Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Törstig

Törstig

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2006-08-09
  • Senast aktiv 2010-01-03
  • Antal inlägg 54

Foruminlägg

De senaste inläggen Törstig har skrivit i forumet.

Det hoppas jag inte, då skulle ju vem som helst kunna ändra mitt abonnemang.

Hur som helst kör jag nu en traceroute -exempelvis traceroute 99.se- och ser hur olika telia-urler dyker upp. Det måste väl vara en säker nog indikation på att jag är rätt uppkopplad?

En idealisk lösning, om det inte vore för att jag inte har mina kunduppgifter här.

För tillfället håller jag på att försöka dela internetanslutningen från pc över trådlöst nätverk. Men tyvärr var inte det trådlösa nätverkskortet installerat.

Om inte det går, funderade jag på om man kunde exempelvis se vilken dns eller gateway man blir tilldelad, och se vilket företag den tillhör? Kanske köra nån form av traceroute (vilket jag inte egentligen vet vad det är, men det låter användbart!)

Hej.

Jag har precis lyckats koppla upp macen (osx 10.4) till telias mobila bredband med hjälp av denna tråd:
http://www.99.se/internet/107501-telia-tr-dl-st-bredband-mac.html

Nu är det så att jag är nära gränsen, och mobiltelefoner har en tendens att vilja byta till norska nät. Sånt kan bli dyrt, speciellt när det gäller bredband:
PTS - Mobilt bredband kan bli dyrt vid gränsen

När man använder telias programvara telia connect, kan man se vilket nät man är uppkopplad mot. Men det kan jag inte på macen. Så mina två frågor är:

1. Kan man se vilket nätverk man är uppkopplad mot?
2. Kan man stänga av roaming på något sätt, enbart tillåta telias svenska nät?

O ja, folk som du och jag ger forumet värde. Du kanske är forumets julstjärna med 2876 poster! Men alla kan inte vara stjärnan i granen, och en massa människor med 53 poster utgör julgransfoten. Och utan fot kan granen inte stå.

Vad jag säger är att ett forum är till för att träffa andra människor som är intresserade av ett ämne. Det är den enda anledningen till att jag kommer hit, och jag gissar att många andra känner likadant. Därav, forumets enda värde kommer av folk som jag (och du).

Nu är det sent på lördag kväll, tänk på det också.

En 17 månader gammal sticky. Trist, jag tycker det är intressant, men kanske ämnet är inaktuellt. Kanske finns det inte längre annonser på 99.se? Jag vet inte, ty jag blockerar!

Jag lägger en del av min fritid på forum, däribland detta. Forumets enda värde kommer av folk som jag, skall jag dessutom betala för det? Nej, då kan ni lika gärna kicka mig direkt. Diskutera hellre reklamens vara eller icke-vara.

Jag har en gammal dator med debian och samba. Det funkar utmärkt att ansluta både windows och mac.

Jag använder brandväggen shorewall för att begränsa samba till det lokala nätverket, och ansluter utifrån med ssh (macfuse+sshfs) med min macbook.

Om du gör ett försök att installera debian (det är ju trots allt gratis) så kan du nog få hjälp med eventuella problem om du postar i denna tråd eller på http://bbs.linux.se/.

Jag googlade runt och hamnade på skypes officiella forum. Läste i flera trådar att andra program som använder kameran kan blockera den från skype. I alla fall prövade jag att stänga alla andra program utom skype. Det funkade inte. Då prövade jag med en omstart, och när jag startade skype kunde jag äntligen välja "Built-in iSight". Förhandsvisningen funkar för kameran funkar också.

Så nu verkar det funka. Väntar bara på att någon loggar på så att jag kan testa det också.

Jag har kört skype ett tag på min macbook, men utan videosamtal. Nu vill jag kunna använda den inbyggda kameran i macbooken till skype, men jag kan inte få det att fungera.

Vanligtvis skall man bara öppna "preferences" i skype, gå till video, och välja kamera från rullgardinsmenyn. Men den menyn är tom och ovanför står "no video camera selected".

Kameran funkar fint i photo booth. Jag har version 2.5.0.85 av skype, vilket är aktuell version.

Senast redigerat 2007-04-20 15:56
Ursprungligen av Lé Contemplator:

Jag hade 2 gig i Cache. Kan detta tömmas?

Byt namn på filerna och se om något händer.

Man behöver inte ladda ner något program för sådant. Det finns redan en massa trevliga kommandon i terminalen som kan hitta stora kataloger och filer.

För kataloger:
sudo du -sh /*
Detta listar storleken på alla kataloger i filsystemets rot. (sudo kan hoppas över, gör bara att du slipper felmeddelanden om permission denied).

Ser man nu exempelvis att /Applications är jättestor kan man gå vidare med
sudo du -sh /Applications/*
och se om det finns någon stor katalog där man kanske inte behöver osv. 220 MB för Big Board Games?? 490 MB för iPhoto?! rm!

För att hitta stora filer kör man ett litet krångligare kommando:
find /Users/ -size +100000 -exec ls -lh \{\} \;
Detta listar alla filer i /Users/ (hemkataloger) större än ca 50 MB, siffran 100000 multipliceras med 512 Bytes. Söker du i roten, tänk på att den då även söker i monterade enheter. Om du sitter med trådlöst nätverk och är uppkopplad mot en filserver, kan det ta låång tid.

Ursprungligen av dackee:

så kontentan av det hela är att ___________ är det bästa alternativet för en ny större hårddisk.

Jo, jag har också den. Minst tre gånger bättre än alternativen!

Ursprungligen av Mattias Malm:

Det räcker med USB för den jag köpte. Jag undrade dock om det ibland krävs mer kräm än vad en port fixar eftersom den medföljande USB-sladden hade dubbla USB-kontakter på datorsidan. Jag har dock bara använt en (och vågar inte heller stoppa in båda samtidigt i min Mac).

En usb-pryl kan enligt specifikationen kräva upp till 2,5 W från porten. En 2,5" hårddisk drar runt 2 W, utom just när den skall varva upp från viloläge. Så det kan hända att du överbelastar porten momentant när hårddisken drar igång, men det klarar den säkert.

http://en.wikipedia.org/wiki/Usb#Power_supply

Tack för hjälpen. Jag har en någorlunda fungerande automontering som sker helt i bakgrunden nu.

Jag fick inte SIGHUP eller disktool att göra något. Att starta om Finder fungerar, men ett lättare sätt jag upptäckte är att montera enheterna i hemkatalogen istället för i /Volumes/. Det verkar som om Finder hittar dem lättare där. Oavsett hur jag får fram ikonerna, så kan jag inte avmontera enheterna med hjälp av dem, men de finns där som genvägar i alla fall.

(Sedan verkar det svårt att bli av med ikonerna efter man avmonterat, men det gör ju inte så mycket om det ligger lite tomma enheter och skräpar. Jag får väl slå samman alla sambashares till en enda så blir det mindre stök.)

Nå, ett annat problem som dykt upp är att om man monterar samba via shell, så kan inte lösenordet sparas. Varje gång datorn vaknar så poppar det upp fönster som frågar om lösenord. Det finns en liten box att klicka i för att spara lösenord, men lik förbannat frågar den nästa gång igen. Det går att ange lösenord direkt i skriptet, som en parameter till mount_smbfs, men jag skulle gärna hitta en lösning som inte har lösenordet i klartext.

Men som sagt, det får duga tills jag får lust att fixa lite nästa gång.

Edit: Vad svårt det skall vara att sluta då! Istället för att ha mount_smbfs i shellscriptet, gjorde jag ett applescript som monterar enheterna, och kör det ena scriptet från det andra så att säga. Nu funkar ikonerna precis som om man monterat manuellt. Men jag måste fortfarande skriva in lösenordet i klartext.

Senast redigerat 2007-02-27 22:25

Jag försöker skriva ett shellskript som skall få macken att montera olika sambavolymer beroende på vilket trådlöst nätverk den är uppkopplad mot. Det finns en massa liknande skript om man söker, och det mesta har jag fått svar på. Men en sak återstår.

När jag monterar en sambaenhet på vanligt sätt, i finder, kommer det upp en ikon på skrivbordet som också låter mig avmontera enheten. Hur kan jag återskapa en sådan från ett shellskript?

(Jag använder kommandot mount_smbfs för att montera i skalet.)