Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bertil N

Bertil N

Medlem
  • Registrerad 2002-10-19
  • Senast aktiv 2011-06-19
  • Antal inlägg 10

Foruminlägg

De senaste inläggen Bertil N har skrivit i forumet.

1

Du måste tala om vilken sorts marker du lägger in, exempelvis genom att trycka ned
m-tangenten två gånger så som följande text ur help beskriver det:

To add chapter, compression, and scoring markers to a clip or sequence:
1 Open a sequence clip in the Viewer,.
2 Move the playhead to the frame where you want to place the marker, then press M to
set the marker.
3 Press M again to open the Edit Marker window.
4 Click Add Chapter Marker, Add Compression Marker, or both, then click OK.
The appropriate code is automatically added to the Comment field.

Löser det här ditt problem?

Jag hade problem med firewire när jag använde en hub. Jag fick kernel panic då och då. Jag har tre enheter men bara två portar på datorn och tyckte att det skulle vara smart med en hub. Men icke! Nu kopplar jag enheterna direkt till datorn och det går bra! En Lacie hårddisk tar alltid ena porten medan min dv-kamera och min dvd-brännare får dela på den andra. Som tur är behöver jag inte ha alla igång samtidigt. Så min slutsats är att firewire fortvarande är en ung och känslig teknik, som man måste stryka medhårs.

I nummer 6 augusti 2003 av svenska MacWorld recenseras Captydvd och slutsatsen där är att Captydvd "påminner om tidiga versioner av iDVD och är ett klart godkänt substitut".

Sedan dess har version 6 av Toast kommit ut och i Macotekets reklamtext står bl. a:
"Nya Toast 6 Titanium har en lång lista med nya funktioner, bland de som verkligen sticker ut är möjligheten att skapa DVD filmer med menyer och kapitel (ala iDVD)."

Som vanligt står man där som åsnan mellan hötapparna. Är det någon, som kan rekommendera något eller liknar det valet mellan Aftonbladet eller Expressen?

Det visade sig att installationen av MacOS X förde med sig att en del tillägg i mitt MacOS9-system bryskt flyttades över från mappen Tillägg till mappen Tillägg avstängda, bl a tillägget för "Stealth serial port", till vilken min skrivare är ansluten. När jag flyttat det tillbaka igen så funkade skrivaren som förut. Pust! Det verkar som om MacOS X vill sabba för sin konkurrent MacOS 9. Ska det vara på det viset eller har jag missat något. Jag satt och beskådade hänfört när drivrutiner för all världens skrivare blev inlagda i mitt system. Kanske skulle jag ha reagerat på något sätt redan då?

Tillbaka i MacOS9-världen upptäckte jag att min skrivare inte vill skriva längre och min bankkontakt hade brutits så Ditt inlägg om störd nattsömn verkar ha fog för sig. Som tur är hade jag kvar installationsprogram för bank och skrivare så det ska nog ordna sig med tiden.

Tack för alla tips! Tricket med alt-tangenten gjorde underverk: jag fick skåda en helt ny skärm med alla mina startskivor, bl a den olycksaliga cd-skivan. Jag klickade på den och därefter på vidare-pilen och voila: cd-skivan bootade och jag kom direkt in i MacOS X-installationen. Så nu har jag kommit in i MacOS X-världen! Det blir nog till att starta upp med alt-tangenten en hel del framöver för att växla mellan världarna! Tack alla, i natt sover jag nog bra igen!

Tack för tipset! Jag har just lärt mig att det inte finns något system-tillägg för mitt scsi-kort. Anledningen är att diskar, anslutna till dess scsi-buss är boot-bara och då måste ju driv-programmet för kortet laddas tidigt under uppstartningen. Drivprogrammet finns därför i ett rom på kortet och hämtas därifrån av boot-processen. Ett billigare scsi-kort däremot (Adaptec 2906) har sin drivrutin i tilläggsmappen och då blir inte heller diskar, anslutna till dess scsi-buss, bootbara.
Innan jag tog bort mitt scsi-kort hade jag ju två boot-bara cd-enheter: dels den inbyggda i G4:an och dels en cd-brännare, som jag hade på scsi-bussen. I den situationen verkar det ju rimligt att anta att det inte är tillräckligt att bara trycka in c-tangenten för att markera cd-bootning och att uppstartningsprogrammet väljer att ignorera min begäran. Finns det en massa olika tangentbord-nedtryckningar för att styra uppstartningen? Jag känner till fyra olika: nollställning av pram, att fixa skrivbordet, att styra valet av tillägg och att boota från cd (som jag inte kan!).

Min PowerMac G4 med MacOS 9.2.2 vägrar att boota från cd-skiva. Jag har provat med olika systemskivor med samma dåliga resultat. Problemet blev akut när jag försökte installera MacOS X. Då görs en restart från installationsskivan. Felmeddelandet lyder: "An error occurred. Startup Disk was unable to select the install CD as the startup disk (-2) ". På Adaptecs hemsida beskrivs det här problemet och att det kan uppstå om man har ett PCI-kort för SCSI installerat så jag har tagit bort mitt scsi-kort (2930), men det hjälpte ej. Jag har förstås nollställt pram ett antal gånger och byggt om skrivbordet. Ödet vill nog att jag skall vara kvar på version 9. Har någon stött på problemet och kan ge mig ett tips?

För min del är jag nöjd med Adobe Premiere v 6.0 som jag använder för att klippa ihop mina amatörfilmer med. Jag skulle kunna nöja mig med Imovie2 för den delen, men jag har inte lyckats bli vän med klippningsförfarandet i Imovie2. Man skall tålmodigt försöka få fram en gul spöktriangel och den hamnar inte alltid där jag vill ha den. Premiere låter mig klippa på frame-basis så att jag kan hitta exakt de frames, som jag vill starta och stoppa ett klipp med. Däremot använder jag alltid Imovie2 för att läsa in mina dv-band (capture). Då får jag automatiskt varje tagning som ett separat klipp. Därefter importerar jag media-foldern till Premiere och kan börja klippa. Den färdiga filmen exporterar jag till dv-band igen för att därifrån kopiera vhs-tapar till alla, som (påstått att dom) är intresserade. Om jag vill lägga ut en film på nätet så läser jag in dv-bandet med den färdiga filmen till Imovie2 och komprimerar filmen där.
Jag kan också bränna video-cd med hjälp av Imovie2 och Toast. En framtidsdröm är naturligtvis att bränna dvd, men jag ligger lågt ett tag till eftersom det betyder MacOS X och IDVD och jag har inte vågat ta klivet upp till MacOS X än med fungerande bild- och musik-program i MacOS-9-världen. Jag var på vippen att köpa en Pioneer A04-brännare, men så dök plötsligt A05-modellen och dessutom alternativet DVD+R upp så för mig det känns rätt att avvakta.
Jag har provat att använda Final Cut Pro (FCP), men funnit att inlärningströskeln hittills varit för hög för att jag skall kunna åstadkomma min film med det lilla tålamod, som jag förfogar över. Ett par gånger har jag försökt, men när släktingarna frågar när jag har min film klar och jag tvingas svara "snart" så har jag återgått till mitt mera beprövade Premiere, där jag känner mig mera hemma. (Jag hade premiere långt innan FCP dök upp)
Så min slutsats är att om din enda stora verksamhet eller hobby är filmproduktion så välj FCP och gå igenom ekluten. Annars börja med Imovie2 och om du inte är nöjd med klippningsdialogen gå till Premiere.
Jag har inte pratat något om fantastiska effekter och övergångar, men för min del gäller efter att ha provat dem några gånger i Premiere att jag återgått att lägga klippen rakt efter varandra på sin höjd med en övergång via svart bild någon gång. Alla övergångar stör bara budskapet (om man nu har något budskap förstås)!
Det här var synpunkter från en amatörfilmklippare. Kanske har du någon glädje av dem? Om inte annat så kanske det väcker arga inlägg från FCP-vänner och då är ju ändå något vunnet.

För att slippa lära mig alla komprimeringsmöjligheter i Premiere så exporterar jag den färdiga filmen tillbaka till min dv-kamera (varifrån jag också gör videoband för vänskapskretsen) och sedan importerar jag den igen till Imovie2 (som bara kan importera från dv-kamera). Imovie2 har de alternativ, som lekmannen behöver att skapa komprimerade filmer för weben. Jag använder funktionen "exportera till quicktime -> strömmande webfilm liten". En 8 minuters film, som tar 1.62 GB i dv-format komprimeras nu till 21.5 MB. Den går bra att beskåda från weben. åtminstone om man har ett ADSL-abbonnemang.

1