Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
mikael-jo

mikael-jo

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2005-10-21
  • Senast aktiv 2011-04-15
  • Antal inlägg 13

Foruminlägg

De senaste inläggen mikael-jo har skrivit i forumet.

1

Prova med något hårdare än möbeltassar! Det vill till ett bestämt tryck. Min hopvikta metallbit höll ändå trycket uppe i ett år (datorn betedde sig helt normalt!) innan problemen kom tillbaka.

Jag hör av mig om jag får tummen ur och lyckas löda.

Tyvärr verkar plasten i skalet tänjas ut efterhand, och trycket på kretsen minskar. Det finns alltså ett bäst före-datum på lagningar som bygger på att något trycker ned kretsen med hjälp av skalet. Nu är min gamla iBook lite oregerlig igen.

En mer långsiktig lösning är nog att löda. Ska kolla om det går att fixa, kanske med en uppvärmd knappnål eller något annat väldigt, väldigt litet. Jag sätter lite heder i att inte köpa den MB air jag så gärna vill ha...

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Nej, det är inte ok.

Tusan, klantigt av mig. Ursäkta!:">

Ska försöka vara mer specifik. Varje gång jag startar SoundTap, börjar det installeras men misslyckas. Först visas ett meddelande som säger att drivrutiner installeras (se första bilden).

Sedan ett meddelande som säger att det misslyckades (andra bilden).

Inget av dessa meddelanden syntes när jag försökte använda Soundflower, men varken SoundTap eller Soundflower dyker upp som ut- eller in-enhet i ljudinställningarna (vilket de ju borde). (tredje bilden)

Jag har OSX 10.4.11.

Edit: Soundtap har bara en version som ska funka till osx10.4, Soundflower körde jag rätt version (tror den hette 1.4.3).

Ställde denna fråga i annat forum men fick inget svar - så jag provar här istället. Hoppas det är ok.

Jag har försökt installera ett par olika program för att rippa streamat ljud (Soundflower och Soundtap) - men får inte något av programmen att funka på grund av samma problem:
programmen kräver att man ställer om enhet för ljud ut (i Systeminställningar) till Soundflower respektive Soundtab - men programmen dyker inte upp som alternativ i listan på enheter för utljud.

Vad är felet? Programmen (knappast) eller datorn?
Missar jag någon inställning?

Datorn är en lite gammal men välmående Ibook G4.

Jo, det är säkert det i alla fall. Har prövat lite fler saker - bland annat dör datorn när man klämmer på fel ställe, flyttar på den osv. Typiskt, jag som hade tänkt att jag skulle slippa skruva upp den... har inte ens några bra skruvmejslar med mig på semestern... Skönt samtidigt att det inte är något nytt mystiskt fel som har uppstått (ta i trä osv).

Tack för konsultationen, Striberger!

Min vanligtvis välfungerande Ibook G4 har börjat bli gammal (?). När jag använder den (när som helst), blir skärmen bara svart. Det är knappast nåt skärmproblem, för äpplet lyser. Efter en tvångsomstart (håller nere powerknappen för att stänga av, och stter sedan på igen), fungerar allt som vanligt.

Någon som har förslag på diagnos?

Jag har för nåt halvår sedan gjort en "Logic board repair" (typ såhär), så det ligger en liten metallplupp mellan kortet och skalet nu, för att trycka ihop den spruckna lödningen. Kanske har metallpluppen halkat snett, så att det är logikkortsproblemet som har dykt upp igen, men den här gången går inte fläkten crazy som förut. Det borde alltså inte vara det. Eller?

Kan det finnas nån annan möjlig orsak? Grafikkort? Bildskärmsglapp av nåt slag?

Jag opererade in en liten hoprullad metallremsa från en vinflaska (på bilden den rödoranga grejen under det svarta bandet, för att uttrycka sig otekniskt), och det har funkat i en vecka nu. Skönt när saker kan vara så enkla...:D

Ursprungligen av Striberger:

Ooops, redan nämnt ja...

Lite googlande visar att detta är ett klassiskt ibook-problem...

Troligtvis behöver man löda två ben på en krets på moderkortet. Kolla här: http://forum.macworld.se/index.php?showtopic=52073&hl=l%F6dning

Det går tydligen också att bara sätta in något som pressar ihop benen: http://coreyarnold.org/ibook/?p=20

Jag såg också nån som fixade lödningen genom att sätta en liten spritbehållare på moderkortet och tända på, och en annan som värmde moderkortet i ugnen (190 grader)... För min del får det nog bli till att skaffa en lödpenna med väääldigt smal spets.

En pdf från danska konsumentverket visar ganska grundligt var problemet ligger: http://www.forbrug.dk/fileadmin/Filer/PDF/ENGF959-orig.pdf

Ok, nu har jag gjort en PMU-reset (har på ett ungefär listat ut vad det är), och nu får jag startljud och vit skärm med äpple - men sen blir skärmen svart och det händer inget mer.

Någon som har nåt förslag på vad jag kan göra?

Ursprungligen av ocap:

Ryck ut allt externt och håll nere alt+cmd+p+r vid uppstart.

PMU-reset kan lösa de märkligaste problemen...

Denna tråd är ju avsomnad, men eftersom det alltid är bättre att söka än att fråga, börjar jag med det som redan finns på forumet.;) Min ibook G4 har fått nedan-/ovanstående problem, och vägrar starta efter viloläge. Dessutom drar den batteri som om den vore igång när den befinner sig i vila.

Det där med PMU-reset får väl bli min första åtgärd - men exakt vad innebär det?

Hjääälp!

/MIcke

Har inga svar dessvärre, men samma problem tror jag. Försökte använda min ibook g4 för att sätta upp ett nätverk med en router som svärmor fått över. Tänkte även plugga in en pc med ethernetkabel (den har inget trådlöst nätverkskort).

Jag trodde problemet var att routern på nåt sätt var låst till telia, men det kanske var nåt annat som blev fel.

Har aldrig sysslat med nätverk innan, och med ett tjog helt obekanta begrepp och fält och lösenord och inställningar gav jag upp.

Antar att det är svårt att ge några svar utan mer specifika frågor..?

/micke

1