursprungligen av suddgummi:

Antagligen är det inga större problem. Testa att starta en liveversion och se om det flesta funktioner fungerar för dig. Det kan säkert vara lite pill för att få till det perfekt, jag brukar kolla i Arch Linux wiki om jag fungerar över nåt, de har tex. https://wiki.archlinux.org/index.php/MacBookP... som kanske kan hjälpa dig om du kör fast

Tack, det ska bli spännande. Nästan som när jag körde BeOS på PPC

Är ingen Linux-kille precis (lekte dock med olika OS för 20 år sedan), men tänkte köra något på en MBP 15" late 2011 Quad 2.3 som har nått sin livslängd vad gäller OS X eftersom High Sierra inte uppdateras längre.

Jag tycker Elementary OS har det utseende jag vill ha. Vad tror ni om det? Kommer jag ha några installationsproblem tro, med EFI och så?

Ursprungligen av kenjon:

Om en elektronisk pryl inte funkar, så är standardförfarandet att starta om den, det är väl inte idioti? Oavsett tillverkare.

Enligt specifikationerna till musen ska den upptäckas utan ”parningsknapp”. Då får man se till att det fungerar också. Vid setup av blåtandsmus borde den väl leta efter appe-mus först?! Hur misslyckas man med det?

Ursprungligen av fd_PlanB:

Jag har köpt en begagnad Mighty Mouse 2. Reglaget är på grönt men den hittas inte av Mac minin. Blåtanden fungerar för jag kör med apples trådlösa tangentbord

Är det så att säljer inte av-parade från sin dator och nu så connect'ar inte musen med något annat än säljarens dator?

Läste ett tips om att stänga av den och sätta på den igen. Nu hittades den. Herregud, köper man inte appleprylar för att slippa sån här idioti.

Jag har köpt en begagnad Mighty Mouse 2. Reglaget är på grönt men den hittas inte av Mac minin. Blåtanden fungerar för jag kör med apples trådlösa tangentbord

Är det så att säljer inte av-parade från sin dator och nu så connect'ar inte musen med något annat än säljarens dator?

Det var mycket enklare än så! (för mig)

Om någon som får samma problem så prova det här först (som jag hittade i kommentarsfältet till en youtube-video)

1. När man får upp Installation log, gå upp till menyraden och välj Utilities och sedan Start up disk.

(Man kan ju tycka det skulle bli samma effekt som att bara starta om och komma in i samma loop igen men det blir inte så!)

2. Välj den vanliga start up-disken, gå vidare när det varnar för om man är riktigt säker på att starta från den.

Vid omstart rullar den sedan fram till login-menyn som vanligt - ALLT är OK.

Så vad det i alla fall för mig. Det är tråkigt om folk kastar in handduken och börjar köra recovery från Timemachine eller dylikt om det funkar att helt enkelt starta om med ett aktivt val av samma startdisk man alltid startar från.

Hej alla hjälpsamma,

Så här är läget.

En omstart tog extra lång tid. Till slut kom en ruta med en logg upp, en "installer log", som är en app med menyer. Jag vill dra mig till minnes att jag en stund innan klickat på en security update och sedan fortsatt göra andra saker. Efter jag startat om dator av annan anledning, kom jag alltså inte längre än den där "installer log". Systemet/installer log ser hårddisk, och andra diskar som sätts in, som det verkar, och man kan välja Disk Utility, Start up disk och Terminal från menyer. Så helt nattsvart är det ju inte. Jag har en time machine backup som inte är superfärsk men kanske någon månad eller så.

Om det nu är kopplat till säkerhetsuppdateringen - (annars skulle väl inte installer log starta eller?) - varför kan man inte backa till senaste fungerade system? Eller är säkerhetsuppdateringar sådana att de inte går att backa om det skiter sig?

Om man använder sig av Time machine backupen, kommer den återställa genom att skriva över allt, eller kan backup'en fixa det "sjuka" och sedan starta upp som Mac OS var precis före security update.

Tacksam för all hjälp.

1