Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Samuel J

Samuel J

Medlem
  • Plats Växjö
  • Registrerad 2002-12-26
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 250

Foruminlägg

De senaste inläggen Samuel J har skrivit i forumet.

Ursprungligen av pichia:

Jösses, det där var en 20 min rant för att inte säga så mycket. Han pratar om kompromisser, men bara med avseende på estetiken. Han vill att det tunna är enbart ett estetiskt självändamål utan att gå in på de tekniska fördelarna (enkelt att kyla => tyst dator). För första gången sen iMacen blev platt är det uppenbart att hakan är en integrerad funktion och inte bara en plats att sätta en fet logga på (och då har de nu även skippat den detaljen).
Eventuellt kan jag förstå kritiken mot den vita kanten runt skärmen när man tittar på film. Å andra sidan har jag en gammal iPad Pro med vita kanter och har aldrig ens reflekterat över att det skulle vara störande.

Du verkar övertygad om att iMacen behöver vara så här tunn för att kunna kylas ordentligt och därigenom vara tyst.

Men diskussionen som förekommit kring när MacBook Pro och Air ständigt gjorts tunnare och tunnare är ju den motsatta. Att det snarare lett till att processorerna "strypts" då den tunna designen är sämre på att klara värmeutvecklingen från processorer och annat.

Nu har ju den nya iMacen för all del fortfarande två fläktar, trots att den är supertunn och nätdelen flyttats ut, så det återstår väl att se hur tyst den nu verkligen är.

Ursprungligen av pichia:

Ja, med kraftigare och antagligen mindre tysta fläktar. Dagens Intel-iMacar är inte så tysta man kunde önska.

Tunnhet är inte bara ett visuellt designval, det är en viktig del av en effektivare passiv kylning.

Håller med om att den lösa nätadaptern är ett störmoment, men än har vi inga strömomvandlare som skulle räcka till för den aktuella situationen som är millimetertjocka och som inte halstrar värme. (I stationära torn-datorer har strömaggregatet ofta sin egen fläkt som är igång hela tiden).

Jag tycker att en tyst dator man sitter många timmar framför är guld. Ser fram emot efterträdaren till 27-tummaren.

Jag har tidigare inte sett något bra exempel på att tunnhet skulle vara någon förutsättning för passiv kylning? Snarare att mer utrymme ger plats för större kylflänsar och bättre luftflöden. Men jag kanske har fel?

Men det bör ju i så fall ses som ett misslyckande när man nu både fixat extern nätdel samt gjort enheten millimetertunn och den fortfarande behöver ha intern fläkt (som är fallet med nya iMac).

Håller förövrigt med om att tyst dator är guld. Min största förhoppning med övergången till ARM är just möjligheten till helt fläktlösa datorer, precis som man gjort med iPad och Macbook Air.

Ursprungligen av ibish:

Om de kunde kyla datorn när allt bokstavligen satt bakom skärmen så kunde de nog ha löst det nu med.

Då får man offra tunna profilen. Alternativt att man skippar kylningen som på nya Air/iPad Pro.

Ja kunde de energikrävande intel-modelerna ha allt bakom skärmen borde det gått att lösa med M1.

Varför man fokuserar så mycket på tunnhet är ju märkligt när ytan som stativet (foten) tar upp på skrivbordet i princip blir den samma oavsett om skärmen är 11 eller 20 mm tjock.

De mm man "vinner" förlorar man nu även på att behöva ha en nätadapter liggandes någonstans.

Vad är grejen med Magsafe till en stationär dator som saknar batteri.

På en stationär dator vill man väl att nätsladden ska sitta stabilt så den inte åker ur och resulterar i förlorat arbete.

Ursprungligen av ibish:

Hade också föredragit lite fulare baksida, där innehållet i hakan är bakom skärmen, som en ryggsäck. Då hade man till och med kunnat behålla superljudet, eller gjort det ännu fylligare.

Finns inget scenario i min värld där någon funktion eller ett designval väger tyngre än bara en symmetriskt placerad skärm på framsidan.

På en stationär dator är jag också helt ointresserad av om datorn är 1 cm eller typ 3 cm i profil.

Helt sinnessjuka prioriteringar och val ju mer jag tänker på det. Varför prioriterar man en snygg baksida framför en stilren framsida på en iMac?

Håller med. Men ännu märkligare är att Apple nu prioriterar tunnhet före integrerad nätdel.

Nya iMac verkar nämligen ha fått extern nätadapter..

Ursprungligen av carlsson:

Kan det stämma att versionerna här funkar?
https://macintoshgarden.org/apps/quark-xpress...

Måste testa detta!

Ja Macintosh garden är fantastiskt!

Men något man lätt glömmer är att det idag ofta är lättare att köra gamla windowsversioner av programmen på sin moderna Mac istället för de som gjordes för OS 9 och PPC.

Har kört gamla versioner av Pagemaker och andra Adobe-program via Wine eller WineBottler utan problem så det kanske funkar med QuarkXpress också.

https://winebottler.kronenberg.org/
https://winworldpc.com/product/quarkxpress/40

Ursprungligen av Marcus Attefors:

Jag gissar (läs hoppas) att de kommer ansluta sig till expresskollektivtrafik vilket betyder att vi kommer kunna blippa mobilen. Sist vi skrev om detta fick vi information av en med stor insyn i arbetet och han sade att expresskollektivtrafik absolut låg med i planerna. Att behöva ta upp appen varje gång dödar smidigheten en hel del.

Bygger inte SL:s system på Samtrafikens Biljett- och Betalstandard (BoB)?

https://samtrafiken.se/tjanster/biljett-betallosningar/

I så fall är det ju samma som redan lanserats av flertalet kollektivtrafikmyndigheter i södra Sverige, bland annat Skånetrafiken, och detta bygger ju på QR-koder som läses av tyvärr.

Men det är ju bara att hoppas jag har fel.

Söker en Mac mini G4, helst med Airport-kort installerat.

Är även på jakt efter en passande Cinema Display 20- eller 23-tums, aluminiumvarianten.

Är på jakt efter en "billigare" liten studieföljeslagare att ta med på föreläsningar och dylikt. Någon här som kan tänkas ha en Macbook Air med 11-tumsskärm av äldre årsmodell till salu?

Ursprungligen av klarabara:

Telefoner från Apple är svindyra och använder fina material för att rättfärdiga priset men ger den ändå inte längre underhållstid än en plastig Android. Jag kan inte bestämma mig om min plånbok eller naturen känner sig mest överkörd av den logiken.

Precis, det är som att slit och släng-mentaliteten har nått en ny nivå. Telefoner i högkvalitativa material och dyra prislappar har i princip inte längre brukstid än en billig plastleksak. Båda två förväntas vara "utslitna" samtidigt trots vida skillnad i byggkvalitet och material.

Nu när processorer och hårdvara börjar bli så bra att livslängden överskrider kvartalsrapporterna med råge så borde man arbeta sig bort från att det är ny hårdvara som varje år skall inbringa vinst och tillväxt för företagen. Satsa istället på att sälja ny och optimerad mjukvara varje år så slipper man tvinga konsumenterna att slänga bort fullt fungerande enheter.

Ursprungligen av klarabara:

Jag kommer hålla i min 5:a, 5SE och 6SE tills var o en är total beyond repair. Det trista är att mjukvaran är det som begränsar numer, får inte över mina imessages till de nyare modellerna längre tex, trots att hårdvaran fortfarande går bra.

Apple har inte gett mig känslan av att vara påtvingad saker förut, men senaste tiden känns det som att de nya modellerna jagar på en att köpa nytt långt före det egentligen behövs. Mjukvaran får nya features men upplevelsen är fortfarande ganska crap. Det känns faktiskt inte hållbart att "vara i takt" med det här längre, även om det är "gratis" genom jobbet. Jag skulle gärna se att man fick någon annan förmån ifall man valde bort en ny telefon via jobbet. Typ mer friskvårdsbidrag eller nåt.

Nä för miljön och naturen är det rent ut sagt katastrof att byta mobil en gång om året. Att tvingas byta mobil enbart för att Apple slutar uppdatera mjukvaran känns också väldigt trist. När samhället blir mer och mer beroende av appar blir företag och offentliga myndigheter dessutom en förlängning av teknikföretagens planerat åldrande – vilket känns väldigt ohållbart.

För att komma åt Skatteverket med flertalet myndigheter samt din bank krävs princip att du har Bank-id, för betalning behöver du Swish, kollektivtrafiken utvecklas också mot att du skall resa med en app istället för biljetter eller plastkort. Kan du inte längre installera dessa appar är din telefon nästintill obrukbar även om den är i fullt fungerande skick.

Vem har inte byrålådan full med gamla telefoner som inte längre stödjer senaste mjukvaran som krävs för ovanstående appar.

När det gäller utvecklingen mot större och större telefoner så borde det väl ändå fortsatt finnas en marknad för mindre telefoner. Jag använde fram tills i år en iPhone 4s pga storleken, men blev tvungen att byta upp mig till iPhone 5s pga av ovan nämnda skäl med ej kompatibla appar. Tycker 5:an och SE har den ultimata storleken och det är dessutom svårt att hitta mindre alternativ på Android-sidan.

Ursprungligen av Erik.dv:

Gällande sub-pixel AA i MacOS Mojave:

Jag förstår inte. Funktionen finns bevisligen implementerad idag och har funnits länge i Mac OS, vore inte det mest logiska att i så fall införa ett val i Systeminställningar om man vill ha sub-pixel AA aktiverat eller ej. Standard kan vara inaktiverat eller att det automatiskt slås av eller på beroende vilken modell man har (så att det inte tar resurser för den som har retina-skärm).

Varför skulle man vilja plocka bort funktionen helt när den redan finns där så att säga? Apple har ju fortfarande datorer utan retina-skärmar i sortimentet och Mojave stödjer datorer från 2012 och framåt. Är det enbart symbolvärde a la "ut med det gamla – köp nytt".

Det unika med pucken (Surface Dial) är väl interaktionen med mjukvaran och visualiseringen när man placerar den på skärmen. Eller har detta funnits på marknaden tidigare?

Se exempel i introduktionsvideon, som Microsoft för övrigt lyckats väldigt bra med:

Ursprungligen av kattmandu:

människa är eg adjektivform, männ-iska o betyder som män. Kvinnor exkluderas el man utgår från man där kvinna är underordnat. Patriarkalt arv. Det skulle lika gärna ha kunnat heta kvinniska. Henniska betyder man/kvinna o är mer jämställt.

Människa är ursprungligen just ett kvinnligt ord. Det är inget patriarkalt arv, om vi skall tala om arv så är det snarare är ett tyskt sådant. Egentligen ganska logiskt att utgå från kvinnan, med tanke på att det är hon som för mänskligheten vidare.

Just därför skriver och säger man hon om människan. På det glada 90-talet då det fortfarande rullades in gamla 18-millimeters projektorer i klassrummet fick man se på otaliga undervisningsfilmer där speakerrösten alltid sa saker som ”människan är ett flockdjur … hon har alltid… hon lever i … hon…”. Inte kände vi oss särskilt kränkta av detta heller.

Ordet människa är även det som åsyftas i t. ex. allmän och allemansrätt, eller när man skriver man tycker. Det är helt enkelt ordet människa utan omljudsprickar.

Brandman och en del nyare konstruktioner har dock ordet man (karl) i sig. Olyckligtvis stavas just man och man likadant på svenska. Tillskillnad från i t. ex. Tyskland och Norge, där man som i människa stavas man, medan karl skrivs mann/Mann. På danska skriver man likaså man för människa men mand för karl.

Orden man och kvinna är konstruktioner som härstammar från de fornnordiska orden kvinnman/karlman. Vilket alltså betyder kvinnomänniska/karlmänniska och motsvarar nuvarande kvinna/man. Att människa egentligen betecknar kvinnomänniska och därigenom hela mänskligheten tycks dock inte läras ut mer i skolorna. Men med tanke på att min svensklärare på gymnasiet bara hade utbildning från Posten, så kanske man skall begära ännu mindre i dagens Lärarbristsverige.

Ursprungligen av zinned:

Ok, I stand corrected. Jag trodde det var många fler, dock endast på vår sida om "pölen".

Nä, det behöver du inte alls göra.

Den här diskussionen har kommit upp förr på 99mac, och föreställningen om att det endast är Sverige som använder veckonummer sitter tydligen i lika hårt som förra gången. Det brukar bli så i Sverige där majoriteten uppfattar begreppet internationellt = anglosaxiskt.

Precis som du säger så är veckonummer ett vanligt fenomen i Europa. Här i Tyskland där jag bor, används Kalenderwoche eller KW som det förkortas, minst lika flitigt som det görs i Sverige. KW är något som används av hela det tyskspråkiga området, alltså även Österrike och Schweiz.

Lägg där till resten av Skandinavien, i Danmark där jag har arbetat snakker man mindst lige så meget om ugenummer som i Sverige. Även i Nederländerna används begreppet weeknummer.

Om det används av resten av Europa känner jag inte till. Men redan med dessa länder tycker jag det känns fel att påstå att det enbart är något som används i Sverige.

Tips på europeiska tjänster som visar aktuellt veckonummer: http://kalenderwoche.net/, http://www.weeknummer.nl/, http://ugenr.dk/, http://ukenummer.no/