Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
eschersprecher
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2006-11-01
  • Senast aktiv 2016-11-17
  • Antal inlägg 4

Foruminlägg

De senaste inläggen eschersprecher har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av kladda:

Hej!

Går i tankarna att köpa in en Synology NAS (916+ eller 1515+) och ha på jobbet.
Jag tänker mig följande:
NASen säkerhetkopieras varje dygn till molntjänst. Ovanpå detta tar jag även en snapshot av hela serven var 5e eller 10e minut, tänkte spara runt 30 st lokalt.

Men, till min fråga då:
Vad händer om jag omedvetet får in t.ex ransome ware eller liknande på enheten. Jag märker inte detta utan går hem.

När jag kommer tillbaka har säkerhetskopian körts under natten och backat alla infekterade filer, men även alla snapshots som finns är ju tagna med infekterade filer.

Jag kan ju backa till tidigare dag, men då förlorar jag minst en dags arbete?
Stämmer detta, eller hur fungerar snapshots eg. ?

Hej

Ett snapshot fungerar grovt så att en fils datablock "fryses" då den tas. Om evt förändringar av filen görs efter att ett snapshot tagits så sparas de förändrade datablocken separat. Om filen raderas efter ett snapshot tagits så finns den fortfarande kvar i evt tidigare snapshots. Det sker ingen komplett kopia av filen eller efter förändring så den är fortfarande sårbar för evt bitfel och fungerar inte som backup. Men eftersom alla ändringar över tid sparas så kan man stega fram och tillbaka i filen.

Det finns tre olika sätt att schemalägga snapshots i Synologys system (vg se bild):

* Behåll de senaste 1024 st (om du tar ett snapshot var 5:e minut så kan du alltså lagra 85.3 timmar innan det rullar)
* Behåll alla
* Justerbar policy med timmar som minsta enhet

Frågan är om möjligheten att ha flera versioner av snapshots lokalt skyddar mot ransomware och det kanske det gör så länge som inte hela systemet blir krypterat. Synology ter sig rekommendera att man även gör en backup till en annan plats via exv ett av deras backupsystem med versionshantering (https://www.synology.com/en-global/solution/r...). Men de kanske också har ett intresse av att sälja fler

För egen del så har jag har två DS415+ med btrfs där den ena är den som aktivt används inkl flera öppna tjänster mot LAN och säkerhetskopieras till den andra. Den som används aktivt gör snapshots på alla viktiga mappar (vg se bild) och dessa säkerhetskopieras via Synologys Snapshot Replication varje timme till motsvarande mappar på den andra NASen där även mapparna där har ett snapshotsschema. Som en extra säkerhet så görs även en backup via Hyper Backup som dock lagrar alla filer i ett eget databasformat som det dock kanske kan vara svårare att få ut filerna ur vid en evt krasch. Ingen av NASarna kan nås via internet utan jag kommer åt dem utifrån via en OpenVPN-server på brandväggen (pfsense). Det finns då bara en krypterad ingång till nätverket. Från min laptop öppnas OpenVPN-länken via Viscosity, via mobil och ipad så finns OpenVPN Connect som är väldigt stabil och jag kan då nå NASarna och synca via diverse smidiga mobilappar (DS File, DS Cloud, DS Note, Omnifocus mfl) samt via WebDAV eller SMB från laptopen.

I det hela taget är jag sjukt nöjd med detta system. Jag har alltid med mig de senaste versionerna av dokument, böcker mm i mobilen.

Hej,

Bor och arbetar i Hammarby Sjöstad resp Södermalm. iPhone 6 från releasedagen, 5s sedan förra hösten och alla modeller dessförinnan. Telia Komplett. Med min 5S har jag haft stadig 4G-anslutning på dessa platser där jag känner täckningen väl sedan 5S dvs ca 1 år. Med min 6:a får jag sällan 4G-täckning, bara vid enstaka tillfällen så nästan enbart 3G. Ett par gånger om dagen ingen dataanslutning alls dvs "Ingen service". Jag har testat mot 5S och iPad Air när de ligger bredvid varandra hemma och nästan alltid så har 6:an 3G-anslutning samtidigt som 5S och min iPad Air har 4G. De två senare har i princip aldrig 3G-anslutning hemma. Jag beställde ett nytt SIM-kort efter ca en vecka som en avlägsen förhoppning men det gjorde ingen skillnad. Trist, vi får se vad det blir av det hela, förhoppningsvis kommer en Carrier Update eller vad som nu krävs.

Hittade Windows XP Pro SP2 "Get genuine" för 1995:- och då kan man uppgradera till Vista för 140:- om man vill det framöver. Om jag inte missförstått det så är det en full XP Pro men inte till 3800 kr. Tycker det verkar vara en relativt bra deal, givet att det är Windows förstås, jämfört OEM-versionen för 1500 särskilt om OEM bara går att installera på en dator. Någon som vet om det finns några licens- eller andra hinder för att installera "Get Genuine"-versionen på Mac?

(one more question..tror ni OEM-versionen att installera igen på samma dator om man får logikkortet utbytt?)

Hej!

Tacksam för er åsikt, håller på att krypa ur skinnet at oro +- hopp. Min fråga gäller väl inte så mycket exakt leveransdatum men tänkte att jag kanske kan haka på den här tråden istället för att skapa en ny, rätta mig gärna annars!

Alltså, jag beställde en Macbook Pro 15" 2.0 GHz via SLL:s HemPC-avtal 18/9 med den något lustiga specifikationen:

15,4"/2.0CD/1GB/80-5400/ATI X1600 128/USB2/FW400
"Direktmatad 8x SuperDrive (DVD±RW/CD-RW, DVD+R, **dubbla lager**)"
USB2/FW400

(Vad jag vet har det inte funnits någon sådan 15" vid det tillfället med dual-layer-DVD och 1 GB minne men jaja.)

Prel leveransdatum från Nicator då jag kontaktade dem den 26/10, alltså efter MBP C2D kom som ju bekant, var "under November" och att det skulle vara den gamla MBP:n utan C2D, .

Om den kommer senare i Nov tror ni det blir gamla eller nya MBP om ni får gissa? Känns ju tveksamt att Nicator skulle ha byggt upp ett lager med MBP före 25/10 och skicka det senare nu i Nov, eller? (Hoppas i alla fall det blir en C2D förstås!:)

Tack!

Senast redigerat 2006-11-06 00:50
1