Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ventures

Ventures

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2006-05-11
  • Senast aktiv 2009-07-10
  • Antal inlägg 3

Foruminlägg

De senaste inläggen Ventures har skrivit i forumet.

1

Jag antar att detta fortfarande är aktuellt för vissa av oss som inte hunnit kopiera alla våra gamla videoåttor till nyare media. Jag håller på själv för fullt. Idag finns 1TB hårddiskar till en inte allt för hög kostnad och de rymmer många timmar så jag kör så länge den gamla kameran fungerar.

Det svåraste idag är nog att hitta något fungerande som kan spela upp banden. Har man tur så fungerar fortfarande den gamla kameran som banden spelades in med. Att hitta fungerande begagnade video-8 kameror är inte lätt och på Tradera blir det snabbt höga priser när de dyker upp. Utomlands har man ibland PAL-system emot sig (Australien och delar av Europa använder också PAL).

I mitt fall trodde jag kameran givit upp för några år sedan. Ljudet fungerade inte utan blev mono med distorsion och olika nivå i vänster och höger utgång. Jag läste på olika forum att kondesatorerna är ålderskänsliga och att man kan få dem utbytta (för ett antal tusen kr).
Till min glädje fungerade sedan ett par månader ljudet normalt igen vid uppspelning, medan CRT-röret i sökaren gett upp. Det senare kvittar eftersom jag inte tänker använda den som kamera mer.

Vad behöver man mer för hårdvara utöver en dator med snabb processor och mycket minne? Idag finns en uppsjö av dosor och TV-kort med Video in som konverterar kompositvideo till digitalt format. TV-kort med analoga mottagare och Video in kan köpas billigt sedan de digitala mottagarna tagit över. Vilka TV-kort som är bäst vågar jag inte gå in på. De externa dosorna som ansluts med USB var åtminstonen tidigare inte att rekommendera före TV-korten. Med hårdvaran (TV-kortet/dosan) brukar följa programvara där man kan justera hur kompositsignalen skall konverteras. Tyvärr är det en djungel med olika codec och samplingshastigheter. Man får testa sig fram om det inte finns annan vägledning. Det påverkar filstorleken och kvalié hur man ställer in så man får kompromissa.

Sedan behövs ett redigeringsprogram som även används för att spela in signalen från TV-kortet. Jag spelar in i AVI-format eftersom redigeringsprogrammet fungerar bäst i detta format.
90 minuter video-8 blir c:a 20 GB AVI med min "utrustning".

Efter redigeringen väljer man vilket format man vill spara i beroende på hur mycket minne man vill spendera. Att spara 90 minuter Video-8 på en DVD-skiva ger ingen större synbar kvalitetsminskning, men man skall ha klart för sig att detta inte är något original man kan redigera vidare på eftersom MPEG-2 formatet på DVD är hårt komprimerat.

En DVD-skiva sägs hålla 2-10 år. Viktiga filmer kanske man vill spara i AVI också. Vilket lagringsmedia som är mest framtidssäkert lär framtiden utvisa. Hårddisk kan vara hållbarare än DVD. DV-band är bra idag men är kanske lika illa om några år som video-8 är idag.
När nya format kommer får man se om sina gamla arkiv innan det är för sent.

Det här är ett sätt att gå till väga, det finns säkert andra.

Tack för svaret. Det är äkta 16:9. Betyder det att de tål uppskalningen bättre?
Jag har inte Final Cut ännu så jag får kolla om jag kan hitta något annat sätt först.

Hej !
Hur hanterar man redigeringsmässigt dv material i 16:9 och 4:3 till samma film på ett bra sätt utan att tumma för mycket på bildkvaliteten? Önskvärt resultat är dvd i 4:3 utan långsmala gubbar.

1