- MagicC
- Medlem ●
- 2007-05-05 19:03
Problemet som jag ser det är att mjukvarubranchen överskattar marknaden för sina produkter. Deras beräkningsmodeller tar ingen hänsyn till skillnaden mellan företag och privatpersoner. För dessa företag existerar bara kunder och kunden måste betala vad det kosta.
Om vi tar ett exempel. Steinbergs Cubase SX4 kostar strax över 8000 kr. För en musikstudio med intäkter är 8000 kr knappast något problem, men för musikintresserade hemmapularen "Pelle" är det nästan lika mycket som hela datorpaketet kostar och då har vi ändå inte räknat in ljudkort, MIDI-klaviatur och annan nödvändig utrustning.
Nu har "Pelle" sommarjobbat i två månader och äntligen lyckats skrapat ihop sina 8000 kr för att köpa sitt drömprogram Cubase SX4. Samtidigt ringer hans kompis och berättar att han just har installerat Cubase på sin dator, en nerladdad crackad version som fungerar tokbra.
"Pelle" tittar på sina pengar och funderar en stund. Han skulle ju faktiskt behöva ett par schysta högtalare. Undra vad man får för 8000 spänn, tänker "Pelle".
Nu vill jag bara påpeka att jag inte på något sätt förespråka piratkopiering, men någonstan går ekvationen inte riktigt ihop. Visst, nu tänker väl någon påpeka att det minsann finns billigare och enklare versioner av programmet att välja på, men vem vill egentligen ha det. Det är fortfarande på tok för dyrt.
Det känns på något vis som att hela musikbranchen lever kvar på 80-talet där enorma studios kunde betala vad som helst för den senaste tekniken. Så är det inte längre. Idag sitter många hemma i sovrummet och spelar in sin musik, medan dom få skivbolag som lyckats överleva, satsar på säkra kort.
Mjukvarubranchen är också lite speciell av en annan anledning. Knappast någon annan branch har samma hysteriska utvecklingstakt. Varje månad kommer nya snabbare processorer och när man just fått ihop ett datorsystem som fungerar hyggligt kommer ett nytt operativsystem och allt börjar om från början. Om du har tur kanske ditt halvår gamla ljudkort går att använda i det nya operativsystemet, om nu företaget som nyligen fick dina pengar är snälla nog att släppa nya drivrutiner vill säga. Nähä, otur, den där supporten som du trodde att du betalade för lyser med sina frånvaro. Samtidigt står din 5 månader gamla HP LaserJet 1020 skrivare och blinkar, oförmögen att göra något annat eftersom drivrutiner saknas. Det är verkligheten vi lever i.
För att inte tala om versionshysterin. Inte har man ens hunnit installera sitt nyinköpta program förrän man kan läsa på deras hemsida att det finns en ny updaterad version. Vad den nya versioner gör är lite otydligt, men förhoppningsvis det som utlovades redan när programmet släpptes. Jag har hört rykten om att det finns musiker som helt slutat göra musik och numera enbart lägger sin tid och energi på att uppdatera alla sina plugineffekter och drivrutiner.
Ingen skulle däremot acceptera att ett hjul saknas på den nyinköpta bilen eller att bilen svänger åt höger när den egentligen ska svänga vänster. Och dra för tusan inte i handbromsen samtidigt som du fimpar i askoppen för då kan det hända att motorn rusar och framskärmarna lossnar. Visst låter jämförelsen löjlig, men i mjukvarubranchens värld är inget omöjligt, snarare troligt.
Allt man kan hoppas på är att utvecklare av nya musikprogram inser att dom faktiskt kan tjäna pengar på det dom gör och att piratkopiering inte nödvändigtvis behöver innebära slutet. Snare borde det snabba på utvecklingen av alternativa sätt att ta betalt för sina produkter. I viss mån handlar det om att justera sina priser, men även på vilket sätt man tar betalt. Man kanske inte behöver ta 8000kr för en sequencer på ett bräde. Varför inte en fast månadsavgift, en slags prenumeration på programmet under den tiden du tänker använda det.
Progamuthyrning kommer säkert bli en stor grej i framtidigen och är redan påväg in bland större företag. Frågan är när vi får se samma utveckling hemma hos "Pelle".