Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Metalguru

Metalguru

Medlem
  • Plats Kristianstad
  • Registrerad 2003-02-21
  • Senast aktiv 2009-09-08
  • Antal inlägg 77

Foruminlägg

De senaste inläggen Metalguru har skrivit i forumet.

Försöker hålla liv i min PB G4 Ti 1Ghz 15" och uppgradera minnet i den. Just nu är det bara 512 Mb och skulle åtminstone vilja dubbla det (vet inte om det finns mer att stoppa i). Problemet är att minnena till den här maskinen är så satans dyra och relativt svåra att få tag på.
Har någon något tips om var man kan hitta dom till vettigt pris, eller finns det motsvarande minnen i någon pecemaskin som skulle funka?

Jag har bokat möte med en advokat på tisdag. Återkommer.

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Det är alltid svårt att råda hur man ska göra, men själv tillhör jag den typen som anser att man måste välja sina strider, och jag skulle nog till att börja med svälja ev. sårad stolthet och bara försöka få dem att betala för formgivningsarbetet, inte med några fantasisiffror eller med debitering för tid du lagt ner utöver vad uppdraget krävt, utan med marknadsmässig ersättning.

Jag är inte heller ute efter att ta strid. Men om du har att göra med en snubbe som hävdar att han inte kommer betala mig en spänn mer och att ALLT material tillhör honom. Detta utan att jag dryftat någonting, inga fakturor har skickats, inga mail med krav på ersättning, inga telefonsamtal – han har redan intagit sin position.

Ursprungligen av Björnström:

Detta är den centrala frågan!

1. Du kan knappast begära ersättning för avtalsbrott eller förväntade intäkter om du inte på något sätt kan styrka att det funnits ett avtal om fortsatt arbete. Finns det ingenting?

Det finns ett par saker:

• I ett mail utrycker uppdragsgivaren att vi borde upprätta ett avtal, på vilket jag svarar att det också vore bra och att jag ville att han skulle ta fram ett förslag. På det svarar han att han ska fixa det. Sedan händer ingenting.

• Jag var kallad till ett redaktionsmöte förra veckan för att planera höstens nummer, men två dagar innan, på min förfrågan, så fick jag veta att det bara skulle vara ett mindre möte och det inte var någon idé att jag kom. Visst fan låter det naivt, men jag hade inte fått några som helst signaler om att samarbetet skulle upphöra, förrän efter mötet då jag fick reda på det via mail...Tre dagar innan vi skulle sätta igång med första numren efter sommaren, vilket innebär att jag avsatt ett helsickes massa tid för det.

Till saken hör att jag har samarbetat med den här snubben under ett par års tid med andra projekt.

Ursprungligen av Jogin:

Så länge du inte skickar resten så tror jag inte någon av er kan kräva något av den andra.

Då avtal saknas är jag mycket skeptisk till att du kan tvinga till dig varken ersättning för material som uppdragsgivarent ju inte har fått, eller ett fortsatt samarbete (som sääällan fungerar under tvång). Uppdragsgivaren kan förmodligen inte heller tvinga till sig materialet utan att ersätta dig för det.

Framledes föreslår jag att du antingen avtalar och/eller fakturerar jobb. Anta inte.

Du har förvisso en poäng där, men vad det (enligt mig) handlar om här är att jag gjort ett originalarbete som resulterat i en produkt, i detta fallet en tidning (eller två dårå). Jag har som sagt fått betalt för produktionen av varje nummer. Men jag har INTE fått betalt för framställningen av den grafiska profilen. Det finns väl ingen som skulle ta fram en grafisk profil med dummies och allt vad det innebär och sedan bara acceptera ersättningen för produktion av ETT nummer, och inget för originalframställningen.
Indesigndokumentet kommer han aldrig få, den har jag ju upphovsrätten på. Nästa fråga blir väl om den nya layoutaren fortsätter att göra tidningen med min layout, vad säger upphovsrättslagen om det?
Jag har inte heller någon tanke på att tvinga fram ett fortsatt samarbete, den här snubben har visat sitt verkliga ansikte, och det är inte vackert...

Jag har skickat allt som inte är mitt dvs publicerade artiklar, bilder till publicerade artiklar, annonser å sånt. Men jag har förstås inte skickat originaldokument (InDesign), loggor som jag gjort eller typsnitt som är mina.
Tack för ALG02 länken.

Hoppas på att det finns någon juridikkunnig därute:
I våras tog jag över layoutarbetet för två facktidskrifter. Jag gjorde då om dom helt från grunden och skapade en helt ny grafisk profil.
Jag hann producera tre nummer av den ena och ett nummer av den andra.
Tre dagar innan vi skulle sätta igång med dom första höstnumren fick jag via mail besked om av uppdragsgivaren att han skaffat en annan layoutare och krävde att jag skulle skicka över allt material inkl loggar typsnitt mm.
Jag har inte debiterat för originalarbetena utan enbart för produktionen av dom enskilda numren, eftersom jag förväntade mig ett längre samarbete.
Vi har inget skrivet avtal, men däremot löfte via mail om att ett avtal ska tas fram, samt som jag ser det jobbat under avtalsliknande former.
Mina frågor är förstås: Vilken form av ersättning kan jag kräva? Avtalsbrott? Förväntade intäkter? Originalarbete?

Är det någon som känner till någon bra jurist som kan dom här områdena?
Jag är ganska säker på att det kommer till rättsliga följder, eftersom jag fått höra en del om den här personen/uppdragsgivaren och vad han går för, han kommer vägra att ersätta mig. Men om jag ska kunna gå vidare vill jag ha lite mer på fötterna

Jag har kopplat en hårddisk till min Airport extreme, och den dyker up OK på min admininstratörs dator, men inte på dom andra (PB G4 + Minimac äldre version). Vad ska man ha för inställningar för att det ska funka? Jag har förkryssat skivverktyg att den ska upptäckas automatiskt samt att den ska visas i menyraden, men ändå syns den inte. Jag har inte ännu kollat på frugans pece, men jag tvivlar...

Ursprungligen av MEx:

Det som löste situationen var att
1. ge ett fast IP till windows-maskinen (Airport-verktyg, Internet, DHCP) MAC adressen kopierade jag i Avancerat-Trådlösa klienter -Ja det gick!
2. aktivera förvald värddator i nätverket till Windowsmaskinens fasta IP (Internet, NAT - kryssa i första boxen och skriv in datorns IP).

Detta funkade! Snabbt går det också!

Det är tyvärr det som är problemet: att jag inte kan/får gå in i pecen och ändra inställningar.
Men som jag skrev i ett annat inlägg:
http://www.99.se/naetverk-saekerhet/214707-dubbla-routrar.html
så har det fixat sig.

Ursprungligen av Sidde:

Eller sätta den ena bakom den andra. Men då måste man komma ihåg att rdra portar på två ställen om man ska öppna en port.

Piece of cake, jag satte ap:n efter Netgear och tilldelade dom olika kanaler, så dom inte skulle störa varann, och det funkar utan problem (än så länge...).
Körde en TP-test oxå, lika snabbt.

En liten fundering: kan man ha två stycken routers efter ett adsl-modem? Jag funderar på det eftersom min fru inte kan koppla upp sig mot sin jobbserver via airport extreme, men vi andra behöver använda USB funktionen på ap:n.
Det vore väl inte omöjligt om man tilldelade dom olika kanaler, eller? Vad behöver man isåfall ha som delare? Hub?

Jag har nu installerat ap extreme, och allt funkar perfekt förutom en sak. Min fru kan inte koppla upp sig med sin pece gentemot Region Skånes server SIG (Säker InloggninG). I deras manual står det något om att tillåta "VPN pass-through för att släppa igenom SIG IPsec-trafik". Rena grekiskan för mig. Och jag vet inte om det har med airporten att göra, men med den förra routern Netgear WGR614 var det inga problem.

Det här är vad det handlar om:
http://discussions.apple.com/thread....91920&#3991920

Tydligen något som apple känner till, men inte lyckats/vill fixa.
I forumet föreslår dom bland annat att man ska ändra inställningarna i pecen, men eftersom frugan har en jobbdator är det inte tillrådligt att gå in och ändra i den.
Någon annan som haft liknande problem?

Jag har nu installerat ap extreme, och allt funkar perfekt förutom en sak. Min fru kan inte koppla upp sig med sin pece gentemot Region Skånes server SIG (Säker InloggninG). I deras manual står det något om att tillåta "VPN pass-through för att släppa igenom SIG IPsec-trafik". Rena grekiskan för mig. Och jag vet inte om det har med airporten att göra, men med den förra routern Netgear WGR614 var det inga problem.

Det här är vad det handlar om:
http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=3991920&#3991920

Tydligen något som apple känner till, men inte lyckats/vill fixa.
I forumet föreslår dom bland annat att man ska ändra inställningarna i pecen, men eftersom frugan har en jobbdator är det inte tillrådligt att gå in och ändra i den.
Någon annan som haft liknande problem?

Jag har nu installerat ap extreme, och allt funkar perfekt förutom en sak. Min fru kan inte koppla upp sig med sin pece gentemot Region Skånes server SIG (Säker InloggninG). I deras manual står det något om att tillåta "VPN pass-through för att släppa igenom SIG IPsec-trafik". Rena grekiskan för mig. Och jag vet inte om det har med airporten att göra, men med den förra routern Netgear WGR614 var det inga problem. Någon därute som fattar vad jag snackar om?

Senast redigerat 2007-04-05 11:22