[QUOTE="Goflorp;2133177"]
---
Precis, men det är det du känner. Ett par volt.
Det behöver ju inte vara alla volten heller, det kan läcka lite grand.
---
Spänningen kan faktiskt vara betydligt högre, rent av 230VAC, då den bland annat uppstår på grund av avstörningskondensatorer och/eller "överhörning" i nätagget. Kondensatorerna är dessbättre mycket små, och den strömstyrka som kan passera är helt ofarlig, men känns som en kittling/vibration när man för handen längs metallytan. Ju bättre kontakt du har med omgivningen dess mer känner du av fenomenet. Står du i gummistövlar blir fenomenet mycket svagt, sitter du i en soffa blir din totala förmedlade kontaktyta mot omgivande luft större och om du har någon direkt eller indirekt förbindelse mot jord så kan du känna av fenomenet mycket väl.
Valet av avstörningskomponenterna är så avvägda att det blir helt ofarliga,... för människor, men inte för -oskyddad- elektronik.
Nu är ju all modern elektronik inbyggd i hölje/lådor/kåpor och ingångarna EMC-skyddade (om burken fyller CE-kraven, och det skall all utrustning vara sedan många år) så då är det heller inga problem med dessa krypströmmar.
("Överhörning" från matningen till utgången är också den kapacitiv, om än med än mindre ofrånkomliga kondensatorfenomen i kretskort, ingjutningsmassa mm.)
Om man lägger en tåt mellan metallhöljet och ett jordat föremål och då hör ett svagt knitter så är det OK.
Om det istället smäller till rejält, ja då var det ett farligt fel på utrustningen. Säkringar brukar skjutas i sådana fall!
Om man ansluter en "kittlande" apparat till en annan utrustning som är jordad, blir också den kittlade apparatens hölje jordad och fenomenet försvinner. Precis när man kopplar samman apparaterna bör man höra det svaga knittret om kabeln är skärmad eller på annat sätt kan samjorda enheterna.
Ena polen i vägguttaget är spänningsförande, den andra nolla, och beroende på hur avstörningskopplingen i nätaggret är utförd, kan fenomenet bli olika markant beroende på hur man vänder kontakten!