Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
supertoom

supertoom

Medlem
  • Registrerad 2006-01-30
  • Senast aktiv 2020-08-23
  • Antal inlägg 18

Foruminlägg

De senaste inläggen supertoom har skrivit i forumet.

Ursprungligen av andas:

Jag hittar inte SMS-koppling, på min iPhone eller iPad (8.0.2), 6 resp 4.

Om du menar att du kör 8.0.2 på både iPhone och iPad så måste du uppdatera till 8.1.

Ursprungligen av lappen71:

Får jag fråga vad det är för funktioner som tagits bort som är bra när man har ett stort bibliotek?
Har själv ett hyffsat stort med 14000 låtar och har inte märkt något.

Främst möjligheten att påverka vilka fält som ska synas i albumvyn, nu ser man bara omslag, låttitel och låtlängd (och artist om det är en samling), förut kunde jag själv välja vad som skulle visas. Jag har mycket information i kommentarfältet som jag vill ska synas i albumvyn. Nu är det bara möjligt i låtvyn, men den vyn är i övrigt bara en stor textmassa. Jag gillar Subsonic där man kan klicka på en bokstav och sedan se alla skivomslag för artisten man klickat på, utan att för det behöva visa alla låtar (som i iTunes artistvy). Det går snabbt. I iTunes blir det väldigt mycket scrollande och letande för att hitta bland albumen (om man som jag vill se omslagen på ett snyggt sätt).

Jag har ett ganska ambivalent förhållande till iTunes. Samtidigt som hela mitt musiklyssnande är uppbyggt runt iTunes med Airplay, Remote.app, noggrant taggat bibliotek (jag använder Comment-taggen flitigt) och med många spellistor - så är själva applikationen långsam, klumpig och allmänt dålig. I de senaste versionerna som släppts har fler och fler funktioner tagits bort. Min uppfattning är att de förändring gjorts är acceptabla (bra?) om man har ett litet bibliotek, men med ett stort bibliotek blir navigeringen klumpig och möjligheten att påverka vilken information som visas har begränsats. Mer normalanvändare, mindre avancerad användare.

Min fråga är då om det finns någon, t.ex. webbaserad frontend till iTunes, med större möjlighet att själv kontrollera innehållet? Själva biblioteket ligger väl som en .xml-fil, med all låtinformation som ID3-taggar och applikationen kan ju lätt styras med AppleScript.

Jag tänker mig något i stil med Subsonic (http://www.subsonic.org/pages/index.jsp) fast för iTunes, men med ett mer dynamiskt innehåll.

Jag har sökt runt men inte hittat något. Jag har tyvärr noll erfarenhet av HTML5 men tänker att det borde vara ett hyfsat enkelt gränssnitt att bygga. Finns det några tips var man ska börja om jag nu skulle få för mig att själv ge mig i kast med att skapa det hela?

Nej visst är det så, nu börjar de ta bort funktioner för att göra det simplare för den vanliga användaren, synd bara att de inte kunde låta de gamla funktionerna finnas kvar som ett tillval. Men vi såg ju redan i Lion att det är den vägen som Apple vill gå. Sen fick de ge efter och återinföra vissa saker i ML. Det är mitt hopp gällande iTunes också.

Men också att de släpper så ofärdiga produkter? Man kan ju undra vad den extra månaden var till för, om det var något stort som fick strykas i sista stund, eller om programmet var så bedrövligt att de behövde extra tid?

Det tog fem minuter med nya versionen och jag satt och googlade "itunes alternatives"... Tyvärr verkar det inte finnas något vettigt.

Ett program med AirPlay-möjlighet, snyggt upplägg, kraftfulla funktioner för taggning (att kunna smarttagga flera genres, årtal för inspelning, årtal för utgivning t.ex), smarta spellistor etc. Finns det? iTunes är på väg åt fel håll.

Har precis nedgraderat till 10.7 så nu är jag lugn igen, men detta är min input angående 11:an:

J*vligt viktigt (för mig):

• Jag har lagt ned mycket tid på att lägga till kommentarer på många av mina låtar (bonuslåt, live, inspelningsdatum, ursprungsalbum etc., sånt jag inte vill skräpa ned låttiteln med, men ändå ha koll på.), denna information är nu omöjlig att se så länge man inte använder sig av listvyn. Och i listvyn kan man inte längre dela upp per album, eller ens visa skivomslag, det är bara en stor röra av text.

• På en liten 13"-skärm är det nya Helvetica-typsnittet alldeles för stort och otydligt. Vill man visa många kolumner listvyn krävs en stor skärm för att textmassan ska bli luftig. Har man många spellistor som ligger i mappar och undermappar så kommer nu sidofältet bli extremt brett om man ska ha en chans att se all text.

• Låt oss i alla fall välja att använda de gamla list-/album-vyerna, låt oss kunna minska storleken på texten och låt oss ha möjligheten att kunna visa saker som kommentarer, format, bit-hastighet etc. även på andra ställen än den kassa listvyn.

Mindre viktigt;

• Alldeles för mycket vitt (precis som iTunes store), det är snyggt, men otydligt.

• Att man MÅSTE dela med sig information om sitt bibliotek för att kunna aktivera automatiskt nedladdning av skivomslag?!

• Nedladdningar lägger sig i ett separat fönster?! Som dessutom envisas med att lägga sig i bakgrunden om man kör fullskärmsläge. Varför inte ett pop-up-fösnter likt Safari (och andra delar av iTunes för den delen)?

• Det går inte längre att ändra storleken på skivomslagen i albumvyn.

Iakttagelse:

• Om fönstret är för litet kan man inte på något sätt komma åt inställningarna för alla sektionerna på sin iOS-enhet, vissa dols utan möjlighet att scrolla.

+ alla jäkla buggar, crashar.

Har varit Apple trogen sedan 1991 och sällan gnällt, men först Lion, sedan Mountain Lion och nu iTunes 11 - dessa har på många sätt varit jävligt irriterande. En illavarslande trend.

Resolved:

Efter testande fram och tillbaka upptäckte jag att det var min Downloads-mapp som (via en "Öppna..."-ruta) alltid lade till diskarna på skrivbordet. När jag gick igenom allt som ligger i mappen hittade jag till slut ett (icke-fungerande) mapp-alias som en gång i tiden antagligen pekat mot backup-disken. Efter att jag kastat den har jag nu sluppit alla dessa diskar på skrivbordet! Inte så konstigt alltså...

Jag har en AirPort Extreme (ansluten trådlöst till datorn) och en USB-hårddisk kopplad till den. Hårddisken är uppdelad i två partitioner, varav den ena används som Time Machine-backup. Denna är kallad "Backup Drive" och på den ligger TM-sparsebundeln (jag har aldrig "Backup Drive" tillagd på skrivbordet, TM sköter ju allt sånt automatiskt). När TM gör sin backup läggs "Time Machine Backups" (sparsebundeln) till på skrivbordet , och matas sen ut när backupen är klar - precis som den ska.

Men efter att jag uppdaterade till OS X 10.7 har det börjat dyka upp 4-5 st "Backup Drive" på skrivbordet. Dessa dyker upp (vad jag märkt) i samband med att att jag startar något program. Först trodde jag det hade med Lions "Auto Save"-funktion att göra, men jag lyckas nu inte återskapa problemet genom att öppna dokument med t.ex. Pixelmator eller Numbers. Ett program jag vet alltid lade till diskarna på skrivbordet är MakeMKV (knappast ett Auto Save-anpassat program), men inte heller där lyckas jag nu återskapa problemet.

Helt plötsligt ligger där bara 4-5 "Backup Drives" och dom ligger kvar tills jag matar ut dom.

Någon idé vad detta fel rör sig om?

Edit: Jag har nu sett att programmet MakeMKV lägger till "Backup Drive" på skrivbordet så fort jag väljer "Open file...". Matar jag ut disken och sen väljer "Open..." igen så dyker disken upp direkt. Just nu inte så många gånger som fem, men ibland tre gånger ibland två och en.

Senast redigerat 2012-04-06 13:26

Ett skumt problem som jag lyckades lösa innan jag hann posta, men nån annan kanske kan bli hjälpt av det:

Jag har en spellista i iTunes som synkas automatiskt till min iPhone. Nånting har nu blivit fel vilket gör att den inte synkar korrekt. Åtta album vägrar helt enkelt att försvinna från telefonen, även om dom inte längre finns kvar i spellistan i iTunes.

Tömmer jag spellistan och sen gör en synk, så ser jag att 1,76 GB fortfarande används till Ljud på telefonen. Tittar jag under Musik på telefonen (i iTunes), så ligger alla låtarna där, men dom går inte radera (vilket inte heller ska fungera när man synkar musiken). Albumen finns och går att spela på telefonen.

Klickar jag i "Hantera musik och videor manuellt" så kan jag radera alla låtarna på telefonen och Ljud-stapeln i iTunes går ner på 0 GB. Men när jag sen återgår från att hantera musiken manuellt så kopieras dessa 1,76 GB tillbaka till telefonen!

Annan musik kan jag lägga till och ta bort i spellistan och det synkar korrekt, det är just dom här albumen som aldrig vill försvinna!

Jag har manuellt raderat musiken i Music.app (swipe vänster) och då går statusen ner till 0 GB, både på telefonen och i iTunes, men låtarna ligger ändå kvar när man tittar under Musik i iTunes (även om dom inte går att spela) - och så fort jag synkar kopieras låtarna tillbaka.

Jag har återställt telefonen, men efter att allt synkats och återställts klart så var musiken tillbaka... (kanske för att jag återställde till en säkerhetskopia).

Jag har testat olika spellistor - spelar ingen roll. Jag har lagt till just dessa album i spellistan, synkat, tagit bort albumen från spellistan och synkat igen - spelar ingen roll.

Är det nåt idiotiskt jag helt missat?! Kan man tvinga en ombyggnad av musikbiblioteket på iPhonen (telefonen är ej jailbreakad)? Jag använde DiskAid för att manuellt ta bort all musik och jag plockade bort filen MediaLibrary.sqlitedb (den fil där jag hittade referenser till den aktuella musiken) - men det strulade bara ännu mer (kanske inte så konstigt iofs).

Lösning: Efter att jag ändrat lite i ID3-taggarna (lade till en bokstav i Artist) på dom aktuella albumen, så visste inte längre iTunes vad som skulle kopieras till telefonen. Efter att jag återställt taggarna så, synkade allt som vanligt igen! Suck.

Tyvärr craschade min externa 250 GB USB hårddisk igår. När jag ansluter den får jag frågan om jag vill formatera, ignorera eller mata ut den.

Jag kan se den i Skivverktyg, men det går ej att reparera den (knapparna ej klickbara).
TechTool hittar den för test, men den syns ej i reparationsdelen.
DiskWarrior ser den inte alls.
Data Rescue hittar den, men när jag gör en deep scan händer inget (har kört i ca 20 min nu utan att ett enda block scannats).
Disk Doctors Mac Data Recovery kan inte göra något heller.

Förslag på något annat program?

Om jag som sista utväg skulle formatera disken, vilket är det bästa programmet för att återskapa förlorade filer? Nåt speciellt man bör tänka på (om det ens är möjligt..)?

Jag blir inte riktigt klok på hastigheterna...

Har kört ett gäng gånger på iPhone speedtest

Med 3G fick jag mellan 332-602 kbit/s. Nu testade jag igen och kom upp i lite högre hastigheter:

738 kbit/s
1164 kbit/s
1241 kbit/s
1225 kbit/s

Bättre, men långt ifrån maxhastighet.

Men det som stör mig mest är ju som sagt WiFi-hastigheten! Samma test med det trådlösa nätverket:

2623 kbit/s
2473 kbit/s
1616 kbit/s
2424 kbit/s

Samma test med datorn:

6150 kbit/s
6763 kbit/s
3245 kbit/s
4074 kbit/s

En jäkla skillnad...

Efter att ha googlat lite ser jag att det är fler som tycks uppleva samma sak. Deras iPhone 2G funkar fint över WiFi, men dom nya 3G är väldigt långsamma... Hoppas det inte är något hårdvarufel utan nåt som kan fixas till med en uppdatering...

Jo jag har kikat lite där och självklart så ska man ju inte förvänta sig samma hastigheter i Safari på iPhonen som på datorn, men det gäller ju tiden det tar att ladda och rendera sidan. Överföringshastigheten borde väl ändå kunna bli den samma? Samt att iPhonen har svårt att hitta ett trådlöst nätverk två meter från routern låter inte heller helt ok enligt mig.

Hur kan man på ett rättvist sätt mäta hur snabbt iPhonen tar emot data via WiFi (använder en AirPort Express)?

Efter att ha testat på min MacBook kommer jag fram till följande:

SpeedTest.net:
9814 kbit/s upp
8688 kbit/s ner

TDC (http://hastighedstest.tdc.dk/):
9806 kbit/s upp
9041 kbit/s ner

Men eftersom dessa två sidor är Flash-baserade kan jag inte testa dom på iPhonen. Hittade också sidan iPhone speedtest, men där kommer jag aldrig upp i maxhastigheter med datorn heller så den blir dålig att jämföra med.

Laddade ner programmet iNetwork Test till iPhonen, och efter åtta tester får jag hastigheter mellan 30-170 KB/s (vilket väl betyder 240-1360 kbit/s?)... alltså långt ifrån hastigheterna ovan. Nu vet jag inte hur pålitlig deras tjänst är, när jag testar deras webb-version (Mobile Network Speed Testing Solutions | iNetwork Test) kommer jag upp i ca 600-700 KB/s med datorn.

Förra helgen märkte jag också att iPhonen hade svårt att hitta en NetGear-router (hoppade över till 3G hela tiden), fast jag befann mig bara några meter ifrån. Bara 2 av 3 bars var ifyllda. Datorn hade inga problem alls.

Vad ska man förvänta sig för hastigheter av en iPhone och har den mycket sämre mottagning än en MacBook?

Ursprungligen av Netzach:

Har du kryssat i att Quicksilver skall visa skivomslag då? (Show Artwork)
För mig visar Quicksilver skivomslagen när iTunes byter spår.

Jag använder "Music Video"-gränssnittet i Growl, så det är inte bara "Nano" som inte vill visa skivomslag?

Nej, den var tydligen inte ikryssad... men det funkar bara med vissa skivor... och jag kan inte hitta något mönster, typ att det bara funkar med omslag nedladdade från iTunes Store eller sånna man lagt till själv, det verkar vara både och...

Och likadant oberoende av Growl style...

även om den är slutsåld överallt och apple store säger 1 veckas leverans så fick jag min leverad igår bara 20 timmar efter beställning...

trevlig tingest.

Tack för tipset, men dessvärre verkar det vara nåt i filnamnet som spökar... varje gång jag försöker radera den får jag "Filename too long".

(Och starta och tömma i Windows hjälper inte, men XP använder väl inte samma .Trash-mappar som OS X?).