Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
gpd

gpd

Medlem
  • Plats Ängelholm
  • Registrerad 2002-10-21
  • Senast aktiv 2012-02-04
  • Antal inlägg 560

Foruminlägg

De senaste inläggen gpd har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2009-02-12 20:40

Processorhastighetsskillnaden är obetydlig, den väsentliga skilnaden ligger på grafikkortsidan , ingen av korten är direkt något värstingkort, men 2600PRO är markant vassare än 2400XT. Betydelsefullt om du spelar, annars inte....och det går inte att byta i efterhand.

Visst du får 70 Gb mer i den dyrare, men du kan alltid köpa en USB/FW disk, 1 Gb är för lite men är lätt att uppgradera. Nix grafikkortet är det som bör avgöra.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2009-01-14 13:29

Fick min halvårsgamla MBP 15" stulen i maj ute på ett jobb i Stockholm. Hade köpt den med Dustins tilläggsförsäkring och fick som tur var ut en ny. Då försäkringsbolaget insisterade på att den skulla vara av samma generation som den tidigare fick jag ta en 17":are eftersom de var de enda som fanns kvar. Det var dock ett lyft jag, jag valde 15" aren för att den var lättare att bära, men de extra 2" var definitvt värt det. Tyvärr så var den bestyckad med en 5400 rpm 160 GB vilket för min del, som även behöver windows, är både för liten och långsam för min del, så jag köpte en WD Scorpio 320 Gb 7200 rpm härom veckan.

Är fullt kapabel att byta själv, men eftersom den är under garanti försökte jag ta kontakt med närmsta auktoriserade serviceställe, Jansson data i Helsingborg. Dock verkar de ha fullständigt glömt bort att eventuella kunder kan behöva ta kontakt med dem, för man kan inte längre komma i kontakt med per telefon och eposten har de inte svarat på under en hel vecka. Jag tröttnade tillslut och gav mig på det själv.

Det är inte svårt bara du tar det lite lungt och förbereder dig. Se till att ha rätt verktyg så du inte skadar skruvarna och använd gärna antistatmatta och armband. Det är viktigt att du och datorn har samma potential för att undvika statiska urladdningar.

iFixit har en utmärkt beskrivning , visserligen till en 2.16 GHz maskin, men min är exakt likadan.

http://www.ifixit.com/Guide/Mac/MacBook-Pro-17-Inch-Core-Duo/Hard-Drive-Replacement/87/8/Page-1

Dock undvek jag att lossa bandkablarna, dessa är sköra och det är lätt att skada kretskortet om du inte använder ett plastverktyg.

När det gäller tangentbotdet/locket är det bättre, enligt min mening, att stödja det mot den uppfällda skärmen i stället.Den måste stå nästan rätt upp för att inte sträcka bandkabeln. Jag hade inga problem med att det skulle vilja trilla ner men vaksamhet anbefalles.

Jag lossade inte heller bandkabeln till disken från moderkortet utan lossade tapen som håller kablarna till disken och lyfte upp den försiktigt tillsammans med spänningsomvandlaren direkt till vänster om disken. Bara så långt att jag försiktigt kunde vända den och lossa tapen på undersidan av disken som håller SATA kontakten (en bit på ovansidan, en på undersidan). Efter det var det bara att lossa disken från SATA kontakten och följa resten av anvisningarna.

Har du som jag Firmware lösenord så måste du starta med ALT (Options) tangenten nedtryckt, logga in och välja att starta från den nya disken. När OS X väl startat så glöm inte att välja om startdisk i systemverktygen.

Maskinen blev en helt ny upplevelse med den mycket rappare Scorpion i stället för originaldisken.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-12-09 23:42

Det är SATA som gäller och det finns tyvärr inte plats för en omvandlare heller. Köp ett kabinett och använd den som extern disk. Nya diskar är inte så vansinnigt dyra, köpte en 320 Gb 7200 rpm disk för 895:- + moms härom dagen, skall in i min 17" MBP.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-11-21 12:52

OpenOffice kompabilitet med MS Office är bra, speciellt Word. Det som brukar trassla är avancerade excelkalkyler som inte fungerar särdeles bra i OpenOffice.

MS Office 2008 är enligt min mening en smärre katastrof, dokument som fungerar bra i MS Office 2003/7 på Windows blir knäppa i 2008. Med den senaste uppdateringen så kan man dock åter spara i .doc format utan krasch, men inbäddade excelkalkyler trasslar, så till den milda grad att jag fick göra min nya fakturamall i NeoOffice......

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-08-21 20:47

Stor del av elektronikdöden inträffar vid till och frånslag, då kretsarna utsätts för förändringar i spänning, ström och temperatur, så ur den synpiunkten är det bättre att låta burken stå på, men visst den förbrukar energi. Visserligen lite men om det gäller en miljon datorer blir det en del. Det finns dock värre standby förbrukare, din platta TV t ex.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-13 18:57

Det lilla trådlösa är smidigt, har ett sådant till min MBP när jag anvämder den hemma. Till iMac:en kör jag dock med sladd eftersom det trådlösa saknar numerisk del vilket för mig är en nackdel. Konstruktionen är likartad så tryckänslan är den samma

På USB tngentbordet så finns det två usb uttag, smidigt för USB minnen mm.

När det gäller hötalare kan jag tyvärr inte råda dig.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-07 14:51
Ursprungligen av Prometheus:

Skärpedjupet hänger också på objektivets brännvid. Du kan alltså få kortare skärpedjup med ett 135mm och bländare 2.8, än med ett 28mm och bländare 2.8

Självklart kan du ta sämre bilder med en systemkamera än med en kompaktkamera om du inte ställer in den rätt. Det är ju en liten inlärningskurva, men troligen går det fort att hitta rätt bland inställningarna. Dessutom får du mer verktyg att göra det du vill.

Tänk på att optiken är viktig eftersom det är ganska stor chans att du behåller objektiven längre än kameran (i alla fall om du köper flera).

Efter att ha sommarjobbat køpte jag min førsta systemkamera 1977, en Chinon CS med nedblændningsmætning och M42 skruvgænga. Den var ljusår svårare att hantera æn de kompakter som fanns då. Några år senare gjorde jag misstaget att sænda med min Canon EF med mina førældrar på semester, jag tror inte de fick tagit en en enda bild...........

Dagens systemkameror ær helt annorlunda enligt min mening. Stæll dem på motivprogram eller fullauto så ær de lika lætta att hantera som en kompakt, om æn tyngre och større.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-06 23:40
Ursprungligen av Butterfly:

Jaha, här dröste det in åsikter på kvällskvisten, intressant läsning om än kanske lite vasst i tonen här o där
Jag sitter just nu och fördjupar mig ännu mer i Photoshop så jag är medveten om den delen, läser till landskapsarkitekt så jag kan en del sedan förut. Men jag tänker också att man med en bättre kamera kanske skulle slippa detta eftersom den ger ett bättre resultat direkt?
Jag tycker mig fått en idé om att systemkameror har en större sensor och därför kan ta bilder med kortare skärpedjup, korrekt?
Borde ju ta upp modeller i en annan tråd men testerna jag läst av Sigmas kameror har inte varit särskilt positiva. Vill någon hävda annorlunda?

Jag blir irriterad när folk kommer med påstånden som är grundlösa och direkt felaktiga, speciellt när tråden skall försöka råda någon.

Irrelogical har delvis rätt, skärpedjupet beror av brännvidden, men i förhållande till sensorns storlek. Motsvarande bildvinkel ger motsvarande skärpedjup för olika brännvidder och sensorstorlekar.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-06 22:18
Ursprungligen av TZW:

Om Butterfly bara trycker på knappen, full automatik, kamerans grundinställningar och ingen som helst efterbehandling (det är så jag tolkar denna inledande fråga) så hävdar jag att han kommer att uppleva att bilderna tagna med kompaktkameran blir snyggare än de han tar med systemkameran under samma förutsättningar.

Bullshit!!

Systemkameran är tekniskt sett mer genomarbetad och mer påkostad än kompakten. OM allt annat är lika så är sannolkheten för en tekniskt sett lyckad bild högre med systemkameran. Alla andra påstående är kvasivetenskapligt tyckande innan någon leder det i bevis på ett trovärdigt sätt
/Göran

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-06 18:59
Ursprungligen av TZW:

Om man bara tar snapshots blir det faktiskt bättre bilder med en kompakt. Med bättre menar jag att det automatiskt blir täckning överallt och fina färger. Bilder tagna med en systemkamera kräver mycket mer efterarbete i Photoshop imho.

Det där får du gärna utveckla, för jag har defintivt motsatt åtsikt. Jag lägger mindre tid på bilder tagna med en av mina systemkameror än de tagna med t ex min G5:a eller lilla Samsung kompakt. Ofta är ju systemkamerorna mer påkostade med bättre precision i exponering och fokusering och med större sensor med mindre brus.

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-06 17:13
Ursprungligen av Butterfly:

"dessutom ær det roligare......"

Ja, klart, bättre sätt att bli bättre på finns väll inte.

Fast Ken Rockwell verkar tycka annat.

Vad Ken Rockwell vill sæga ær att det inte ær utrustningen som gør fotografen, bara før att man springer ivæg och køper en Canon 5D som i hans fall så gør det inte dig till en bra fotograf. Vælj din utrustning med hjærnan och inte med testiklarna. Kompaktkameran ger kanske tillræckligt bra bilder.

Personligen hævdar jag fortfarande att jag tar bættre bilder med en systemkamera æn med en kompakt, eller snarare jag tar færre tekniskt misslyckade bilder med systemkamera.

Kompakten har dock EN stor førdel, den ær liten nog till att vara med i proncip øver allt

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-06 16:05
Ursprungligen av Konrad:

Risken finns ju att bilderna blir sämre, att det syns ännu tydligare att man inte är nån bra fotograf.
Man ska inte tro att man blir bra fotograf bara för att man köper en hyfsad kamera.

Kameran gør inte fotografen, det ær sant, men med en systemkamera har i alla fall jag bættre kontroll øver hur bilden skall bli. Autofokusen kan t ex fokusera på helt andra saker æn du tænkt dig vilket du lættare upptæcker i en systemkamera. Du har dessutom møjlighet att fokusera manuellt om så ønskas vilket oftast inte ær møjligt med en kompaktkamera.

Så jag tror inte resultatet blir sæmre, dessutom ær det roligare......

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-05 21:46

Med tanke på att datorn lanserades 2003, stödjer max 1 Gb minne och har en upplösning på 1440x900 på 17" så skulle jag nog fundera på att lägga pengarna på en Intel mac, ev beg i stället. Speciellt som att allt tyder på att nästa version av OS X inte kommer att gå att köra på PPC mac:ar

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-07-05 12:46
Ursprungligen av ollemannen:

Vad har ni för fler datorer??
eller vad har ni haft??, skulle vara kul och veta vad folk körde innan!

Nuvarande

iMac 24" ,2,8 C2D 4Gb /320 Gb
MBP 17" 2,4 C2D 4 Gb/160 Gb
G4 MDD 867 Mhz DP 768 Mb/160 Gb (reserv)

Fujitsu Siemens E4010 1,4 GHz Centrina , 1,25 Gb /100 Gb Win XP (reserv)

2 st PC HPD med XP och diverse bestyckning

Har haft genom åren

Sinclair QL
Amiga 500,500+, 2000, 3000
Diverse PC med Win95 och framåt
PowerBook 5300c
Color Classic (kultmaskin finns kvar fast nedpackad. Någon som har ett nætverkskort som passar??)
PowerMac G3/233 bordsmodellen
G4 MDD 1,25 SP
PowerBook Pismo 500 MHz

uVax 3300 i garaget (vete katten om jag kan få igång den, børjar bli ont om diskar)

Någon som har en liten PDP-11 och vill bli av med den ???

Från en førtappad nørd/geek.............:cool:

  • Medlem
  • Ängelholm
  • 2008-06-26 17:19

Telia-Sonera, ledande och multinationellt:D Sluta jag skrattar ihjæl mig....