Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
marcusk-h

marcusk-h

Medlem
  • Plats International user
  • Sysselsättning Pedagog och forskare. Min första dator var en Mac classic men efter det har jag haft en del pc-maskiner.
  • Registrerad 2006-10-18
  • Senast aktiv 2008-11-06
  • Antal inlägg 2

Foruminlägg

De senaste inläggen marcusk-h har skrivit i forumet.

1
  • Medlem
  • International user
  • 2008-02-29 09:36

Nu har Kim P. svarat på mbp´s insändare. Håll tillgodo!

Kim Pihl svarar:

Göbbels hade rätt. Ni vet i det där att upprepa en lögn tillräckligt ofta så tror folk till slut på den. Nu undrar du säkert varför jag "associerar" till de svarta makterna. Jo, så här är det. När tidningen gjorde en förfrågan om vi kunde göra en artikel om allmän datasäkerhet så blev responsen direkt och en hel del läsare hörde av sig med frågor. Under genomgången av dem tillsammans med tidningens journalist så sade jag att jag sticker ut hakan när jag säger att Macintoshen inte är säkrare än Windows operativsystemet. Det blev en direkt respons från alla hörn av världen och bland annat på forumet www.99.se har det debatterats kraftigt och tyvärr rätt ensidigt.

För här ekar det, inte finns det virus på Macen inte, här ringer det i huvudet och han i SS-uniform springer förbi. Hur kan det vara möjligt.

När ZDnet sammanställde de siffror det danska säkerhetsföretaget secunia presenterade sårbarheter funna under 2007 så låg just Macen i top med 234 högst allvarliga brister medan Windows ackumulerat XP och Vista hade 40. Vad drar man för slutsatser kring en sådan rapport, visst vilda virus i Macfamiljen når inte ut över brusspärren i media. Är macen osårbar och säkrare? Knappast, nu är ju macen ett marginellt men högst ljudligt släkte och här ligger ju en förklaring till ointresset att skapa virus för en så liten krets då idéen kring virus är att ställa till det för den stora massan.

Jag skräms av en del av responsen för den måste ju tolkas som man helt struntar i säkerhetstänkande i dessa kretsar då ?man inte är Windowsanvändare? Referens: http://www.idg.se/2.1085/1.137588.

Säkerhet är och förblir en process, man måste regelbundet utvärdera den hotbild som finns och ta ställning till åtgärder och kostnader för dem. Om man så naivt inställt tror att ett visst märke gör en säkrare så är man ute på mycket djupt vatten och de är därför herr Göbbel springer förbi när jag ser med vilken uppståndelse man resonerar inom Mackretsarna när det bevisligen och väldokumenterat för vem som helst finns att läsa vad och hur man kan kapa en Macintosh. Om man omsätter detta till ett gott råd för alla datoranvändare så kan man rätt påstå att varken Macen eller Windowsen är osårbara och om man inte skyddar sig så är man sårbar.

Ni hittar Kims insändare på http://www.tidningen.aland.net/article.con?iPage=8&m=5&id=7365 där man även kan lämna kommentera.

  • Medlem
  • International user
  • 2008-02-27 12:12

Skönt att höra! Jag anade och hoppades att Kim P. hade fel. Förhoppningsvis kommer mbp´s insändaren in. Däremot funderar jag om följande borde förtydligas:

"Mac OS X baseras på OpenBSD, en UNIX-variant till vilken det inte finns ett enda virus.
Till Mac OS X finns det ett enda virus, ... " Alltså att det inte finns men ändå finns.

Man kan skicka insändaren direkt till debatt@alandstidningen.ax

En sanningstörstande halv-finne

1